Urzica este o planta plina de calitati, iar din acest motiv se numara printre verdeturile mult cautate la inceputul primaverii, atunci cand este singura perioada din an cand poate fi consumata in stare proaspata. Ulterior, frunzele sale devin mai tari si mai fibroase, capata un gust intens si isi mai pierd din beneficii, asa ca nu mai sunt proprii pentru consum. Prin urmare, urzicile proaspete pot fi consumate doar cateva saptamani pe an, insa pentru a putea profita permanent de calitatile lor terapeutice poti sa apelezi la extractul de urzica. E drept ca acesta nu poate sa-ti ofere savoarea unica pe care o are mancarea de urzici insa vine la pachet cu toate beneficiile pentru sanatate.
Pentru ca sezonul urzicilor este pe sfarsite, iti vom vorbi in cele ce urmeaza despre extractul de urzica, incepand cu modul in care se obtine si continuand cu beneficiile sale si o enumerare a principalelor afectiuni in care poate fi folosit ca remediu.
Ce este si cum se obtine extractul de urzica?
Extractul de urzica este un supliment alimentar care se obtine printr-un minim proces de procesare a frunzelor si tulpinii plantei si este recomandat pentru a tine sub control o serie de probleme de sanatate, dar si pentru a le preveni.
Pentru a obtine extractul de urzica plantele se culeg primavara, iar in loc sa fie consumate imediat in stare proaspata se pun la uscat intr-un spatiu cu un nivel de umiditate scazut, fara a fi expuse in mod direct actiunii razelor solare. Dupa uscare, partile vegetale uscate se toaca marunt sau se macina sub forma de pulbere fina.
Acesta este extractul de urzica pe care oricine il poate obtine acasa, pentru a-l pastra ulterior in camara si a-l folosi in scopurile despre care vom vorbi putin mai tarziu. In industria farmaceutica, extractul de urzica se obtine in mod similar, insa de aceasta data produsul finit este mai concentrat. La aceasta concentratie mai ridicata se ajunge prin combinarea cu un solvent a pulberii fine obtinute initial. Solutia se lasa o vreme pana cand pulberea se dizolva complet, dupa care solventul se evapora prin proceduri specifice, iar ceea ce ramane este un extract de urzica mult mai concentrat, decat cel obtinut doar prin uscarea si macinarea partilor vegetale. Ca supliment alimentar concentrat, extractul de urzica este disponibil mai ales sub forma de capsule, pulberi instant sau tinctura.
De asemenea, in procesul de producere a acestor suplimente extractul de urzica poate fi imbogatit cu alte vitamine si minerale pe care nu le contine in mod natural.
Extract de urzica – rol si beneficii
Extractul de urzica pastreaza toate proprietatile plantei din care este obtinut, fiind o buna sursa de vitamine din complexul B, alaturi de vitaminele A, C si K. Contine si minerale precum fierul, calciul, magneziul, sodiul, potasiul si fosforul, in acelasi timp extractul de urzica fiind bogat si in aminoacizi si antioxidanti.
Datorita acestor substante pe care le contine, extractul de urzica furnizeaza elemente esentiale derularii functiilor metabolice din organism si contribuie chiar la imbunatatirea acestora, ceea ce atrage o serie de beneficii pe care le prezentam in continuare.
Prevenirea unor boli cronice
Extractul de urzica are efect antioxidant datorita flavonoidelor pe care le contine dar si vitaminei C. Aceasta inseamna ca reduce stresul oxidativ provocat de radicalii liberi – niste compusi din organism care intra in reactie cu celulele si le modifica structura. Este afectata astfel si functionalitatea celulelor iar stresul oxidativ se numara printre cauzele unor forme de cancer si ale altor boli cronice. Extractul de urzica reduce riscul de a dezvolta astfel de afectiuni, intrucat substantele sale antioxidante neutralizeaza radicalii liberi.
Detoxifierea organismului
Daca vrei sa faci o cura de detoxifiere iti recomandam sa apelezi si la extractul de urzica datorita efectului sau diuretic. Aceasta inseamna ca stimuleaza functiile sistemului excretor, implicit producerea de urina, prin intermediul careia sunt eliminate din organism toxinele filtrate la nivelul rinichilor. In acelasi timp, extractul de urzica imbunatateste si functionarea rinichilor, ceea ce ii face mai eficienti in procesul de separare si eliminare a toxinelor din sange.
Reducerea retentiei de apa
Tot datorita efectului diuretic, extractul de urzica ajuta la eliminarea apei in exces acumulate in organism, fenomen cunoscut sub denumirea de retentie de apa. Aceasta duce la aparitia de edeme si in timp determina o crestere a cantitatii de sange care duce la cresterea tensiunii si la aparitia hipertensiunii arteriale. La randul sau, hipertensiunea arteriala este principala cauza a bolilor cardiovasculare, astfel ca se poate spune ca extractul de urzica are o contributie si in ceea ce priveste prevenirea acestor afectiuni.
Ameliorarea inflamatiilor
Extractul de urzica este si un antiinflamator natural foarte eficient, motiv pentru care poate fi folosit pentru ameliorarea inflamatiilor si a durerilor asociate. Aparitia inflamatiilor se datoreaza unor enzime pe care sistemul imunitar le activeaza ca urmare a unei vatamari de orice fel si face parte din procesul de vindecare. Raspunsul inflamator poate fi de multe ori exagerat, generand durere si disconfort, iar extractul de urzica poate fi folosit ca remediu in acest sens pentru ca moduleaza raspunsul imun si totodata inhiba partial actiunea enzimelor inflamatoare.
In ce afectiuni se poate utiliza extractul de urzica?
Date fiind beneficiile de care am amintit mai sus, extractul de urzica este recomandat ca remediu naturist intr-o gama variata de afectiuni, insa doar daca exista si un acord al medicului in acest sens si fara ca acesta sa inlocuiasca tratamentul prescris pentru boala respectiva. Iata care sunt principalele categorii de afectiuni in care poate fi utilizat extractul de urzica:
Afectiuni ale tractului urinar
Datorita efectului sau diuretic, extractul de urzica este un bun remediu impotriva infectiilor tractului urinar si a cistitei, care consta in inflamarea vezicii urinare, de cele mai multe ori pe fondul unei astfel de infectii. In acelasi timp, contribuie la prevenirea litiazei renale, mai exact a formarii de pietre la rinichi.
Artrite
Sunt boli specifice articulatiilor, avand printre simptomele caracteristice inflamarea articulatiilor afectate, insotita de durere si ingreunarea mobilitatii. Extractul de urzica poate ameliora aceste simptome datorita efectului antiinflamator, reducand astfel disconfortul specific si facilitand mobilitatea.
Alergii
Alergiile constituie un raspuns anormal al sistemului imunitar la actiunea unor substante inofensive percepute ca potentiali agenti patogeni. Aceste substante se numesc alergeni si declanseaza secretia de histamina – o substanta chimica ce joaca un rol important in raspunsul imunitar. In astfel de cazuri histamina determina o serie de reactii nefiresti precum eruptiile cutanate, congestia nazala, lacrimarea excesiva, stranutul, mancarimi la nivelul pielii sau aparitia de edeme, ce constituie modul de manifestare al alergiilor.
Extractul de urzica are in compozitie compusi naturali care blocheaza actiunea histaminei si astfel previn aparitia reactiilor alergice. In acelasi timp, extractul de urzica poate modula raspunsul sistemului imunitar, iar in cazul aparitiei reactiilor alergice poate ameliora inflamatia.
Afectiuni ale prostatei
Extractul de urzica este recomandat si barbatilor care incep sa aiba probleme cu prostata odata cu inaintarea in varsta. Aceste probleme apar ca urmare a cresterii in dimensiuni a prostatei, o glanda sexuala masculina amplasata sub vezica urinara si strabatura de canalul uretral prin care este eliminata urina. Cand creste sau se inflameaza, prostata preseaza acest canal, generand dificultati de urinare, mai ales pe timpul noptii. Datorita efectului diuretic, extractul de urzica favorizeaza eliminarea unei cantitati mai de urina pe timpul zilei si astfel apare mai rar nevoia de a urina in timpul noptii.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: