Fiind un organ multifunctional, ficatul are nevoie de mai multa atentie din partea noastra, inca din perioada tineretii. Acesta participa la digerarea alimentelor, metabolizarea nutrientilor si indepartarea toxinelor, drept urmare, niste analize pentru ficat, care indica sanatate organului, sunt necesare la un anumit interval de timp.
Regulat, pentru a afla cum mai stam cu sanatatea, sunt necesare cateva analize pentru ficat. Se pot realiza analize de sange, care pot indica aparitia eventualelor greturi, dureri abdominale sau existenta icterului. Totodata, acestea pot gasi cauzele mai multor simptome ale bolilor hepatice sau non-hepatice. Mai mult decat atat, testele hepatice pot indica anumite probleme de sanatate chiar inainte de aparitia simptomelor specifice.
In urmatorul articol vom afla toate informatiile necesare pentru realizarea acestor analize pentru ficat. Cum se numeste si ce presupune fiecare investigatie in parte se poate citi in continuare.
Despre ficat, informatii generale
Ficatul este unic. El este singurul intre organele corpului uman care detine capacitatea de regenerare. Practic, acesta isi poate reintregi celulele care au fost distruse de o boala sau de o leziune pe termen scurt. Totusi, cand leziunile sunt repetate, timp indelungat, pot aparea modificari ireversibile, acesta ajung sa nu mai fie capabil sa se regenereze. Fiind un organ foarte activ, cand el este bolnav, intregul corp sufera.
Acesta poate suferi din cauza stilului de viata nesanatos. Fumatul, alcoolul, anumite medicamente si mancarea grasa, care duce la o crestere a colesterolului rau, sunt factorii care deterioreaza activitatea ficatului, dar si organul in sine. De exemplu, 90% din alcoolul ingerat se metabolizeaza in ficat, iar consumul zilnic de alcool suprasolicita sistemele enzimatice si atrage acumularea de produsi cu actiune toxica asupra organului. In timp, aceste “urme” lasate de alcool in ficat, dau nastere unor leziuni care ulterior se pot transfoma in ciroza-hepatica sau hepatita alcoolica.
In cazul dezvoltarii ficatului gras nonalcoolic, cea mai cunoscuta cauza care a dus la acumularea de grasimi in zona organului este mancatul nesanatos prin cresterea colesterolului. Acest tip de afectiune apare cel mai frecvent in cazul persoanelor care au diabet zaharat, hipertensiune arteriala si obezitate. Drept urmare, pentru a nu se ajunge la agravarea leziunilor sunt recomandate periodic anumite analize pentru ficat. In continuare, vom povesti despre ele.
Lista de analize pentru ficat
Asa cum spuneam, periodic este recomandat sa facem niste analize la ficat, mai ales daca ne stim cu un colesterol crescut, pentru a afla care este starea ascestuia. Stresul, stilul de viata nesanatos (alimentatia nesanatoasa, sedentarismul, odihna putina) si medicatia sunt principalii factori care lezeaza ficatul. De aceea, in zilele noastre este foarte importanta atentia acordata acestui organ. Analizele urmatoare sunt cele care pot depista la timp anumite afctiuni ale ficatului.
1. Analize ficat – TGP
TGP sau alaninaminotransferaza este o enzima care se regaseste cu precadere la nivel hepatic si mai putin in rinichi, miocard, muschi scheletici si pancreas. Aceasta are rol in reactiile enzimatice de utilizare a proteinelor ca sursa de energie. Markerul de citoliza hepatica TGP, prin determinarea concentratiei sale se permite diagnosticul si monitorizarea bolilor hepatice. Analiza TGP se recomanda impreuna cu dozarea TGO.
Dozarea serica a TGP este recomandata pentru: diagnosticul bolilor hepatice, monitorizarea tratamentului hepatitelor, diferentierea intre icterul hemolitic si hepatic si in monitorizare efectelor medicamentelor hepatotoxice.
Valorile normale ale TGP-ului sunt dependente de varsta si sex si sunt cuprinse in urmatoarele intervale:
Varsta/sex | Valori U/L |
0-12 luni | <71 |
1-3 ani | <31 |
4-6 ani | <36 |
7-12 ani | <44 |
13-17 ani | <45 |
F:>17 ani M:>17 ani | <35 <50 |
2. Analize ficat – TGO
TGO sau glutamat oxaloacetat transaminaza mai este cunoscuta si sub denumirea de aspartat aminotransferaza (ASAT). Aceasta este o enzima implicata in metabolismul aminoacizilor, concentratiile cele mai mari regasindu-se la nivelul miocardului, a muschilor scheletici, ficatului si rinichilor. Lezarea acestora poate influenta cresterea nivelului de TGO. Valorile normale ale TGO sunt grupate in functie de varsta si sexul pacientului:
Varsta/sex | Valori U/L |
0-12luni | <96 |
1-3 ani | <71 |
4-6 ani | <53 |
7-12 ani | <50 |
13-17 ani | <46 |
F:>17 ani M:>17 ani | <35 <50 |
3. Analize ficat – ALP (fosfataza alcalina)
ALP sau fosfataza alcalina este o enzima ce face parte din clasa hidrolazelor si are origine in ficat, rinichi, oase, granulocite, placenta. Determinarea acesteia este, de obicei, folosita pentru diagnosticul diferential al bolilor hepatice, dar este recomandata si in cazul suspiciunii unor afectiuni osoase. Aceasta enzima s-a dovedit relevanta pentru patologia tesutului osos.
Varsta Valori ( U/L)
0-6 luni <449
7-12 luni <462
1-3 ani <281
4-6 ani <269
7-12 ani <300
M: 13-17 ani <390
F: 13-17 ani <187
M: >17 ani <129
F: >17ani <104
4. Analize ficat – GGT
GGT – gama-glutamiltranspeptidaza este o proteina heterodimerica, cu rolul de a cataliza transferul grupului γ–glutamil de la peptide catre alti aminoacizi. In organism, celulele cu functii secretorii sau absorbtive, dar si celulele tubulare renale sunt bogate in GGT. Valorile de referinta ale enzimei sunt dependente de sexul pacientului si sunt cuprinse in urmatoarele intervale:
Sex | Valori U/L |
Feminin | <36 |
Masculin | <61 |
5. Analize ficat – globulinele/albuminele
Nivelul globulinelor si al albuminelor (electroforeza proteinei serice) se poate testa cand apar simptome care indica o afectiune inflamatorie, o boala autoimuna, o infectie acuta sau cronica, o dereglare a rinichilor sau a ficatului sau pierderi de proteine.
Simptomele pot fi: febra, oboseala, slabiciune, pierdere in greutate, greata, constipatie, urinari frecvente sau dureri de spate, care nu pot fi explicate de prezenta altor afectiuni.
Mai exact, electroforeza proteinelor serice este testul sangvin care stabileste cantitatea de albumina si globuline din sange, in vederea depistarii anumitor afectiuni. Valorile normale ale acestora trebuie sa fie:
Albumine: 57-65%
Alfa-1-globuline: 1-4%
Alfa-2-globuline: 6-10%
Beta-globuline: 8-12%
6. Analize ficat – bilirubina totala
Atunci cand medicul specialist suspecteaza o boala hepatica, bilirubina este una dintre testarile care il pot ajuta in diagnosticare. Bilirubina circula prin sange si este transportata la ficat sub forma unui complex solubil bilirubina – albumina. Desi sunt destul de legate intre ele, totusi, bilirubina poate fi extrasa cu usurinta din sange de catre ficat.
Printre simptomele care necesita masurarea bilirubinei se numara: urina inchisa la culoare, dilatarea vaselor de sange de la nivelul abdomenului, oboseala accentuata permanenta si scadere in greutate.
Bilirubina totala trebuie sa aiba urmatoarele valori:
Varsta Valori (mg/ dL)
Copii >1 lună
Nu sunt disponibile valori pentru prima luna de viata <1
Adulti <1.2
Bilirubina directa <0.3 mg/dL
Bilirubina indirecta <1 mg/dL
Sfaturi de ajutor pentru sanatatea ficatului tau
Pentru mentinerea unui ficat sanatos cat mai mult timp trebuie ca fiecare dintre noi sa avem un stil de viata cat mai sanatos. Preventia afectiunilor hepatice se poate realiza si prin admnistrarea unor suplimente alimentare precum HepatoSuport si HepaFort.
Cu un continut optim de extracte naturale de armurariu si anghinare, HepatoSuport este un supliment alimentar special creat pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar. Armurariul si anghinarea sunt plante recunoscute pentru proprietatile benefice asupra sanatatii ficatului, datorita substantelor bioactive pe care le contin: silimarina si cinarina. Acestea actioneaza sinergic si isi potenteaza reciproc actiunea de protectie a celulelor hepatice impotriva stresului oxidativ, de eliminare a substantelor toxice de la nivelul acestora, de stimulare a capacitatii normale de excretie a bilei, precum si de mentinere a concentratiilor normale ale colesterolului sangvin.
Benesio Hepafort contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei. Armurariul contribuie la protectia ficatului (avand potential de detoxifiere) si sustine digestia. Anghinarea sustine detoxifierea, ajuta la sustinerea fluxului de suc digestiv, mentine sanatatea ficatului, contribuie la confortul intestinal, contribuie la mentinerea nivelului normal al lipidelor sangvine. Colina contribuie la mentinerea functiei normale a ficatului si la metabolismul normal al homocisteinei, lipidelor si macronutrientilor.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: