Ce inseamna ficat marit? Este acelasi lucru cu ficatul gras? Aceste lucruri si multe alte informatii ce tin de sanatatea ficatului se regasesc in articolul urmator.
Asadar, ficatul marit sau hepatomegalia reprezinta o afectiune ce se manifesta prin cresterea in dimensiune a ficatului, in timp ce ficatul gras sau steatoza hepatica reprezinta acumularea excesiva de grasimi (trigliceride) in celula hepatica. Acest articol insa este despre ficatul marit, mai multe informatii despre ficatul gras.
Fiind situat in cadranul superior drept al abdomenului, sub diafragma si deasupra stomacului, ficatul este un organ glandular abdominal care face parte din sistemul digestiv.
Dupa piele, acesta este al doilea cel mai mare organ al corpului si este alcatuit din doi lobi principali, fiecare avand opt segmente formate din cate 1.000 de lobuli.
Ficatul masoara aproximativ 14 cm de sus in jos, cu o anumita variabilitate in functie de sex si marimea corpului, si cantareste in jur de 1,5 kg, la adultii fara alte probleme de sanatate.
Ficat marit – cauze si factori de risc
Exista mai mult de 100 de tipuri de boli hepatice. Ele pot fi cauzate de o varietate de factori, precum: virusurile, toxinele, fondul genetic, alcoolul, dar exista si cauze necunoscute. Factorii de risc care pot creste ficatul sunt: obezitatea, afectiunile cardiovasculare si anumite afectiuni genetice.
In cele mai multe cazuri, marirea ficatului se produce ca urmare a unor afectiuni hepatice cauzate de consumul excesiv de alcool. Insa, afectiunea poate aparea si din cauza unei hepatite virale, a cancerului hepatic, a steatozei hepatice si nu in ultimul rand, a insuficientei cardiace congestive. In continuare, sunt enumerate cauzele care pot determina marirea ficatului.
Ficat marit din cauza bolilor hepatice:
- hepatita virala – inclusiv hepatitele A, B si C sau cea cauzata de mononucleoza infectioasa;
- hepatita toxica;
- boala hepatica non-alcoolica;
- ciroza;
- amiloidoza – o afectiune care determina acumularea de proteine ​​anormale in ficat;
- chisturile hepatice;
- tumorile hepatice necanceroase, inclusiv hemangiomul si adenomul;
- obstructia vezicii biliare sau a cailor biliare;
- boala Wilson – o tulburare genetica, ce determina acumularea de cupru in ficat;
- boala Gaucher – o tulburare care provoaca acumularea substantelor grase in ficat;
- hematocromzatoza – o afectiune care determina acumularea fierului in ficat.
Ficat marit din cauza cancerelor:
- limfomul;
- leucemia;
- cancerul hepatic (cancerul la ficat).
Ficat marit din cauza afectiunilor inimii si vaselor de sange:
- insuficienta cardiaca;
- sindromul Budd-Chiari (blocarea venelor care dreneaza ficatul);
- inflamarea tesutului din jurul inimii.
Simptomatologia pentru ficatul marit
Exista cateva simptome asociate ficatului marit. Printre acestea, se numara: balonarea/presiunea abdominala in partea dreapta sus, scaunul cu sange (sau de culoarea argilei), sangerarea gingiilor, diareea, greata si varsaturile, scaderea poftei de mancare. Totodata, afectiunea se mai poate manifesta prin: oboseala, febra si frisoane, cu dureri musculare si icter (ingalbenirea pielii). Acestea sunt, in general, prezente la persoanele cu hepatita virala.
Exista si simptome ale ficatului marit care sunt mai putin comune, si anume: mancarimi ale pielii, palme rosii si leziuni rosii ale pielii, caderea parului de pe corp si menstruatie neregulata.
Regimul alimentar recomandat pentru un ficat marit
Adaugarea alimentelor sanatoase in dieta este o modalitate de a gestiona bolile hepatice, insa trebuie evitate cat mai mult posibil produsele alimentare care pot mari ficatul. Printre acestea, se numara:
Alcoolul – pentru ca afecteaza ficatul, contribuind la aparitia bolilor hepatice, cum ar fi ciroza.
Zaharul si zaharurile adaugate – pentru ca pot creste grasimea din ficat.
Alimentele prajite sau sarate – pentru ca pot creste aportul caloric, ducand la ingrasare.
Cerealele rafinate – care se regasesc in painea alba, pastele albe si orezul alb. Sunt recomandate produsele din grau integral.
Carnea rosie – de vita, de porc si mezelurile au un continut ridicat de grasimi saturate, care trebuie evitat.
Ficat marit: sfaturi si mijloace de preventie
Evitarea cresterii ficatului se poate face prin preventie, cu un stil de viata sanatos. Acesta implica: renuntarea la consumul de alcool si tigari, miscare zilnica, pentru reducerea excesului de greutate corporala si o dieta sanatoasa, bazata doar pe grasimi bune si suplimente alimentare. Ca suplimente naturale, recomandam Naturalis HepatoSuport, Naturalis BilActiv Anghinare si Naturalis Bil-Ex. Iata de ce!
HepatoSuport
HepatoSuport este un supliment alimentar special creat pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar. Acesta are un continut optim de extracte naturale de armurariu si anghinare. Armurariul si anghinarea sunt plante recunoscute pentru proprietatile benefice asupra sanatatii ficatului, datorita substantelor bioactive pe care le contin: silimarina si cinarina.
Acestea isi potenteaza reciproc actiunea de protectie a celulelor hepatice impotriva stresului oxidativ, de eliminare a substantelor toxice de la nivelul acestora, de stimulare a capacitatii normale de excretie a bilei, precum si de mentinere a concentratiilor normale ale colesterolului sangvin.
Alaturi de un stil de viata sanatos, ce include o alimentatie corecta si echilibrata, HepatoSuport de la Naturalis mentine functionarea normala a sistemului imunitar si creste tonusul general, sustinand procesele naturale de regenerare a celulelor hepatice lezate.
BilActiv Anghinare si Bil-Ex pentru ficat marit
Pentru buna functionare a ficatului si a intregului sistem digestiv, Naturalis a creat BilActiv Anghinare. Acesta are la baza extract standardizat din frunze de anghinare (Cynara Scolymus), cea mai concentrata forma de administrare a plantei de anghinare, recunoscuta pentru nenumaratele sale proprietati terapeutice.
BilActiv Anghinare de la Naturalis este un remediu/tratament pentru afectiunile ficatului, detoxifierea ficatului, dar si pentru sanatatea intregului sistem digestiv.
Totodata, Bil-Ex suplimenteaza productia de bila a ficatului, stimuleaza si usureaza digestia, combate disconfortul abdominal cauzat de excesele alimentare. Suplimentul contine extract de bila bovina, provenit de la animale sanatoase si obtinut in conditii controlate, pentru a-i mentine activitatea biologica. Bila este natural sintetizata de ficat, fiind utilizata in procesul digestiei.
Acest produs este remediul perfect pentru tulburarile digestive, precum: colite, enterocolite, dispepsii, malabsorbtie, indigestii, disconfort abdominal, greata, balonari sau constipatie.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: