fbpx

Intepatura de albina – cum o recunosti si ce remedii exista

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Desi neplacuta in prima instanta, intepatura de albina nu trebuie privita intotdeauna ca un incident cu un grad ridicat de risc, putand avea chiar si unele beneficii pentru sanatate. Aceasta, pentru ca veninul albinelor o contine o serie de substante care sunt folosite ca remedii naturale pentru tratarea reumatismului si artritei, precum si ca ingrediente pentru tratamentele de infrumusetare.

Totusi, intepatura de albina poate fi periculoasa pentru persoanele care au alergie la aceste substante, in cazul carora reactiile pot fi grave si chiar le pot pune viata in pericol.

Cum spuneam, nici pentru ceilalti intepatura de albina nu constituie un incident foarte placut, insa in acest articol ne-am propus sa te invatam cum sa procedezi pentru a diminua la maxim riscurile aparitiei unor complicatii.

Astfel, poti afla in continuare cum faci diferenta intre intepatura de albina si intepaturile altor insecte, cum sa acorzi primul ajutor intr-o astfel de situatie si care sunt cele mai cunoscute remedii pentru a trata o astfel de problema.

Cum recunosti intepatura de albina

Principalul detaliu cu ajutorul caruia poti recunoaste intepatura de albina consta in faptul ca acul ramane infipt in piele, avand atasat in capatul expus si saculetul cu venin. Imediat dupa ce ai simtit intepatura, in apropiere ar trebui sa gasesti si insecta, care moare la scurt timp dupa ce si-a lasat acul in piele. Aceasta isi ofera o noua certitudine ca este vorba de o intepatura de albina, in cazul in care ai reactionat imediat.

Dincolo de aceste indicii vizuale, exista si o serie de simptome specifice, dar care pot fi confundate cu cele date de intepaturile altor insecte, in lipsa detaliilor enumerate mai sus.

In jurul locului in care s-a produs intepatura apare roseata, insotita de o durere mai mult sau mai putin intensa, dar totusi suportabila. De asemenea, in unele cazuri, intepatura de albina determina si aparitia unei umflaturi care poate creste in dimensiuni timp de 24-48 de ore. In mod, normal roseata incepe sa se estompeze dupa 1-2 ore, iar durerea se transforma in mancarime sau dispare definitiv.

Mai grav este cand persoana intepata este alergica la veninul albinelor, caz in care manifestarile por fi mai severe. Astfel, roseata din jurul intepaturii de albina este mai puternica, iar inflamatia poate fi mai severa, facand ca zona sa se umfle treptat timp de mai multe zile. De asemenea, poate aparea roseata si senzatia de mancarime in alte zone decat cea intepata, iar in cazurile cele mai grave intepatura de albina poate provoca soc anafilactic.

Primul ajutor in cazul intepaturii de albina. Cum actionezi corect?

Prima masura ce se impune in cazul intepaturii de albina consta in indepartarea acului care a ramas infipt in piele. Este necesar ca acesta sa fie scos cat mai rapid, pentru ca astfel se reduce cantitatea de venin injectat pe care acesta continua sa o pompeze in piele chiar si dupa ce s-a desprins din abdomenul albinei.

Dupa aceea, zona se spala bine cu apa si sapun pentru a preveni infectarea, iar daca e necesar se aplica unul din remediile pe care le vom prezenta in capitolul urmator.

In cazul in care persoana intepata are reactii alergice puternice, trebuie sa fie intrebata daca are asupra sa injectorul cu adrenalina, acesta fiind remediul primar pentru tratarea socurilor anafilactice. Daca raspunsul este afirmativ, victima trebuie ajutata sa isi injecteze adrenalina sau aceasta ii va fi injectata de o alta persoana.

Victima trebuie apoi intinsa pe spate cu picioarele usor ridicate, pentru a mentine fluxul de sange spre organele vitale. In cazul in care aceasta are probleme de respiratie, trebuie asezata intr-o pozitie care sa ii permita sa respire cat mai usor.

In cazurile cele mai grave, intepatura de albina poate provoca pierderea cunostintei, situatie in care victima trebuie asezata pe o parte, mentinandu-i deschise caile respiratorii. Daca aceasta inceteaza sa mai respire, se aplica fara intarziere protocolul de resuscitare, care include masajul cardiac si respiratia artificiala.

Remedii pentru intepatura de albina

Exista o serie de remedii care pot ameliora simptomele neplacute date de intepatura de albina, multe dintre ele bazate pe ingrediente usor de gasit in orice gospodarie.

Gheata

Gheata are proprietatea de a calma durerea si a reduce inflamatia data de intepatura de albina, iar daca nu ai asa ceva la dispozitie poti improviza punand pentru 15 minute in congelator un prosop umezit in prealabil.

Dupa ce a fost scos acul iar pielea a fost bine curatata, se inveleste gheata intr-un prosop si se aplica pe locul intepaturii de albina, mentinand cateva minute. Daca simptomele persista, se poate repeta tratamentul ori de cate ori este nevoie, insa fara a aplica gheata direct pe piele, pentru ca poate deteriora tegumentul.

Mierea de albine

Paradoxal, intepatura de albina poate fi tratata cu mierea provenita de la aceleasi insecte, despre care se stie ca are numeroase proprietati curative. Printre acestea se numara si proprietatile antiinflamatorii, care previn umflarea zonei afectate sau grabesc disparitia inflamatiei.

De asemenea, mierea are si efect antibacterian, ceea e inseamna ca previne infectarea intepaturii de albina.

Pasta de dinti

Desi nu este un lucru dovedit, se spune ca pasta de dinti ajuta in cazul intepaturilor de albina prin faptul ca neutralizeaza veninul care provoaca durere si inflamatie. In cazul unor persoane se pare ca metoda a dat rezultate, in timp ce in alte cazuri nu prea a functionat, insa daca nu ai la indemana alte solutii, merita sa incerci.

Trebuie sa aplici un strat subtire de pasta de dinti pe locul incepaturii de albina si sa lasi cateva minute sa actioneze. Totusi, trebuie sa tii cont de faptul ca pasta de dinti poate irita pielea, asa ca e bine sa o cureti imediat daca simti o senzatie neplacuta.

Otetul

Un alt remediu casnic pentru intepatura de albina este otetul, despre care se spune ca are la randul sau efect neutralizant asupra veninului injectat in piele. In acest scop, se pune putin otet pe o bucata de tifon sau un prosop curat, apoi se aplica sub forma de compresa pe locul intepaturii de albina.

Nu uita ca este vorba de o substanta acida care poate afecta pielea in urma contactului prelungit, asa ca acest remediu trebuie aplicat doar pentru cateva minute.

Aspirina

Desi este cunoscuta ca fiind un medicament cu administrare orala, cand vine vorba de tratarea intepaturii de albina, aspirina se foloseste pentru uz extern. Nici de aceasta data efectele benefice nu au fost dovedite stiintific, insa se presupune ca, fiind un medicament cu actiune antiinflamatoare, aspirina poate reduce inflamatia provocata de intepatura de albina.

In acest scop, se umezeste o tableta si se aplica pe zona inflamata sau se poate si pisa, dupa care se amesteca bine cu putina apa, pana cand se obtine o pasta care se aplica local 

Aloe vera

Aloe vera este o planta cunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatorii si antibacteriene, ceea ce o recomanda – printre altele – ca remediu pentru intepatura de albina. 

Poti folosi direct seva obtinuta de la frunzele de aloe vera crescuta in ghiveci sau poti sa apelezi la un gel pe baza  de aloe vera, care se aplica pe locul intepaturii.

Medicamentele antiinflamatoare

Intepatura de albina poate fi tratata si medicamentos cu produse din categoria antiinflamatoarelor. Cu toate acestea, administrarea de medicamente trebuie sa se faca doar daca simptomele sunt mai severe sau daca alte remedii nu au dat rezultate si neaparat dupa ce a fost cerut sfatul unui medic in acest sens.

Prevenirea intepaturilor de albina

Ca in multe alte situatii, si in cazul intepaturii de albina este mai eficient sa previi decat sa combati, astfel ca nu puteam incheia articolul de fata fara cateva sfaturi in acest sens.

Trebuie sa stii ca albinele nu inteapa niciodata daca nu sunt provocate sau agitate, asa ca un prim sfat ar fi sa pastrezi distanta de zonele in care sunt amplasati stupii dar si de florile sau pomii in jurul carora vezi ca roiesc multe albine.

In acelasi timp, albinele sunt foarte sensibile la mirosurile puternice, care le creeaza o stare de agitatie. Din acest motiv, atunci cand iesi la plimbare prin parc sau prin zone cu vegetatie, evita sa folosesti parfumuri sau alte produse cosmetice cu miros puternic, pentru ca altfel risti sa te alegi cu o intepatura de albina.

In schimb, albinele sunt atrase de culorile vii si de imprimeurile florale, pe care le confunda usor cu florile naturale. Prin urmare, daca te imbraci prea colorat sau porti haine cu imprimeuri florale, ar fi bine sa eviti zonele  in care ai putea intalni albine, pentru ca s-ar putea ca aceasta intalnire sa nu iti fie de bun augur.

Pentru a reduce si mai mult riscul intepaturii de albina iti mai recomandam sa eviti plimbarile prin iarba cu picioarele neprotejate si sa porti haine care sa iti acopere cat mai bune pielea, cand te plimbi prin zone cu multa vegetatie. Nu in ultimul rand, iti recomandam prudenta cand mananci in aer liber sau bei un suc la  o terasa, pentru ca albinele sunt atrase de anumite alimente si bauturi, mai ales de cele care contin zahar sau alti indulcitori.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: