Un disconfort la urinare, culoarea schimbata a acesteia, durerile abdominale, si uneori chiar febra, sunt semne care pot indica faptul ca suferim de o infectie urinara. Desi aceasta este una dintre cele mai frecvent intalnite infectii, lasata netratata, poate avea efecte grave asupra sanatatii. In acest articol vom vorbi despre:
- Ce este infectia urinara: informatii generale si tipuri de infectii urinare;
- Care sunt cauzele care conduc la infectii urinare?
- Care sunt simptomele infectiilor urinare in functie de fiecare tip de infectie urinara in parte;
- Infectia urinara – diagnostic;
- Infectia urinara – tratament;
- Care sunt posibilele complicatii in caz de infectii urinare netratate?
- Cum se poate preveni aparitia infectiei urinare?
Ce este infectia urinara: informatii generale si tipuri de infectii urinare
Infectia urinara reprezinta infectia aparatului urinar. Acesta are un rol de excretie si de curatare a organismului prin eliminarea toxinelor si, in cazul femeilor, este alcatuit din: rinichi, cei care curata sangele si sunt legati prin doua uretere de vezica urinara, unde ajung apa si restul reziduurilor, si uretra, vasul urinar final care conduce urina din vezica spre exterior. In cazul barbatilor, uretra traverseaza prostata.
Infectia urinara este cauzata de prezenta bacteriilor, ciupercilor, sau, in cazuri rare, de prezenta unor virusuri existenti la nivelul tractului urinar. Poate fi sub forma de uretrite, cistite, prostatite sau pielonefrite, pe care le vom detalia in cele ce urmeaza. Femeile prezinta un risc mai mare de a dezvolta infectii urinare pe parcursul vietii decat barbatii. O infectie urinara poate cauza un disconfort semnificativ si poate afecta calitatea vietii unei persoane, mai ales daca este recurenta.
Tipuri de infectii urinare
Infectii urinare care afecteaza tractul inferior:
- Cistita: este cel mai frecvent intalnit tip de infectie urinara – afecteaza vezica urinara, fiind cauzata de bacteria E.coli;
- Uretrita: reprezinta inflamatia uretrei si poate aparea si la barbati, este produsa de bacteriile care produc boli precum Chlamydia si Gonoreea, care se transmit prin contact sexual neprotejat;
- Prostatita: inflamatia prostatei, in cazul barbatilor; poate fi provocata de bacteria E.coli, constipatie, frig sau de microbi cu transmitere sexuala;
Infectii urinare care afecteaza tractul superior:
- Pielonefrita: afecteaza rinichii si reprezinta o inflamatie la nivelul acestora, fiind cauzata de o infectie urinara inferioara netratata la timp (cistita), care urca spre rinichi.
- Prostatita: afecteaza prostata.
Desi infectiile urinare intalnite la nivelul tractului superior sunt mai rar intalnite decat cele ale tractului inferior, acestea au consecinte mai grave asupra sanatatii.
Care sunt cauzele care conduc la infectii urinare?
O infectie urinara apare atunci cand bacteriile intra in tractul urinar prin uretra si incep sa se multiplice in vezica, avand cauze precum:
- Igiena efectuata incorect: in cazul femeilor, stergerea trebuie facuta din fata spre spate, dupa urinare, pentru a nu permite microbilor sa ajunga dinspre anus in vezica;
- Prezenta pietrelor la rinichi sau existenta anumitor tipuri de cancer;
- Varsta: femeile mai in varsta au un risc mai mare sa dezvolte o infectie urinara;
- Utilizarea indelungata a cateterelor urinare, pentru ca poate facilita accesul bacteriilor in vezica urinara;
- Un sistem imunitar slabit: de aceea, mai ales in sezonul rece, infectiile urinare pot fi mai frecvente;
- Utilizarea prelungita a antibioticelor, care poate duce la dezechilibrarea florei intenstinale, la slabirea sistemului imunitar si, totodata, la rezistenta in fata antibioticelor;
- Diabet;
- Sarcina;
- Alimentatie necorespunzatoare, lipsa anumitor vitamine si minerale duce la slabirea sistemului imunitar, ceea ce favorizeaza aparitia infectiilor urinare;
Factori de risc care favorizeaza aparitia infectiilor urinare
- Anatomia feminina: femeile au uretra mai scurta decat barbatii, ceea ce reduce distanta pe care bacteriile trebuie sa o parcurga pentru a ajunge la vezica si astfel pot patrunde mai usor in interior;
- Activitatea sexuala intensa: femeile active sexual pot dezvolta mai multe infectii urinare decat femeile non-active sexual;
- Anumite metode de contraceptie folosite: femeile care folosesc diafragme sau spermicide pot dezvolta un risc mai mare de a face infectii urinare;
- Menopauza: scaderea nivelului de estrogen provoaca modificari ale tractului urinar care fac femeile mai vulnerabile la infectii urinare;
- In cazul barbatilor, o prostata marita creste riscul de a face infectie urinara;
- Purtarea lenjeriei din materiale sintetice sau a blugilor si pantalonilor prea stramti;
- Folosirea gelurilor de dus, a detergentului sau a sapunurilor prea puternice si parfumate.
Care sunt simptomele infectiilor urinare in functie de fiecare tip de infectie urinara in parte
Infectiile urinare inferioare (cistite si uretrite) au urmatoarele simptome:
- Senzatie de arsura si usturime la urinare;
- Urinari dese, chiar si cand cantitatea este mica;
- Urina cu o consistenta tulbure, o culoare inchisa sau sangeroasa;
- Urina mirositoare;
- Durere sau disconfort al abdomenului inferior;
Infectiile urinare superioare (pielonefrite) au urmatoarele simptome:
- Durere in partea superioara a spatelui sau in partile laterale;
- Frisoane;
- Febra;
- Greata si varsaturi.
In cazul infectiilor urinare ale tractului superior, barbatii experimenteaza aceleasi simptome, iar in cazul celor ale tractului inferior, acestia pot experimenta si dureri rectale. Infectiile urinare nu sunt contagioase, insa contactul sexual poate favoriza migrarea bacteriilor catre tractul urinar. De aceea este recomandata urinarea imediata dupa contactul sexual, in cazul femeilor.
Sursa foto: Pexels.com
Infectia urinara – diagnostic
Diagnostic al infectiei urinare la copii
La fel ca si adultii, copiii pot suferi de infectii urinare. Acestea sunt mai frecvent intalnite la fete, la varste destul de fragede, cauza principala fiind prezenta bacteriilor. Lasate netratate, infectiile urinare acestea pot avea efecte permanente asupra rinichilor. Tocmai de aceea, primul pas in tratarea infectiilor urinare este diagnosticarea corecta si cat mai rapida.
Uneori, in cazul copiilor, simptomele infectiei urinare pot fi greu de depistat. Insa este necesar ca acestea sa fie identificate si diagnosticate ca atare, ca sa nu se transforme in probleme renale grave. In cazul copiilor, este foarte importanta o igiena corecta. Cateva semne care pot reprezenta suspiciuni de infectie urinara sunt febra, reducerea poftei de mancare sau plansul in timpul urinarii, din cauza disconfortului.
Daca observati aceste simptome la copilul dumneavoastra si, in plus, observati ca urina are o culoare sau miros neobisnuit, este cazul sa mergeti la medicul pediatru. Diagnosticarea se face prin identificarea microbilor care au dus la aparitia infectiei, printr-o serie de analize recomandate de medicul specialist, cum ar fi:
- Sumar de urina si urocultura, pentru a identifica bacteriile prezente in urina;
- Antibiograma, pentru ca medicul sa vada rezistenta bacteriilor la anumite tipuri de antibiotic si a-l recomanda pe cel potrivit.
Diagnostic al infectiei urinare la adulti
Daca prezentati simptome ale infectiei urinare, mergeti la medicul de familie, la medicul internist sau generalist. Diagnosticarea infectiei urinare se face prin aceleasi tipuri de analize ca in cazul copiilor. In plus, daca infectiile urinare sunt frecvente, medicul poate recomanda si alte investigatii mai amanuntite, precum:
- Radiografia sau ecografia renala;
- Urografie CT, pentru a examina tractul urinar.
Infectia urinara – tratament
Tratament infectie urinara copii
Odata ce a identificat cauzele care au provocat infectia, medicul va prescrie antibiotice, in functie de rezultatul antibiogramei. Tratamentul cu antibiotice trebuie urmat pentru cel putin 5 zile si nu este recomandata intreruperea tratamentului, chiar daca cel mic se simte bine. Nu este recomandata administrarea de antibiotice fara recomandarea medicului si fara a efectua antibiograma. In cazul in care simptomele sunt severe, medicul poate recomanda tratament cu antibiotic injectabil si spitalizare.
Pentru ameliorarea durerilor, medicul acesta poate prescrie si medicamente antiinflamatorii. In cazul bebelusilor, este foarte importanta si igiena, de aceea se recomanda schimbarea frecventa a scutecelor. De asemenea, este indicata incurajarea copiilor sa urineze atunci cand simt nevoia, fara sa astepte prea mult si sa evite constipatia. Aceasta poate crea blocaje ale tractului urinar, care permit bacteriilor sa se inmulteasca.
Tratament infectie urinara adulti
In cazul in care sunt diagnosticati cu infectie urinara, si adultii vor lua antibiotice, la recomandarea medicului, si antiinflamatoare, pentru ameliorarea durerii. De asemenea, daca simptomele sunt severe, poate fi recomandat tratamentul cu antibiotic injectabil si spitalizare. Totusi, in cazul tratamentului cu antibiotice, trebuie mentionate si eventualele efecte secundare.
Antibioticele produc un dezechilibru la nivelul florei intestinale si distrug, pe langa bacteriile responsabile de aparitia infectiei urinare, si bacteriile benefice, care poarta numele de lactobacili. Flora intestinala reprezinta totalitatea microorganismelor care traiesc in intestinul gros si influenteaza imunitatea in mod direct.
Daca aceasta lipseste sau este dezechilibrata, imunitatea va fi scazuta. Flora intestinala joaca un rol esential in apararea sistemului digestiv impotriva bacteriilor straine, prevenind raspandirea acestora in organism. Tocmai de aceea, in urma tratamentului cu antibiotice, este recomandat consumul de probiotice, microorganisme care ajuta la mentinerea echilibrului florei intestinale.
Sursa foto: freeimages.com Este indicat ca, dupa diagnosticare, sa fie consumate mai multe lichide (apa), pentru ca acestea ajuta organismul sa se curete si sa scape de infectie mai repede. Tototdata, poate fi nevoie si de schimbarea metodelor contraceptive, in cazul femeilor, sau a unor obiceiuri care au favorizat aparitia infectiei urinare. Dupa terminarea tratamentului se recomanda repetarea analizelor de urina pentru a vedea daca bacteriile mai sunt prezente in tractul urinar.
De asemenea, in timpul tratamentului, este recomandata evitarea bauturilor care pot irita vezica urinara, precum: cafea, alcool si bauturi racoritoare pe baza de citrice, pentru ca acestea pot agrava nevoia sau urgenta de a urina; Folosirea unei comprese calda pe abdomen poate fi de folos pentru a reduce presiunea si disconfortul prezente la nivelul vezicii urinare. De asemenea, pentru o vindecare mai rapida, sunt indicate si tratamente naturiste, cum ar fi:
- Ceaiul sau sucul de merisor, fruct recunoscut pentru beneficiile sale in tratarea infectiilor urinare, pentru ca impiedica depunerea bacteriilor pe peretii tractului urinar.
Care sunt posibilele complicatii in caz de infectii urinare netratate?
Cu cat o infectie urinara este tratata mai rapid, cu atat mai bine. Lasata netratata, aceasta se agraveaza si afecteaza permanent rinichii. Totodata, o infectie urinara care afecteaza tractul inferior este mai usor de tratat dect o infectie care afecteaza tractul superior. Complicatiile infectiei urinare pot include:
- Infectii urinare recurente, in special la femeile care dezvolta doua sau mai multe infectii intr-o perioada de sase luni sau mai mult de patru infectii pe parcursul anului.
- Leziuni renale permanente cauzate de pielonefrita, care reprezinta inflamatia rinichilor;
- Risc crescut la femeile insarcinate de a da nastere copiilor cu o greutate scazuta sau cresterea riscului unei nasteri premature;
- Ingustarea uretrala in cazul barbatilor, din cauza uretritelor recurente;
- Septicemie, daca infectia se raspandeste in sange – aceasta poate fi fatala;
Cum se poate preveni aparitia infectiei urinare?
Specialistii au cateva sfaturi pentru a preveni aparitia infectiilor urinare:
- Respectarea igienei intime riguroase: stergeti din fata spre spate atunci cand urinati;
- Dusul inainte si dupa contactul sexual – dusurile sunt de preferat in locul bailor prelungite;
- Golirea completa a vezicii in timpul urinarii;
- Consumul de multe lichide;
- Purtarea lenjeriei intime de bumbac;
- Purtarea unor haine care sa nu fie prea stramte pe piele;
- Utilizarea detergentului de haine si a sapunurilor intime blande cu pielea, care nu au un miros prea puternic;
- Schimbarea regulata a tampoanelor sau absorbantelor in timpul menstruatiei;
- Urinarea imediat dupa contactul sexual;
- Schimbarea scutecului bebelusului cat de des posibil;
- Urinarea ori de cate ori apare senzatia de urinare – nu este recomandat ca vezica sa stea plina pentru prea mult timp;
- Nu este recomandata utilizarea metodelor contraceptive precum prezervative sau diafragme care contin spermicid pe ele;
- Evitarea constipatiei;
- Consumul sucului de merisoare;
- Evitarea spalaturilor vaginale dese, pentru ca acestea pot distruga flora vaginala, ceea ce favorizeaza aparitia unor infectii.
Concluzii
Daca este diagnosticata la timp, infectia urinara nu reprezinta o amenintare pentru starea noastra de sanatate, insa daca este lasata netratata, aceasta poate produce efecte semnificative asupra rinichilor. Majoritatea oamenilor au trecut prin acest tip de afectiune cel putin o data pe parcursul vietii. In plus, respectand cateva recomandari, infectiile urinare pot fi prevenite. Surse: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447https://www.webmd.com/women/guide/your-guide-urinary-tract-infections#1https://www.healthline.com/health/urinary-tract-infection-adultshttps://www.nhs.uk/conditions/urinary-tract-infections-utis/https://www.webmd.com/children/if-your-child-gets-a-uti#1
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: