Aproape trei din patru adulti ar avea de suferit, pe parcursul vietii, de hemoroizi interni sau externi, afectiuni ce vin insotite de simptome dintre cele mai neplacute. Din fericire, exista optiuni eficiente pentru tratarea hemoroizilor, care se poate realiza si din confortul propriei case, dar si prin cateva schimbari la nivelul stilului de viata.
Hemoroizii se manifesta ca dilatatii venoase, similar cu venele varicoase, insa la nivelul canalului anal. Se pot dezvolta in interiorul rectului – hemoroizi interni – sau sub pielea din jurul anusului – hemoroizi externi.
In urmatoarele randuri, vom detalia despre tipul de hemoroizi interni, care sunt simptomele si cum se manifesta, dar mai ales cum ii tratam si prevenim.
Despre hemoroizi – informatii importante
Hemoroizii reprezinta vene umflate in partea inferioara a rectului si a anusului, care se dilata si se irita, mai ales in caz de scaun tare.
Cand vorbim de hemoroizi, se poate spune ca este una dintre cele mai frecvente cauze de sangerare rectala. Adesea dispar de la sine. Insa exista si tratamente care pot ajuta la ameliorarea senzatiilor neplacute, fie ca vorbim de hemoroizi interni, fie de hemoroizi externi.
Iar persoanele care risca sau se confrunta deja cu sindromul picioarelor grele au acum un nou aliat! Este vorba de Diolex comprimate de la Naturalis. Prin compozitia speciala de diosmina si hesperidina, compusi naturali din categoria bioflavonoidelor – extrasi din coaja citricelor, avand efecte venotonice si venoprotectoare, imbunatateste circulatia venoasa deficitara, ameliorand disconfortul cauzat de hemoroizi interni si externi, dar si de varice.
Hemoroizii interni – cauze si factori de risc
Pe masura ce organismul inainteaza in varsta, riscul de hemoroizi interni sau externi creste. Asta pentru ca tesuturile care sustin venele din rect si anus se pot slabi.
Exista si femei care dezvolta hemoroizi interni in timpul sarcinii din cauza presiunii pe care greutatea fatului o pune asupra pelvisului. De asemenea, tot efortul depus in timpul nasterii poate duce, de asemenea, la un astfel de diagnostic.
Se pot forma hemoroizi interni din cauza creșterii presiunii în rectul inferior din diverse cauze, precum:
- Obezitate
- Dieta saraca in fibre
- Diaree cronica sau constipatie
- Ridicare regulata de greutati
- Stat la toaleta pentru perioade lungi
- Incordare in timpul miscarilor intestinale
Complicatiile hemoroizilor sunt rare, dar pot include:
Anemie – rareori, pierderea cronica de sange de pe seama diagnosticului de hemoroizi interni poate provoca anemie, avand in vedere cantitatea mai scazuta de globule rosii sanatoase care transporta oxigenul catre celule.
Cheag de sange – ocazional, s-ar putea forma cheag de sange intr-un hemoroid – hemoroid trombozat; desi nu este periculos, poate fi extrem de dureros, iar uneori trebuie urmate unele procedee medicale pentru a fi drenat.
Tromboza hemoroidala acuta (sau strangularea hemoroizilor): tot in caz de hemoroizi interni, daca alimentarea cu sange a unui hemoroid intern este intrerupta, hemoroidul poate fi „strangulat”, ceea ce poate provoca, de asemenea, dureri extreme.
Diagnosticul de hemoroizi interni
In majoritatea cazurilor de hemoroizi interni, acestia trec in urma unui tratament medical de durata. Rata de recurenta este de 10 pana la 50% pe 5 ani.
Cand vine vorba de recurenta dupa hemoroidectomie – asa cum se numeste interventia chirurgicala clasica care presupune realizarea unor incizii la nivelul anusului si eliminarea in totalitate a hemoroizilor, aceasta este sub 5%.
Simptome frecvente in caz de hemoroizi interni
La hemoroizi interni, nu se vor resimti doare pentru că ai putini nervi care simtă durerea acolo. Simptomele hemoroizilor interni includ:
- sange pe hartia igienica dupa defecare sau in vasul de toaleta
- piele care iese din anus in timpul defecarii: tesut care se umfla in afara deschiderii anale (prolaps)
De asemenea, in caz de hemoroizi interni, acestia pot sa prolabeze. Acest lucru inseamna ca nu se vor retrage inapoi in anus. Atat hemoroizii prolabati, cat si cei trombozati pot provoca dureri.
Insa cand sa suni medicul cand te confrunti cu hemoroizi? Rareori sunt periculosi. Dar daca simptomele nu dispar intr-o saptamana, cel mai bine este sa consultati medicul pentru a va asigura ca nu aveti o afectiune mai grava.
Tratament hemoroizi interni
Se vor lua cateva masuri destul de simple de urmat pentru a ameliora simptomele de hemoroizi interni, pana cand acestia se vor vindeca de la sine. Insa, exista si situatii in care specialistul poate recomanda un tratament medicamentos sau chiar o interventie chirurgicala.
Pentru a ameliora simptomele hemoroizilor interni puteti folosi urmatoarele metode de tratament, in caz de durere usoara:
- Trebuie consumate alimente bogate in fibre: mai multe fructe, legume si cereale integrale (25g/zi pentru femei si 38g/zi pentru barbati) si un consum zilnic de circa 2 litri de apa, cel putin. Astfel, scaunul va fi moale, ceea ce va ajuta la evitarea incordarii si diminuarea simptomelor in caz de hemoroizi interni deja existenti.
- Dusuri/ bai cu apa calda, timp de 10 pana la 15 minute, de doua pana la trei ori pe zi.
- Se pot utiliza tratamente topice: aplicarea de creme fara prescriptie medicala sau de supozitoare ce contin hidrocortizon, dar si de tampoane care contin hamamelis sau un agent care ajuta la amortirea zonei.
- Se pot administra analgezice orale temporar: acetaminophen, aspirină sau ibuprofen pentru a ameliora disconfortul resimtit.
Cu aceste tipuri de tratamente, simptomele in caz de hemoroizi interni dispar adesea intr-o saptamana. Daca nu exista ameliorari si inca exista dureri severe sau sangerari, cel mai bine este sa reluati legatura cu medicul.
La tratamentul chirurgical al hemoroizilor interni, se va interveni in cazul celor prolabati. Iar procedura se numeste hemoroidectomie.
-
Assista ProctoRapid x 10 supozitoare
Disponibil la
Hemoroizi interni – sfaturi pentru preventie
Ca in cazul oricarei afectiuni, este mai bine sa previi decat sa tratezi. Asadar, pe langa consumul de alimente bogate in fibre, cel mai bun mod de a preveni neplacerile care vin la pachet acesti hemoroizi interni este de a urma urmatorul set de sfaturi:
- Bea 6 pana la 8 pahare de apa si alte lichide (NU alcool!) in fiecare zi pentru a mentine scaunele moi.
- Nu te incorda! Incordarea si tinerea respiratiei atunci cand incercati sa treceti de un scaun creeaza o presiune mai mare in venele din rectul inferior.
- Nu amanati mersul la toaleta! Daca asteptati sa treaca miscarea intestinala, scaunul poate fi mai greu de eliminat.
- Nu uitati de exercitiile fizice! Ramaneti activ pentru a ajuta la prevenirea constipatiei si pentru a reduce presiunea asupra venelor, care poate aparea cu perioade lungi de inactivitate. Exercitiile fizice pot ajuta, de asemenea, la pierderea unui exces de greutate care ar putea contribui la apariția de hemoroizi interni sau externi.
Evitati perioadele lungi de stat pe scaun, in pozitie sezut. Stand prea mult timp, in special pe toaleta, poate creste presiunea asupra venelor din anus.
Foloseste Assista Proctorapid crema rectala, pentru hemoroizi
ProctoRapid crema rectala este solutia pentru reducerea disconfortului cauzat de hemoroizi. Datorita ingredientelor naturale cu eficienta dovedita in tratamentul afectiunilor proctologice, ProctoRapid crema rectala formeaza o bariera mecanica emolienta, lubrifianta si protectoare la suprafata zonei anale si perianale inflamate, calmand astfel durerea, iritatia, senzatia neplacuta de usturime si mancarime. Totodata, produsul accelereaza procesul natural de regenerare a tesutului afectat din jurul hemoroizilor.
-
Assista ProctoRapid crema x 25 g
Disponibil la
Prin compozitia sa, ProctoRapid crema rectala creeaza un mediu nefavorabil dezvoltarii microorganismelor, protejand tesutul lezat de infectii. Datorita ingredientelor atent selectionate, ProctoRapid crema rectala are si o actiune protectoare asupra vaselor de sange de la nivelul hemoroizilor, contribuind la scaderea dimensiunii acestora.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: