fbpx

Esofagita de reflux – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Esofagita de reflux nu poate fi considerata o afectiune in sine, ci o consecinta a unor boli care se manifesta prin patrunderea in esofag a continutului acid din stomac. Esofagul este o componenta a sistemului digestiv, sub forma unui tub care face legatura intre cavitatea bucala si stomac si prin care trec alimentele odata inghitite.

Peretii esofagului sunt protejati la interior de o mucoasa, care este sensibila la actiunea secretiilor acide produse de stomac pentru a ajuta la procesul de digestie. Prin urmare, cand aceste substante ajung in esofag, mucoasa acestuia se inflameaza si astfel apare esofagita de reflux.

Aceasta se manifesta prin simptome neplacute, care trebuie sa constituie un prim semnal de alarma si sa indrume pacientul catre un medic, pentru a evita aparitia complicatiilor.

Mai multe detalii despre cauzele, simptomele diagnosticul si tratamentul esofagitei de reflux, poti afla din acest material.

Ce este esofagita de reflux

Termenul de „esofagita” se refera la orice fel de inflamatie sau iritatie aparuta la nivelul esofagului, astfel de probleme putand avea diferite cauze. In functie de factorii determinanti, putem vorbi de mai multe tipuri de esofagita, iar unul dintre ele este si esofagita de reflux.

Asadar, aceasta este o inflamatie a mucoasei ce protejeaza la interior peretii esofagului, care se datoreaza refluxului gastric, mai precis refularii continutului acid din stomac, in esofag. Nu poate fi considerata o boala, ci complicatie a altei afectiuni, insa poate genera la randul sau alte complicatii, despre care vom vorbi spre finalul acestui articol.

Esofagita de reflux – factori de risc

Exista cativa factori care cresc riscul aparitie esofagitei de reflux, cea mai mare pondere avand-o anumite afectiuni digestive. Pe locul al doilea in topul factorilor de risc se claseaza consumul de alcool, urmat indeaproape de fumat.

De asemenea, o alimentatie mai putin sanatoasa poate provoca diferite probleme digestive care sa duca la aparitia esofagitei de reflux, precum si administrarea unor medicamente. In acelasi timp, alimentatia neadecvata combinata cu sedentarismul poate duce la aparitia obezitatii, care este un alt factor de risc.

Femeile insarcinate se  pot confrunta uneori cu aceasta problema, iar dintre factorii de risc ce nu pot fi evitati mentionam varsta inaintata. In acelasi timp, pacientii care sufera interventii chirurgicale si cei care fac radioterapie sunt expusi unui risc mai ridicat de a suferi o astfel de complicatie.

     Esofagita de reflux – cauze

    Principala cauza e esofagitei de reflux este boala de reflux gastroesofagian, ce se manifesta prin refularea in mod repetat a continutului acid din stomac, in esofag. In mod normal, nu ar trebui sa se intample asa, intrucat cele doua componente ale sistemului digestiv sunt separate de sfincterul esofagian, care se deschide pentru a permite trecerea alimentelor in stomac, apoi se inchide pentru a evita refluxul gastric. Cand acest sfincter nu se mai inchide corespunzator sau se deschide fara a fi nevoie apare aceasta boala de reflux gastroesofagian, ce da nastere unei astfel de complicatii.

    Alte cauze sunt consumul exagerat de alcool, care slabeste sfincterul esofagian si creste secretia gastrica, precum si fumatul, care are aceleasi efecte.

    De asemenea, alimentele cu aciditate ridicata sau foarte condimentate stimuleaza la randul lor secretia gastrica si pot sta la originea aparitiei esofagitei de reflux. Tot legat de alimentatie, obiceiul de a manca inainte de culcare poate constitui o alta cauza a acestei probleme.

    Esofagita de reflux – simptome

    Esofagita de reflux se manifesta prin cateva simptome care devin mai pronuntate  si se diversifica pe masura ce se dezvolta procesul inflamator la nivelul mucoasei esofagiene.

    La inceput, poate aparea un disconfort in timpul deglutitiei, insotit de dificultati la inghitire. Persoanele care sufera de aceasta problema pot acuza si dureri in gat precum si dureri in piept, care devin mai puternice in timpul mesei. 

    Apoi, intr-un interval de 30-60 de minute dupa masa, apar frecvent arsuri in zona sternului, care devin mai puternice atunci cand pacientul sta culcat sau se apleaca. De asemenea, pot fi prezente si arsurile gastrice – un simptom caracteristic si gastritei.

    Raguseala, tusea, greturile si varsaturile sunt alte simptome ale esofagitei de reflux, insotite de scaderea poftei de mancare, care determina si pierderea in greutate.

    Esofagita de reflux – diagnostic

    Diagnosticul esofagitei de reflux se stabileste de catre medicul gastroenterolog pe baza examenului clinic, dar si a unor investigatii interne, atunci cand situatia o impune.

    In cazul formelor usoare si moderate, medicul va stabili diagnosticul tinand cont de pe simptomele descrise de pacient, de istoricul medical al acestuia si de medicamentele administrate in ultima perioada.

    Daca simptomele sunt severe, pot fi necesare investigatii suplimentare, precum endoscopia digestiva superioara si radiografia cu bariu. De asemenea, daca exista suspiciunea unor leziuni canceroase, in timpul endoscopiei se pot preleva si probe de tesut din mucoasa esofagiana in vederea unui examen anatomopatologic.

    Remedii pentru esofagita de reflux

    Nu exista un tratament standard pentru esofagita de reflux, dat fiind faptul ca aceasta este o consecinta a altor afectiuni sau probleme de sanatate. Asadar, primul pas consta in identificarea cauzelor care au dus la aparitia acestei complicatii, iar tratamentul se stabileste in functie de diagnostic.

    Tratamentul poate fi medicamentos,  endoscopic sau chirurgical, insa pentru ameliorarea simptomelor neplacute ele esofagitei de reflux, pacientilor li se recomanda si alte remedii. Spre exemplu medicamentele antiacide reduc nivelul de aciditate din stomac si calmeaza arsurile din piept, in timp ce prokineticele accelereaza golirea stomacului, iar blocantii de receptori histaminici H2 reduc secretia de acid gastric.

    Un alt remediu consta in evitarea unor alimente despre care vom vorbi in capitolul destinat preventiei, precum si renuntarea la fumat si alcool.

    Ca remedii naturiste, amintim ghimbirul, sucul de aloe vera, mierea de manuka ceaiurile de musetel sau de galbenele.

      Complicatiile esofagitei de reflux

      Simptomele esofagitei de reflux nu trebuie tratate cu indiferenta, nu atat prin prisma disconfortului pe care  il provoaca, ci mai ales a complicatiilor ce pot surveni pe parcurs.

      O prima complicatie consta in aparitia cicatricilor in interiorul esofagului sau chiar ingustarea acestuia. In acest mod, procesul de deglutitie va fi serios ingreunat, ceea ce va avea  o serie de repercusiuni negative asupra sanatatii pacientilor cu esofagita de reflux. Acestia nu se mai pot hrani corespunzator, iar organismul lor nu va mai primi cantitatea necesara de nutrienti, cu timpul fiind afecte functiile metabolice si functionarea unor organe.

      O alta complicatie a esofagitei de reflux este ulcerul esofagian, care apare atunci cand mucoasa este perforata sub actiunea continutului refulat din stomac, iar acesta ajunge la peretele esofagului. Pot aparea astfel hemoragii digestive manifestate prin varsaturi si scaune cu sange, iar in cazurile foarte grave se poate ajunge si la perforarea peretelui esofagian.

      Esofagita de reflux poate duce si la modificarea celulelor din zona inferioara a esofagului, fenomen denumit in terminologia medicala „esofag Berrett”. Celulele esofagului devin astfel asemanatoare celor din structura intestinelor, ceea ce creste riscul aparitiei cancerului esofagian, care poate fi astfel adaugat pe lista complicatiilor.

      Sfaturi pentru prevenire

      Esofagita de reflux poate fi usor prevenita prin adoptarea unei diete mai sanatoase, a unui stil de viata mai activ si renuntarea la doua din cele mai nocive vicii – alcoolul si tutunul.

      Se recomanda limitarea sau chiar evitarea consumului de alimente foarte iuti si foarte condimentare, precum si a consumului de alimente dure, care pot produce leziuni la nivelul mucoasei esofagiene. Pe lista se adauga citricele, rosiile, cafeaua, bauturile carbogazoase si alimentele cu un continut ridicat de grasimi. In schimb pot fi consumate fara probleme supe, piureuri, sosuri, legume, fructe si cereale.

      De asemenea, pentru a reduce riscul aparitiei esofagitei de reflux, alimentele consumate nu trebuie sa fie nici foarte reci si nici foarte fierbinti, iar inainte de a le inghiti, este recomandat sa fie mestecate foarte bine.

      Cina trebuie sa fie servita cu cel putin doua ore inainte de a merge la culcare,  pentru ca nu este indicat sa te intinzi in pat imediat dupa ce te ridici de la masa.

      Nu in ultimul rand, daca urmezi un tratament medicamentos, inghite pastilele cu foarte multa apa, intrucat si acestea pot rani mucoasa esofagului.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: