Majoritatea oamenilor s-au confruntat cel putin o data in viata cu insomnie, care poate fi o problema trecatoare influentata de diversi factori temporari sau se poate croniciza, iar atunci lucrurile se agraveaza. Cand vorbim despre insomnie nu ne referim doar la dificultatea de a adormi, ci la o gama mai complexa de tulburari ale somnului care se pot manifesta separat sau impreuna.
Atunci cand apare ocazional, asa cum se intampla de cele mai multe ori, insomnia este considerata un inconvenient minor de care oamenii uita usor atunci cand somnul isi revine la normal. De cealalta parte, cazurile de insomnie cronica atrag treptat o serie de alte probleme datorate lipsei somnului, atat in plan fizic cat si psihic.
Daca si tu te confrunti cu insomnie sau vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta tulburare de somn, le vei gasi pe toate in acest articol.
Ce inseamna insomnie
Insomnia este cea mai frecventa tulburare de somn cu care fiecare din noi are mari sanse sa se confrunte pe parcursul vietii, ceea ce nu trebuie sa constituie neaparat un motiv de ingrijorare, pentru ca de cele mai multe ori este influentata de factori care tin de cotidian. Despre insomnie, majoritatea oamenilor stiu ca este dificultatea de a adormi, care uneori se mentinere pe parcursul intregii nopti, insa aceasta tulburare acopera un spectru mai larg de manifestari.
Prin urmare, putem vorbi de insomnie si in cazul persoanelor care se trezesc frecvent pe timpul noptii si apoi au dificultati in a adormi la loc dar si al celor care se trezesc prea devreme fata de ora programata, fara a mai reusi sa adoarma. In functie de modurile de manifestare putem vorbi astfel de trei tipuri de insomnie dupa cum urmeaza:
- Insomnie de adormire – dificultatea de a adormi;
- Insomnie de mentinere – somn fragmentat, intrerupt de treziri frecvente;
- Insomnie terminala – incapacitatea de a dormi suficient, manifestata prin trezirea la ore foarte matinale.
De asemenea, daca se manifesta pe o perioada mai scurta de o luna, insomnia este acuta iar cea pe termen lung, care mai poate avea si unele intreruperi, este insomnie cronica. De asemenea, mai exista insomnie temporara care se manifesta pe parcursul a cel mult o saptamana.
Cauze frecvente pentru insomnie
Cauzele care duc la insomnie sunt multiple si variate iar pentru a le cuprinde pe toate in aceasta prezentare, le-am grupat in cateva categorii distincte pe care le redam mai jos.
Cauze de natura psihologica
Stresul se numara printre cele mai frecvente cauze de insomnie, fiind la randul sau generat de o multitudine de factori specifici stilului de viata modern sau care tin de viata personala. Stresul cronic poate duce la anxietate si depresie, care sunt alte tulburari ce cauzeaza insomnie. De asemenea, emotiile puternice si experientele traumatizante care si-au lasat amprenta asupra psihicului sunt adesea asociate cu insomnia.
Probleme de sanatate
Insomnia poate fi si o consecinta a unor probleme de natura medicala, numarandu-se de altfel printre manifestarile caracteristice ale multor afectiuni. Spre exemplu, apneea in somn, caracterizata de intreruperea respiratiei pentru intervale scurte in timpul somnului cauzeaza treziri bruste insotite de senzatia de sufocare si dificultatea de a adormi la loc. Arsurile gastrice specifice refluxului gastroesofagian, care este favorizat si de pozitia orizontala, cauzeaza adesea insomnie pentru ca pacientii nu pot adormi din cauza senzatiei neplacute sau se trezesc in timpul noptii, cand continutul acid din stomac refuleaza in esofag.
De asemenea, diferite afectiuni neurologice, durerea cronica ce insoteste anumite boli precum si imposibilitatea de a dormi intr-o pozitie confortabila in cazul pacientilor operati sau cu fracturi constituie alte cauze pentru insomnie.
Administrarea unor medicamente
In stransa legatura cu cauzele mentionate mai sus, anumite tratamente pot cauza insomnie ca efect secundar al medicamentelor administrate. Corticosteroizii, amfetaminele, unele decongestionante si medicamentele pentru tratarea hipertensiunii arteriale sunt cunoscute ca pot avea astfel de efecte.
Factori de mediu
Ambientul are o influenta importanta asupra calitatii somnului, astfel ca absenta unor conditii care sa asigure un minim de confort poate cauza insomnie. Zgomotul, lumina prea puternica, temperaturile prea ridicate sau prea scazute, nivelul crescut de umiditate sau aerul uscat, gradul de ventilatie si calitatea asternutului sunt principalii factori din aceasta categorie care pot constitui o cauza a insomniei.
De asemenea, persoanele care lucreaza in schimburi sau calatoresc mult si schimba fusul orar se pot confrunta cu insomnie.
Obiceiuri nesanatoase
Si stilul de viata poate duce la insomnie printr-o serie de obiceiuri nesanatoase pe care multi tind sa le ignore, considerandu-le lipsite de importanta. Spre exemplu noptile nedormite si un program neregulat de somn, consumul excesiv de cafea, energizante sau alte bauturi care contin cofeina, obiceiul de a folosi inainte de culcare telefonul, laptopul sau alte dispozitive cu ecrane ce emit lumina albastra se numara printre principalele obiceiuri nesanatoase care genereaza insomnie.
Factori de risc ce favorizeaza insomnia
Oricine se poate confrunta oricand cu insomnie, insa exista anumite conditii care favorizeaza aparitia acestei tulburari de somn prin diferite mecanisme.
Varsta
Pe masura inaintarii in varsta, episoadele de insomnie pot deveni tot mai frecvente pentru ca scade capacitatea organismului de a mai produce melatonina, care este hormonul responsabil cu inducerea starii de somnolenta atunci cand scade in mod natural nivelul de luminozitate.
Sexul
Femeile sunt mai predispuse episoadelor de insomnie ce pot aparea pe fondul modificarilor hormonale asociate cu ciclul menstrual, cu perioada sarcinii sau cu instalarea menopauzei.
Bolile cronice
In functie de natura lor, bolile cronice determina o serie de modificari in organism care pot deregla ciclul circadian ducand la aparitia insomniei. Afectiunile respiratorii, diferite forme de artrita, bolile oncologice dar si afectiunile de natura psihica sunt insotite deseori de insomnie.
Stilul de viata
Personale care se confrunta frecvent cu stresul in viata de zi cu zi, cele care nu au un program de odihna bine pus la punct, lucreaza in ture sau obisnuiesc sa piarda noptile, folosesc seara dispozitive electronice cu ecran sau consuma excesiv bauturi cu cofeina mai ales in a doua parte a zilei pot avea frecvent insomnie.

Solutii eficiente impotriva insomniei
In functie de cauze se mai poate vorbi de doua tipuri de insomnie, respectiv cea primara – determinata de stres sau factori care tin de stilul de viata – si cea secundara, aparuta ca o consecinta a problemelor de sanatate, administrarii de medicamente sau substante cu efect energizant sau determinata de factori de mediu. Primul pas in tratarea insomniei consta in identificarea cauzei, iar de multe ori nu este nevoie de un consult medical pentru aceasta si problema poate fi rezolvata simplu prin eliminarea factorului sau factorilor care afecteaza calitatea somnului.
Cand sa mergi la medic
Daca episoadele de insomnie dureaza mai mult de 3 zile consecutiv dupa eliminarea potentialelor cauze sau cand aceste cauze nu sunt cunoscute este posibil ca aceasta tulburare sa fie asociata cu o problema de sanatate mai serioasa si de aceea se impune un consult medical. Asa cum spuneam, primul obiectiv consta in identificarea cauzei si stabilirea unui diagnostic, fapt pentru care pot fi necesare anumite investigatii in functie de particularitatile fiecarui caz in parte.
Cum se trateaza insomnia
Tratamentul pentru insomnie vizeaza atat imbunatatirea calitatii somnului, cat si eliminarea cauzelor care stau la baza acestei tulburari. In cazurile usoare pot fi suficiente cateva recomandari care imbunatatesc calitatea somnului fara a fi nevoie de medicamente. Aceste recomandari se refera la:
- Respectarea unui program de odihna regulat;
- Crearea unui mediu cat mai confortabil pentru odihna;
- Evitarea folosirii dispozitivelor cu lumina albastra (telefon, laptop, computer, tableta) cu cel putin o ora inainte de culcare;
- Evitarea consumului de cofeina in a doua jumatate a zilei;
- Gestionarea stresului prin diferite tehnici de relaxare;
- Renuntarea la alcool si tigari;
- Exercitii fizice moderate intense efectuate cu regularitate (de preferat cel putin 30 de minute zilnic).
Daca aceste remedii nu functioneaza se prescrie tratament medicamentos care poate fi de mai multe tipuri dupa cum urmeaza:
Antihistaminice
Sunt medicamente folosite pentru ameliorarea reactiilor alergice, insa cele de prima generatie au ca efect secundar inducerea unei stari de somnolenta care ii ajuta pe pacientii cu insomnie sa adoarma mai usor si sa se odihneasca mai bine.
Antidepresive
Si aceste medicamente induc o stare de somnolenta insa nu sunt recomandate strict in tratamentul insomniei, din cauza altor posibile reactii adverse. Totusi, daca insomnia are la baza o problema de natura psihica, administrarea de antidepresive poate trata in egala masura cauza si efectul.
Suplimente cu melatonina
Contin hormonul care induce starea de somnolenta si sunt recomandate in tratamentul insomniilor temporare, asociate unor cauze usoare care nu ridica probleme din punct de vedere medical. De asemenea, suplimentele cu melatonina sunt recomandate varstnicilor care se confrunta cu insomnie pe fontul deficitului de melatonina.
Somnifere
Sunt cele mai cunoscute medicamente impotriva insomniei dar sunt recomandate in general doar in tratamentul formelor severe intrucat au un efect puternic iar administrate in doze prea mari pot deveni fatale. De aceea se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala si se administreaza doar pe termen scurt.
In ultima vreme este folosita tot mai frecvent terapia cognitiv-comportamentala ca alternativa pe termen lung la tratamentul medicamentos, in special in cazul pacientilor cu insomnie cronica sau indusa de stres ori alte probleme de ordin psihic.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: