fbpx

Iata ce vitamine sa iei in caz de imunitate scazuta

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Administrarea de vitamine pentru imunitate scazuta are rolul de a intari sistemul natural de aparare al organismului, reducand astfel riscul aparitiei unor probleme cauzate de diversi agenti patogeni si totodata favorizand procesul de vindecare. De fapt, este putin impropriu spus „vitamine pentru imunitate scazuta” pentru ca organismul are nevoie permanent de astfel de acesti nutrienti pentru buna functionare a sistemului imunitar dar si pentru a indeplini alte functii importante.

Asadar, nu doar persoanele cu probleme ale sistemului imunitar au nevoie de vitamine pentru imunitate scazuta ci si persoanele sanatoase, pentru a evita astfel de probleme. Difera insa dozele necesare, care in cazul celor cu probleme de imunitate trebuie sa fie mi mari decat dozele zilnice recomandate.  

In cele ce urmeaza iti vom arata care sunt cele mai recomandate vitamine pentru imunitate scazuta, cum actioneaza acestea si cand organismul are mai multa nevoie de ele.

Cand trebuie sa iei vitamine pentru imunitate scazuta

Asa cum spuneam, organismul uman are nevoie permanent de anumite doze zilnice de vitamine si minerale pentru a functiona la parametri optimi, iar in mod normal isi absoarbe acesti nutrienti din alimente. Evident ca este necesar si ca alimentele consumate sa contina substantele nutritive necesare, pentru ca in caz contrar apar carente ce pot afecta printre altele si sistemul imunitar. Astfel, persoanele cu deficiente nutritionale au nevoie de vitamine pentru imunitate scazuta care acopera acele carente si ofera sistemului imunitar resursele necesare.

Exista si o serie de boli si alte probleme de sanatate care afecteaza functionarea sistemului imunitar, crescand riscul aparitiei unor infectii in cazul acestor pacienti. Si de aceasta data, tratamentul include administrarea de vitamine pentru imunitate scazuta pentru reducerea riscurilor.

De asemenea, pacientii care au trecut recent printr-o interventie chirurgicala au facut sau fac chimioterapie, urmeaza anumite tratamente sau se recupereaza dupa o afectiune severa au sistemul imunitar slabit si de aceea se recomanda si in cazul lor administrarea de vitamine pentru imunitate scazuta.

Varstnicii sunt o alta categorie in cazul careia se impune administrarea de vitamine pentru imunitate scazuta, intrucat sistemul imunitar slabeste odata cu inaintarea in varsta si are nevoie de mai multe resurse.

Nu in ultimul rand, este recomandat sa iei vitamine pentru imunitate scazuta in sezonul rece, intrucat racirea vremii si alte schimbari specifice acestei perioade slabesc sistemul imunitar.

Care sunt cele mai bune vitamine pentru imunitate scazuta

Lista cu vitamine pentru imunitate scazuta include 5 din cele 13 vitamine cunoscute, fiecare element indeplinind functii specifice in sprijinirea sistemului imunitar. Iata care sunt acestea:

Vitamina A

Este singura dintre vitaminele pentru imunitate scazuta care joaca un rol important in functionarea mucoaselor, care sunt componente ale sistemului imunitar ce protejeaza principalele porti de intrare in organism. Rolul lor este acela de a retine agentii patogeni si a-i impiedica sa patrunda mai profund in interiorul organismului, iar in acest sens secreta o substanta vascoasa numita mucus, care le mentine permanent umede. Vitamina A este implicata in secretia mucusului, mai precis in producerea unor proteine numite mucine, care atrag si retin apa, formand astfel mucusul.

In acelasi timp, vitamina A stimuleaza procesul de regenerare a celulelor care alcatuiesc mucoasele, facand astfel ca celulele moarte sa fie rapid inlocuite cu altele nou formate.

Vitamina B6

Urmatoarea pe lista cu vitamine pentru imunitate scazuta este vitamina B6, care joaca un rol important in producerea de anticorpi. Acestia sunt proteine specifice  produse de celulele imunitare de tip B, care au rolul de a neutraliza agentii patogeni depistati in organism. Pentru a produce anticorpi, celulele imunitare au nevoie de vitamina B6 iar in lipsa ei organismul nu are capacitatea de a se apara eficient impotriva agentilor patogeni.

In acelasi timp, vitamina B6 poate fi gasita si in structura altor proteine si enzime cu diferite roluri in functionarea sistemului imunitar, avand si o contributie importanta la sinteza hemoglobinei care transporta oxigen catre toate celulele din organism.

Vitamina C

Este considerata una dintre cele mai importante vitamine pentru imunitate scazuta prin prisma multiplelor contributii pe care le are in functionarea sistemului imunitar. In primul rand, vitamina C este implicata in producerea de celule imunitare si totodata in reglarea functiilor acestora, avand in vedere ca sunt de mai multe tipuri.

Tot datorita vitaminei C organismul produce colagen, care este o proteina prezenta in structura pielii si a tuturor organelor si tesuturilor din organism, carora le confera rezistenta si elasticitate. Prin aportul sau la producerea colagenului vitamina C contribuie la regenerarea tesuturilor si vindecare leziunilor.

Nu in ultimul rand, vitamina C este un puternic antioxidant care sustine sistemul imunitar in reducerea stresului oxidativ asupra caruia vom reveni putin mai tarziu.

Vitamina D

Dintre toate celelalte vitamine pentru imunitate scazuta, aceasta este singura care poate fi administrata doar stand pur si simplu la soare. De aceea se mai numeste si „vitamina soarelui” fiind sintetizata la nivelul pielii sub actiunea razelor ultraviolete.

Alaturi de vitamina B6, constituie o resursa de baza pentru producerea de anticorpi, iar impreuna cu vitamina C contribuie la productia de celule imunitare. Totodata, vitamina D este implicata si in modularea raspunsului imun, prevenind astfel procesele inflamatorii exagerate precum si alergiile sau bolile autoimune.

Vitamina E

Aceasta isi are locul in lista cu vitamine pentru imunitate scazuta datorita faptului ca reduce stresul oxidativ despre care am promis ca vom vorbi mai detaliat. Stresul oxidativ este denumirea data actiunii nocive pe care niste compusi chimici o exercita asupra celulelor si altor molecule din organism, ducand la modificarea structurii si functionalitatii acestora. Respectivii compusi se numesc radicali liberi si in majoritatea lor se formeaza in organism ca urmare a proceselor metabolice. Unul din rolurile sistemului imunitar este sa controleze nivelul radicalilor liberi pentru a reduce stresul oxidativ, insa de multe ori acestia se inmultesc intr-un ritm ce suprasolicita sistemul imunitar.

Prin efectul antioxidant, vitamina E impreuna cu vitamina C  neutralizeaza  o parte din radicalii liberi, degrevand astfel partial sistemul imunitar de aceasta sarcina, si dandu-i posibilitatea sa se concentreze mai mult asupra altor functii.

Surse de vitamine pentru imunitate scazuta

Atunci cand exista o recomandare medicala in privinta administrarii de vitamine pentru imunitate scazuta se apeleaza de obicei la suplimente alimentare care contin cantitati mai mari de astfel de nutrienti, in comparatie cu alimentele care constituie surse naturale. Daca imunitatea nu este foarte grav afectata se poate imbunatati doar printr-o dieta adecvata, bogata in alimente care contin vitaminele enumerate mai sus. Este vorba in special de fructe si legume, care contin vitaminele A, C si E, in timp ce carnea, lactatele, ouale, pestele si fructele de mare sunt surse bune de vitamina B6.

Dupa cum spuneam, vitamina D este sintetizata de organism prin expunere la soare, dat se gaseste in doze mici si in alimentele de origine animala, precum si in ciuperci.

Nu putem incheia fara precizam ca administrarea de suplimente alimentare nu trebuie sa inlocuiasca in niciun caz alimentele care contin in mod natural vitaminele mentionate,  ci doar sa vina in completarea unei diete echilibrate.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: