fbpx

Infectii respiratorii recurente? Plante medicinale de ajutor

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Sunt tot mai frecevente unele infectii respiratorii in sezonul rece si nu de putine ori, cand credem ca am scapat de una, ne confruntam cu alta. Infectiile respiratorii, racelile, durerile in gat sau in piept, tusea par uneori ca nu se mai termina sau ca nu vom mai scapa de ele niciodata.

Iar asta ne da si mai multa bataie de cap plus un motiv suplimentar de stres in contextul in care orice problema legata de o infectie respiratorie ne duce cu gandul automat si la Covid.

Infectiile respiratorii se trateaza, de regula, in functie de complexitatea lor, cu medicamente, dar si suplimentele alimentare pe baza de plante medicinale si-au dovedit rolul lor de adjuvant in lupta cu aceste afectiuni. In plus, se stie ca, la acest capitol, plantele medicinale pot fi de mare ajutor.

Eficienta plantelor medicinale in preventia si ameliorarea infectiilor respiratorii este recunoscuta, iar studii in acest sens nu au facut decat sa confirme asta. Oamenii folosesc de multa vreme asemenea remedii bazate pe plante medicinale care si-au dovedit eficienta.

Simptome de infectii respiratorii

Infectiile respiratorii se produc, in primul rand, pe fondul unui sistem imunitar slabit. Simptomele infectiilor respiratorii rezulta in urma raspunsului inflamator al sistemului imunitar rezultat in lupta cu infectia.

De regula, simptomele includ:

  • tuse,
  • stranut,
  • dureri in gat,
  • febra,
  • congestie nazala,
  • rinoree si secretie nazala,
  • durere la inghitire,
  • stare de oboseala,
  • disconfort general,
  • dureri de cap,
  • dureri musculare,
  • lipsa poftei de mancare.

Uneori, unele infectii respiratorii se pot manifesta si prin greata, varsaturi ori dureri abdominale si diaree. Daca simptomele dureaza mai multe de 10 zile, pot fi luate in considerare si alte diagnostice, cum ar fi alergie, sinuzita, bronsita sau pneumonie. Infectiile respiratorii pot fi destul de severe si pot afecta intr-un grad mai mare copiii si persoanele in varsta.

5 plante medicinale de ajutor in cazul infectiilor respiratorii recurente

Plantele medicinale ajuta in tratarea si ameliorarea simptomelor multor afectiuni, infectiile respiratorii avand printre cele mai multe asemenea remedii. Exista insa cateva plante medicinale care sunt folosite foarte des si a caror eficienta le-a facut si foarte apreciate: ciubotica-cucului, patlagina, cimbrisorul, verbina si echinacea.

    Ciubotica-cucului

    Ciubotica-cucului, avand denumirea stiintifica de Primula officinalis, este o planta medicinala care creste des in zonele colinare, subalpine, in zonele deschise – pasuni, fanete, la marginea padurilor, pajisti si livezi. Ciubotica-cucului se foloseste de mii de ani pentru tratarea racelilor, avand proprietati expectorante.

    Se poate folosi mai ales in cazul tusei convulsive, aceasta reprezentand unul dintre simptomele caracteristice infectiilor tractului respirator superior. Ciubotica-cucului este utilizata in tratamentul tusei cronice, in special a celor asociate cu bronsita cronica si congestie, gripa si alte afectiuni febrile, precum si la tratarea simptomelor comune de raceala.

    Florile si frunzele acestei plante medicinale au proprietati diuretice si expectorante. Pot fi folosite, de asemenea, in tratamentul astmului bronsic si al altor afectiuni alergice.

    O infuzie de flori de ciubotica-cucului se poate prepara dintr-o lingura de flori uscate peste care se toarna o cana de apa clocotita. Se lasa apoi la infuzat 10 minute, dupa care se consuma ca remediu impotriva racelilor.

    Siropul de ciubotica-cucului poate fi folosit in cazurile de tulburari de respiratie si se obtine din flori zdrobite amestecate cu miere si apa.

    Pe de alta parte, o combinatie formata din mai multe plante medicinale – ciubotica-cucului, flori de soc, verbina, gentiana si macris marunt – este folosita ca remediu pentru tratarea inflamatiei din sinuzita si alergii.

      Cimbrisorul

      Cimbrisorul sau Thymus serpyllum pe numele sau stiintific, este o planta medicinala care se inrudeste cu cimbrul de camp si care creste in zonele alpine, pe pajisti sau pasuni de munte, mai ales prin zone nu foarte accesibile, in jurul stancilor.

      Produsele pe baza de plante medicinale si care contin cimbrisor sunt adesea utilizate in tratamentul tusei asociate cu infectia si pentru a grabi recuperarea sau pentru a veni in sprijinul sistemului imunitar. Cimbrisorul are rol spasmolitic, antimicrobian, antiinflamator, imunomodulator si antioxidant.

      Cea mai importanta componenta responsabila de activitatea cimbrisorului este timolul, un element cu activitate expectoranta si secretolitica, avand efect in combaterea infectiilor din tractul respirator. Cimbrisorul are proprietati linistitoare, calmand tusea, astmul, ori infectiile toracice. De asemenea, ajuta la decontaminarea ficatului, a vezicii biliare si revigoreaza intregul sistem imunitar, precum si cel digestiv.

      Pe de alta parte, cimbrisorul de camp este folosit des in medicina traditionala, in special in cazul afectiunilor ORL si tuse convulsiva.

      Infuzia de cimbrisor combate tusea, bronsita si poate creste capacitatea de aparare a organismului, in special fata de virusuri, ceea ce o face utila in caz de gripa.

      De asemenea, infuzia obtinuta din amestecul de cimbrisor si patlagina, uscate (cate o lingurita din fiecare la o cana de apa) din care se bea de 3 ori pe zi, indulcita cu miere, se poate folosi in scopul tratarii afectiunilor respiratorii.

      Infuzia de cimbrisor este contraindicata in cazurile de gastrita, enterita (inflamarea intestinului subtire), esofagita si insuficienta hepatica.

        Patlagina – benefica pentru unele infectii respiratorii

        Cunoscuta sub numele de Plantago major, patlagina creste aproape in toata lumea si este considerata un remediu util pentru tuse, dar si in cazul ranilor si al dermatitei.

        Patlagina este o planta medicinala ce are efect antiinflamator, anti-bacterian, anti-fungic, antioxidant, anti-ulcerativ si astringent, hepatoprotector, fiind una dintre plantele medicinale cu cele mai multe proprietati curative. Poate actiona si ca un calmant al durerii, dar are proprietati de stimulare a sistemului imunitar.

        Patlagina contine substante care ar putea ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei, la scaderea productiei de mucoase (flegma) si la eliberarea cailor respiratorii.

        De asemenea, aceasta planta medicinala are proprietati antitusive si este recomandata in tratarea tusei productive. Patlagina se utilizeaza sub forma de infuzie. Se prepara dintr-o lingura de frunze, care se adauga la o cana cu apa si se indulceste cu miere. Infuzia rezultata se bea treptat, in cursul zilei.

          Infectii respiratorii tratate cu verbina

          Verbina este o planta medicinala, originara din Europa, dar naturalizata in multe alte locuri din lume. Creste in soluri calcaroase, in zone fara alte plante mari, ajungand pana la o inaltime de 70 cm. Verbina contine compusi antiinflamatori puternici, si poate ameliora simptomele de raceala obisnuita si probleme respiratorii superioare.

          De asemenea, verbina ajuta si la calmarea durerilor de gat. Este insa folosita si pentru a trata problemele sinusurilor, adesea in combinatie cu alte plante.

          Pe de alta parte, se crede ca verbina poate fi un tratament eficient in cazul unor afectiuni renale si hepatice, tulburari ale tractului urinar si probleme digestive, inclusiv constipatie, diareee si balonare.

          Echinacea

          Echinacea este o planta medicinala originara din America, dar naturalizata ulterior pe intreg continentul european si apoi in intreaga lume. Este o planta din familia margaretelor si a fost folosita dintotdeauna in cazul tratarii racelii, fiind unul dintre cele mai eficiente plante medicinale.

          Echinacea s-a dovedit eficienta in tratarea infectiilor virale ale cailor respiratorii superioare si reduce semnificativ durata medie a racelilor. De asemenea, reduce simptomele racelii, durata durerilor in gat si a congestiei nazale.

          Mai mult, echinacea si-a dovedit rolul de prevenire a infectiilor respiratorii. Efectele acestei plante medicinale sunt cu atat mai puternice cu cat este luata mai devreme de la debutul bolii si pentru o perioada de 7-10 zile, scurteaza cu 1-4 zile durata racelii si perioada de convalescenta.

          Echinacea si-a dovedit eficacitatea in ceea ce priveste cresterea capacitatii de aparare a organismului fata de diversi agenti infectiosi. Exista studii care au aratat ca persoanele care folosesc preparate ce contin aceasta planta au prezentat o rata a imbolnavirilor respiratorii cu aproape 50% mai redusa.

          Echinacea are si calitati imunomodulatoare si antiseptice, avand actiune antifebrila, antivirala si antibacteriana. Poate fi administrata sub toate formele specifice: capsule, tinctura, pulbere ori ceai.

          Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: