fbpx

Factori care pot slabi imunitatea la copii si cum sa ii eviti

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Imunitatea le copii este un aspect care ii preocupa in mod deosebit pe multi dintre parinti, constienti fiind de faptul ca la varste fragede capacitatea de aparare a organismului este mai redusa, iar cei mici se pot imbolnavi mai usor. Intr-adevar, imunitatea la copii nu se poate compara cu cea a adultilor pentru ca sistemul imunitar este inca insuficient dezvoltat iar organismul se adapteaza treptat vietii extrauterine.

Pentru ca cei mici sunt mai sensibili la riscul de imbolnavire pana in jurul varstei de 12 ani si pentru ca ne aflam in pragul unui nou sezon al gripelor si racelilor, am decis sa vorbim in acest articol despre imunitatea la copii si despre factorii care o pot influenta in mod negativ.

Cum evolueaza imunitatea la copii

De la inceput trebuie sa precizam ca imunitatea la copii include doua componente distincte si anume imunitatea innascuta sau nativa si imunitatea dobandita. Imunitatea innascuta constituie baza sistemului imunitar, care asigura un minim de protectie prin barierele fizice reprezentate de piele si mucoase, cat si printr-un numar redus de celule imunitare precum si prin aciditatea sucului gastric.

Imunitatea la copii incepe sa evolueze inca de la nastere pe masura ce de dezvolta imunitatea dobandita. Anticorpii din laptele matern si vaccinurile administrate in primele saptamani de viata influenteaza in buna masura imunitatea la copii constituind pietrele de temelie ale imunitatii dobandite. Ulterior, aceasta se dezvolta pe masura ce copilul intra in contact cu diversi agenti patogeni iar organismul le retine informatiile genetice si devine capabil sa produca in scurt timp anticorpi impotriva lor.

Imunitatea la copii se dezvolta  pana in jurul varstei de 12 ani, cand in mod normal cei mici deja au luat contact cu cei mai multi dintre agentii patogeni din mediul in care traiesc iar organismul a invatat sa  creeze anticorpi specifici impotriva acestora.

Importanta unei imunitati puternice pentru sanatatea copiilor

Imunitatea la copii poate fi privita ca un scut natural ce ii protejeaza pe cei mici impotriva milioanelor de bacterii, virusuri si fungi care exista in mediul inconjurator si sunt responsabile de aparitia infectiilor. Generic, aceste microorganisme se numesc agenti patogeni si pot patrunde in organism pe diferite cai, unde se fixeaza pe tesuturi si incep sa se dezvolte si sa se inmulteasca.

Astfel apar infectiile care, in functie de natura agentului patogen, pot fi bacteriene, virale sau fungice. Rolul sistemului imunitar este acela de impiedica agentii patogeni sa patrunda in organism iar daca acest lucru totusi se intampla, sistemul imunitar produce diferite tipuri de celule imunitare care localizeaza microorganismele,  le identifica si le neutralizeaza.

De asemenea, sistemul imunitar retine si informatiile genetice ale microorganismelor cu care se confrunta pentru prima data, iar ulterior, la o viitoare confruntare, produce mai rapid anticorpi specifici, fara a mai avea nevoie de timp pentru identificarea agentilor patogeni.

Asadar  este important ca imunitatea la copii sa fie una puternica intrucat asigura o protectie sporita impotriva bolilor, grabeste vindecarea si scurteaza perioada de recuperare. Nu in ultimul rand, imunitatea la copii joaca un rol important in dezvoltarea celor mici, dat fiind faptul ca anumite boli pot avea un impact negativ asupra acestui proces.

Cei mai importanti factori de risc pentru imunitatea la copii

Imunitatea la copii este influentata de o serie de factori, pe care parintii trebuie sa ii aiba in vedere inca de la varsta cea mai frageda. Este important acest lucru pentru ca ignorarea oricaruia din acesti factori poate afecta dezvoltarea sistemului imunitar, crescand astfel vulnerabilitatea copiilor in fata bolilor.

In continuare iti prezentam principalii factori de risc ce pot sa slabeasca imunitatea la copii si sa genereze o serie de complicatii.

Dieta necorespunzatoare

Sistemul imunitar are nevoie de o serie de vitamine si minerale pentru a putea functiona normal iar aceste elemente nutritive provin preponderent din alimentatie, intrucat organismul nu le poate sintetiza singur. Vitaminele si mineralele sunt esentiale in producerea celulelor imunitare si in reglarea functiilor acestora,  astfel ca o dieta saraca in acesti nutrienti esentiali poate slabi considerabil imunitatea la copii. 

Fructele si legumele sunt cele mai importante alimente pentru fortificarea sistemului imunitar, intrucat constituie principalele surse naturale de vitamine si minerale. De asemenea, este important ca acestea sa fie consumate pe cat posibil in starea lor naturala, pentru ca prin reparare termica se distrug o buna parte din utrientii pe care ii contin.

Expunerea insuficienta la soare

Singura vitamina care nu provine exclusiv din alimentatie si care influenteaza  semnificativ imunitatea la copii este vitamina D. Aceasta se produce de catre organism la nivelul pielii insa in acest scop este necesara expunerea la soare. Sub actiunea razelor ultraviolete, o substanta din piele se transforma in vitamina D si este absorbita apoi in sange, iar din acest motiv copiii trebuie sa petreaca zilnic timp in aer liber. In perioada verii este suficienta expunerea la soare circa 15 minute de 2-3 ori pe saptamana insa in general este recomandat ca cei mici sa iasa zilnic din casa.

Astfel, imunitatea la copii se imbunatateste atat prin prisma aportului de vitamina D, cat si datorita expunerii la diferiti agenti patogeni din mediul inconjurator la care organismul dezvolta rezistenta.

Lipsa activitatii fizice

Si solicitarea fizica influenteaza pozitiv imunitatea la copii intrucat imbunatateste circulatia stimuleaza productia de celule imune si accelereaza metabolismul, care produce mai multa energie utilizata si de sistemul imunitar. Lipsa de miscare inca de la varste fragede ingreuneaza dezvoltarea sistemului imunitar si predispune la exces ponderal si chiar obezitate care la randul lor slabesc imunitatea la copii.

Stresul cronic

In general, stresul cronic este considerat o problema specifica adultilor, care au mult mai multe motive sa fie stresati, in comparatie cu copiii. Se intampla insa ca si cei mici sa fie expusi stresului prelungit iar in astfel de conditii putem vorbi de un alt factor de risc pentru imunitatea la copii. Stresul cronic determina secretia unui hormon specific numit cortizol care are rolul de a pregati organismul sa faca fata unei situatii percepute ca pericol iminent. Pe termen scurt efectul acestui hormon este benefic, insa in conditii de stres prelungit cortizolul cauzeaza o serie de probleme printre care si slabirea imunitatii.

Totodata, imunitatea la copii poate fi afectata si de starile de anxietate care apar cel mai adesea pe fondul stresului cronic.

Somnul insuficient

Orice parinte stie cat de important este programul de odihna mai ales in primii ani de viata ai copilului, iar unul dintre motive este si intarirea imunitatii. In timpul somnului sistemul imunitar lucreaza mai eficient, accelerandu-se procesul de producere a celulelor imunitare si cel de regenerare celulara. De asemenea, somnul imbunatateste memoria imunitara si ajuta la reglarea hormonilor ce controleaza raspunsul imun.

Pe de alta parte, odihna insuficienta afecteaza imunitatea la copii prin scaderea numarului de celule imunitare si a eficientei acestora precum si printr-un raspuns imun intarziat datorat dezechilibrelor hormonale.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: