fbpx

Inulina si rolul ei in imbunatatirea digestiei. Surse naturale de inulina

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Chiar daca denumirea iti suna necunoscut, cel mai probabil ca multora carora titlul acestui articol le-a starnit interesul, sunt sanse extrem de mari ca pana la momentul actual sa fi consumat insulina de foarte multe ori fara s-ti dai seama de acest lucru. Spunem aceasta pentru ca inulina este o substanta prezenta in multe alimente de origine vegetala si cu toate ca pentru multi este necunoscuta, joaca un rol important in procesul de digestie si nu numai.

Din acest motiv, ne vom ocupa  in cele ce urmeaza de inulina, acordandu-i atentia pe care o merita si aratandu-ti ce este cu aceasta substanta, de ce este atat de importanta si care sunt sursele naturale in care o poti gasi.

Ce este inulina?

Inulina face parte din categoria fibrelor alimentare solubile, fiind produsa in mod natural de anumite plante pe care ti le vom prezenta mai tarziu pe parcursul acestui material.  Din punct de vedere chimic, inulina este un fructan, adica o substanta formata dintr-un lant de mai multe molecule de fructoza. Orice astfel de substanta face parte din categoria carbohidratilor nedigerabili, fiind fibre solubile numite si prebiotice.

Asadar, inulina este o fibra solubila sau un prebiotic, care nu are valoare nutritiva insa constituie o sursa de hrana pentru bacteriile probiotice care formeaza flora intestinala si joaca un rol important in procesul de digestie. Cu alte cuvine, inulina nu te hraneste dat te ajuta in acest proces, hranind niste microorganisme care contribuie la descompunerea alimentelor in intestine pentru ca elementele nutritive sa fie absorbite in sange.

Ce rol are inulina in imbunatatirea digestiei

Dupa cum ai putut constata din cele spuse mai sus, inulina este implicata in procesul digestiv in cadrul caruia indeplineste mai multe functii. Datorita acesteia, nutrientii din alimentele pe care le consumi ajung in sange si apoi la celulele care ii folosesc, iar materiile reziduale sunt eliminate usor din organism fara a cauza blocaje si toate problemele asociate acestora. Pentru a intelege mai bine ce importanta are inulina in tot acest mecanism complex, iti vom explica toate rolurile pe care le indeplineste.

Mentinerea sanatatii florei intestinale

Flora intestinala este formata din bacterii benefice numite probiotice, care descompun alimentele ajunse in tractul digestiv dupa ce acestea au trecut mai intai prin stomac. Prin acest proces elementele nutritive sunt separate de cele reziduale, primele fiind absorbite in sange iar celelalte fiind transformate in materii fecale.

Odata patrunsa in tractul digestiv, inulina se dizolva in lichidele de aici si se transforma intr-o substanta de consistenta unui gel. Aceasta substanta se depune pe suprafata peretilor interiori din intestine si serveste ca sursa de hrana pentru bacteriile probiotice. In acest mod inulina mentine in viata bacteriile benefice, asigurand un echilibru la nivelul florei intestinale care sa poata sustine procesul digestiv normal.

Reglarea tranzitului intestinal

Acea pelicula gelatinoasa formata de inulina dizolvata actioneaza in acelasi timp si ca lubrifiant, usurand alunecarea alimentelor prin intestine. Parcursul alimentelor de la momentul in care ajung in cavitatea bucala pana cand sunt eliminate natural sub forma de materii fecale se numeste tranzit intestinal si este foarte important ca acesta sa se desfasoare fara sincope intrucat aparitia unor blocaje poate cauza constipatie sau chiar probleme mai grave precum ocluzia intestinala.

Revenind la inulina, pelicula gelatinoasa formata de aceasta in intestine regleaza tranzitul intestinal facilitand deplasarea resturilor nedigerate si formarea materiilor fecale.

Sustinerea absorbtiei nutrientilor

Am precizat deja ca inulina hraneste bacteriile probiotice, iar acestea impreuna cu enzimele digestive descompun alimentele si separa nutrientii necesari organismului de resturile inutile care urmeaza sa fie eliminate. Este evident ca si inulina are o implicare in acest proces insa aceasta nu se rezuma doar la hranirea bacteriilor benefice.

Pelicula gelatinoasa pe care o formeaza  in interiorul intestinelor actioneaza si ca o bariera in calea nutrienilor, regland astfel absorbtia acestora. In acest mod nutrientii sunt absorbiti in sange treptat dand posibilitatea organismului sa ii gestioneze in mod eficient. In lipsa acelei bariere formate de inulina, in sange ar ajunge in timp scurt o cantitate mare de nutrienti ceea ce ar duce la suprasolicitarea metabolismului si aparitia unor dezechilibre.  

Exemple de surse naturale de inulina

Inulina este o fibra solubila prezenta in alimentele de origine vegetala si de aceea spuneam la inceputul acestui material ca majoritatea oamenilor au parte de ea in dieta zilnica. In continuare, iti prezentam o lista cu alimentele cunoscute ca fiind cele mai importante surse naturale de inulina.

Cicoarea

De departe, este considerata cea mai bogata sursa de inulina, care se gaseste in special la nivelul radacinii. Mai precis, 100 de grame de radacina ce cicoare contin intre 35 si 47 de grame de inulina, mai mult decat suficient pentru a-ti asigura o digestie buna pe parcursul unei zile intregi. In general, radacina de cicoare se consuma sub forma unei bauturi calde numite generic „cafea”, fiind un inlocuitor ideal pentru cafeaua clasica.

Napul

E o planta perena de la care se consuma tuberculii asemanatori cu cartofii. Se remarca datorita continutului de inulina, care este de 15-20 de grame la suta de grame, datorita continutului de vitamine si indicelui glicemic mai scazut decat cel al cartofilor.

Usturoiul

Cunoscut mai ales datorita efectului antimicrobian dat de o substanta specifica numita alicina, usturoiul se numara totodata printre alimentele bogate in inulina. In cazul sau vorbim de o cantitate de 9-15 grame la suta de grame.

Ceapa

Ne referim in mod special la ceapa alba, care poate contine pana la 7 grame de inulina la suta de grame, iar aceasta este un alt motiv sa o incluzi mai des in alimentatie.

Beneficiile consumului de alimente bogate in inulina

Consumul de alimente bogate in inulina nu aduce beneficii doar in plan digestiv, asa cum s-ar crede la prima vedere si dupa cum iti vom arata in continuare.

Controlul glicemiei

Consumul de carbohidrati simpli determina o crestere rapida a glicemiei intrucat acestia elibereaza brusc in sange o cantitate mare de glucoza ce nu poate fi absorbita imediat in celule. Pelicula de inulina incetineste in oarecare masura absorbtia acestor carbohidrati si astfel contribuie la o eliberare mai lenta a glucozei, prevenind cresterea glicemiei.

Reducerea nivelului de colesterol

In mod similar actioneaza pelicula gelatinoasa de inulina si in cazul grasimilor trans si grasimilor saturate care se transforma in colesterol la nivelul ficatului apoi se depun in vasele de sange favorizand aparitia hipertensiunii arteriale. De aceasta data stratul gelatinos retine o parte din aceste grasimi care astfel nu mai sunt absorbite din intestin si nu mai contribuie la cresterea nivelului de colesterol rau (LDL).

Scaderea in greutate

Atat inulina, cat si celelalte fibre solubile si insolubile sunt substante nedigerabile, care raman pentru mai mult timp in tractul digestiv. Astfel confera o senzatie prelungita de satietate ce reduce apetitul si te determina sa mananci mai putin si mai rar, iar in acest mod sa consumi mai putine calorii.

Prevenirea tulburarilor digestive

Consumul de fibre, inclusiv de inulina, previne constipatia intrucat imbunatateste tranzitul intestinal si faciliteaza evacuarea materiilor fecale. Dupa cum am spus, gelul pe care il formeaza inulina in intestine actioneaza ca un lubrifiant, in timp ce fibrele insolubile confera volum materiilor fecale si le fac sa alunece mai usor, prevenind blocajele ce pot aparea in tractul intestinal.

De asemenea, inulina previne indigestiile, balonarea sau diareea, tulburari ce pot aparea pe fondul unor dezechilibre la nivelul florei intestinale pe care aceasta fibra o hraneste.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: