Multa lume stie ca un pahar de vin rosu savurat din cand in cand este benefic pentru sanatatea inimii, insa mai putin cunoscut este faptul ca aceste beneficii se datoreaza resveratrolului – o substanta prezenta in cantitati mari in coaja strugurilor rosii dar si in alte fructe colorate.
Beneficiile pentru sanatate ale resveratrolului au devenit cunoscute relativ recent, aceasta substanta ajungand in atentia cercetatorilor tocmai datorita vinului rosu si efectelor sale pozitive despre care tocmai am amintit.
S-a stabilit astfel ca resveratrolul este un puternic antioxidant care isi aduce o contributie importanta in protejarea inimii si a sistemului circulator. Despre aceasta contributie vom vorbi si noi in cele ce urmeaza, pentru a te ajuta sa intelegi mai bine calitatile pozitive ale resveratrolului.
Ce este resveratrolul?
Resveratrolul este un compus natural din categoria polifenolilor, care se gaseste in plantele cu fructe colorate intens. De fapt, coloritul fructelor se datoreaza resveratrolului care, la fel ca ceilalti polifenoli, confera culoarea, gustul si aroma specifica acestora.
Dincolo de aceste caracteristici, polifenolii sunt substante cu un rol benefic asupra sanatatii, avand efect antioxidant datorita carora previn stresul oxidativ provocat de radicali liberi, implicit bolile cronice care pot aparea din aceasta cauza. Din acest punct de vedere, resveratrolul se remarca in mod deosebit, iar beneficiile pentru sanatatea inimii se datoreaza in mod special efectului sau antioxidant foarte puternic.
Care sunt sursele de resveratrol?
Cea mai bogata sursa naturala de resveratrol o reprezinta stugurii din soiuri rosii, cu boabe inchise la culoare. Cu cat boabele sunt mai „negre” cu atat contin mai mult resvrenatrol, care este concentrat la nivelul cojii. Asadar, in aceasta situatie este important ca strugurii sa fie consumati cu tot cu coaja, desi unii o elimina din cauza gustului amarui care ia din dulceata boabelor. Este bine de stiut ca acel gust amarui se datoreaza resveratrolului, iar acesta poate fi simtit si in cazul afinelor sau coacazelor care sunt o alta sursa bogata de resveratrol.
Lista este completata de mure si alte fructe de padure, prune, cacao, alune de padure, fistic, migdale si caju. Ca produse derivate din aceste surse naturale trebuie sa mentionam in primul rand vinul rosu, dar si ciocolata neagra, cu un continut sporit de cacao.
Care sunt beneficiile resveratrolului pentru sanatatea inimii
Efectele resveratrolului asupra sanatatii cardiovasculare au fost studiate temeinic in Franta, acolo unde se consuma frecvent vin rosu dar si alimente bogate in grasimi saturate. Prin anii ’80, cercetatorilor francezi le-a atras atentia faptul ca, in ciuda consumului ridicat de grasimi saturate, mortalitatea din cauze cardiace in cazul compatriotilor lor era la un nivel mai redus, in comparatie cu alte tari in care se manca la fel de nesanatos. In cautarea unei explicatii, au constatat ca in Franta se consuma totodata si mai mult vin rosu, astfel ca au inceput sa investigheze mai amanuntit aceasta pista.
Astfel au fost descoperite beneficiile resveratrolului in ceea ce priveste sanatatea inimii, si totodata explicatia pentru mortalitatea mai redusa din cauze cardiace.
Iata care sunt aceste beneficii, dupa cum reiese din studiile asupra efectelor resveratrolului:
Reducerea nivelului de colesterol
S-a constatat ca resveratrolul ajuns in organism inhiba actiunea unei enzime implicate in procesul de formare a colesterolului LDL, numit si colesterol rau. Acest antioxidant actioneaza in mod similar statinelor – medicamentelor folosite pentru reducerea nivelului de colesterol rau. Mai exact, resveratrolul inhiba enzima HMG-CoA reductaza, incetinind astfel sinteza colesterolului LDL si reducand riscul afectiunilor cardiovasculare pe care acesta le poate genera in urma depunerii in interiorul vaselor de sange.
Scaderea tensiunii arteriale
Resveratrolul stimuleaza productia de oxid nitric, o substanta cu efect vasodilatator care confera elasticitate vaselor de sange. Este foarte important ca vasele sa aiba elasticitate, pentru ca astfel se pot dilata usor, permitand trecerea unui flux mai mare de sange fara ca presiunea acestuia sa creasca. In acest mod, tensiunea arteriala se mentine in limitele normale si se previne aparitia hipertensiunii, care este cea mai frecventa cauza declansatoare a bolilor cardiovasculare.
Prevenirea formarii cheagurilor de sange
Formarea cheagurilor in interiorul vaselor sanguine constituie un factor de risc important pentru sanatatea cardiovasculara, pentru ca aceste cheaguri pot bloca sau ingreuna circulatia sangelui si totodata pot fi purtate de fluxul sanguin pana in plamani, unde provoaca embolie pulmonara. Procesul de formare a cheagurilor de sange in interiorul vaselor se numeste tomboza, iar resveratrolul se dovedeste benefic si in acest sens, datorita efectului sau anticoagulant.
Astfel, previne aparitia trombozelor si totodata producerea unui infarct sau a unui accident vascular cerebral datorat infundarii vaselor cu cheaguri de sange.
Reducerea stresului oxidativ
Spuneam mai devreme despre resveratrol ca este un bun antioxidant, iar datorita acestei calitati reduce stresul oxidativ care poate afecta inima, vasele de sange dar si alte organe sau tesuturi. Stresul oxidativ este generat de radicalii liberi, adica niste compusi nocivi care se formeaza in organism in urma proceselor metabolice. Acestia au un numar impar de atomi de oxigen, iar din acest motiv sunt foarte reactivi, interactionand cu celulele, pe care le oxideaza. Astfel se creeaza stresul oxidativ, care modifica structura celulelor si afecteaza functionalitatea acestora, ceea ce duce la aparitia unor boli cronice, printre care si cele de natura cardiovasculara.
Resveratrolul neutralizeaza radicalii liberi care circula in sange si astfel previn stresul oxidativ cu toate complicatiile pe care acesta le poate genera.
Ce alte beneficii mai poate avea resveratrolul
Prin efectul sau antioxidant, resveratrolul nu protejeaza doar inima si vasele sanguine, ci si celelalte organe care pot fi afectate de stresul oxidativ. In acest mod reduce riscul aparitiei unor boli cronice, renale, hepatice, pulmonare sau digestive, precum si riscul afectiunilor neurodegenerative. In acelasi timp, contribuie la prevenirea unor forme de cancer cauzate de stresul oxidativ si mentine aspectul tanar al pielii, care poate fi afectata la randul sau de actiunea radicalilor liberi.
Despre resveratrol mai putem spune ca imbunatateste functiile cognitive si creste sensibilitatea la insulina, reducand astfel riscul aparitiei diabetului de tip 2.
Datorita acestor beneficii resveratrolul, este prescris deseori ca remediu in tratamentul a diferite afectiuni, insa in astfel de situatii dozele care pot fi asigurate in mod natural prin consumul de fructe ce contin acest antioxidant sunt insuficiente pentru a satisface necesarul zilnic. Acesta poate varia intre 100 si 500 de miligrame pe zi, cantitati ce pot fi asigurate doar prin intermediul suplimentelor alimentare.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: