Suplimentele cu magneziu sunt disponibile in mai multe forme iar dintre acestea multi utilizatori prefera tabletele cu magneziu efervescent. Aceasta pentru ca magneziul efervescent are un gust placut, este usor de preparat si se absoarbe rapid in organism, fiind deja dizolvat in lichid. De asemenea, este foarte usor pe procurat magneziu efervescent, care se gaseste in orice farmacie precum si la rafturile cu suplimente alimentare din magazinele cu articole sportive sau hypermarketuri.
Daca si tu ai nevoie de astfel de suplimente, vei gasi mai jos principalele motive pentru care iti recomandam sa apelezi la magneziu efervescent precum si cateva informatii despre rolul acestui mineral in organism.
Despre magneziu – rol si functii in organism
Magneziul este unul dintre mineralele esentiale pentru organism, fiind implicat in peste 300 de reactii care au loc in corpul uman si de care depinde buna functionare a acestuia. In organismul unui adult exista aproximativ 25 de grame de magneziu, dintre care jumatate se gasesc in structura sistemului osos iar cealalta jumatate in muschi, sange, creier si tesuturile moi.
Impreuna cu calciul, magneziul asigura rezistenta oaselor si dezvoltarea acestora, un alt rol important fiind acela de a transmite impulsurile nervoase de la creier catre muschi, controland astfel functionarea sistemului muscular.
Indiferent ca vorbim de magneziu efervescent sau sub alta forma, acest mineral mai joaca un rol important in transformarea glucozei in energie la nivel celular precum si in sinteza proteinelor, care indeplinesc la randul lor o serie de roluri importante in organism.
In acelasi timp, magneziul mai este implicat in reglarea tensiunii arteriale si prevenirea hipertensiunii – implicit a bolilor cardiovasculare pe care aceasta le poate declansa – fiind si un aliat al sistemului imunitar, care protejeaza organismul impotriva agentilor patogeni.
Nu in ultimul rand, acest mineral contribuie si la reglarea nivelului unor neurotransmitatori precum serotonina si dopamina, care influenteaza printre altele starea de spirit, ciclul circadian, apetitul si functiile cognitive.
Forme de magneziu
Acest mineral poate fi gasit sub diferite forme de prezentare precum tabletele de magneziu efervescent, capsule, comprimate, solutii lichide sau pulberi care se dizolva in apa.
Dincolo de aceste forme de prezentare, putem vorbi de mai multe tipuri de magneziu, in functie de substantele cu care acesta este combinat pentru a-i influenta gradul de solubilitate si de absorbtie in sange sau pentru a-l face mai usor tolerabil pentru stomac.
Forma cea mai des utilizata este citratul de magneziul, obtinuta prin combinarea magneziului cu acidul citric. Acest compus este folosit si pentru producerea tabletelor de magneziu efervescent precum si a celorlalte tipuri de suplimente sub alte forme de prezentare.
Alte tipuri de magneziu utilizate in industria farmaceutica sunt urmatoarele:
- Oxid de magneziu – este magneziu combinat cu oxigen, cu o absorbtie mai lenta, recomandat pentru tratarea problemelor digestive.
- Sulfat de magneziu – se mai numeste si sare Epsom sau sare amara, fiind folosit atat pentru uz intern ca remediu impotriva constipatiei sau a deficitului de magneziu, dar si pentru uz extern, ca sare de baie cu efect relaxant.
- Malat de magneziu – rezultat in urma combinarii magneziului cu acidul malic, se administreaza pentru cresterea nivelului de energie si combaterea oboselii.
- Lactat de magneziu – este o combinatie de magneziu si acid lactic, folosita mai mult ca aditiv alimentar decat ca supliment, avand avantajul ca se absoarbe usor si astfel poate corecta rapid deficitul.
- Clorura de magneziu – vorbim de o sare folosita in industria alimentara dar si pe post de supliment alimentar, pentru tratarea deficitului de magneziu, arsurilor gastrice si a constipatiei. Folosita ca sare de baie, clorura de magneziu are efect relaxant si detoxifiant.
- Hidroxid de magneziu – folosit in egala masura ca supliment alimentar pentru completarea deficitului de magneziu, cat si ca produs de ingrijire a pielii. De asemenea, este utilizat si in industria alimentara ca aditiv pentru reglarea aciditatii.
Magneziu efervescent – avantaje si beneficii
Cand vorbim despre magneziu efervescent ne referim la acele tablete care se dizolva rapid in apa sau in alt lichid, conferindu-i totodata o usoara aciditate. Denumirea de magneziu efervescent face referire la aceasta proprietate, efervescenta fiind un fenomen caracterizat de o degajare rapida a unui gaz intr-un mediu lichid in urma unei reactii chimice sau fizice. Asadar, acest fenomen face diferenta intre suplimentele pe baza de magneziu efervescent si alte produse similare, insa care se administreaza sub o alta forma.
Pentru ca se dizolva in lichid, magneziul efervescent este mai usor absorbit in organism si astfel isi face mai repede efectul. De asemenea, putem vorbi si de o biodisponibilitate crescuta, intrucat magneziul efervescent se absoarbe aproape in proportie de 100% astfel ca nu este nevoie de o doza crescuta, in ideea ca o parte din substanta activa se pierde.
Solutia rezultata in urma dizolvarii tabletei de magneziu efervescent este usor acidulata si are un gust placut, putand fia astfel consumata si ca o bautura racoritoare. Din acest motiv, magneziul efervescent este mai usor de administrat in cazul copiilor, care sunt de multe ori fascinati si de reactia ce are loc in pahar dupa ce se adauga tableta care incepe imediat sa se dizolve.
In functie de produsul ales, tabletele cu magneziu efervescent pot fi imbogatite si cu alte vitamine sau minerale si totodata pot contine aromatizanti care sa faca bautura mai placuta la gust. Poti sa folosesti magneziu efervescent si daca nu iti plac bauturile acidulate, caz in care trebuie doar sa lasi bautura cateva minute „sa se trezeasca”.
Ca beneficii asociate cu magneziul efervescent putem aminti mentinerea sanatatii si rezistentei oaselor, prevenirea crampelor musculare, reducerea oboselii si mentinerea tensiunii arteriale la un nivel normal
Magneziu efervescent – eficienta si administrare
Nu este nicio dificultate in a-ti administra tabletele cu magneziu efervescent, fiind nevoie doar de un pahar cu apa sau cu suc natural si bineinteles de suplimentul in cauza. Trebuie doar sa pui o astfel de tableta de magneziu efervescent in paharul cu lichid si sa astepti aproximativ un minut pentru ca aceasta sa se dizolve complet, dupa care sa bei solutia astfel obtinuta.
Nu exista recomandari precise cu privire la ora la care trebuie administrat magneziu efervescent, astfel ca poti alege orice moment la zilei in functie si de activitatile desfasurate in ziua respectiva. Trebuie totusi sa consulti prospectul si sa respecti dozajul recomandat de producator, in functie de varsta, sex si starea de sanatate. De asemenea, este important ca nu confunzi niciodata solutiile cu magneziu efervescent cu bauturile racoritoare chiar daca gustul usor acidulat si aromele te pot face usor sa crezi ca e vorba de unul si acelasi lucru. Asadar, nu consuma magneziu efervescent ca si cum ai bea suc atunci cand ti-e sete sau veri s-ti „omori timpul”, pentru ca acest mineral in exces poate cauza probleme pe care ti le vom expune in capitolul urmator.
Magneziu efervescent – contraindicatii
Reluand ideea anterioara, o prima contraindicatie se refera la consumul in exces de magneziu efervescent, care poate avea un puternic efect laxativ. De asemenea, poate cauza greturi si varsaturi, dureri abdominale sau o stare de oboseala accentuata ori slabiciune musculara.
Daca este administrat in doza maxima de 350 de miligrame pe zi in cazul adultilor, magneziul efervescent nu genereaza reactii adverse, insa pacientii cu boli cronice de rinichi, ficat sau inima trebuie sa ceara mai intai sfatul medicului inainte sa apeleze la astfel de suplimente. De asemenea, persoanele care sufera de gastrita, reflux gastroesofagian sau alte afectiuni gastrice e bine sa evite administrarea de magneziu efervescent, intrucat aciditatea solutiei lichide poate amplifica arsurile si alte simptome specifice acestor boli.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: