Lacrimile artificiale au fost create ca remediu pentru sindromul ochilor uscati – o afectiune oculara caracterizata de o secretie diminuata a glandelor lacrimale. Daca te intrebi de ce e nevoie neaparat de lacrimi, trebuie sa stii ca acestea au rolul de a hidrata, a curata si a proteja ochii.
Pentru a-si indeplini acest rol, lacrimile au o compoziti speciala, iar din acest motiv nu pot fi inlocuite cu apa sau alt lichid, in cazul in care glandele lacrimale nu mai functioneaza la parametri optimi. Singurul substituent sunt lacrimile artificiale, care au o compozitie similara celor naturale, astfel incat sa nu provoace iritatii, alergii sau alte probleme la nivelul ochilor.
Daca vrei sa afli mai multe despre rolul si beneficiile lacrimilor artificiale, iti recomandam sa parcurgi pana la final acest articol, care iti va oferi toate informatiile de care ai nevoie.
Ce sunt lacrimile artificiale?
Despre lacrimile artificiale se poate spune ca sunt lacrimi create in laborator, fiind vorba de un produs farmaceutic destinat sanatatii ochilor. Contin apa, saruri proteine si grasimi in proportii bine calculate, astfel incat sa aiba o compozitie similara lacrimilor naturale.
Exista doua tipuri principale de lacrimi artificiale, care se diferentiaza in functie de compozitie, mai precis de prezenta sau absenta unei substante conservante.
-
Assista Oftapic Intensive picaturi ochi x 10 ml
Disponibil la
Lacrimile artificiale cu conservanti
E de la sine inteles ca acest tip de lacrimi naturale are in compozitia sa un conservant, iar rolul acestuia este acela de a impiedica dezvoltarea bacteriilor in interiorul recipientului dupa ce acesta a fost deschis si folosit cel putin o data.
Sunt folosite de persoanele cu forme usoare ale sindromului ochilor uscati, care au nevoie mai rar sa-si administreze lacrimi artificiale, de obicei la intervale lungi de timp.
Lacrimile artificiale fara conservanti?
Produsele din aceasta gama sunt recomandate persoanelor care au probleme mai serioase din cauza ochilor uscati si necesita administrarea de lacrimi artificiale chiar si de mai multe ori pe zi. In cazul lor, conservantii ar putea genera iritatii sau alergii din cauza administrarii frecvente si de aceea se recomanda varianta „pura”, fara un astfel de adaos.
Lacrimile artificiale se mai diferentiaza si in functie de gradul de vascozitate. Cele cu o consistenta fluida au un efect redus si necesita administrare frecventa, in timp ce lacrimile artificiale sub forma de gel se aplica mai rar, datorita efectului indelungat.
Ce rol au lacrimile artificiale?
Rolul lacrimilor artificiale este acela de a suplini lacrimile naturale si a indeplini sarcinile acestora, fara ca ochii sa perceapa vreo diferenta. Aceste sarcini sunt urmatoarele:
Hidratarea ochilor
Lacrimile artificiale furnizeaza umiditatea necesara pentru ochi, ajutand la prevenirea uscaciunii oculare si a simptomelor asociate, cum ar fi senzatia de iritatie, arsura sau „nisip in ochi”.
Lubrifierea ochilor
In acelasi timp, lacrimile artificiale actioneaza si ca lubrifiant, mentinand suprafata oculara neteda si alunecoasa. In acest mod, se elimina riscul de frecare a pleoapelor de globii oculari, ceea ce ar duce la iritarea acestora si chiar la aparitia unor leziuni.
Protectia ochilor
Lacrimile artificiale constituie o bariera de protectie impotriva prafului, polenului, substantelor chimice si altor impuritati care pot irita sau deteriora suprafata ochilor. In acelasi timp, reduc riscul de aparitie a infectiilor oculare, prin spalarea ochilor si eliminarea particulelor straine.
-
Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml
Disponibil la
Beneficiile lacrimilor artificiale
Beneficiile lacrimilor artificiale se fac simtite in mod special in randul persoanelor care sufera de sindromul ochilor uscati, insa exista si alte cateva situatii in care utilizarea acestora are efecte pozitive.
Eliminarea disconfortului la nivel ocular
Sindromul ochilor uscati se manifesta printr-o serie de simptome neplacute precum senzatia de arsura sau de nisip in ochi, iritatii si oboseala oculara. Toate acestea creeaza un disconfort ocular care dispare insa odata cu folosirea lacrimilor artificiale.
Mentinerea sanatatii ochilor
Ochii uscati sunt expusi riscului de a dezvolta infectii sau inflamatii datorate agentilor patogeni si impuritatilor care ajung sa intre in contact cu globii oculari.
Dupa cum am precizat mai sus, lacrimile artificiale se constituie intr-o bariera extinsa pe intreaga suprafata a globilor oculari care opreste toti acesti factori care pot genera probleme. Totodata, acestea curata ochii eliminand impuritatile care au reusit cumva sa treaca de aceasta bariera.
Facilitarea purtarii lentilelor de contact
Lentilele de contact pot genera disconfort ocular prin faptul ca impiedica hidratarea ochilor. Chiar daca purtatorul nu sufera de sindromul ochilor uscati, lentilele de contact impiedica lacrimile naturale sa hidrateze ochii si astfel apar la un moment dat acele senzatii neplacute de usturime, arsura, nisip in ochi si oboseala oculara.
In acest caz, utilizarea lacrimilor artificiale mentine ochii hidratati si face confortabila purtarea lentilelor de contact pe parcursul intregii zile.
Recuperare mai usoara dupa operatiile la ochi
Interventiile chirurgicale oculare au devenit de mult o procedura obisnuita, la care apeleaza tot mai multi pacienti cu cataracta si alte probleme care le pun in pericol vederea. Aceste operatii sunt sigure, insa un mic inconvenient este reprezentat de aparitia sindromului ochilor uscati in perioada de recuperare.
Din acest motiv, administrarea lacrimilor artificiale este deseori recomandata de medicii oftalmologi pacientilor aflati in perioada post-operatorie. Pe langa faptul ca inlatura disconfortul, acestea pot grabi si vindecarea, scurtand astfel perioada de recuperare.
-
Assista Oftapic Advanced picaturi ochi x 10 ml
Disponibil la
Lacrimi artificiale – sfaturi privind administrarea
In primul rand, trebuie sa precizam ca administrarea lacrimilor artificiale se face doar daca este nevoie, iar singurul care poate decide acest lucru este medicul oftalmolog. Daca exista o recomandare in acest sens, exista cateva sfaturi simple de care trebuie sa tii cont si pe care ti le prezentam in continuare.
- Spala-te bine pe maini cu apa si sapun, inainte de administrare! In acest mod eviti contaminarea picaturilor si reduci riscul aparitiei unor infectii oculare.
- Verifica termenul de valabilitate al produsului! Recomandarea priveste in mod special lacrimile artificiale cu conservanti, care au un termen de valabilitate indelungat. Acesta poate fi totusi depasit la un moment dat, iar administrare unui produs expirat poate avea consecinte negative.
- Evita contactul ochilor cu varful flaconului! Este important ca doar lacrimile artificiale sa intre in contact cu ochiul, intrucat exista certitudinea ca acestea nu sunt contaminare cu diversi agenti patogeni. Asadar, picaturile se aplica tinand flaconul la cativa centimetri de ochi, pentru a evita contactul cu varful acestuia.
Foloseste doar propriul flacon! Flacoanele cu lacrimi artificiale se folosesc individual, la fel ca periuta de dinti si alte articole de igiena personala. Explicatia consta in faptul ca acestea pot avea pe suprafata lor agenti patogeni care se pot transmite de la o persoana la alta daca exista mai mulsi utilizatori. Asadar, nu imprumuta nimanui flaconul tau cu lacrimi artificiale si totodata nu cere altora sa-ti imprumute nici macar pentru o singura utilizare!
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: