Vitamina D este singura pe care organismul o poate sintetiza fara a avea nevoie sa o absoarba din alimente, in cazul sau fiind necesara simpla expunere la soare timp de cateva minute pe zi. Cu toate acestea, exista multe persoane care se confrunta cu deficit de vitamina D si care sunt expuse unui risc sporit de a dezvolta alte probleme de sanatate din aceasta cauza.
Mai exact, cei cu deficit de vitamina D, prezinta un risc mai crescut de imbolnavire din cauza scaderii imunitatii, pot dezvolta fragilitate osoasa, au tendinte depresive sau anxioase, un risc mai crescut de afectiuni neurodegenerative si nu in ultimul rand risca sa se confrunte si cu probleme cardiovasculare.
Avand in vedere toate acestea, este evident pentru oricine ca deficitul de vitamina D trebuie evitat iar prin materialul de fata ne dorim sa-ti aratam cum poti face asta fara un prea mare efort.
Ce este vitamina D si de ce este esentiala?
Inainte de a vorbi despre deficitul de vitamina D vom incepe prin a-ti prezenta in cateva cuvinte acest nutrient si importanta sa pentru organism. Asadar, vitamina D este o substanta organica liposolubila pe care organismul uman are capacitatea de a o produce la nivelul pielii in urma expunerii la razele solare.
Acestea actioneaza asupra unei substante din piele numita dehidrocolesterol, considerata un precursor al vitaminei D. Dehidrocolesterolul se transforma astfel in vitamina D inactiva care este purtata de fluxul sanguin la ficat si rinichi pentru ca apoi se activeze si sa-si indeplineasca rolurile specifice.
De asemenea, acest nutrient exista in cantitati mici si in anumite alimente recomandate mai ales in conditiile unei expuneri reduse la soare, pentru a preveni deficitul de vitamina D.
Rolul vitaminei D in organism
Dupa ce este activata in ficat si rinichi, vitamina D capata diferite forme in functie de care indeplineste roluri specifice. Unul din cele mai importante este reglarea nivelului de calciu si fosfor, vitamina D asigurand absorbtia acestor minerale in oase.
In acelasi timp, vitamina D moduleaza functiile neuromusculare in cadrul carora calciul joaca de asemenea un rol important, reduce procesul inflamator si totodata actioneaza impotriva anumitor agenti patogeni care pot cauza infectii in organism.
Functii principale
Prin rolurile pe care le-am prezentat mai sus, vitamina D indeplineste o serie de functii indispensabile organismului. Mai exact, prin facilitarea absorbtiei calciului si fosforului mentine densitatea osoasa si ajuta la cresterea si dezvoltarea oaselor, asigurand totodata buna functionare a sistemului muscular. Datorita actiunii impotriva agentilor patogeni vitamina D intareste imunitatea, iar prin efectul antiinflamator tine sub control inflamatia care poate afecta functionarea organelor vitale.
Deficit de vitamina D – simptome asociate
Avand in vedere functiile importante pe care le indeplineste acest nutrient, persoanele cu deficit de vitamina D se pot confrunta cu diferite simptome care ulterior se transforma in probleme grave de sanatate daca nu se iau masuri pentru acoperirea carentei.
Astfel, in fazele incipiente deficitul de vitamina D se manifesta prin:
- Oboseala insotita de slabiciune;
- Crampe musculare frecvente;
- Dureri osoase;
- Scaderea poftei de mancare;
- Tulburari de somn;
- Paloare;
- Tendinte depresive;
- Caderea parului.
In acelasi timp, un deficit de vitamina D pe termen lung poate favoriza aparitia hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat de tip 2, a infectiilor si bolilor autoimune, sclerozei multiple, depresiei si schizofreniei.
De asemenea, copiii cu deficit de vitamina D sunt expusi unui risc crescut de a dezvolta rahitism pentru ca in lipsa acestui nutrient calciul si fosforul nu ajung in oase iar acestea nu pot creste si nu se pot dezvolta normal. Astfel, copiii cu deficit de vitamina D pot dezvolta deformari ale oaselor si/sau articulatiilor, intarziere in dezvoltarea psiho-motorie, hipotonie musculara si convulsii pe fondul hipocalcemiei. Asadar putem spune ca in cazul copiilor deficitul de vitamina D presupune un risc mai ridicat intrucat deformarile osoase si articulare asociate cu rahitismul cauzeaza dizabilitati pentru tot restul vietii
Deficit de vitamina D – cauze si factori de risc
Desi principala resursa este la indemana tuturor, exista si numerosi factori de risc ce favorizeaza deficitul de vitamina D, care poate aparea in egala masura in cazul copiilor cat si al adultilor. Pentru a putea evita o astfel de problema iti prezentam in continuare principalii factori care pot cauza deficit de vitamina D.
Lipsa expunerii la soare
Este una din principalele cauze pentru deficitul de vitamina D, avand in vedere faptul ca organismul isi obtine aceasta vitamina preponderent sub actiunea razelor solare. Astfel, persoanele care petrec mult timp in casa sau in spatii inchise sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta deficit de vitamina D. De asemenea, acest risc sporeste pentru toata lumea in sezonul rece atunci cand soarele este mai scump la vedere iar temperaturile scazute impun purtarea de haine groase care acopera pielea.
O predispozitie crescuta pentru deficit de vitamina D au si persoanele care locuiesc in zonele cu o clima mai rece si care nu se pot bucura de soare la fel de mult precum cei din zonele calde sau temperate.
Un alt element important in acest context este continutul de melanina din piele, acel pigment care ii da culoarea specifica. Persoanele cu o piele inchisa la culoare, care contine mai multa melanina, trebuie sa se expuna mai mult la soare pentru a nu avea deficit de vitamina D.
Nu in ultimul rand, trebuie sa retii ca si crema de protectie solara influenteaza in mica masura deficitul de vitamina D intrucat blocheaza razele ultraviolete si le impiedica sa intre in contact cu pielea.
Anumite afectiuni
Starea precara de sanatate constituie un alt factor de risc intrucat anumite afectiuni sunt asociate cu deficit de vitamina D. Ne referim in primul rand la bolile hepatice si cele renale intrucat acestea afecteaza capacitatea ficatului si a rinichilor de a produce enzime care transforma vitamina D in forme ce pot fi folosite de organism.
De asemenea, afectiunile digestive cronice pot influenta deficitul de vitamina D intrucat impiedica absorbtia din intestin a acestui nutrient provenit de aceasta data din alimente sau suplimente alimentare.
In plus, anumite medicamente administrate in tratarea unor boli pot cauza deficit de vitamina D intrucat afecteaza procesul de metabolizare a acesteia.
Excesul ponderal
Personale supraponderale, in special cele cu obezitate, sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta deficit de vitamina D intrucat, in parcursul sau de la piele catre ficat si rinichi, aceasta ramane izolata in stratul de tesut adipos care impiedica astfel procesul fiziologic prin care organismul produce acest nutrient.
Varsta inaintata
Pe masura inaintarii in varsta scade capacitatea pielii de a produce acest nutrient sub actiunea razelor solare iar din acest motiv persoanele varstnice dezvolta mai frecvent deficit de vitamina D, in comparatie cu cele tinere.
De asemenea, se reduce mobilitatea pe fondul altor afectiuni specifice varstei a treia, unii varstnici chiar sunt imobilizati la pat si astfel se reduce si nivelul de expunere la soare care amplifica riscul aparitiei unei astfel de probleme.
Solutii pentru a corecta deficitul de vitamina D
Primele semne ale aparitiei deficitului de vitamina D nu trebuie ignorate intrucat aceasta carenta poate avea complicatii severe. Deficitul de vitamina D poate fi usor determinat prin intermediul unei analize de sange iar impotriva acestei probleme se poate actiona eficient in urmatoarele moduri:
Expunerea controlata la soare
Este cea mai simpla si totodata cea mai eficienta metoda de a combate deficitul de vitamina D, dar fiind faptul ca razele solare sunt principala sursa. Pentru a oferi organismului dozele necesare de vitamina D este suficient sa stai la soare 15-30 de minute de 2-3 ori pe saptamana, avand grija ca pielea sa fie expusa pe o suprafata cat mai mare. Daca mergi la plaja nu folosi crema de protectie solara in primele 15 minute, pentru a permite razelor ultraviolete sa intre in contact cu pielea.
Consumul de alimente bogate in vitamina D
Cum spuneam, in sezonul de toamna-iarna nu prea este posibil sa faci bai de soare la fel si daca traiesti in zone cu o clima mai rece. In aceste conditii dar si in alte situatii in care nu te poti expune suficient la soare poti obtine vitamina D din anumite alimente care o contin. Este vorba de peste gras, oua, ciuperci si carne, in special ficat de vita sau porc. Aceste alimente contin cantitati mici de vitamina D iar in completarea lor poti sa apelezi la suplimente alimentare care contin acest nutrient.
Eliminarea kilogramelor in plus
Fiecare kilogram in plus vine cu o serie de riscuri pentru sanatate iar dupa cum am aratat mai sus, printre acestea se numara si deficitul de vitamina D. Asadar, tine-ti greutatea sub control cu ajutorul unei alimentatii echilibrate si al miscarii iar daca indicele tau de masa corporala este peste cel normal, ia masuri pentru a scapa cat mai curand de kilogramele in plus. O idee buna in acest sens este sa faci mai multa miscare in aer liber, pentru ca in acest fel arzi multe calorii si totodata te expui la soare si faci o adevarata cura de vitamina D.
In concluzie, deficitul de vitamina D este o problema care nu trebuie ignorata pentru ca poate avea consecinte severe, iar cea mai simpla cale de a-l preveni si combate este expunerea la soare si includerea in dieta a unor alimente care contin acest nutrient.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: