Nu degeaba ficatul este considerat uzina corpului uman, in sarcina sa intrand peste 500 de functii de care depinde in buna masura derularea normala a proceselor metabolice si sanatatea organismului. Printre altele, ficatul este responsabil si cu detoxifierea sangelui, filtrand substantele nocive pe care le neutralizeaza si le elimina apoi din organism. Totodata, ficatul proceseaza nutrientii si stocheaza rezerve de vitamine si minerale, fiind implicat si digestia grasimilor prin bila pe care o secreta.
Avand in vedere toate acestea, ideea de curatare ficat este usor de inteles, fiind vorba de un proces prin care acest organ este ajutat sa elimine substantele reziduale. E drept ca acest proces este unul natural, insa o cura de curatare ficat ii asigura sustinere, prevenind suprasolicitarea ficatului si aparitia unor probleme hepatice. De asemenea, si pentru pacientii cu astfel de probleme o cura de curatare ficat poate fi benefica, insa doar dupa o consultare prealabila cu medicul.
In cele ce urmeaza vei afla care sunt cele mai eficiente metode pentru curatarea ficatului si cum poti menaja acest organ printr-un stil de viata sanatos.
Curatare ficat – Cand este necesara
In cazul persoanelor sanatoase, curatarea ficatului nu este necesara pentru ca acesta are capacitatea de a retine si a elimina singur toxinele din corp fara ca ele sa-i afecteze in vreun fel functionarea normala. Sub influenta a diversi factori ficatul poate deveni suprasolicitat iar aceasta capacitate scade, la fel si in cazul in care este afectat de boli specifice precum hepatitele, steatoza hepatica, ciroza si cancerul hepatic. In astfel de situatii, o cura de curatare ficat isi pune in valoare beneficiile pentru ca ajuta la reducerea nivelului de toxine si da posibilitatea acestui organ sa se refaca iar functiile sale sa revina la normal.
Organismul te va anunta prin semnale specifice cand ar avea nevoie de o mana de ajutor pentru curatarea ficatului iar acestea se manifesta prin:
- Balonare frecventa;
- Greata, mai ales dupa consumul de alimente bogate in grasimi;
- Gust amar sau neplacut in gura;
- Miros neplacut al respiratiei;
- Senzatie de disconfort in partea dreapta a abdomenului, sub coaste;
- Oboseala persistenta si senzatie permanenta de slabiciune;
- Paloare;
- Eczeme iritatii sau mancarimi frecvente.
De asemenea, o cura de curatare ficat mai poate fi recomandata dupa un tratament prelungit cu medicamente puternice sau dupa o perioada lunga de stres, dar si persoanelor supraponderale, cu o dieta dezechilibrata.
Curatare ficat cu ajutorul dietei
Dieta joaca un rol important in curatarea ficatului, dat fiind faptul ca toti nutrientii si celelalte substante din alimente sunt procesate la nivelul acestui organ. De altfel, adaptarea dietei este si cea mai sigura metoda pentru curatarea ficatului, aducand o serie de beneficii si pe alte planuri. Ca in orice dieta, exista doua categorii principale de alimente, respectiv cele recomandate si cele care trebuie evitate, iar in cele ce urmeaza facem o trecere in revista a fiecareia dintre ele.
Alimente recomandate intr-o cura de curatare ficat
Alimentele care ajuta la curatarea ficatului sunt preponderent de origine vegetala iar efectele benefice se datoreaza diversilor compusi naturali pe care ii contin. Cele mai cunoscute alimente din aceasta categorie sunt:
- Cruciferele – varza, conoida, broccoli contribuie la curatarea ficatului prin activarea unor enzime cu rol detoxifiant;
- Verdeturile – stevia, urzicile, spanacul, rucola, salata verde stimuleaza productia de bila prin care ficatul elimina o parte din substantele reziduale si colesterolul in exces;
- Citricele – contin cantitati importante de vitamina C si alte substante antioxidante care protejeaza celulele hepatice de stresul oxidativ cauzat de radicalii filtrati de ficat;
- Usturoiul – nu trebuie sa lipseasca dintr-o cura de curatare ficat pentru ca stimuleaza productia de enzime detoxifiante, protejeaza celulele hepatice impotriva stresului oxidativ si reduce riscul de steatoza hepatica datorata acumularii de grasime in aceste celule.
- Avocado si ulei de masline – sunt doua surse generoase de grasimi nesaturate care stimuleaza productia de bila si eliminarea unor toxine din ficat, continand totodata si doze importante de antioxidanti.
- Nucile – contribuie la curatarea ficatului in special prin aportul de arginina, care este un aminoacid cu un rol important in eliminarea amoniacului din organism. In acelasi timp, contin grasimi sanatoase si antioxidanti cu numeroase beneficii asupra ficatului.
- Turmericul – contine curcumina, care stimuleaza regenerarea celulelor hepatice si totodata le protejeaza impotriva stresului oxidativ. De asemenea, reduce inflamatia la nivelul ficatului si stimuleaza secretia de bila.
Alimente de evitat in cura de curatare ficat
La fel de importanta pentru curatarea ficatului este si evitarea unor alimente care duc la suprasolicitarea acestuia si totodata pot veni cu un aport suplimentar de toxine. Lista cu alimente care trebuie evitate arta astfel:
- Produsele cu grasimi saturate – grasimile saturate sunt prezente in produsele de origine animala, iar odata ajunse in ficat se transforma in colesterol rau (LDL). De asemenea, consumate in exces, se acumuleaza in celulele hepatice si duc la aparitia steatozei hepatice numita si boala ficatului gras. De aceea trebuie evitat consumul de carne grasa, lactate cu un continut ridicat de grasime si orice mancaruri grase;
- Prajelile – alimentele prajite in ulei contin grasimi trans, care au aceleasi efecte negative asupra ficatului precum cele saturate si de aceea nu sunt recomandate intr- o astfel de cura;
- Alimentele procesate industrial – mezelurile, conservele, semipreparatele congelate, produsele tip fast-food contin conservanti si aditivi alimentari, ce sunt substante chimice care ajung in ficat si il incarca excesiv cu toxine;
- Dulciurile – zaharul si alti indulcitori sunt metabolizati in ficat, iar excesul se transforma in grasime ce se stocheaza in celulele hepatice;
- Bauturile alcoolice – alcoolul este cea mai puternica toxina cu care ficatul are de-a face si de aceea are un impact serios asupra functiilor hepatice, mai ales daca este consumat excesiv si in mod constant.

Adaptarea stilului de viata la o cura de curatare ficat
Curatarea ficatului nu se bazeaza doar pe alimentatie – desi acesta este un aspect foarte important – fiind necesare si anumite schimbari in privinta stilului de viata.
Iata care sunt principalele aspecte de care trebuie sa tii cont si in aceasta privinta!
Hidratarea
Spuneam ca ficatul elimina colesterol rau si substante reziduale prin intermediul bilei, care este o solutie fluida. Prin urmare, pentru a secreta bila, ficatul are nevoie de apa in cantitati suficiente, deci de o buna hidratare. Se recomanda consumul a cel putin doi litri de apa sau alte lichide pe zi si aceasta nu doar in timpul curelor pentru curatarea ficatului. In acelasi timp, o buna hidratare ajuta si la eliminarea toxinelor prin urina.
Odihna
Ficatul are capacitatea de a se regenera iar acest proces se intensifica in timpul somnului, fiind sincronizat cu ciclul circarian. De aceea e nevoie si de odihna pentru curatarea ficatului iar aceasta inseamna cel putin 7 ore de somn pe noapte, incepand cel tarziu de la ora 23.00.
Miscarea
Este important sa faci miscare din multe puncte de vedere, iar unul dintre ele priveste si curatarea ficatului. Un program zilnic de cel putin 30 de minute de activitati fizice de intensitate medie sau ridicata contribuie la arderea grasimii in exces, care poate cauza steatoza hepatica, si totodata asigura un aport crescut de oxigen catre ficat, stimulandu-i functiile. De asemenea, prin transpiratie se elimina o cantitate importanta de toxine.
Evitarea expunerii la substante toxice
Toxinele pot ajunge in organism si pe alte cai, nu doar prin intermediul alimentelor. Expunerea prelungita la un mediu poluat, activitatile care presupun folosirea de lacuri, vopsele sau alte substante toxice precum si folosirea unor produse de curatenie care contin substante chimice puternice trebuie evitate cat mai mult posibil. De asemenea, in cazul expunerii la astfel de substante este recomandata folosirea mastilor de protectie pentru a reduce riscul inhalarii de toxine.
De asemenea, fumatul este o sursa importanta de toxine atat pentru fumatori cat si pentru cei din jurul lor, asa ca evitarea fumului de tigara este la fel de importanta pentru curatarea ficatului.
In concluzie, adaptarea alimentatiei si a stilului de viata constituie elemente de baza ale oricarei cure de curatare ficat. Alimentatia echilibrata, programul de odihna, hidratarea, miscarea si evitarea substantelor toxice creeaza conditiile in care ficatul poate sa elimine eficient substantele reziduale din organism si sa se regenereze complet.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: