Gripa face parte din categoria infectiilor respiratorii, fiind o afectiune comuna a carei incidenta creste in sezonul rece. Aceasta crestere se datoreaza atat contagiozitatii ridicate a bolii cat si faptului ca in sezonul rece se intensifica circulatia virusurilor gripale iar aceasta se intampla pe fondul scaderii imunitatii in randul populatiei. Astfel, in fiecare sezon rece se inregistreaza la nivel national mii de cazuri de gripa si nu de putine ori autoritatile de sanatate publica au declarat chiar epidemie de gripa atunci cand numarul imbolnavirilor a crescut ingrijorator.
In formele usoare, gripa nu este periculoasa pentru persoanele cu o stare buna de sanatate si o imunitate crescuta insa pentru persoanele vulnerabile se poate dovedi chiar fatala. De aceea exista anumite categorii de risc in care sunt incadrate persoanele vulnerabile la gripa iar in privinta acestora sunt recomandate masuri de protectie sporite in sezonul rece.
Din acest articol poti afla ce este gripa, care sunt manifestarile specifice, cum se transmite si care sunt masurile recomandate pentru a limita raspandirea virusului. De asemenea, pe final iti vom dezvalui adevarul din spatele unor mituri despre gripa intens vehiculate.
Ce este gripa si cum se diferentiaza de raceala
Despre gripa se spune adesea ca este o raceala mai puternica insa chiar daca se aseamana in privinta simptomelor este vorba de doua afectiuni diferite. E drept ca si gripa si raceala sunt infectii respiratorii de natura virala, dar virusurile care le cauzeaza sunt total diferite. Gripa este cauzata de virusuri din familia Influenza, care sunt de patru tipuri, denumite simplu A, B, C si D.
Dintre acestea, doar primele trei tipuri cauzeaza infectii in cazul oamenilor, in timp ce virusul de tip D este specific doar animalelor. Putem vorbi astfel de trei tipuri de gripa umana dintre care gripa de tip A este cea mai frecventa, afectand totodata si animalele. Gripa de tip B este mai rara intrucat virusurile din aceasta categorie au o circulatie mai redusa si sunt mai putin agresive, in timp ce gripa de tip C este cea mai rara si totodata cea mai usoara forma.
De cealalta parte, raceala e cauzata de virusuri din categorii diferite precum rinovirusurile, coronavirusurile, adenovirusurile sau virusul sincitial respirator avand simptome mai usoare. De asemenea, in timp ce gripa debuteaza brusc si agresiv raceala are un debut mai lent, cu simptome care apar treptat si dureaza mai putin.
Atat gripa, cat si raceala sunt cauzate de virusuri respiratorii cu o contagiozitate ridicata, care patrund si se localizeaza in caile reparatorii superioare unde incep sa de dezvolte si sa se inmulteasca provocand infectii.
Simptome de gripa
Asa cum spuneam, simptomele de gripa debuteaza brusc si se manifesta intens inca de la inceput prin:
- Febra peste 38 de grade Celsius;
- Frisoane;
- Transpiratie abundenta;
- Congestie nazala;
- Rinoree;
- Tuse;
- Respiratie ingreunata;
- Durere in gat;
- Disparitia partiala sau totala a gustului si a mirosului;
- Dureri musculare si articulare;
- Scaderea sau disparitia poftei de mancare;
- Oboseala si slabiciune;
- Greturi si varsaturi, preponderent in cazul copiilor insa doar in anumite cazuri.
Transmiterea gripei
Gripa este o boala foarte contagioasa, ceea ce inseamna ca se transmite cu usurinta de la o persoana contaminata la alta sanatoasa. Astfel se explica aparitia frecventa a focarelor de gripa in sezonul rece si uneori a epidemiilor extinse la scara nationala. In continuare iti prezentam principalele aspecte legate de transmiterea gripei.
Cum se raspandeste virusul gripal
Gripa se transmite preponderent pe cale aeriana prin intermediul secretiilor de saliva si mucus provenitele la persoanele infectate. Atunci cand aceste persoane vorbesc, stranuta sau tusesc elibereaza in aer mici particule din aceste secretii care poarta incarcatura virala. Aceste particule ajung in aer si sunt inhalate prin respiratie de persoanele aflate in apropiere celor infectate.
Totodata, aceste particule pot ramane in suspensie mai mult timp raspandindu-se pe o suprafata extinsa sau pot ajunge pe suprafete diferite suprafete. Acestea devin contaminate si transmit virusul prin atingere catre persoanele sanatoase. Ulterior acesta ajunge in caile respiratorii daca persoanele respective isi ating nasul sau gura fara a se spala pe maini sau a se dezinfecta dupa ce au intrat in contact cu o astfel de suprafata.
-
Assista Aquamare spray nazal hipertonic x 100 ml
Disponibil la 

Perioada de contagiozitate
O persoana cu gripa devine contagioasa cu 1-2 zile inainte de aparitia simptomelor, aceasta in conditiile in care perioada de incubatie poate dura intre una si patru zile. Asadar, un pacient cu gripa incepe sa transmita virusul inainte de a fi constient ca este infectat, iar perioada de contagiozitate se prelungeste pana la 5-7 zile de la debutul simptomelor.
Factori de risc pentru infectare
Din cauza contagiozitatii ridicate, oricine poate contracta gripa in orice imprejurare, insa exista si anumiti factori care cresc riscul de infectare iar in unele cazuri si riscul de aparitie a unor complicatii.
- Varsta – copii mici si varstnicii sunt mai vulnerabili din cauza imunitatii scazute;
- Bolile cronice – pe langa faptul ca scad imunitatea, afectarea altor organe si functii ale organismului favorizeaza dezvoltarea de infectii respiratorii si nu numai;
- Sarcina – schimbarile firesti ce au loc in organism in perioada sarcinii pot scadea imunitatea, facandu-le pe femeile insarcinate mai vulnerabile ;
- Aglomeratia – e vorba in special de activitatile ce presupun prezenta in colectivitati, zone aglomerate si lucrul in spatii inchise, unde virusul gripal se transmitem mult mai usor;
- Nerespectarea regulilor de igiena – ne referim in special la regulile legate de spalarea mainilor inainte de masa, dupa folosirea toaletei si dupa atingerea unor suprafete posibil contaminate cum ar fi balustradele, clantele de la usi sau barele din mijloacele de transport in comun.
Prevenirea gripei
Desi foarte contagioasa, gripa poate fi prevenita cunoscand factorii de risc enumerati mai sus si luand cateva masuri simple dar eficiente.
Vaccinarea antigripala: importanta, tipuri de vaccin si recomandari
Vaccinarea antigripala este considerata cea mai eficienta masura de prevenire a gripei, intrucat pregateste din timp sistemul imunitar sa faca fata tipului de virus care circula in sezonul respectiv. Virusurile gripale sufera frecvent mutatii, astfel ca genomul virusului care circula in sezonul gripei este diferit de cel al virusului din sezonul precedent. Asadar, sistemul imunitar trebuie sa proceseze noile informatii genetice pentru a crea anticorpi specifici virusului din sezonul respectiv, ceea ce necesita un anumit timp, perioada in care infectia se poate exacerba. De aceea, in fiecare an este recomandata vaccinarea antigripala cu un vaccin creat impotriva virusului care circula in sezonul respectiv.
Exista doua tipuri de vaccin impotriva gripei, mai precis cele pe baza de virus inactivat, care se administreaza pe cale injectabila, si cele cu virus atenuat, cu administrare intranazala.
Se recomanda ca administrarea vaccinului sa se faca inainte cu 10-14 zile inaintea debutului sezonului gripal, astfel incat sistemul imunitar sa aiba timpul necesar pentru a produce anticorpii specifici.
Masuri de igiena personala
Dupa cum am sugerat mai devreme, respectarea masurilor de igiena este o masura importanta de prevenire a gripei dar si a altor tipuri de infectii respiratorii. Spalarea mainilor inainte de masa dar si a fructelor si legumelor inainte de a le consuma este regula de baza, totodata fiind recomandat sa te speli pe maini de fiecare data dupa ce ajungi acasa.
De asemenea, dezinfectarea mainilor dupa atingerea suprafetelor ce pot fi usor contaminate scade riscul de infectare. Daca nu ai posibilitatea sa te speli sau sa te dezinfectezi dupa ce ai intrat in contact cu astfel de suprafete, evita sa iti atingi fata cu mainile pana cand nu le cureti.
Cresterea imunitatii
Imunitatea crescuta este o arma redutabila in lupta cu gripa, asa ca e important ca in perioada sezonului rece sa te preocupi de acest aspect. Pentru aceasta e important sa adopti o alimentatie bogata in vitamine si minerale, sa te hidratezi bine si sa dormi suficient, aceasta insemnand cel putin 7 ore de somn pe noapte. Totodata e important sa faci miscare cel putin 30 de minute pe zi, daca se poate in aer liber pentru a-ti lua si doza de vitamina D, necesara sistemului imunitar.
Tratament gripa
Gripa se vindeca de la sine datorita actiunii sistemului imunitar, asa ca nu necesita tratament curativ. Optiunile terapeutice au ca scop ameliorarea simptomelor, astfel ca tratamentul se stabileste in functie de manifestarile care pot sa difere de la caz la caz.
Daca vorbim de o gripa usoara, se recomanda repaus si odihna precum si consumul de ceaiuri cu lamaie indulcite cu miere, pentru hidratare si intarirea imunitatii. In cazul in care simptomele sunt severe si suparatoare se pot administra antitermice pentru scaderea febrei, decongestionante nazale pentru nasul infundat, medicamente mucolitice sau expectorantei impotriva tusei si antiinflamatoare sau analgezice impotriva durerilor in gat, durerilor articulare sau a mialgiilor.
Totodata se pot administra suplimente alimentare cu vitamine care sustin sistemul imunitar si grabesc vindecarea iar in anumite cazuri medicul poate recomanda si medicament antivirale.
Protejarea celor dragi
Pentru ca gripa este foarte contagioasa, poate fi transmisa cu usurinta persoanelor din familie sau din cercul restrans de prieteni cu care o persoana infectata intra in contact zilnic. Pentru a evita astfel de situatii iti prezentam in continuare un set de masuri recomandate.
Cum sa protejezi copiii, varstnicii si persoanele cu boli cronice
Copiii mici, batranii si bolnavii cronici sunt categorii vulnerabile si de aceea trebuie protejati in mod special. Cea mai importanta masura in cazul lor este vaccinarea antigripala inaintea debutului sezonului rece, in paralel cu masurile recomandate mai devreme pentru cresterea imunitatii. Daca ai cele mai mici simptome de infectie respiratorie evita pe cat posibil contactul cu aceste peroane sau purtati de ambele parti masti chirurgicale pentru a reduce cat mai mult riscul de contaminare.
Izolarea la domiciliu: reguli si recomandari
Ramanand la ultima idee enuntata in paragraful anterior, daca ai simptome de gripa este recomandat sa te izolezi la domiciliu, aceasta insemnand sa nu mai mergi cateva zile la lucru, la scoala sau la facultate, bineinteles anuntand in prealabil acest lucru si motivul. Nimeni nu iti va reprosa absenta pentru ca acesta este si un gest de responsabilitate, prin care eviti raspandirea infectiei in cadrul colectivitatii.
Profita de aceasta perioada de izolare pentru a te odihni si refuza politicos vizitele atunci cand nu sunt neaparat necesare. Daca intri totusi in contact cu alte persoane, poarta masca de protectie, pastreaza o distanta mai mare fata de interlocutori si recomanda-le si acestora sa-si protejeze gura si nasul.
Dezinfectarea locuintei si a obiectelor personale
Daca cineva din familie are gripa, se recomanda dezinfectarea frecventa a suprafetelor comune cum ar fi clantele usilor, manerele de la ferestre, telecomanda de la televizor sau tastatura si mouse-ul calculatorului. De asemenea, e de preferat sa fie dezinfectate si obiectele personale, evitandu-se in aceasta perioada folosirea lor la comun.

Gripa si complicatiile ei
Gripa poate duce la complicatii grave si chiar la deces in special in cazul persoanelor vulnerabile, cu comorbiditati sau o imunitate scazuta dupa o boala severa ori in urma unei interventii chirurgicale complicate. Cele mai frecvente complicatii asociate cu gripa sunt:
- Pneumonia;
- Sinuzita;
- Infectiile auriculare;
- Miocardita;
- Encefalita;
- Insuficienta renala;
- Insuficienta cardiaca.
Gripa si grupurile de risc
Pentru ca tot am amintit de persoane vulnerabile, acestea se impart in cateva categorii care constituie grupurile de risc dupa cum urmeaza:
- Copiii sub 5 ani, din cauza sistemului imunitar insuficient dezvoltat;
- Varstnicii peste 65 de ani, cu o imunitate scazuta pe fondul inaintarii in varsta;
- Bolnavii cronici, vulnerabili din cauza afectiunilor de care sufera;
- Femeile gravide, cu o imunitate scazuta pe fondul modificarilor din perioada sarcinii.
La aceste grupuri mai putem adauga persoanele institutionalizate din centrele de asistenta sociala, personalul de ingrijire din aceste centre si personalul medical din spitale, categorii mai expuse virusului gripal.
Mituri si adevaruri despre gripa
Asa cum am promis, incheiem prin a dezvalui adevarul din spatele catorva mituri despre gripa intens vehiculate.
-
Assista Aquamare spray nazal izotonic x 100 ml
Disponibil la 

Hainele groase previn aparitia gripei
Este o afirmatie partial falsa, dat fiind faptul ca virusul gripal se transmite pe cale aeriana iar in cel mai bun caz un fular sau o esarfa in dreptul nasului si gurii pot reduce riscul de infectare.
Gripa trece cu antibiotice
Este o afirmatie falsa si chiar periculoasa pentru ca administrarea de antibiotice nu are niciun efect impotriva gripei si poate cauza probleme digestive prin afectarea florei intestinale. Antibioticele sunt eficiente doar impotriva bacteriilor, iar gripa este o infectie virala, cauzata de un virus.
Vaccinul antigripal te imbolnaveste
Vorbim de o alta afirmatie falsa, din pacate vehiculata tot mai frecvent in ultima vreme, in special dupa pandemie. Vaccinul gripal contine intr-adevar virusul gripei insa acesta este inofensiv intrucat fie a fost inactivat total, fie actiunea sa a fost considerabil atenuata.
Asadar, odata introdus in corp prin vaccin, virusul inactiv sau atenuat nu se poate multiplica rapid – conditie necesara pentru a cauza o infectie. Dupa ce sistemul imunitar il identifica, produce anticorpi specifici impotriva virusului, care il distrug fara ca acesta sa cauzeze vreo problema in caile respiratorii.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: