Trebuie sa recunoastem deschis ca pentru multi dintre noi, vacanta de vara este cel mai asteptat moment al anului. Ne pregatim intens cu multe luni inainte, facem rezervari, planificam rute, punem bani deoparte si visam de multe ori cu ochii deschisi la cele cateva zile in care vom evada din infernul cotidian.
Intr-un cuvant, totul este pus la punct pana la cele mai mici detalii, iar in cele din urma ajungem in destinatia mult visata, dar visul se poate transforma usor intr-un cosmar din cauza unei probleme de sanatate aparent banale.
Este vorba de balonare, adica acea senzatie neplacuta de disconfort la nivel abdominal, care poate strica oricui buna dispozitie chiar si in cele mai exotice sau extravagante destinatii.
Balonarea poate aparea frecvent in vacanta, iar disconfortul caracteristic este amplificat de frustrarea fireasca pe care oricine o simte atunci cand distractia sau relaxarea mult dorita ii sunt stricate in acest mod.
Daca tocmai te pregatesti sa pleci in vacanta si nu vrei sa ai o astfel de problema, gasesti in randurile de mai jos cateva informatii care iti vor fi de ajutor.
Ce este balonarea si de ce apare in timpul vacantelor?
Balonarea este determinata de acumularea de gaze la nivelul intestinelor si stomacului, ceea ce determina o stare de disconfort abdominal caracterizata prin senzatia de plenitudine, flatulenta, eructatii, zgomote intestinal anormale si uneori durere.
Nu este o regula ca toate aceste manifestari sa fie prezente in acelasi timp, insa indiferent ca este vorba de una sau mai multe simptome, senzatia este una neplacuta, mai ales daca esti in vacanta si iti vezi spulberate planurile de distractie sau relaxare.
Astfel de tulburari sunt destul de frecvente, insa in cele ce urmeaza iti vom explica de ce acest lucru se poate intampla chiar si in perioada vacantei.
Schimbarea dietei
O prima explicatie ar fi schimbarea dietei, pentru ca in vacanta exista tentatia de a incerca feluri noi sau de a manca mai mult. De multe ori, alimentele nu sunt nici ele din cele mai sanatoase, sau mai usor digerabile, iar aceste modificari bruste afecteaza digestia si favorizeaza aparitia balonarii.
Consumul de alimente contaminate
Toxiinfectiile alimentare sunt la moda in timpul sezonului estival, iar cei care au norocul sa se aleaga cu o forma usoara, scapa doar cu o balonare, fara alte simptome mai severe.
Toxiinfectiile alimentare se datoreaza consumului de alimente contaminate cu bacterii sau alti agenti patogeni, ca urmare depozitarii sau expunerii in conditii necorespunzatoare, a prepararii insuficiente sau a nerespectarii regulilor de igiena.
Excesul de bauturi carbogazoase
De multe ori, vacanta incepe cu o bere bauta pe plaja sau pe terasa hotelului, care este adesea urmata de inca una si inca una, pana cand li se pierde numarul. Printre consecintele acestui exces se poate numara si balonare, iar acest lucru nu este valabil doar in cazul berii. Orice bautura carbogazoasa consumata in cantitati mari si intr-un interval scurt poate provoca balonare.
Stresul
Evident, nimeni nu pleaca stresat in vacanta, insa stresul poate aparea pe parcurs. Blocajele in trafic, intarzierile trenurilor sau avioanelor care trebuie sa te duca la destinatie, calatoriile lungi sau schimbarea fusului orar sunt cele mai frecvente cauze de stres in timpul vacantei. Stresul este resimtit si la nivel digestiv, iar o consecinta obisnuita este balonarea.
Sfaturi pentru a preveni balonarea in vacanta
Balonarea in vacanta este usor de evitat daca vei tine cont de cateva sfaturi simple pe care ti le prezentam in continuare.
Nu manca mult din prima zi
Chiar daca mergi la all inclusive si ai mancare la discretie, nu incerca sa savurezi toate felurile intr-o singura zi, pentru ca organismul are nevoie de o perioada de adaptare. Excesul alimentar suprasolicita sistemul digestiv si provoaca balonare, de aceea este recomandat sa comanzi mancare in cantitati rezonabile.
Consuma cu precautie alimentele necunoscute
E de inteles sa iti doresti noi experiente culinare, mai ales daca iti faci vacanta in alta tara, dar noi iti recomandam prudenta in privinta mancarurilor total necunoscute. Acestea pot contine ingrediente cu care sistemul tau digestiv nu este obisnuit sau pot fi greu digerabile si astfel pot cauza balonare.
Mananca incet
Oricat ti-ar fi de foame sau oricat de apetisant ar arata mancarea din farfurie, nu te grabi niciodata cand iei masa in vacanta. Mesteca bine fiecare dumicat, pentru a favoriza digestia si tine gura inchisa pentru a evita patrunderea aerului in tubul digestiv, implicit cresterea volumului de gaze si aparitia balonarii.
Consuma alimente bogate in fibre si probiotice
Fibrele si probioticele sunt benefice pentru sanatatea digestiva, iar printre altele, pot ajuta si la prevenirea balonarii. De aceea, din meniul de zi cu zi din vacanta nu trebuie sa lipseasca legumele, fructele, cerealele integrale si semintele, care sunt o sursa bogata de fibre.
De asemenea, alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul sau muraturile, contin bacterii probiotice, care imbunatatesc flora intestinala si previn astfel balonarea.
Fa miscare
Chiar daca esti in vacanta, nu e indicat sa lenevesti toata ziua pe sezlong, pentru ca organismul are permanent nevoie de miscare. Printre altele, miscarea stimuleaza digestia si circulatia sanguina in zona abdominala ceea ce reduce riscurile de balonare.
Profita de ocazie pentru a explora imprejurimile in cursul unor plimbari de 45-60 de minute, inoata in mare sau piscina, inchiriaza o bicicleta sau joaca un baschet sau un tenis cu ceilalti turisti.
Evita alimentele procesate si de tip fast-food
Spuneam ca vara e sezonul toxiinfectiilor alimentare, pentru ca bacteriile si alte microorganisme care pot contamina alimentele se dezvolta mult mai usor. De aceea daca vreun aliment sau fel de mancare iti starneste suspiciuni prin felul in care arata, in care miroase sau daca are un gust ciudat, este recomandat sa il eviti, pentru ca te poate imbolnavi.
Solutii pentru a scapa de balonare in vacanta
In cazul mai putin fericit in care te-ai ales cu o balonare in plina vacanta, nu trebuie sa disperi, pentru ca iti poti salva sejurul cu ajutorul unor remedii la indemana oricui.
Ceaiuri
Cand pleci in vacanta, nu uita sa pui in bagaje si cateva pliculete de ceai de menta, ceai de musetel, de papadie, ghimbir sau anason. Acestea au efect calmant la nivel digestiv, ameliorand disconfortul abdominal specific balonarii.
Ceaiurile pot fi consumate si in scop preventiv inainte de masa sau in orice moment al zilei.
Comprese calde
Simptomele deranjante ale balonarii pot fi ameliorate si cu ajutorul unei comprese calde, aplicata pe abdomen. Este suficient sa incalzesti putina apa intr-un vas, cu care sa umezesti un prosop sau orice bucata de material textil, pentru a-l aplica apoi pe abdomen.
Carbune medicinal
Carbunele medicinal este un remediu recunoscut pentru efectele sale benefice in cazul tulburarilor digestive, printre care se numara si balonarea. De aceea, ar fi bine sa ai si o cutie cu carbune medicinal in trusa cu medicamente pentru calatorie, iar daca iti lipseste din bagaje, il poti procura fara prescriptie de la orice farmacie. Asadar, balonarea poate fi o problema deranjanta in timpul vacantei, dar cu ajutorul sfaturilor si solutiilor pe care ti le-am oferit pe parcursul acestui material, poti pleca fara grija in concediu.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: