fbpx

Gripa de tip B – simptome, transmitere, tratament, complicatii si preventie

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Gripa de tip B face parte din categoria infectiilor respiratorii sezoniere, fiind o afectiune comuna care apare in sezonul rece ca urmare a intensificarii circulatiei virale dar si pe fondul slabirii imunitatii in randul populatiei. Desi persoanele infectate prezinta simptome similare, nu orice gripa poate fi considerata gripa de tip B intrucat exista trei tipuri de virusuri gripale care pot provoca boala. Dintre acestea, virusul gripal de tip A provoaca cele mai multe imbolnaviri, in timp ce incidenta cazurilor de gripa de tip B este de aproximativ 23% intr-un sezon.

Tocmai pentru ca este o forma mai rara, iti vom vorbi in acest articol despre gripa de tip B, despre ce simptome genereaza, despre ce o aseamana si ce o deosebeste de celelalte tipuri de gripa precum si despre metodele de tratament si preventie.

Ce este gripa de tip B

Gripa de tip B este o afectiune infectioasa localizata la nivelul cailor respiratorii superioare, cauzata de un virus din familia Influenza. Din aceasta familie fac parte patru tipuri de virusuri dintre care doar 3 provoaca infectii la om iar gripa de tip B este cauzata de infectia cu unul din virusurile din categoria B. Gripa de tip B nu are o incidenta la fel de mare ca cea de tip A, insa este mai frecvent intalnita decat cea de tip C. Poate avea simptome asemanatoare ca mod de manifestare si intensitate cu gripa de tip A, in timp ce in comparatie cu gripa de tip C este mai severa.

Gripa de tip B apare dupa ce virusul specific  patrunde in organism prin caile respiratorii superioare si se localizeaza la nivelul acestora unde incepe sa se inmulteasca si sa se dezvolte rapid. Primele simptome apar in decurs de 2-5 zile de la infectare iar un pacient cu gripa de tip B devine contagios cu o zi  inainte de a incepe sa manifeste primele semne de boala.

Mai trebuie spus ca gripa de tip B este cauzata in fiecare sezon de doua virusuri din categoria B, respectiv virusul B / Yamagata si virusul B / Victoria.

Diferente intre gripa de tip A si gripa de tip B

Este usor de confundat gripa de tip B cu cea de tip A, dat fiind faptul ca au simptome similare, iar ambele se pot manifesta in forme mai mult sau mai putin severe. Diferenta principala este data de virusurile care stau la originea celor doua boli, fiind vorba de agenti patogeni diferiti, desi apartinand aceleiasi familii. Exista numeroase subtipuri de virusuri gripale de tip A, care sufera frecvent mutatii si de aceea majoritatea cazurilor de gripa sunt cauzate de acestea, in timp ce gripa de tip B are o incidenta mai redusa.

Din acest motiv, gripa de tip B poate cauza in cel mai rau caz o epidemie in sezoanele cu circulatie virala intensa in timp ce gripa de tip A se poate intinde pe areale mai extinse, provocand atat epidemie cat si pandemie.

O alta diferenta consta in faptul ca gripa de tip B poate fi intalnita doar la om, in timp ce anumite subtipuri ale virusului A afecteaza si animalele iar gripa porcina si gripa aviara sunt cele mai cunoscute exemple.

Mai trebuie spus ca gripa de tip B genereaza simptome mai severe in cazul copiilor si poate avea forme mai usoare in cazul adultilor.

Gripa de tip B – simptome si manifestari clinice

Gripa de tip B nu se diferentiaza foarte mult prin simptome de celelalte forme de gripa, dat fiind faptul ca toate au la baza agenti patogeni din aceeasi familie, iar infectia cauzata de acestia este localizata in toate cazurile la nivelul cailor respiratorii superioare. Putem vorbi totusi de simptome comune si de simptome oarecum specifice asociate cu gripa de tip B, iar in cele ce urmeaza iti vom arata care sunt acestea.

Simptome comune

Gripa de tip B, ca si celelalte tipuri de gripa, se manifesta in mod diferit de la caz la caz, iar simptomele caracteristice pot fi urmatoarele:

  • Febra (aproximativ 40 de grade Celsius);
  • Frisoane;
  • Transpiratie abundenta;
  • Durere in gat;
  • Dureri musculare si/sau articulare;
  • Durere de cap;
  • Congestie nazala (nas infundat);
  • Rinoree (secretii nazale abundente);
  • Respiratie ingreunata;
  • Tuse (productiva sau uscata);
  • Stare persistenta de oboseala si slabiciune;
  • Pierderea mirosului si/sau a gustului;
  • Diaree si varsaturi.

Simptome specifice gripei tip B

Gripa de tip B nu se diferentiaza de celelalte tipuri de gripa prin simptome specifice, insa putem vorbi de anumite particularitati in ceea ce priveste modul de manifestare. Astfel, in cazul persoanelor cu gripa de tip B durata perioadei febrile poate fi mai scurta iar valorile de temperatura putin mai scazute.

Spuneam ca gripa de tip B se manifesta mai sever in cazul copiilor, cauzand frecvent tulburari digestive precum diareea si varsaturile. Foarte rar astfel de manifestari apar in cazul adultilor sau al celor care sufera de gripa tip A.

Diferentierea gripei tip B de alte viroze respiratorii

Gripa de tip B face parte din categoria virozelor respiratorii, avand o serie de caracteristici comune cu alte afectiuni din aceeasi gama.  Cel mai usor poate fi confundata cu raceala, insa exista detalii care fac diferenta intre gripa de tip B o raceala comuna sau alte viroze. Debutul in cazul sau este brusc, cu simptome intense, in timp ce alte viroze incep sa se manifeste progresiv pornind de la simptome usoare.  

Durerile musculare si durerea de cap sunt alte caracteristici care diferentiaza gripa de tip B de alte viroze, precum si starea de oboseala sau slabiciune.

In ceea ce priveste stabilirea diagnosticului precis care sa diferentieze gripa de tip B de alte forme de gripa, aceasta necesita teste de laborator prin intermediul carora se identifica virusul ce a provocat infectia.

Cum se transmite gripa de tip B

La fel ca alte viroze respiratorii, gripa de tip B se transmite preponderent pe cale aeriana, prin intermediul secretiilor nazale si stropilor de saliva ce provin de la persoanele infectate. Aceste secretii poarta incarcatura virala si ajung foarte usor in aer atunci cand persoanele infectate tusesc, stranuta, vorbesc sau isi sufla nasul. Este vorba de particule de ordinul micronilor, care plutesc in suspensie si sunt aspirate in caile respiratorii de persoanele aflate in apropierea celor infectate.

Totodata, particulele respective pot ajunge pe diverse suprafete unde agentii patogeni supravietuiesc pana la 24 de ore si se transmit foarte usor celor care ating acele suprafete apoi isi duc mana la gura sau la nas, fara sa se spele sau sa se dezinfecteze in prealabil. Prin acelasi mecanism gripa de tip B se poate transmite prin contactul direct cu persoanele infectate, fiind suficienta o strangere de mana sau o discutie scurta fata in fata.

De asemenea, si obiectele atinse sau folosite de o persoana infectata devin un vector de transmitere iar cele mai bune exemple sunt balustradele scarilor, barele de sustinere din mijloacele de transport in comun, clantele usilor dar si fructele si legumele expuse  in supermarketuri. Riscul de transmitere este mai mare  in colectivitati si in zonele aglomerate, cu precadere din spatii inchise.

Tratament pentru gripa de tip B

Nu se poate vorbi de o schema exacta de tratament pentru gripa de tip B si nici pentru celelalte forme de gripa, optiunile terapeutice fiind stabilite pentru fiecare caz in functie de simptome. Gripa se vindeca de la sine iar tratamentul are doar rolul de a ameliora simptomele si de a sprijini sistemul imunitar in lupta cu virusul.

Astfel, tratamentul poate include antitermice impotriva febrei, siropuri de tuse sau expectorante si mucolitice impotriva tusei, decongestionante nazale pentru nasul infundat, analgezice sau antiinflamatoare impotriva durerilor de cap sau a durerilor musculare si articulare.

Odihna, consumul de ceaiuri cu lamaie indulcite cu miere precum si consumul de fructe si legume bogate in vitamine sunt alte recomandari adresate pacientilor cu orice forma gripa, in scopul cresteri imunitatii si ia recuperarii mai rapide.

Gripa de tip B si complicatiile sale

Complicatiile gripei se datoreaza in cele mai multe cazuri extinderii infectiei dincolo de caile respiratorii superioare. Astfel, daca infectia trece de trahee si ajunge in bronhii cauzeaza bronsita iar daca avanseaza pana in plamani duce la aparitia pneumoniei. Acumularea de mucus in sinusuri favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si astfel pot aparea infectii secundare ce cauzeaza sinuzita. 

In cazul copiilor, gripa sub orice forma poate cauza otita medie si totodata poate genera diferite complicatii in cazul femeilor gravide, al pacientilor cu boli cronice si varstnicilor.

 Sfaturi pentru preventie

Principalele cai de prevenire a gripei de tip B se bazeaza pe intarirea imunitatii si evitarea infectarii prin respectarea regulilor de  igiena si prin cateva masuri de precautie.

Vaccinarea antigripala: importanta si recomandari

Vaccinarea este cea mai sigura metoda de prevenire a gripei, pentru ca pregateste organismul din timp sa faca fata unei eventuale confruntari cu virusul. In fiecare sezon se creeaza un nou tip de vaccin gripal pentru ca virusurile sufera mutatii, iar serul trebuie sa contina tulpinile virale care circula in sezonul respectiv. In general, vaccinurile contin tulpini de virusuri de tip A si B, care ofera sistemului imunitar informatiile genetice ale acestora, astfel incat organismul sa poata produce din timp anticorpi impotriva lor. Astfel, in cazul unei infectii, sistemul imunitar va recunoaste imediat virusul gripal si va produce rapid anticorpii specifici fara a mai avea nevoie de o perioada de cateva zile pentru a identifica agentul patogen.

De aceea vaccinul trebuie administrat cu aproximativ doua saptamani inaintea debutului sezonului gripal, fiind recomandat in special persoanelor din categoriile de risc – copiii intre 3 si 5 ani, femeile insarcinate, pacientii cu boli cronice si varstnicii, beneficiarii de servicii din centrele de asistenta sociala, personalul care deserveste aceste centre si personalul medical din spitale.

Masuri igienice si comportamentale pentru reducerea riscului de transmitere

Prevenirea gripei presupune si respectarea regulilor de igiena, cu precadere spalarea mainilor inainte de masa si dupa contactul cu suprafete care ar putea fi contaminate. In cazul in care nu ai la dispozitie apa  si sapun, este recomandat sa folosesti un dezinfectant pentru maini.

Este de evitat  atingerea gurii si nasului cu mainile nespalate sau nedezinfectate precum si contactul cu persoane care prezinta semne de raceala sau gripa. Daca nu este posibil sa eviti spatiile aglomerate, incearca sa iti protejezi cat posibil nasul si gura, cu un fular, o esarfa sau chiar o masca chirurgicala.

 Intarirea imunitatii prin alimentatie si suplimente

Nu in ultimul rand, ai nevoie si de un sistem imunitar puternic pentru a face fata circulatiei intense a virusurilor gripale iar pentru aceasta e recomandata o dieta bogata in fructe si legume proaspete, care contin vitamine ce cresc imunitatea. Cresterea aportului de vitamine se poate face si cu ajutorul suplimentelor alimentare, insa acestea nu trebuie sa inlocuiasca alimentele de care am amintit, ci sa vina in completarea acestora.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: