fbpx

Cum sustine Omega-3 functionarea corecta a sistemului imunitar al copiilor

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Daca la adulti sistemul imunitar este pe deplin dezvoltat si asigura un grad mare de protectie organismului, nu acelasi lucru se poate spune despre copii. In cazul lor, sistemul imunitar este inca in formare, iar din acest motiv sunt mai vulnerabili in primii ani de viata si au nevoie de sustinere pentru a se proteja de boli si totodata a-si imbunatati capacitatea naturala de aparare.

Un rol crucial in dezvoltarea si functionarea corecta a sistemului imunitar al copiilor il au acizii grasi Omega-3,  iar daca vrei sa te convingi de importanta lor, iti recomandam acest articol.

Informatii despre acizii grasii Omega-3

Acizii grasi Omega-3 fac parte din categoria grasimilor nesaturate, recunoscute ca fiind benefice pentru organism. Am putea spune chiar ca acizii grasi Omega-3 sunt cea mai cunoscuta grupa de grasimi sanatoase, datorita faptului ca indeplinesc  o serie de roluri importante in organism si totodata se gasesc in cantitati mari in alimente accesibile precum pestele gras, avocado, nucile si semintele. De asemenea varza, spanacul, salata verde, algele marine si fructele de mare constituie alte surse de acizi grasi Omega-3.

    Exista trei tipuri de acizi grasi Omega-3, mai precis acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA), fiecare avand roluri bine definite in organism.

    Care sunt beneficiile acizilor Omega-3 pentru sanatate

    Acizii grasi Omega-3 sunt grasimi esentiale pentru organismul uman, ceea ce inseamna ca acesta are nevoie de ei insa nu si-i poate produce singur, fiind necesar sa ii fie asigurati din surse alimentare. Un aport optim de acizi grasi Omega-3 aduce cu sine urmatoarele beneficii:

    Reducerea riscului de boli cardiovasculare

    Acizii grasi Omega-3 formeaza colesterolul HDL, al carui rol este sa curete sangele de colesterolul rau (LDL), prevenind astfel depunerea sa in vasele de sange si aparitia hipertensiunii arteriale, care sta la baza celor mai multe probleme cardiovasculare.

    Imbunatatirea functiilor cognitive

    In componenta celulelor creierului intra si acizi grasi Omega-3, care joaca un rol important in ceea ce priveste functiile cognitive. Astfel, o alimentatie bogata in grasimi cu Omega-3 imbunatateste capacitatea de concentrare, memoria si capacitatea de invatare.

    Prevenirea afectiunilor neurodegneretive

    Ca element component al celulelor nervoase din creier, acizii grasi Omerga-3 contribuie si la prevenirea procesului neurodegenerativ ce consta in moartea unor astfel de celule fara a mai fi inlocuite de altele noi. Acestui proces  i se datoreaza boli precum Parkinson, sau Alzheimer, care pot aparea odata cu inaintarea in varsta.

    Un astfel de risc este insa mai redus in cazul persoanelor care beneficiaza de un aport optim de acizi grasi Omega-3, intrucat acestia mentin integritatea celulelor din creier.

    Protejarea articulatiilor

    Durerile asociate unor afectiuni articulare precum osteoartrita sau artrita reumatoida pot fi ameliorate printr-o alimentatie bogata in acizi grasi Omega-3, care au efect antiinflamator si astfel reduc inflamatia de la nivelul articulatiilor afectate. De asemenea, contribuie si la lubrifierea articulatiilor, imbunatatindu-le flexibilitatea. Nu in ultimul rand, acizii grasi Omega-3 sunt implicati si in mentinerea rezistentei si flexibilitatii cartilajelor, care actioneaza ca un tampon intre oasele ce formeaza o articulatie.

      Informatii despre imunitate

      Imunitatea este capacitatea naturala a organismului de a se apara impotriva agentilor patogeni care circula in mediul inconjurator. Exista doua linii de aparare reprezentate de imunitatea nespecifica si cea specifica. Prima este nativa si actioneaza ca o bariera generala impotriva tuturor agentilor patogeni, fiind alcatuita din piele, mucoasele care captusesc tesuturile interne si globulele albe numite leucocite.

      Imunitatea specifica este cea dobandita pe parcursul vietii, adaptata pentru a face fata anumitor grupe de agenti patogeni. Acest tip de imunitate este dat de niste limfocite speciale numite celule de tip B si celule de tip T, ce produc anticorpi si citokine care lupta cu agentii patogeni.

      Toate aceste mecanisme alcatuiesc sistemul imunitar, care se activeaza de fiecare data cand un agent patogen patrunde in organism.

      Legatura dintre Omega-3 si imunitate

      Acizii grasi Omega-3 pot ajuta la modularea raspunsului sistemului imunitar, ceea ce inseamna ca reduc productia de celule proinflamatoare care pot genera o reactie exagerata materializata printr-o inflamatie puternica. In acelasi timp, acizii grasi Omega-3 au si proprietati antiinflamatoare, actionand si in cazul in care un astfel de raspuns imunitar exagerat se produce. In acest caz, contribuie la reducerea inflamatiei cronice, care poate slabi sistemul imunitar facand organismul mai vulnerabil.

      Acizii grasi Omega-3 constituie si o parte componenta a membranelor celulare ale leucocitelor, care sunt celule de baza ale sistemului imunitar. Exista mai multe tipuri de leucocite, fiecare cu rolul sau bine definit, iar acizii grasi Omega-3 le faciliteaza deplasarea catre zonele in care trebuie sa intervina si le imbunatatesc functiile specifice.

      Administrarea de suplimente cu Omega-3 copiilor – sfaturi si recomandari

      Suplimentele alimentare cu Omega-3 contin de obicei cantitati mai mari de acizi grasi decat alimentele obisnuite, de aceea administrarea lor se recomanda numai daca este strict necesar si dupa o discutie cu medicul pediatru. Introducerea  in alimentatie a acestor suplimente se face treptat, pentru a evita posibilele efecte secundare nedorite, si respectand intotdeauna dozajul recomandat, in functie de varsta copilului si de necesitatile nutritionale.

      Suplimentele alimentare cu Omega-3 pot avea un gust si un miros usor neplacut, asemanator pestelui, iar din acest motiv multi copii le vor refuza. Pentru a nu intampina astfel de probleme, este recomandat sa alegi un supliment alimentar special pentru copii, cu o aroma si un gust placut. Din acest punct de vedere ai la dispozitie mai multe variante atractive pentru copii, putand alege un supliment sub forma de drajeuri, bomboane gumate, sirop sau capsule.

      Nu prelungi perioada de administrare a suplimentelor mai mult decat e necesar, iar dupa aceea poti asigura copilului un aport optim de Omega-3 printr-o dieta bogata in peste gras precum somon, macrou, hering sau sardine, migdale, seminte de in si floarea soarelui, nuci alune sau fistic.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: