fbpx

Deficitul de Omega-3 la copii – simptome, riscuri, preventie

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

despre deficitul de omega-3 la copii se poate spune ca in functie de varsta si de severitatea carentei nutritionale simptomele asociate cu deficitul de Omega-3 la copii pot fi mai mult sau mai putin evidente manifestandu-se pe multiple planuri

Deficitul de Omega-3 la copii poate fi considerat o problema de nutritie intrucat organismul absoarbe aceste substante din alimente. Asadar, deficitul de Omega-3 la copii apare pe fondul unei alimentatii sarace in produse care contin aceste grasimi spatoase, care indeplinesc o serie de roluri importante in dezvoltarea celor mici inca din viata intrauterina.

Acizii grasi Omega-3 sunt grasimi polinesaturate de care organismul uman are nevoie dar pe care nu si le poate produce singur. Din acest motiv, in dieta femeilor insarcinate si ulterior in dieta celor mici trebuie sa fie incluse alimente bogate in astfel de grasimi, evitandu-se astfel deficitul de Omega-3 la copii, despre ale carui manifestari si efecte vom vorbi in cele ce urmeaza.

Cand apare deficitul de Omega-3 la copii

Despre deficitul de Omega-3 la copii se poate vorbi atunci cand organismul acestora nu beneficiaza pentru o perioada mai lunga de doza zilnica necesara care se stabileste in functie de varsta si sex. Acest lucru se poate intampla fie pe fondul unei alimentatii sarace in acizi grasi Omeg-3, fie pe fondul unor probleme de sanatate care impiedica absorbtia acestor grasimi.  

Deficitul de Omega-3 la copii se stabileste in functie de niste valori de referinta, iar acestea sunt dozele zilnice recomandate. In functie de acestea, deficitul de Omega-3 la copii apare atunci cand doza zilnica se mentine constant sub urmatoarele valori:

  • Copii intre 0 si 12 luni – sub 0,5 grame/zi;
  • Copii intre 1 si 3 ani – sub 0,7 grame/zi;
  • Copii intre 3 si 8 ani – sub 0,9 grame/zi;
  • Fete intre 8 si 13 ani – sub 1,0 grame/zi;
  • Baieti intre 8 si 13 ani – sub 1,2 grame/zi;
  • Fete intre 13 si 18 ani – sub 1,1 grame/zi;
  • Baieti intre 13 si 18 ani – sub 1,6 grame/zi.

Mai trebuie mentionat ca deficitul de Omega-3 la copii poate aparea inca din viata intrauterina daca viitoarea mama nu consuma suficiente alimente care contin aceste grasimi iar in acest caz poate fi afectata dezvoltarea creierului fatului, cu consecinte nefaste dupa nastere.

Ce simptome sunt asociate cu deficitul de Omega-3 la copii

Deficitul de Omega-3 la copii se poate manifesta in diverse moduri, in functie de varsta si de severitatea carentei nutritionale. Totodata, simptomele asociate cu deficitul de Omega-3 la copii pot fi mai mult sau mai putin evidente manifestandu-se pe multiple planuri, dupa cum urmeaza:

Manifestari cutanate

Acestea sunt printre primele semne ce indica deficitul de Omega-3 la copii, avand avantajul ca sunt usor de observat iar astfel se poate interveni la timp pentru completarea deficientei. Copiii cu o astfel de problema au pielea uscata iar aceasta se irita usor si se crapa frecvent. De asemenea, din cauza sensibilitatii pielii, dezvolta usor diverse dermatite iar un alt simptom caracteristic este acneea.

Simptome la nivel articular

Desi la varsta lor problemele articulare nu ar trebui sa existe, copiii cu deficit de Omega-3 pot resimti dureri la nivelul articulatiilor precum si senzatia de rigiditate, ceea ce le poate afecta intr-o anumita masura mobilitatea impingandu-i spre sedentarism.    

Probleme cognitive

Acizii grasi Omega-3 contribuie la formarea creierului in viata intrauterina si ulterior, la dezvoltarea acestuia in primii ani de la venirea pe lume. Astfel se explica de ce deficitul de Omega-3 la copii face ca cei mici sa memoreze si sa retina mai greu unele informatii, sa aiba dificultati de concentrare precum si o capacitate redusa de a face deductii logice simple specifice varstei sale.

Tulburari de comportament

Deficitul de Omega-3 la copii poate sta si la baza unor probleme comportamentale cum ar fi schimbarile bruste de dispozitie, irascibilitatea sau  tulburarea bipolara. De asemenea, anxietatea si depresia pot fi alte stari negative asociate cu deficitul de Omega-3 la copii.

Probleme oculare

Acizii grasi Omega-3 fac parte si din structura celulelor care alcatuiesc retina dar si membranele globilor oculari, astfel ca efectele unui deficit se pot resimti si la nivelul ochilor. Mai exact, deficitul de Omega-3 la copii poate genera uscaciune la nivelul ochilor si senzatia de nisip in ochi, cauzand astfel disconfort si afectand chiar si calitatea vederii.  

Nu in ultimul rand, oboseala constanta, unghiile casante, firele de par subtiate si fragile pot constitui alte simptome asociate cu deficitul de Omega-3 la copii.

Ce riscuri presupune deficitul de Omega-3 la copii

Dupa cum spuneam, acizii grasi Omega-3 joaca un rol important in dezvoltarea copiilor precum si in derularea unor procese care asigura buna functionare a organismului. In aceste conditii este lesne de inteles ca o carenta prelungita de Omega-3 creste riscul unor probleme majore.

In lipsa unei resurse necesare dezvoltarii creierului  in primii ani de viata, copiii cu deficit de Omega 3 vor avea dificultati in a se concentra si asimila informatii noi,  fiindu-le astfel mai greu sa invete sa vorbeasca sau sa retina cuvinte noi.

De asemenea, problemele cu vederea pot aparea mult mai devreme existand si un risc mai crescut in ceea ce priveste degenerescenta maculara ce poate duce la orbire. Obezitatea infantila este o alta probleme ce poate fi generata de lipsa acizilor grasi Omega-3, care este compensata cu grasimi saturate ce favorizeaza excesul ponderal.  

Nu in ultimul rand, copiii cu deficit de Omega-3 sunt predispusi unui risc cardiovascular crescut inca de la varste tinere, intrucat acizii grasi de acest tip au si rolul de a curata sangele de colesterolul rau si a preveni depunerea acestuia in vasele sanguine.  

Cum se previne deficitul de Omega-3 la copii

Singura modalitate de a preveni deficitul de Omega-3 la copii consta in asigurarea dozei zilnice recomandate, in raport cu varsta acestora. Pentru aceasta, trebuie doar sa introduci in dieta celor mici alimente care contin in mod natural acizi grasi Omega-3. Principala sursa de astfel de grasimi sanatoase este pestele gras, categorie ce include cateva specii cunoscute si usor de gasit in orice magazin de profil.

Mai exact, este vorba de somon, ton, macrou, sardine, hering, pastrav si scrumbie, care contin din abundenta acizi grasi Omega-3 si pot asigura fara probleme doza zilnica recomandata. Si alte specii de peste contin astfel de grasimi dar in cantitati ceva mai mici, iar o sursa buna de Omega-3 sunt si fructele de mare.

Nu doar pestele si fructele de mare contin acizi grasi Omega-3, ci si unele alimente de origine vegetala. Este vorba de avocado, nuci si seminte, leguminoase, spanac, broccoli si chiar banane. Lista e completata de uleiul de masline si alte uleiuri vegetale.  O dieta care sa includa aceste alimente este suficienta pentru a preveni deficitul de Omega-3 la copii.

De asemenea, mai exista varianta suplimentelor alimentare cu Omega-3 care se administreaza in completarea unei diete cu un continut mai scazut de astfel de grasimi sau in cazul copiilor cu deficit, care necesita o doza mai mare pentru a compensa carenta nutritiva.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: