fbpx

Extract de papadie: proprietati, utilizari si precautii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Remediile pe baza de extract de papadie sunt des utilizate in medicina naturista intrucat aduc o serie de beneficii pe multiple planuri. Aceste beneficii se explica prin faptul ca extractul de papadie inglobeaza toate substantele benefice prezente in radacina, frunzele tulpina si florile plantei proaspete, fiind un produs concentrat care se utilizeaza in cantitati mici.

Din cuprinsul materialului de fata vei putea afla care sunt toate beneficiile asociate remediilor cu extract de papadie, ce proprietati are acest produs si care sunt principalele probleme de sanatate ce pot fi ameliorate cu ajutorul sau.

De asemenea, exista si anumite contraindicatii privind utilizarea remediilor pe baza de extract de papadie precum si cateva masuri de precautie de care trebuie sa tii cont si pe care ti le vom prezenta tot in acest articol.

Despre papadie

Putin probabil sa existe printre cititori cineva care nu stie cum arata papadia, fiind vorba de o planta omniprezenta pe pajisti, pe marginea drumurilor dar si in peisajul urban prin parcuri si oriunde exista un petic de verdeata expus la soare si cu suficienta umiditate. Vorbim de o planta erbacee perena usor de recunoscut datorita florilor sale rotunde de un galben intens dar si a globului de puf in care acestea se transforma atunci cand produc seminte.

Papadia este o planta foarte raspandita in Europa dar si majoritatea regiunilor temperate, unde rasare spontan datorita semintelor care pot fi purtate de vant sute de kilometri. Inca din antichitate s-a descoperit ca papadia contine o multitudine de substante benefice in radacina, frunze tulpina si flori, fiind utilizata inca de pe atunci ca planta medicinala.

In afara de extract de papadie, planta mai este folosita sub forma de ceai, sirop sau tinctura.

Extractul de papadie poate fi preparat din anumite parti ale plantei sau poate ingloba toate partile vegetale, aceasta ultima varianta fiind cea mai recomandata intrucat produsul final inglobeaza toate substantele benefice ale plantei.

Astfel putem vorbi despre extract de papadie ca fiind un remediu bogat in vitamine din complexul B alaturi de vitaminele A, C, E si K dar si de minerale precum fier, calciu, magneziu si potasiu. In acelasi timp, extractul de papadie este si o importanta sursa de substante cu efect antioxidant, eficiente in combaterea stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi.

Datorita continutului nutritiv dar si efectului antioxidant, remediile pe baza de extract de papadie sunt folosite frecvent in medicina naturista iar aceasta se intampla de cel putin cateva sute de ani. De asemenea, industria farmaceutica si industria cosmetica folosesc extract de papadie pentru a produce diferite suplimente alimentare si produse de ingrijire a pielii, foarte apreciate datorita efectelor benefice pe care le au.

Extract de papadie – beneficii si proprietati

Pentru a obtine extract de papadie, partile vegetale ale plantei se macereaza in alcool sau apa, astfel ca preparatul este sub forma lichida, cu un aspect galben maroniu, gust amar si un miros vegetal. Datorita substantelor pe care le contine, extractul de papadie are proprietati antioxidante, diuretice, antiinflamatoare, fiind totodata si un bun detoxifiant pentru ficat precum si un stimulent digestiv.

Din aceste proprietati rezulta o serie de beneficii asociate cu extractul de papadie, pe care ti le prezentam in continuare.

Cresterea imunitatii

Suplimentele si alte remedii cu extract de papadie au un continut bogat de vitamine si minerale, multe dintre acestea jucand roluri importante in functionarea sistemului imunitar. Asadar, extractul de papadie poate fi folosit pentru cresterea imunitatii in perioada sezonului rece, cand se intensifica circulatia virusurilor respiratorii si totodata poate fi administrat pentru sustinerea sistemului imunitar in cazul pacientilor cu boli cronice sau alte probleme care ii fac mai vulnerabili in fata agentilor patogeni.

Reducerea stresului oxidativ

Prin efectul antioxidant dat de vitamina C si alte substante naturale din compozitia sa, extrasul de papadie neutralizeaza niste compusi  numiti radicali liberi, care intra in reactie cu celulele si moleculele din corp, cauzand ceea ce se numeste stres oxidativ. Acesta sta la baza unor boli cronice si altor probleme de sanatate care pot fi prevenite cu ajutorul remediilor pe baza de extract de papadie.

Ameliorarea durerilor inflamatorii

Inflamatia este o reactie normala a sistemului imunitar in cazul unor infectii, leziuni sau alti factori care afecteaza fictionarea normala a organismului. Se datoreaza acumularii de celule imunitare si de sange care le transporta in zona afectata si este insotita de durere, care constituie cel mai suparator simptom al inflamatiei. Administrarea de extract de papadie are si efect antiinflamator, reducand inflamatia si odata cu ea intensitatea durerii asociate.

Extract de papadie – utilizari

Beneficiile remediilor pe baza de extract de papadie se manifesta la nivelul mai multor structuri anatomice si de aceea sunt folosite in scopuri multiple dupa cum urmeaza:

Sanatatea ficatului

Extractul de prapadire are actiune detoxifianta, stimuland printre altele activitatea ficatului, care este un organ esential pentru eliminarea toxinelor din organism. Mai precis, extractul de papadie stimuleaza secretia biliara, in conditiile in care bila contribuie la digestia grasimilor dar si la eliminarea toxinelor acumulate in ficat. Astfel, ficatul se elibereaza de substantele reziduale filtrate din sange si isi poate indeplini nestingherit cele peste 500 de functii.

Sanatatea pielii

Stresul oxidativ despre care vorbeam mai devreme este una din cauzele imbatranirii premature manifestata prin aparitia ridurilor, pierderea elasticitatii si fermitatii pielii, precum si prin aparitia petelor cutanate. Cu alte cuvinte, pielea capata un aspect inestetic si devine mai vulnerabila iar aceste inconveniente pot fi prevenite si tratate cu ajutorul produselor cosmetice  care contin extract de papadie, cu efect antioxidant.

Sanatatea digestiva

Spuneam mai devreme si ca extractul de papadie stimuleaza secretia de bila, care este o substanta produsa in ficat, ce ajunge in vezica biliara si apoi in intestinul subtire. Aici contribuie la digestia grasimilor din alimente, regland tranzitul intestinal si prevenind aparitia unor tulburari digestive.

Pierderea in greutate

Datorita efectului diuretic si detoxifiant, extractul de papadie este recomandat in curele de slabire insa este important de retinut ca nu se poate vorbi de slabit sanatos numai pe baza acestui preparat.

 Precautii si contraindicatii

In general, extractul de papadie este considerat un produs sigur, insa in anumite situatii se recomanda precautie in utilizarea sa ori o discutie cu medicul in privinta oportunitatii folosirii sale. Astfel, daca ai alergie la ambrozie sau la alte plante din familia Asteraceae, din care face parte si papadia, e recomandat sa faci in prealabil un test de toleranta inainte de a folosi extract de papadie intrucat e posibil sa-ti cauzeze reactii alergice.

Daca iei antibiotice, diuretice, anticoagulante sau medicamente pentru diabet trebuie sa discuti cu medicul in cazul in care vrei sa folosesti extract de papadie, intrucat un astfel de remediu poate interactiona cu substantele active din medicamente, diminuandu-le sau chiar anulandu-le efectul.

In cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza nu exista suficiente studii asupra efectelor extractului de papadie, astfel ca recomandarea medicilor este sa se evite acest produs in perioada sarcinii si in perioada de alaptare.  

Nu se recomanda administrarea de extract de papadie de catre pacientii cu probleme hepatice sau renale si nici aplicarea produselor topice pe pielea afectata de eczeme sau alte forme de dermatita.

Nu in ultimul rand, mai trebuie precizat faptul ca extractul de papadie este un produs concentrat care se foloseste in cantitati mici, aceasta insemnand doze cuprinse intre 5 si 10 mililitri.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: