fbpx

Informatii despre gripa de tip A, la copii si adulti

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Gripa de tip A este o infectie virala, o boala respiratorie foarte contagioasa, care necesita odihna acasa si evitarea infectarii altora. Vaccinarea poate proteja impotriva gripei de tip A. Celelalte tipuri de virusuri gripale sunt cele de tip B si de tip C.

Virusurile gripale de tip A si de tip B sunt cele mai frecvente cauze ale gripei si pot provoca focare majore si boli severe. Virusul gripal de tip C poate provoca la copii o boala similara cu raceala obisnuita. Cele mai multe cazuri de gripa sunt provocate de virusul gripal de tip A. Acest virus a cauzat adevarate pandemii de gripa – raspandirea la nivel mondial a unei noi boli. Gripa de tip A a provocat, de asemenea, cele mai multe epidemii – aparitia pe scara larga a unei boli infectioase intr-o comunitate la un moment dat.

Desi coronavirusul (COVID-19) este o boala virala care s-a transformat intr-o pandemie, virusul care provoaca infectia cu COVID-19 este diferit de cel care provoaca gripa. Atat virusurile gripale de tip A, cat si cele de tip B sunt extrem de contagioase si se modifica in mod continuu, in fiecare iarna aparand tulpini noi. Acesta este motivul pentru care se recomanda vaccinarea anuala.

Gripa de tip A – generalitati

Gripa de tip A este o infectie frecventa care poate provoca focare pe scara larga. Gripa de tip A poate provoca febra, dureri corporale, frisoane, oboseala si alte simptome.

Exista o serie de subtipuri ale virusurilor gripale de tip A, acestea fiind clasificate in functie de combinatiile dintre hemaglutinina (HA) si neuraminidaza (NA), proteinele care se afla pe suprafata virusului. In prezent, la om circula virusurile gripale de subtip A(H1N1) si A(H3N2). Se stie ca numai virusurile gripale de tip A au provocat pandemii.

Gripa este o infectie virala contagioasa care afecteaza serios sistemul respirator. Virusurile gripale care infecteaza oamenii pot fi clasificate in trei grupe principale: A, B si C. Gripa de tip A poate fi grava si poate provoca focare si afectiuni pe scara larga.

Simptomele comune ale infectiei de tip A pot fi confundate cu ale altor afectiuni. In unele cazuri, gripa de tip A provoaca simptome mai usoare care dispar de la sine, fara probleme semnificative. Cu toate acestea, insa, unele persoane se confrunta cu forme mai grave de gripa de tip A, care le pot pune vietile in pericol.

    Naturalis ImunoSuport ULTRA x  30 tb. este un supliment alimentar care creste imunitatea. Acesta contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic.

    Gripa de tip A – cauze

    Gripa sezoniera se raspandeste cu usurinta, cu transmitere rapida in zonele aglomerate, cum ar fi scolile si caminele de batrani. Cand o persoana infectata tuseste sau stranuta, picaturile care contin virusuri (picaturi infectioase) sunt dispersate in aer si se pot raspandi la o distanta de un metru, infectand persoanele aflate in imediata apropiere care inspira aceste picaturi. Virusurile pot fi raspandite si de mainile contaminate. Pentru a preveni transmiterea, oamenii ar trebui sa-si acopere gura si nasul cu un servetel atunci cand tusesc si sa se spele regulat pe maini.

    In climatele temperate, epidemiile sezoniere apar mai ales in timpul iernii, in timp ce in regiunile tropicale, gripa poate aparea pe tot parcursul anului.

    Timpul de la infectare pana la aparitia simptomelor, cunoscut sub numele de perioada de incubatie, este de aproximativ 2 zile, insa poate varia de la 1 la 4 zile.

    Gripa de tip A – factori de risc

    Toti oamenii, indiferent de grupa de varsta, pot fi afectati de gripa de tip A. Cu toate acestea, exista persoane mai expuse riscului decat altele.

    Persoanele cu un risc mai mare de a dezvolta forme severe sau complicatii in urma infectarii cu virusurile gripale de tip A sunt:

    • femeile insarcinate
    • copiii sub 59 de luni
    • persoanele in varsta
    • persoanele cu afectiuni medicale cronice (cum ar fi boli cronice cardiace, pulmonare, renale, metabolice, de neurodezvoltare, hepatice sau hematologice)
    • persoanele care sufera de afectiuni imunosupresoare (cum ar fi HIV/SIDA sau boli maligne).

    Angajatii din domeniul sanatatii prezinta un risc ridicat de a dobandi infectii cu virusuri gripale din cauza expunerii mari la pacientii care sufera de gripa. In plus, exista riscul ca aceste persoane sa raspandeasca mai departe virusurile, in special catre persoanele vulnerabile.

    Gripa de tip A – simptome si manifestari

    Spre deosebire de o raceala obisnuita, simptomele de gripa debuteaza de obicei brusc. Printre semnele frecvente ale unei infectii gripale sunt:

    • tusea
    • rinoreea sau congestia nazala
    • stranutul
    • durerea in gat
    • febra
    • durerea de cap
    • oboseala
    • frisoanele
    • durerile corporale

    Naturalis Bronhosuport – 7 plante este un supliment alimentar, sub forma de sirop, cu rol antitusiv. Acesta sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator, datorita extractelor din cele 7 plante pe care le contine.

      Uneori, simptomele gripei de tip A dispar de la sine. Cu toate acestea, daca simptomele persista mai mult de o saptamana fara sa se amelioreze, programati-va o vizita la medic.

      Persoanele care prezinta un risc ridicat de complicatii ale gripei, cum ar fi cei cu varsta de 65 de ani si peste sau cei care au un sistem imunitar slabit, ar trebui sa solicite imediat tratament medical. In cazuri rare, gripa poate fi fatala.

      Lasata netratata, gripa poate provoca:

      • infectii ale urechii
      • dureri in piept
      • bronsita
      • diaree
      • pneumonie
      • greata
      • varsaturi
      • ameteala
      • durere abdominala
      • criza de astm
      • probleme cardiace

      Diagnosticul de gripa de tip A

      Inainte de a prescrie tratamentul, medicul va efectua teste pentru a descoperi ce tip de virus a provocat gripa. Testul preferat este testul molecular rapid, care prevede prelevarea unor secretii din nas sau gat. Testul detecteaza ARN-ul virusului gripal in decurs de 30 de minute sau mai putin.

      Rezultatele nu sunt intotdeauna exacte si este posibil ca medicul sa fie nevoit sa puna diagnosticul pe baza simptomelor sau a altor teste.

      Tratament gripa A

      In unele cazuri, simptomele gripei de tip A pot disparea de la sine, cu odihna suficienta si aportul de lichide. In alte cazuri, medicul poate prescrie medicamente antivirale pentru a lupta impotriva infectiei.

      Printre antiviralele prescrise in mod frecvent se numara:

      • zanamivir
      • oseltamivir
      • peramivir

      Aceste medicamente, cunoscute sub numele de inhibitori de neuraminidaza, reduc capacitatea virusului gripal de a se raspandi de la celula la celula, incetinind procesul de infectie.

      Antiviralele sunt eficiente, insa pot provoca reactii adverse, cum ar fi greata si varsaturi. Daca incepeti sa experimentati oricare dintre aceste simptome sau daca starea se agraveaza, opriti tratamentul si luati imediat legatura cu medicul.

      Tratamentul cu medicamente eliberate fara prescriptie medicala poate, de asemenea, sa amelioreze simptomele gripei. Este important sa va hidratati pentru a slabi mucusul acumulat si pentru a va intari sistemul imunitar.

      De asemenea, produsele alternative ar putea reprezenta o solutie. Imunovit este un supliment alimentar cu un continut echilibrat de vitamina C si zinc care ajuta la buna functionare a sistemului imunitar, astfel incat starea de sanatate sa fie mentinuta.

        Cat dureaza perioada de contagiozitate

        Persoanele care au gripa sunt contagioase cu cel putin o zi inainte de aparitia simptomelor si cu pana la cinci zile dupa debutul simptomelor.

        Persoanele care dezvolta forme mai severe pot fi contagioase si mai mult dupa aparitia primelor simptome. Acest numar poate fluctua daca sistemul imunitar al pacientului este slabit sau nedezvoltat, in special in cazul copiilor sau al adultilor in varsta.

        Sfaturi pentru preventie

        Cea mai buna modalitate de a preveni gripa este vaccinarea anuala. Fiecare vaccin antigripal protejeaza impotriva a 3-4 virusuri gripale diferite in timpul sezonului gripal din anul respectiv.

        De asemenea, pentru a preveni raspandirea acestei boli:

        • spalati-va bine pe maini in mod regulat
        • evitati locurile foarte aglomerate, in special in timpul unui focar de gripa
        • acoperiti-va gura si nasul cand tusiti sau stranutati
        • stati acasa daca aveti febra
        Autor: Bettina Cristea

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: