Despre ginseng s-a tot scris. Aceasta este o planta recunoscuta la nivel mondial ca fiind una care ofera nenumarate beneficii organismului. Originara din Asia, planta perena apartine familiei araliaceelor, si poate creste pana la un metru lungime si 10 cm grosime.
In China si India planta este folosita de mai bine de 5000 de ani, pentru proprietatile sale terapeutice. Acesta are rolul de a stimula memoria si concentrarea, creste libidoul, combate depresia si anxietatea, previne infectiile si oboseala cronica si sustine imunitatea.
Fie ca vorbim de frunze, fruct, radacina sau tulpina, intreaga planta poate fi folosita pentru beneficiile sale medicinale, pe care le aduce organismului. Planta de ginseng ajunge la inflorire abia dupa cinci ani. Radacina de ginseng devine matura si poate fi folosita in scopuri terapeutice dupa alti cinci ani. Aceasta este foarte pretentioasa atunci cand trebuie recolatata, deoarece pericolul de deteriorare a radacinii este foarte mare si trebuie uscata sau tratata cu aburi, pentru ca proprietatile curative sa ramana active mai mult timp. In continuarea articolului vei afla care sunt toate proprietatile medicinale ale plantei de ginseng.
Despre ginseng (informatii generale)
Panax ginseng cum mai este numita planta sau ginseng asiatic, ginseng siberian si ginseng coreean, oricare ar fi denumirea acesteia, indiferent de specie si de locul de provenienta, planta perena se poate gasi atat in flora spontana, cat si sub forma cultivata.
Denumirea de “ginseng” provine din cuvantul chinezesc “Ren Shen”, care inseamna “radacina-om”. Compozitia ginsengului face din aceasta o planta minune, cu efecte terapeutice. Datorita ginsenozidelor ginsengul ofera multe beneficii organismului. De asemenea, in ginseng mai regasim glicozide si complexul de vitamine B.
Fiind o planta traditionala in zona asiatica, renumitul ginseng (Panaxquinquefolium) are capacitatea de a mentine sanatatea si longivitatea organismului, insa nu doar atat. Iata care sunt toate speciile de ginseng cunoscute si care sunt beneficiile acestora.
Specii de ginseng
Ginseng rosu coreean
Fiind cel mai folosit ginseng din industria farmaceutica, ginsengul rosu coreean este si cel mai scump. Calitatea acestuia este net superioara fata de cea a celorlalte specii. Planta de ginseng coreean trebuie sa creasca 5 ani pana sa poate fi recoltata si folosita. Dupa recoltare, acest ginseng este alb, insa, datorita procesarii ulterioare, la temperaturi mari si prin expunerea la soare, el se inroseste, iar proprietatile sale devin mai puternice.
Ginseng alb asiatic
Pentru a-si mentine proprietatile, acesta trebuie uscat imediat dupa ce a fost recoltat. Daca este expus la temperaturi ridicate, ginsengul alb asiatic isi va schimba culoarea.
Ginseng indian
Ashwagandha sau ginsengul indian este un puternic antioxidant, care are rolul de a proteja celulele nervoase de factorii patogeni, atenuand astfel afectiunile sistemului nervos. Acest ginseng stimuleaza capacitatea de memorare si concentrare, crescand inclusiv nivelul energetic.
Ginseng siberian
Acest tip de ginseng se adapteaza usor in orice mediu, fiind foarte usor de cultivat. Este benefic in perioadele stresante, pentru ca ajuta la reducerea oboselii si stresului cronic, fiind si un puternic protector in cazul bolilor provocate de acesta. De asemenea, sustine imunitatea, creste libidoul si scade riscul de cancer, datorita functiei sale antioxidante.
Ginseng american
Ginsengul american are un continut crescut de ginsenozide, lucru care il face pe acesta un adevarat panaceu pentru organism. Acesta sustine sanatatea organelor si amelioreaza anumite simptome, precum cele de durere.
Ginseng brazilian
Ginsengul brazilian, pe de alta parte, mai poarta numele de Pfaffia Paniculata sau Suma Root si are o aroma pregnanta de vanilie. Acest tip de ginseng este folosit ca afrodisiac, pentru a stimula functia erectila, dar si pentru imunitate. Si acest tip de ginseng ajuta la concentrare si creste energia si stimuleaza puterea fizica si rezistenta.
Ginseng – beneficii importante pentru frumusete si sanatate
In general, ginsengul, indiferent de tipul sau si de origini, are cam aceleasi proprietati asupra organismului:
- stimuleaza cresterea imunitatii
- creste libidoul
- are rol antioxidant
- sustine functionarea normala a sistemului nervos
- combate oboseala si ajuta la stimularea energiei
- mentine organismul inviorat si pielea intinerita
Benesio MaxiTonic este secretul unui organism sanatos
Benesio MaxiTonic este un supliment alimentar care contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), ce contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii. Acest supliment contine o cantitate mare de ginseng coreean.
Asa cum povesteam anterior, ginsengul coreean are multiple beneficii asupra organismului, datorita continutului ridicat de ginsenozide: contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si a capacitatii naturale de aparare a organismului, la circulatia sangvina normala care ajuta functia cognitiva a creierului, sustine capacitatea intelectuala si memoria, sustine vitalitatea si vigilenta, capacitatea fizica si mentala. Este util in perioadele de oboseala, epuizare, slabiciune si de pierdere a capacitatii de concentrare, de efort fizic si intelectual sustinut.
Vitaminele B (B1, B2, B6, B12), manganul si magneziul sustin eliberarea de energie. Vitamina A, vitamina C, cuprul, seleniul si zincul contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Vitamina A, zincul, niacina si biotina contribuie la mentinerea functiei normale a pielii. Vitamina C, vitamina E, Zincul si Seleniul contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
Laptisorul de matca este singura sursa naturala de acetilcolina, care faciliteaza transmiterea influxului nervos intre neuroni. Laptisorul de matca contine o gama larga de substante nutritive: vitamine, minerale, aminoacizi esentiali si Acid 10-HDA (acid 10-hidroxi-2-decenoic), care are proprietati regeneratoare puternice.
Necesara in dezvoltarea si buna functionare a tuturor celulelor vii, coenzima Q10 este produsa in mod natural de organism. Exista nu mai putin de 10 tipuri de coenzima Q, insa numai Q10 se afla in structura celulelor umane. Organismul uman produce insa o cantitate suficienta de coenzima Q10 numai pana la varsta de 30 de ani. Dupa aceasta varsta, producția de Coenzima Q10 scade progresiv.
Uleiul de sofranel – datorita Acidul Linoleic Conjugat pe care il contine, intensifica arderea grasimilor, reducand grasimea corporala si sprijinind sanatatea generala a organismului. Administrat consecvent, acesta reuseste sa transforme stratul de grasime in masa musculara si sa topeasca celulita inestetica.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: