Fluidele sunt indispensabile functionarii normale a organismului, care nu poate supravietui mai mult de 3 zile in lipsa acestora. Semnele lipsei de lichide apar insa mult mai devreme si sunt specifice unei stari aparte numite deshidratare. La inceput, aceasta este usoara iar primul semn este senzatia de sete, insa in anumite conditii deshidratarea poate avansa catre forme mai severe. In astfel de situatii, deshidratarea genereaza si o serie de disfunctii la nivelul organelor, iar daca echilibrul hidric in organism nu este restabilit cat mai curand se poate ajunge la deces.
Daca vrei sa afli mai multe despre cauzele si factorii de risc ce duc la deshidratare precum si despre modul in care o poti preveni, iti recomandam randurile de mai jos, ce contin roate informatiile care te intereseaza.
Deshidratare – ce este si cum o recunosti?
Deshidratarea poate fi definita ca fiind o stare in care organismul intra atunci cand pierde mai multe lichide fata de cat primeste. Astfel, cantitatea de lichid din corp scade treptat iar la un moment dat devine insuficienta pentru nevoile acestuia. In acel moment apare deshidratarea, lucru care se intampla foarte des fara ca cei mai multi sa-si dea seama.
De buna seama ca ti s-a intamplat de mai multe ori sa iti fie sete si ai rezolvat problema consumand lichide, fara ca acest aspect sa te preocupe in mod deosebit. Trebuie sa stii ca de fiecare data cand ti-a fost sete si ai simtit nevoia stringenta sa bei apa sau alt lichid ai trecut printr-un episod de deshidratare usoara.
Asadar, setea este primul semn care anunta deshidratarea, iar daca nu este potolita cat mai repede va fi urmata si de alte simptome. In afara de senzatia de sete care devine tot mai intensa, deshidratarea usoara determina uscarea buzelor, gurii si a limbii, durere de cap, ameteala si uneori stari de lesin. De asemenea, se reduce cantitatea de urina eliminata iar aceasta este mai inchisa la culoare.
In formele mai severe, deshidratarea mai provoaca febra, iritabilitate, cresterea frecventei ritmului cardiac si a respiratiei, precum si scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, pot aparea stari de somnolenta, confuzie, ameteli si chiar pierderea cunostintei.
In cazul copiilor mici, riscul deshidratarii este mai mare, iar simptomele specifice sunt adancirea fontanelei, plansul fara lacrimi, reducerea frecventei urinarilor, incretirea sau uscarea pielii precum si o iritabilitate crescuta
Cauze si factori de risc pentru deshidratare
Exista mai multe cauze care pot duce la deshidratare, unele cat se poate de banale iar altele coroborate cu anumite probleme de sanatate, dupa cum vom arata in continuare.
Hidratarea insuficienta
Cel mai adesea, deshidratarea apare atunci cand nu bei suficienta apa sau alte lichide, in conditiile in care organismul are nevoie de cel putin doi litri de lichid pe zi.
Transpiratia excesiva
Deshidratarea apare mai frecvent in zilele calduroase iar explicatia sta in faptul ca organismul pierde mai multa apa prin transpiratie. De asemenea, si in conditii de efort prelungit poate aparea deshidratarea din cauza transpiratiei excesive si de aceea este recomandat sa se bea mai multa apa vara si in timpul activitatilor solicitante.
Diareea si varsaturile
Indiferent de cauze, diareea si varsaturile determina pierderi importante de lichid, iar din acest motiv persoanele care se confrunta cu astfel de simptome pot ajunge la deshidratare usoara sau chiar severa.
Arsurile
Cu cat o arsura este mai extinsa si mai, severa cu atat creste riscul de deshidratare, care se explica prin faptul ca pielea lezata permite lichidelor sa se scurga in afara corpului. In cazul arsurilor pe suprafete intinse pierderile de lichid sunt importante si au loc intr-un interval scurt de timp, astfel ca deshidratarea apare rapid.
In ceea ce priveste factorii de risc ce pot duce la deshidratare cei mai des intalniti sunt desfasurarea de activitati la temperaturi ridicate sau intr-un mediu foarte uscat, activitatile ce presupun solicitare fizica intensa, administrarea unor medicamente cu efect diuretic precum si consumul excesiv de alcool.
De asemenea, exista si anumite boli care predispun la deshidratare, iar dintre acestea putem mentiona diabetul zaharat, afectiunile digestive care provoaca diaree si varsaturi, afectiunile renale, peritonita si alte boli care genereaza stari febrile prelungite.
Deshidratare. Care sunt complicatiile si riscurile?
Exista trei stadii ale deshidratarii, incepand cu forma cea mai usoara si mai lipsita de riscuri si terminand cu forma cea mai severa, care poate duce chiar la deces. Deshidratarea usoara apare atunci cand se pierd cel putin 2% din fluidele corporale si se accentueaza atunci cand acest procent trece de 5%.
In astfel de situatii problema inca poate fi rezolvata prin consumul unei cantitati adecvate de lichide, iar despre complicatii si riscuri putem vorbi daca deshidratarea ajunge in stadiul sever, cand pierderile de lichid depasesc 10% din totalul fluidelor corporale. In astfel de situatii pacientii pot suferi convulsii, spasme musculare, pot deveni confuzi si chiar isi pot pierde cunostinta. Aceste simptome se datoreaza faptului ca lipsa de lichide afecteaza functiile cerebrale care vor continua sa se deprecieze, ajungandu-se pana la starea de coma.
Insuficienta renala este o alta complicatie majora care poate surveni pe fondul deshidratarii severe, iar tot din aceasta cauza pot aparea disfunctii si la nivelul altor organe. In final, se poate ajunge la soc hipovolemic, care este cea mai avansata faza a deshidratarii, in care nivelurile scazute de fluide nu mai permit inimii sa pompeze suficient sange in toate zonele corpului, iar astfel celelalte organe vitale primesc tot mai putin oxigen.
Sfaturi pentru preventie
Cea mai importanta si totodata cea mai simpla metoda pentru a preveni deshidratarea este sa bei zilnic o cantitate suficienta de lichide, aceasta insemnand cel putin doi litri. Evident, in zilele caniculare si in conditii de efort intens trebuie sa bei mai multe lichide si totodata mai des, pentru ca deshidratarea apare mai usor din cauza pierderii de apa si electroliti prin transpiratie.
Nu trebuie sa astepti sa ti se faca sete pentru a consuma lichide, pentru ca acesta este deja un semn al deshidratarii, dupa cum am aratat mai devreme. Ideal este sa bei cantitati mici la intervale regulate, iar daca faci efort poti sa apelezi si la bauturile cu electroliti, care asigura o hidratare mai buna intrucat contin saruri care se pierd prin transpiratie.
De asemenea, este recomandat consumul fructe si legume pentru ca aceste alimente contin multa apa dar si substante nutritive care contribuie la o buna hidratare a organismului.
Sunt de evitat bauturile alcoolice, care favorizeaza deshidratarea si nicidecum nu hidrateaza asa cum isi inchipuie multi ca se intampla cu o bere rece sau un sprit de vara. Aceeasi recomandare este valabila si in cazul bauturilor carbogazoase si sucurilor cu mult zahar adaugat, care potolesc setea in aparenta dar favorizeaza deshidratarea.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: