In general, florile de soc sunt cunoscute datorita mirosului placut si a faptului ca din ele se prepara o butura aromata si racoritoare numita socata. Putini stiu insa ca florile de soc sunt considerate si plante medicinale, datorita proprietatilor conferite de substantele pe care le contin si a beneficiilor pe care acestea le au pentru sanatate.
Astfel, din flori de soc se prepara si ceai, eficient impotriva racelii, iar o lingurita de tinctura de flori de soc este un bun remediu impotriva constipatiei. Exista si alte motive pentru a folosi flori de soc in scop terapeutic iar daca vrei sa afli care sunt acestea, te invitam sa parcurgi articolul de fata pana la final.
Flori de soc: ce sunt si cum arata
Chiar daca nu atrag in mod deosebit atentia prin aspectul lor, florile de soc sunt usor de recunoscut datorita mirosului placut, fiind o adevarata incantare sa te afli in apropierea lor atunci cand infloresc. Acestea apartin unui arbust denumi stiintific Sambucus dar numit „soc” in limbajul comun. Exista mai multe specii de soc, insa cea mai cunoscuta este socul negru, foarte raspandit in Europa.
Revenind la florile de soc, acestea au dimensiuni mici dar sunt grupate in inflorescente cu forma asemanatoare unor umbrele rotunde si plate, avand un diametru de circa 20 de centimetri. Florile de soc au cate 5 petele mici si sunt de culoare alba, uneori cu nuante crem sau galbui.
Infloresc primavara tarziu si la inceputul verii iar momentul este marcat de aroma inconfundabila de flori de soc ce umple atmosfera. Se culeg la inceputul verii si se folosesc atat in forma proaspata, cat si uscate.
Flori de soc: modalitati de consum
Cel mai cunoscut produs din flori de soc este socata, consumata ca bautura racoritoare. Se prepara din flori de soc proaspat culese, care se pun la macerat in apa cu zahar si lamaie. Daca socata este lasata sa fermenteze mai mult, se obtine o bautura mai putin dulce si usor alcoolizata numita vin de soc.
De asemenea, din flori de soc proaspete sau uscate puse la infuzat in apa fierbinte se obtine un ceai aromat si placut la gust.
Mai pot fi consumate sub forma de sirop de flori de soc iar daca sunt lasate la macerat in alcool se obtine o tinctura.
Flori de soc pot fi adaugate si in gemuri sau dulceturi pentru a le da o aroma aparte, precum si in salatele de fructe. Daca doresti sa le pastrezi aroma proaspata pentru a le folosi mai tarziu, florile de soc pot fi conservate in miere.
Flori de soc: lista de nutrienti
Un alt motiv pentru a consuma flori de soc in formele enumerate mai sus il constituie faptul ca acestea contin vitamine si minerale, care sunt nutrienti esentiali pentru organismul uman, alaturi de alte substante naturale cu efecte benefice asupra sanatatii. Astfel, florile de soc sunt o sursa de vitamina A, vitamine din complexul B si vitamina C, continand totodata si cantitati mici ce magneziu, potasiu si calciu. In afara de acesti nutrienti, in compozitia lor se mai gasesc substante naturale precum flavonoidele, glicozidele, rutinul si taninii.
In privinta valorilor nutritionale, 100 de grame de flori de soc au aproximativ 52 de calorii date de 13 grame de carbohidrati, 0,6 grame de proteine si 0,5 grame de grasimi. De asemenea aceeasi cantitate contine si circa 3,5 grame de fibre.
Flori de soc: beneficii si proprietati terapeutice
Asa cum spuneam si la inceputul acestui articol, dincolo de a fi un ingredient apreciat pentru aroma sa unica florile de soc sunt si considerate si plante medicinale. Nutrientii si substantele naturale pe care le-am mentionat le confera proprietati, antioxidante, antiinflamatoare si antimicrobiene, avand totodata efecte benefice supra digestiei si a sistemului imunitar. Iara care sunt principalele beneficii asociate cu consumul de flori de soc:
Eficienta in tratarea infectiilor respiratorii
Ceaiul din flori de soc este un remediu recomandat impotriva racelii si gripei, totodata avand si capacitatea de a preveni aparitia acestor afectiuni specifice sezonului rece. Aceste proprietati se datoreaza vitaminei C, care este cunoscuta pentru rolul sau important in functionarea sistemului imunitar, ajutand astfel organismul sa lupte impotriva virusurilor respiratorii. In acelasi timp, sistemul imunitar primeste un important sprijin din partea substantelor cu efect antimicrobian pe care le contin florile de tei, care neutralizeaza agentii patogeni, usurand astfel misiunea celulelor imunitare si grabind vindecarea.
Combaterea si prevenirea constipatiei
O cura cu socata, tinctura sau ceai din flori de soc este recomandata si in cazul persoanelor care sufera de constipatie, datorita efectului usor laxativ pe care il au aceste bauturi. Acest efect este dat de o substanta numita acid cinamic, prezenta in florile de soc, ce stimuleaza activitatea digestiva favorizand astfel eliminarea materiilor fecale. De asemenea, consumate sub diferite forme, florile de soc aduc si un aport de fibre care dau volum materiilor fecale si imbunatatesc astfel tranzitul intestinal.
Reducerea stresului oxidativ
Stresul oxidativ este un proces degenerativ ce duce la modificarea structurii si functionalitatii celulelor din organism in urma reactiei cu niste compusi numiti radicali liberi. Acestia se formeaza in organism ca urmare a reactiilor metabolice si sub influenta unor factori externi iar daca nivelul lor depaseste o anumita limita declanseaza stresul oxidativ care poate duce la aparitia unor boli cronice.
Florile de soc au in compozitia lor substante antioxidante precum vitamina C si flavonoidele, care neutralizeaza radicalii liberi si reduc nivelul acestora, prevenind astfel stresul oxidativ si problemele asociate.
Scaderea nivelului de colesterol
Aceleasi substante antioxidante din florile de soc previn si interactiunea dintre radicalii liberi si moleculele de colesterol rau care, in urma stresului oxidativ, se depun in interiorul vaselor sanguine pe care le ingusteaza si le fac mai putin flexibile. Astfel creste presiunea sangelui si apare hipertensiunea arteriala cauzata de colesterolul marit, care formeaza placi de aterom la nivelul vaselor de sange. Totodata, aceste placi pot cauza infarct miocardic sau pot provoca un accident vascular cerebral daca fragmente din ele se desprind si sunt purtate de fluxul sanguin la nivelul creierului.
Intarirea imunitatii
Consumand frecvent socata sau ceai de soc scade riscul aparitiei unor boli cauzate de diversi agenti patogeni, cum este si cazul infectiilor respiratorii despre care am amintit mai devreme. Aceasta pentru ca florile de soc ajuta si la cresterea imunitatii datorita aportului de vitamina C care contribuie la producerea de celule imunitare, dar si efectului antioxidant care preia o parte din sarcinile sistemului imunitar in ceea ce priveste controlul radicalilor liberi.
Flori de soc, contraindicatii
Cu toate efectele benefice, nu este indicat consumul de flori de soc in exces intrucat pot cauza tulburari digestive precum greata, varsaturile, diareea sau balonarea. De asemenea, femeile insarcinate sau care alapteaza e bine sa se consulte cu medicul inainte de a folosi un astfel de remediu, iar persoanele alergice e recomandat sa-si faca un test, pentru ca anumite substante din florile de soc pot actiona ca alergeni.
Pacientii aflati sub tratament medicamentos trebuie la randul lor sa discute cu medicul in aceasta privinta pentru ca efectul substantelor active din medicamente poate fi influentat de interactiunea cu anumite substante din florile de soc.
Persoanele care sufera de tulburari de coagulare a sangelui sau care urmeaza un tratament cu anticoagulante trebuie sa evite bauturile sau alimentele cu flori de soc intrucat acestea pot afecta capacitatea de coagulare. Din acelasi motiv este contraindicat si consumul de flori de soc cu doua saptamani inainte de o interventie chirurgicala, dat fiind faptul ca posibilele tulburari de coagulare cresc riscul aparitiei unor hemoragii in timpul operatiei sau ulterior acesteia.
Foarte important de retinut este si faptul ca celelalte parti vegetale ale arbustului de soc nu sunt recomandate pentru consum intrucat contin substante toxice. De aceea florile de soc trebuie sa fie foarte bine curatate inainte de a le folosi, indepartand frunzele, crengile subtiri, fragmentele de scoarta, semintele si fructele necoapte.
In cazul in care dupa consumul unor bauturi sau alimente care contin flori de soc apar tulburari digestive, stari de ameteala, slabiciune musculara, scaderea tensiunii sau cresterea ritmului cardiac trebuie solicitat ajutor medical de urgenta pentru ca acestea pot fi semnele unei intoxicatii.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: