Printre remediile folosite impotriva infectiilor respiratorii se numara si acetilcisteina – o substanta produsa in laboratoarele farmaceutice pentru tratarea tusei productive si congestiei nazale. Este vorba de doua simptome comune pentru cele mai multe tipuri de astfel de infectii, care se datoreaza acumularii de mucus in caile respiratorii.
Acetilcisteina face parte din categoria mucoliticelor, care sunt substante menite sa ajute la eliminarea excesului de mucus, iar in acest mod sa decongestioneze caile nazale infundate si sa elimine totodata factorul declansator al tusei productive. Pentru ca acetilcisteina este prezenta in multe medicamente de diverse tipuri recomandate in tratamentul infectiilor respiratorii ne-am gandit ca ar fi util sa-si oferim mai multe informatii despre ea, pentru a putea alege remediile potrivite in cunostinta de cauza.
Ce este acetilcisteina si cum se obtine
Oricat de mult ai cauta, nu vei gasi acetilcisteina in stare naturala pentru ca aceasta este o substanta care se obtine in laborator, ce-i drept pornind de la un compus natural. Este vorba de cisteina, care este un aminoacid prezent in carne, oua si produse lactate, si care se extrage pentru a fi transformata in acetilcisteina. Pentru aceasta, moleculele de cisteina sunt supuse unui proces chimic numit acetilare, ce presupune adaugarea unui grup acetil.
In urma catrova reactii chimice controlate in laborator se obtine acetilcisteina, care este o substanta activa folosita in industria farmaceutica pentru a produce diferite tipuri de medicamente din categoria mucoliticelor.
Din laborator, acetilcisteina ajunge in unitatile de procesare unde se produc efectiv aceste medicamente sub forma de comprimate orale, tablete efervescente, capsule siropuri de tuse, spray-uri nazale sau seruri injectabile, fiecare cu denumire comerciala proprie.
Asadar, acetilcisteina nu este un medicament in sine, ci o substanta activa prezenta intr-o gama variata de produse farmaceutice destinate eliminarii secretiilor de mucus care obstructioneaza caile aeriene, ingreunand respiratia si cauzand tuse productiva.
In acelasi timp, administrarea de acetilcisteina mai este recomandata in cazul intoxicatiilor cauzate de supradozele de paracetamol. In acest caz, acetilcisteina actioneaza ca un antidot stimuland cresterea nivelului unui compus numit glutation, care neutralizeaza substantele toxice si protejeaza astfel ficatul de actiunea nociva a acestora.
Cum actioneaza acetilcisteina
Dupa cum am explicat mai devreme, acetilcisteina este un mucolitic, ceea ce inseamna ca rolul sau este acela de a elimina mucusul in exces acumulat in caile respiratorii. Datorita acestui efect este eficienta impotriva congestiei nazale si a tusei productive – ambele simptome specifice infectiilor respiratorii, avand drept cauza acele acumulari excesive de mucus. Care este legatura intre aceste simptome si mucus dar si cum remediile pe baza de acetilcisteina pot rezolva problema, iti vom arata in cele ce urmeaza.
Acetilcisteina si congestia nazala
Congestia nazala se numara printre primele simptome ale unei infectii respiratorii, cunoscuta mai bine in limbaj comun ca „nas infundat”. Nasul este una dintre principalele porti prin care virusurile respiratorii patrund in organism si de aceea caile nazale beneficiaza de un sistem de aparare constituit din mucoasa care le captuseste. Rolul acesteia este acela de a produce mucus si a impiedica astfel patrunderea prafului si a agentilor patogeni in profunzimea cailor respiratorii. Cand acesti agenti patrund totusi in caile nazale creste secretia de mucus pentru a-i opri sa inainteze si astfel se explica aparitia congestiei nazale.
Acetilcisteina contine niste compusi chimici care actioneaza asupra secretiilor de mucus acumulate in caile nazale. Acesti compusi declanseaza reactii chimice care rup legaturile dintre lanturile de proteine ce alcatuiesc mucusul si ii confera vascozitate. In momentul in care aceste legaturi sunt distruse, scade gradul de vascozitate al mucusului care capata astfel consistenta apoasa si se scurge din caile nazale care astfel se desfunda.
Acetilcisteina si tusea productiva
Acumularile de mucus nu se produc doar la nivelul cailor nazale, aparand de multe ori si in profunzimea cailor respiratorii daca agentii patogeni reusesc sa inainteze. Mecanismul este acelasi, mucoasa care captuseste caile respiratorii crescand secretia de mucus pentru a opri inaintarea infectiei. De aceasta data mucusul acumulat in gat, pe trahee sau in bronhii declanseaza un mecanism de aparare al organismului prin care acesta incearca sa elibereze caile respiratorii. Este vorba de reflexul tusiv, care se declanseaza cand caile respiratorii sunt obturate sau blocate si are rolul de a impinge inspre exterior si a elimina prin expectoratie elementele straine care cauzeaza acest blocaj.
Intrucat mucusul acumulat in caile respiratorii duce la obturarea acestora, declanseaza acest reflex si astfel se explica tusea productiva care este un alt simptom frecvent al infectiilor respiratorii. Se numeste asa intrucat este insotita de expectoratie de mucus, provenit din caile respiratorii.
Datorita efectului sau mucolitic, acetilcisteina este un remediu eficient si impotriva tusei productive. Administrata sub forma de sirop de tuse, capsule sau tablete, acetilcisteina actioneaza asupra mucusului din profunzimea cailor respiratorii in modul pe care l-am descris mai sus. Capatand o consistenta apoasa, acesta este mai usor eliminat si astfel dispare acel obstacol care declanseaza reflexul de tuse.
Trebuie sa precizam in acest context ca remediile cu acetilcisteina sunt eficiente doar impotriva tusei productive numita si tuse umeda. Tusea uscata sau neproductiva este cauzata de inflamarea cailor respiratorii iar in acest caz acetilcisteina nu are niciun efect.
Care sunt dozele recomandate de acetilcisteina
Cum spuneam, acetilcisteina este folosita ca substanta activa in numeroase tipuri de medicamente, care contin doze ce difera de la un produs la altul. De aceea este recomandat sa studiezi cu atentie prospectul produsului pe care vrei sa-l folosesti si sa respecti intocmai recomandarile pe care le vei gasi in acel document.
In general, daca ne referim la medicamentele cu administrare orala, doza zilnica recomandata pentru adulti este cuprinsa intre 400 si 600 de miligrame, iar in cazul copiilor sub 15 ani dozele recomandate sunt cuprinse intre 50 si 200 de miligrame pe zi. Este bine sa ceri si sfatul unui medic in aceasta privinta iar indiferent de doza recomandata aceasta nu se administreaza toata odata, ci in doze mai mici care se iau de 2-3 ori pe zi. De asemenea, in cazurile de infectii mai severe care necesita un tratament de lunga durata doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 400 de miligrame.
Daca acetilcisteina se administreaza sub forma de aerosoli prin intermediul unui spray nazal, doza maxima este de 300 de miligrame pe zi administrate in 2-4 reprize, pe parcursul unei cure de 5-10 zile.
Mai exista si varianta injectabila, care se administreaza intramuscular sau intravenos, caz in care doza maxima este de 300 de miligrame pe zi la adulti si 150 de miligrame pe zi la copii.
Supradozajul genereaza reactii adverse care nu sunt grave in esenta lor dar se pot manifesta sever. Principalele efecte ale administrarii in exces sunt durerile de cap, crampele abdominale, diareea, greturile insotite de varsaturi, palpitatiile si scaderea tensiunii arteriale.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: