fbpx

Factori de risc pentru aparitia varicelor si metode de preventie

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Varicele sunt o problema comuna de sanatate cu care se confrunta milioane de oameni din intreaga lume, astfel ca, de multe ori, aparitia lor este privita cu indiferenta. Totusi, nicio problema de sanatate nu trebuie ignorata chiar daca pare una minora, iar acest lucru este valabil si in cazul varicelor. Daca la inceput acestea pot reprezenta doar un inconvenient de ordin estetic, pe parcurs varicele vor genera din ce in ce mai mult disconfort, durere si chiar complicatii serioase, care nu mai pot fi trecute cu vederea.

Din pacate, stilul de viata modern presupune si o predispozitie mai ridicata pentru varice, asa ca tot mai multe persoane ajung sa se confrunte cu aceasta problema fara a sti exact care este cauza.

De aceea, ne-am gandit ca ar fi util iti aratam pe parcursul acestui articol care sunt factorii de risc pentru varice si cum poate fi prevenita o astfel de problema.

Ce sunt varicele?

Inainte de toate, trebuie sa stim exact despre ce vorbim, asa ca e nevoie sa explicam mai pe larg ce sunt varicele. In termeni medicali, aparitia varicelor este denumita „boala varicoasa”, fiind vorba de o afectiune a venelor, prezenta preponderent la nivelul membrelor inferioare.

Aceasta consta in dilatarea venelor ca urmare a subtierii peretilor vaselor de sange, ceea ce duce la aparitia unor umflaturi de culoare vanat-albastruie vizibile prin piele. Acele umflaturi sunt denumite varice si reprezinta portiunile venoase dilatate din cauza acumularii de sange.

    Varicele pot aparea in orice zona a corpului, insa in mare majoritate a cazurilor sunt localizate la nivelul picioarelor. Explicatia consta in faptul ca, prin subtierea peretilor, venele isi pierd elasticitatea si astfel nu mai pot sa pompeze eficient sangele care trebuie sa ajunga de la membrele inferioare la inima. Sub influenta gravitatiei, sangele care nu ajunge la inima coboara inapoi in picioare si se acumuleaza in vene, dand nastere acelor inflamatii pe care le numim varice.

    Asadar, varicele sunt inflamatii ale venelor, datorate acumularii de sange ca urmare a slabirii puterii de pompare a vaselor sanguine, pe fondul subtierii peretilor si pierderii elasticitatii.

    Factori de risc pentru varice

    Riscul de a dezvolta varice apare de timpuriu, incepand cu perioada adolescentei, si creste odata cu inaintarea invarsta. Cum spuneam si mai devreme, stilul de viata modern presupune si o serie de factori de risc pentru varice,  astfel ca acestea aproape ca au devenit o problema obisnuita in randul persoanelor peste 30 de ani.

    Pentru a intelege mai bine de ce apar varicele, hai sa vedem care sunt acesti factori de risc!

    Predispozitia genetica

    Varicele pot fi considerata o „mostenire de familie”, in sensul ca predispozitia catre o astfel de problema se poate transmite prin bagajul genetic. Astfel, daca parintii sau bunicii tai au varice, exista riscul ca si tu sa te confrunti la un moment dat cu aceeasi problema, pe care sa o transmiti la randul tau copiilor.

    Anumite persoane au o predispozitie genetica pentru slabirea peretilor venosi urmata de aparitia varicelor, insa aceasta nu inseamna neaparat ca vor avea o astfel de problema, mai ales daca sunt constiente de acest lucru si isi iau din timp masurile preventive despre care vom vorbi putin mai tarziu.

    Sedentarismul

    E de notorietate faptul ca lipsa activitatii fizice poate atrage dupa sine o serie de probleme de sanatate, iar aparitia varicelor se numara printre ele. Riscul este si mai mare daca iti petreci majoritatea timpului stand pe scaun in fata calculatorului, sau in fotoliu uitandu-te la televizor ori jucandu-te pe consola. In pozitie sezand, venele de la nivelul membrelor inferioare sunt supuse unei presiuni suplimentare, ceea ce va afecta in timp circulatia si va crea premisele pentru aparitia varicelor.

    Pe de alta parte, prin contractie, muschii de la picioare ajuta venele sa pompeze sangele spre inima, insa acest lucru nu se intampla in absenta miscarii, cand muschii sunt relaxati. Astfel, sistemul circulator este supus unui efort mai intens, care grabeste uzura peretilor venosi.

    Sarcina

    Perioada sarcinii favorizeaza in mai multe moduri aparitia varicelor. In primul rand, cresterea in greutate determina o presiune crescuta asupra vaselor de sange din zona membrelor inferioare. Acelasi efect il are si dezvoltarea uterului pe parcursul sarcinii, care exercita o presiune tot mai mare asupra venelor din zona pelviana si abdominala, ingreunand astfel si circulatia sangelui dinspre picioare catre inima.

    In timpul sarcinii creste si volumul de sange din organism, care pune la randul sau o presiune suplimentara pe venele membrelor inferioare

    Nu in ultimul rand, modificarile hormonale care au loc in aceasta perioada pot afecta functionarea vaselor de sange.

    Excesul ponderal

    In stransa legatura cu sedentarismul, excesul ponderal constituie un alt factor de risc pentru varice. Cu fiecare kilogram in plus acumulat, se creeaza presiune asupra venelor din zona inferioara, iar grasimea care incepe sa se acumuleze in interiorul vaselor de sange ingreuneaza la randul sau circulatia si creste riscul de aparitie a varicelor.

    Traumatismele si anumite boli

    Traumatismele repetate suferite la nivelul membrelor inferioare slabesc venele si determina in cele din urma aparitia varicelor, iar acest lucru se intampla cu precadere in randul sportivilor, care sufera frecvent accidentari. Ne referim in special la fotbalisti, atleti, rugbisti, practicantii sporturilor de contact si halterofili.

    De asemenea, persoanele care au suferit anterior de tromboze sau alte afectiuni venoase sunt mai predispuse riscului de a dezvolta varice.

    Cum sa previi aparitia varicelor

    Cunoscand factorii de risc in aparitia varicelor, devin mai usor de intuit si principalele metode de preventie. Pentru a fi siguri ca nu iti scapa niciuna, le prezentam in randurile urmatoare.

    Exercitii fizice

    Asa cum am precizat mai devreme, miscarea determina contractia muschilor, care ajuta astfel venele sa pompeze sangele mai eficient catre inima. Totodata, un stil de viata mai activ este benefic si pentru sanatatea inimii, implicit a intregului sistem circulator, contribuind printre altele si la prevenirea varicelor. Mersul pe jos, alergarea, mersul pe bicicleta, exercitiile de fitness si gimnastica aerobica sunt cele mai recomandate activitati in acest sens.

    Mentinerea unei greutati optime

    Exercitiile fizice de care tocmai am vorbit te pot ajuta si sa scapi de kilogramele in plus si sa iti mentii un indice de masa corporala normal, reducand astfel riscul de a face varice pe fondul excesului ponderal.

    In acest sens, trebuie sa acorzi o atentie deosebita si alimentatiei, fiind important sa adopti o dieta echilibrata, bazata pe alimente sanatoase.

    Evitarea pozitiilor statice

    Este de preferat sa eviti sa stai in picioare sau  in pozitie sezand pentru perioade lungi de timp, pentru ca astfel de pozitii ingreuneaza circulatia sangelui dinspre picioare catre inima si favorizeaza aparitia de varice.

    Totusi, daca ai un job care te tine ore in sir in scaunul de la birou sau in picioare, iti recomandam sa faci pauze regulate, in care sa te misti timp de cateva minute. De asemenea, daca activitatea pe care o desfasori iti permite acest lucru, e bine sa alternezi perioadele de lucru in pozitie sezand cu cele de lucru in picioare.

    Purtarea hainelor largi

    Daca te intrebi ce legatura este intre stilul vestimentar si varice, trebuie sa stii ca hainele stramte favorizeaza aparitia acestei probleme de sanatate. Acestea pot exercita o presiune excesiva asupra venelor, ingreunand circulatia sangelui, iar acelasi lucru este valabil si in cazul incaltarilor.

    Asadar, este mai bine sa porti haine mai largi sau perfect potrivite marimii tale, iar daca tii neaparat sa imbraci ceva mai stramt sau mulat, iti recomandam materialele elastice si usoare, care nu ingreuneaza circulatia sangelui.

    Disponibil la

    Mentinerea picioarelor deasupra nivelului inimii

    Acesta este un exercitiu simplu pe care il poti face in momentele de repaus, pentru a reduce presiunea asupra venelor membrelor inferioare. In acest scop, trebuie doar sa te intinzi pe pat sau pe canapea, asezandu-ti picioarele pe o perna sau pe orice alt suport, astfel incat acestea sa fie usor ridicate, peste nivelul inimii. In acest mod, sangele se scurge mai usor prin vene catre inima, fiind ajutat de forta gravitationala.

    Pe langa faptul ca previne aparitia de varice, o astfel de pozitie este si foarte relaxanta, ameliorand senzatia de picioare umflate si oboseala.

    Ciorapii de compresie

    Purtarea ciorapilor de compresie este recomandata de medici persoanelor care au deja varice si doresc sa scape de ele, dar poate fi totodata si o metoda eficienta de preventie. Ciorapii de compresie sunt special creati pentru a imbunatati circulatia sanguina la nivelul membrelor inferioare, aplicand o presiune controlata asupra acestora, ceea ce ajuta la directionarea fluxului de sange catre inima.

    Se recomanda purtarea ciorapilor de compresie mai ales in cazul persoanelor cu un risc sporit de a dezvolta varice, asa cum este cazul femeilor insarcinate sau al pacientilor cu obezitate.

    Acestea au fost cele mai importante informatii despre factorii de risc in aparitia varicelor si principalele metode de preventie, iar noi incheiem acest material cu speranta ca iti vor fi de ajutor pentru a evita o astfel de problema.

    Autor: Catalin Tantareanu

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: