fbpx

Imunitate scazuta: simptome, cauze, alimente recomandate, solutii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Se stie ca in perioadele reci ale anului, oamenii cauta solutii pentru imunitate scazuta. De aceea, in acest sezon este bine sa administram cat mai multe alimente bogate in vitamine si minerale, dar si suplimente, care sa ne ajute sa nu mai avem imunitatea scazuta. 

Dar ce inseamna mai exact sa nu avem o imunitate scazuta? Sistemul imunitar reprezinta totalitatea “luptatorilor” din organism impotriva agentilor patogeni. De aceea este vital ca acesta sa fie sustinut. Sistemul imunitar este alcatuit dintr-o serie de celule, tesuturi, vase si organe.

Capacitatea sistemului imunitar de a proteja organismul se realizeaza prin diverse functii precum cea a barierei fizice de aparare (pielea),  producerea de celule specializate in marcarea, inconjurarea si distrugerea potentialelor amenintari, cat si de recunoastere, memorarea si combaterea agentilor patogeni, prin intermediul mecanismelor specifice. 

Asadar, sistemul imunitar:

  1. „ataca” agentii straini care au patruns in corp si ii elimina din organism;
  1. recunoaste si neutralizeaza substantele nocive din mediu;
  2. scaneaza si distruge celulele proprii din corp care au suferit modificari (celule canceroase).

    Informatii importante despre imunitate si sistem imunitar

    Asa cum spuneam, sistemul imunitar (imunitatea) este format din celulele imune (anticorpii) care au rolul de a depista substantele straine din corp si de a incearca se le elimine prin diferite mecanisme de aparare. Cand celulele imune iau contact cu agentii patogeni (virusuri, bacterii, germeni, toxine…), acestea ii memoreaza, pentru ca mai tarziu, cand vor lua din nou contact cu acestia, sa-i poata distruge.

    Imunitatea poate fi innascuta sau dobandita. Cea innascuta este cea mostenita de la parinti, iar cea dobandita este cea pe care o asimilam de-a lungul vietii. Imunitatea dobandita poate fi naturala sau artificiala. Cea naturala se formeaza pe masura ce imunitatea noastra intalneste agenti patogeni si formeaza anticorpi pentru a-i distruge.

    Imunitatea dobandita in mod artificial consta in expunerea persoanei, in mod controlat, la unele virusuri. Aceasta imunitate se poate dobandi prin vaccinare sau prin serumizare. Cele doua sunt realizate prin admnistrarea de celule anticorpi care dezvolta imunizare la anumiti agenti patogeni. Astfel, de-a lungul vietii, organismul va sti sa se apere de acestia. De aceea este foarte important sa avem grija sa nu avem o imunitate scazuta.

    Simptome si manifestari la persoanele cu imunitate scazuta

    In cazurile in care exista boli precum SIDA, cancere sau diabet zaharat, cu siguranta exista si o imunitate scazuta. Cele mai cunsocute manifestari ale unui sistem imunitar scazut sunt:

    • oboseala,
    • apatia,
    • infectiile respiratorii,
    • infectiile urinare,
    • inflamatiile,
    • reactiile alergice,
    • diareea cronica,
    • vindecarea lenta a ranilor,
    • mainile reci,
    • ochii uscati,
    • durerile frecvente de cap.

    Imunitate scazuta – cauze si factori de risc

    Un stil de viata nesanatos si anumite boli pot fi resposabile de o imunitate scazuta. Potrivit cercetatorilor de la Cancer Research Center, 30 de minute de miscare efectuata zilnic poate reduce la jumatate riscul unei imunitati scazute. Totodata, o alimentatie corecta, bazata pe un intreg complex de vitamine si minerale, poate ajuta in cazurile de imunitate scazuta. Grasimile rele, excesul de sare, zahar, cafeina si alcool pot slabi imunitatea. Odata cu inaintarea in varsta, miscarea si alimentatia devin tot mai importante pentru sustinerea sistemului imunitar.

    Si stresul este un factor care afecteaza imunitatea. Acesta reprezinta un risc si pentru afectiuni precum depresia, bolile autoimune, bolile cardiovasculare si unele forme de cancer. La aceste afectiuni se poate ajunge si din cauza somnului neodihnitor. Calitatea acestuia poate influenta functionarea sistemului imunitar.

      Lista alimentelor recomandate persoanelor cu imunitate scazuta

      Ca sa nu mai avem o imunitate scazuta, organismul nostru trebuie sa primeasca vitaminele A, complexul de B-uri, C, D, E si K, dar si mineralele: calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fosfor si zinc. Legumele si fructele multicolore, carnea slaba, lactatele, ouale, oleaginoasele, preparatele din faina integrala si pestele nu ar trebui sa lipseasca din nicio dieta. Asadar, administrand zilnic aportul necesar de vitamine si minerale, nu va mai exista riscul de imunitate scazuta.

      Imunitate scazuta – solutii de tratament

      Pe langa un stil de viata sanatos, cu o alimentatie corecta, foarte importanta pentru cresterea imunitatii este si administrarea de suplimente alimentare precum: Naturalis Vitamina C Plus Zinc, ImunoSuport Ultra si Vitamina D3 Forte. Toate sunt benefice pentru o imunitate scazuta, de aceea ar trebui sa fie integrate in dieta de zi cu zi a fiecarei persoane.

      Autor: Bettina Cristea

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: