Fara indoiala ca multi dintre cei care vor citi acest articol au suferit cel putin o data o infectie in gat, fiind vorba de o problema comuna, cu o incidenta mai crescuta in sezonul rece. O astfel de infectie in gat are la baza un agent patogen care poate fi un virus, o bacterie sau o ciuperca parazita, iar simptomele sunt suficient de neplacute pentru ca o astfel de problema sa nu treaca neobservata.
Cea mai cunoscuta infectie in gat este amigdalita, localizata la nivelul amigdalelor, care sunt mase de tesut limfatic situate de o parte si de cealalta in spatele limbii. Daca infectia in gat este mai profunda si se localizeaza la nivelul faringelui, se numeste faringita, iar daca afecteaza laringele vorbim de laringita. Trebuie precizat insa ca afectiunile mentionate sunt caracterizate de inflamarea faringelui sau laringelui iar procesul inflamator poate avea si alte cauze decat o infectie in gat, cu toate ca aceasta este cea mai frecventa.
Ce inseamna o infectie in gat?
O infectie in gat este rezultatul atacului unor microorganisme care patrund in corp prin caile respiratorii sau prin cavitatea bucala si se fixeaza la nivelul amigdalelor, faringelui sau laringelui. Aceste microorganisme se numesc agenti patogeni si sunt de trei tipuri, respectiv virusuri, bacterii si fungi sau ciuperci parazite. In mediul inconjurator exista miliarde de astfel de microorganisme cu care organismul vine frecvent in contact, asa ca fata de multe dintre ele a dezvoltat imunitate. Astfel, o infectie in gat este cauzata de agenti patogeni mai puternici pe care sistemul imunitar nu-i poate anihila in primele momente dupa acestia patrund in organism.
Odata patrunsi in corp, acesti agenti patogeni se fixeaza la nivelul gatului si incep sa se inmulteasca rapid. Sistemul imunitar detecteaza prezenta agentilor patogeni si reactioneaza in consecinta, producand celule imunitare care au rolul de a identifica si a neutraliza aceste microorganisme prin intermediul unor proteine specifice numite anticorpi.
Asadar, o infectie in gat se declanseaza in momentul in care organismul este invadat de agentii patogeni care depasesc primele bariere imunitare si incep sa se inmulteasca. Pe masura ce sistemul imunitar lupta impotriva acestor microorganisme apar si simptomele specifice pentru orice infectie in gat, care pot fi mai usoare sau mai severe si pe care le vom descrie putin mai tarziu.
Tipuri de infectie in gat
Am aratat mai devreme ca o infectie in gat poate fi cauzata de mai multe tipuri de agenti patogeni iar in functie de acest criteriu putem vorbi si de mai multe tipuri de infectii dupa cum urmeaza:
Infectie virala
Este acel tip de infectie in gat cauzata de virusuri, fiind vorba in general de virusuri respiratorii care cauzeaza si raceala sau gripa. De aceea multe cazuri de raceala si gripa sunt insotite si de infectie in gat care se explica faptul ca agentii patogeni sunt localizati si in acea zona. In general, virusurile care cauzeaza infectie in gat se transmit pe cale aeriana prin intermediul secretiilor de mucus si saliva provenite de la persoanele deja contaminate.
Patrund in organism prin caile respiratorii insa infectarea se poate face si prin intermediul suprafetelor contaminate, ducand mana la nas sau la gura dupa ce ai atins o astfel de suprafata si nu-te ai spalat.
In general, o infectie in gat de natura virala se vindeca de la sine, iar tratamentul este simptomatic.
Infectie bacteriana
O infectie in gat de natura bacteriana este cauzata de proliferarea unei alte categorii de agenti patogeni, reprezentate de bacterii. Acestea sunt microorganisme unicelulare, unele dintre ele traind in corpul uman si chiar indeplinind functii importante in organism. Problemele sunt cauzate de bacteriile patogene, care cauzeaza infectii si chiar stau la baza unor afectiuni infectioase grave precum meningita sau tuberculoza.
In ceea ce priveste infectia in gat de natura bacteriana, aceasta este cauzata in general de streptococi si stafilococi – doua tipuri de bacterii patogene foarte raspandite. Acestea se transmit pe aceleasi cai ca si virusurile, putand fi prezente si in apa. Se localizeaza la nivelul amigdalelor, faringelui sau laringelui si de obicei cauzeaza infectii mai severe decat virusurile pentru ca sunt mai rezistente in fata reactiei sistemului imunitar.
Din acest motiv, o infectie in gat denatura bacteriana necesita de cele mai multe ori tratament medicamentos constand in administrarea de antibiotice – medicamente eficiente doar impotriva bacteriilor.
Infectie fungica
Este un timp de infectie in gat mai putin intalnit, cauzata de aceasta data de ciuperci parazite. De aceasta data e vorba de microorganisme mult mai vulnerabile, care sunt neutralizate usor de sistemul imunitar inainte de a se inmulti considerabil. De aceea o astfel de infectie in gat apare mai frecvent pe fondul unor probleme de sanatate care slabesc imunitatea. In acelasi timp, o astfel de infectie este favorizata si de o igiena orala precara precum si de purtarea unei proteze dentare care creeaza un mediu umed propice dezvoltarii ciupercilor parazite.
Si in acest caz se impune tratament medicamentos, pe baza de medicamente antifungice.
Infectie in gat: principalele semne si simptome
Asa cum spuneam, o infectie in gat este greu de trecut cu vederea din cauza simptomelor neplacute care apar inca de le debut. Principalele manifestari sunt urmatoarele:
Durerea in gat
Este de obicei primul simptom ce semnaleaza o infectie in gat si se datoreaza procesului inflamator care determina umflarea si iritarea tesuturilor.
Dificultatile de inghitire
Se datoreaza atat durerii despre care am amintit anterior dar si faptului ca inflamatia ingusteaza spatiul prin care trec alimentele si lichidele.
Tusea
Inflamarea sau iritarea cailor respiratorii declanseaza un reflex de aparare al organismului avand ca scop eliminarea oricarui corp strain prin expectoratie Acest reflex se manifesta prin tuse, care este un simptom comun pentru infectiile respiratorii inclusiv cele la nivelul gatului.
Gat inrosit
Acest simptom se explica prin faptul ca in cadrul procesului inflamator organismul pompeaza mai mult sange in zona afectata, producandu-se si o dilatare a vaselor sanguine.
Inflamarea amigdalelor si/sau a ganglionilor limfatici
Ganglionii limfatici si amigdalele sunt parti ale sistemului imunitar, solicitate intens in cazul unei infectii in gat. Rolul lor este acela de a produce celule imunitare iar in cadrul acestui proces este firesc sa-si mareasca volumul.
Febra
Este un simptom obisnuit in cazul oricarei infectii, care se explica prin consumul crescut de energie necesar functionarii sistemului imunitar. De asemenea, cresterea temperaturii are si rolul de a inhiba procesul de crestere a microorganismelor patogene.
Cand sa mergi la medic?
Infectiile in gat pot fi mai mult sau mai putin severe, iar in formele usoare nu necesita neaparat un consult medical, mai ales daca simptomele se amelioreaza de la o zi la alta. Totusi, daca durerea persista timp de mai multe zile si nu da semne de ameliorare sau se agraveaza, este recomandat sa faci o vizita la medic. De asemenea, in cazul in care durerea iti creeaza dificultati semnificative de inghitire sau de respiratie trebuie sa te adresezi unui medic ORL-ist.
Un alt semnal de alarma este febra mare, peste 39-40 de grade Celsius, sau persistenta acesteia pe parcursul mai multor zile.
In acelasi timp, pacientii cu boli cronice, cei cu o imunitate scazuta sau cei aflati sub tratament trebuie sa-si anunte medicul inca de la aparitia primelor simptome, pentru ca in cazul lor exista un risc mai mare de aparitie a unor complicatii.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: