fbpx

Hemoroizi – cauze, simptome si tratament

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Hemoroizii sunt dilatatii venoase, dureroase, care apar in interiorul canalului anal la o adancime de aproximativ 4 – 5 cm. Aparitia lor afecteaza circa 80% din populatie, 50% fiind adulti care au mai experimentat macar o data episoade hemoroidale, in timpul vietii. Studiile recente arata ca 6 din 10 persoane din segmentul de varsta de peste 50 de ani declara ca au aceasta problema medicala.

Pe langa durere, hemoroizii se pot manifesta si neplacut. Acestia apar prin dilatarea unor mici pernite venoase in contextul constipatiei, a mostenirii familiale sau a statului prelungit pe sezut, si se pot manifesta prin sangerari in momentul scaunelor.

De cele mai multe ori, persoanele care nu observa sange in scaun sau nu iau in serios durerile din zona anala, nu reusesc sa apeleze din timp la ajutor medical. Dilatatiile pot aparea pe venele hemoroidale superioare si inferioare.

Fiind zilnic traumatizate de defecatie, aceste varicozitati continua sa isi mareasca dimensiunile. Pentru tratarea eficienta a hemoroizilor, dar si pentru a evita agravarea lor, este important sa stim care sunt cele mai frecvente simptome, care sunt cauzele si care sunt metodele de tratament recomandate de specialisti.

Hemoroizii: ce sunt si de ce apar?

Asa cum spuneam, fenomenul consta in dilatarea tesutului cavernos, cu aparitia maselor hemoroidale. Acestea prevaleaza in canalul anal, iar traumatizarea lor are drept consecinta sangerarea dupa defecatie. Mai mult, pot aparea staza venoasa si, implicit, tromboza, adesea asociate cu edem si fenomene necrotice.

Exista trei tipuri de hemoroizi: 

  • hemoroizi interni, cu origine din plexul intern (vizibili la explorarea canalului anal prin anuscopie);
  • hemoroizi externi din plexul extern (tumorete vizibile la nivelul orificiului anal);
  • hemoroizi micsti.

In literatura de specialitate, hemoroizii sunt clasificati in 4 stadii de dezvoltare. Astfel, doctorul proctolog va stabili tratamentul in functie de gradul de dezvoltare al acestora:

Hemoroizi de gradul 1 – cand hemoroizii sunt localizati doar la nivelul canalului anal;

Hemoroizi de gradul 2 – cand hemoroizii incep sa se exteriorizeze imediat dupa actul defecatiei, urmand apoi sa se retraga;

Hemoroizi de gradul 3 – cand hemoroizii apar dupa actul defecatiei si nu se mai retrag singuri;

Hemoroizi de gradul 4 – cand hemoroizii apar la exterior si raman tot timpul asa.

De cele mai multe ori, cauza aparitiei hemoroizilor nu este cunoscuta, dar, de regula, motivele „responsabile” de aparitia bolii hemoroidale sunt constipatia, sedentarismul, obezitatea si statul foarte mult pe scaun. Alte cauze care ar putea produce boala hemoroidala pot fi: sarcina, imbatranirea, tumorile rectului, abuzul de alcool si de mancaruri picante, factorii congenitali etc.

Odata ce s-a declansat procesul de crestere a hemoroizilor, acestia nu mai descresc si se pot agrava in timp. Acestia pot cauza:

  • durere;
  • disconfort;
  • sangerare;
  • arsuri;
  • prurit;
  • secretie.

Simptomele hemoroizilor

Cele mai cunoscute semne si simptome ale instalarii hemoroizilor sunt:

  • aparitia unei cantitati mici de sange dupa actul defecatiei;
  • dureri in timpul scaunului: este un simptom important al bolii hemoroidale;
  • disconfort local atunci cand se sta in sezut, pe scaun, senzatia de mancarime in zona anusului, insotita de senzatia de arsura si durere;
  • sensibilitate crescuta in zona anusului;
  • aparitia hemoroizilor in zona anala;
  • aparitia unor cheaguri de sange de culoare albastra, violet (inflamatii), care devin tari si dureroase la atingere.

In momentul in care in scaun apar urme de sange, este recomandat consultul medicului specialist. Astfel, se poate elimina ipoteza unui diagnostic grav, precum cancerul de colon.

Tratament pentru hemoroizi: solutii, produse, medicamente

Persoanele care sufera de hemoroizi trebuie sa fie foarte atente la igiena si la alimentatie. Acestea pot sa diminueze simptomele si disconfortul create de boala. Mai jos, sunt cateva sfaturi pe care ar trebui sa le urmeze orice persoana care sufera de hemoroizi:

  • trebuie sa consume cel putin 2 litri de lichide pe zi (supe, apa, ceaiuri, sucuri naturale);
  • trebuie sa urmeze un regim alimentar bazat pe fibre: grau integral, orez brun, ovaz, tarate, fasole, linte, nuci, fructe (in special, pere si prune), legume (in special, morcovi) si cereale integrale;
  • trebuie sa evite: painea alba, laptele cu lactoza, branzeturile, carnea grasa, alimentele procesate de tip fast-food, inghetata, chipsurile, cafeaua, zaharul, mirodeniile picante, bauturile carbogazoase;
  • sa evite condimentele, alcoolul si sedentarismul;
  • sa consume masline cu tot cu samburi – se pare ca inghititul unui sambure de maslina, dimineata, imbunatateste digestia;
  • sa ia mesele aproximativ la aceleasi ore, in fiecare zi;
  • sa se maseze cu ulei de ricin, dupa realizarea igienei, in fiecare zi, vreme de o luna;
  • sa aplice cataplasme cu argila – sunt indicate pentru tratarea hemoroizilor externi;
  • sa se spele cu ceai de sunatoare sau de urzica, in fiecare zi;
  • dupa scaun, trebuie sa foloseasca servetele umede in loc de hartie igienica uscata;
  • sa evite sa incordeze anusul.

    De asemenea, recomandarile anterioare pot fi luate in considerare si ca metode de prevenire a aparitiei bolii hemoroidale. Insa, uneori, toate aceste precautii nu sunt suficiente, iar hemoroizii ar trebui tratati doar la medic si doar prin proceduri chirurgicale.

    Atunci cand calitatea vietii este alterata de simptomele hemoroizilor, precum sangerarile abundente si durerile, se recomanda tratament medicamentos, interventional, prin embolizare sau prin tratament chirurgical.

    Cum se stabileste tratamentul pentru hemoroizi

    In primul rand, pentru tratarea hemoroizilor trebuie stabilit un diagnostic. Acest lucru se poate face doar cu ajutorul si la recomandarea medicului specialist proctolog. Urmatoarele analize se pot face pentru a depista gradul hemoroizilor: videoanuscopia, endoscopia digestiva inferioara, colonoscopia, dar si tuseul rectal.

    O investigatie care se utilizeaza pentru diagnosticul diferential este colonoscopia. Cu ajutorul acesteia, pot fi excluse diagnosticele bolilor grave, precum cancerul de colon sau colita.

    Tratamentul medicamentos se face cu ajutorul medicamentelor prescrise de catre medicul specialist, si cu unguent, iar tratamentul prin embolizare este considerat a fi procedura de prima alegere in cazul pacientilor cu sangerari, adica cei care au hemoroizi de gradele II, III si IV.

    O metoda chirurgicala pentru combaterea hemoroizilor, intalnita tot mai des in clinicile medicale, este Procedure for Prolapse and Hemorrhoids (PPH). Conform medicilor specialisti, aceasta este cea mai buna metoda de tratare a hemoroizilor interni prolabati. 

    Spre deosebire de tehnica clasică de rezectie hemoroidala, care de altfel este si dureroasa mult timp dupa ce aceasta a fost realizata, in care se fac rezectii seriate, in procedura PPH se foloseste un instrument special care face interventia mai putin traumatizanta. Capsatorul circular, cu ajutorul caruia se trage rapid mucoasa „cazuta” in afara anusului si se excizeaza, este cel care face ca aceasta metoda sa devina atat de populara.

    Mai mult, in procedura PPH se sectioneaza si vasele de sange care alimenteaza hemoroizii, micsorand si aducand la dimensiuni normale portiunea hemoroidala restanta.  

    Diolex – aliatul impotriva hemoroizilor

    Diolex de la Naturalis este suplimentul alimentar care creste tonusul vascular si imbunatateste circulatia venoasa deficitara, ameliorand disconfortul cauzat de varice, dar si de hemoroizi.

    Produsul are in compozitie diosmina si hesperidina, doi compusi naturali din categoria bioflavonoidelor, extrasi din coaja citricelor, care actioneaza sinergic, avand efecte venotonice si venoprotectoare.

    Numeroase studii clinice au stabilit ca aceste extracte standardizate sunt indicate in afectiuni venoase cronice, fragilitate capilara si hemoroizi.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: