Lichenul islandez, cunoscut si sub denumirea stiintifica de Cetraria islandica, este un ingredient cu o utilizare indelungata in medicina naturista, avandu-si originea intr-una din cele mai putin poluate zone ale planetei. Evident, este vorba de Islanda in primul rand, dar si de tarile din zona scandinava, unde beneficiile lichenului islandez au fost descoperite in urma cu sute de ani, atunci cand localnicii au inceput sa consume pentru prima data acest ingredient prezent din belsug in regiunile muntoase din aceasta parte a lumii.
Lichenul islandez face parte din categoria lichenilor de piatra, fiind cel mai cunoscut exponent al acestei grupe datorita beneficiilor sale despre care vom vorbi si noi in cele ce urmeaza.
Ce este lichenul islandez
Lichenul islandez este un organism format prin alaturarea simbiotica dinte o ciuperca si o alga, aparut in urma cu mii de ani. Ciuperca are un rol protector, in timp ce alga asigura nutrientii necesari supravietuiri ambelor microorganisme, prin procesul de fotosinteza. Lichenul islandez creste pe stanci, pietre si uneori pe scoarta copacilor, putand fi intalnit in regiunile muntoase din Nord, pana aproape de zona arctica.
Ca aspect, este asemanator cu muschiul de padure, iar in functie de zonele in care creste poate avea culoare verde, maroniu sau gri, in tonuri mai deschise sau mai inchise.
Lichenul islandez constituie de sute de ani una din sursele importante de hrana pentru renii si elanii din Nordul indepartat, acolo unde vegetatia este mai rara din cauza conditiilor climatice. In ciuda alimentatiei saracacioase, aceste animale sunt bine dezvoltate si puternice, iar acest fapt a atras atentia asupra potentialelor beneficii pe care le-ar putea avea lichenul islandez si in cazul oamenilor. Prin urmare, a inceput sa fie consumat si de localnici, iar beneficiile banuite s-au confirmat ulterior, lichenul islandez devenind astfel si un ingredient folosit in medicina traditionala.
Ce proprietati are lichenul islandez
Desi nu are o structura la fel de complexa ca cea a plantelor mai evoluate, lichenul islandez nu se lasa mai prejos cand vine vorba de proprietati terapeutice, carora li se datoreaza beneficiile despre care vom vorbi in capitolul urmator.
Substantele de baza care se gasesc in compozitia lichenului islandez sunt lichenina si izolichena. Este vorba de doua polizaharide specifice lichenilor, care au actiune antibacteriana, antiinflamatoare, antioxidanta si imunomodulatoare. Mai regasim in compozitia sa si acid usnic, ce actioneaza ca un antibiotic natural, precum si mucilagii, cu efect calmant impotriva tusei si durerilor in gat.
Lichenul islandez este si o sursa de minerale precum magneziu, potasiu, calciu si zinc, putand contine si cantitati mici de vitamine din complexul B, vitamina C si vitamina E, in functie de zonele in care creste.
Din punct de vedere nutritiv, lichenina, mucilagiile si izolichena fac parte din categoria carbohidratilor si reprezinta 70% din valoare nutritionala a lichenului islandez, in timp ce 10% din aceasta valoare este reprezentata de proteine.
Care sunt beneficiile pentru sanatate ale lichenului islandez
Cei care profita la maxim de beneficiile lichenului islandez sunt nordicii, deoarece acestia il pot consuma ca atare, fiind un ingredient specific bucatariei traditionale scandinave. In restul unii, lichenul islandez este disponibil preponderent sub forma de supliment alimentar, care isi pastreaza proprietatile enumerate mai sus. Datorita acestora, lichenul islandez poate fi folosit ca remediu pentru diferite probleme de sanatate, dupa cum urmeaza:
Afectiuni respiratorii
Datorita mucilagiilor pe care le contine, lichenul islandez are proprietati emoliente, care il fac foarte eficient in lupta impotriva tusei uscate cauzata de infectiile respiratorii. Acesta lubrifiaza mucoasele si calmeaza inflamatia, care constituie principala cauza ce determina tusea uscata. De asemenea, gatul iritat este un alt simptom specific infectiilor respiratorii care poate fi ameliorat cu ajutorul lichenului islandez, datorita proprietatilor sale antiinflamatoare si antibacteriene.
Totodata, beneficiile sale pot fi puse in valoare si in cazul bronsitelor, prin prisma actiunii antibacteriene, care sustine sistemul imunitar si ajuta la distrugerea agentilor patogeni care au provocat boala.
Tulburari digestive
Un alt beneficiu al lichenului islandez consta in faptul ca substantele pe care le contine imbunatatesc digestia. Dincolo de aportul nutritiv despre care am amintit putin mai devreme, lichenul islandez stimuleaza secretia de enzime digestive si totodata favorizeaza secretia de mucus care protejeaza tesutul gastric. Astfel, suplimentele pe baza de lichen islandez sunt eficiente pentru ameliorarea tulburarilor digestive usoare precum indigestia, balonarea sau constipatia si in acelasi timp contribuie la vindecarea gastritelor si ulcerelor gastrice.
Afectiuni cutanate
Lichenul islandez poate fi folosit si extern pentru ameliorarea problemelor ce apar la nivelul pielii, dar si de intretinerea aspectului sanatos al acesteia. Datorita proprietatilor sale, calmeaza mancarimea si inflamatia asociate cu dermatita atopica si hidrateaza si pielea afectata de eczeme, reducand mancarimea si roseata. Pe timp de vara poate fi folosit ca solutie eficienta pentru calmarea usturimii provocate de arsurile solare, hidratand totodata pielea si grabind vindecarea.
De asemenea, proprietatile antiinflamatoare ale lichenului islandez il fac eficient si in cazul persoanelor care sufera de psoriazis, reducand amploarea petelor specifice care apar pe piele.
Sub ce forme poate fi folosit lichenul islandez
In tarile scandinave, lichenul islandez este de obicei uscat si macinat, pentru a fi folosit apoi ca adaos in faina din care se face painea sau ca ingredient pentru budinci si jeleuri.
In zonele in care acest ingredient nu creste in mod natural lichenul, islandez uscat este folosit preponderent pentru prepararea ceaiurilor. Ca supliment alimentar, lichenul islandez este disponibil sub forma de capsule, tablete, pudra sau siropuri, acestea din urma folosite in mod special pentru calmarea tusei si a gatului iritat.
Pentru uz extern, sunt disponibile o serie de creme si unguente care se aplica direct pe piele, iar unele remedii pot fi preparate si acasa. De exemplu, prin macerarea timp de 2-3 saptamani a pudrei de lichen islandez in alcool se obtine o tinctura ce poate fi folosita pentru tratarea eczemelor sau dermatitelor. De asemenea, pudra de lichen islandez poate fi amestecata intr-o crema pentru intretinerea pielii, oferindu-i acesteia noi proprietati.
Ceaiul de lichen islandez poate fi folosit si local prin aplicarea sub forma de comprese pe zonele iritate sau arse de soare. In acest caz, se lasa infuzia sa actioneze timp de 10-15 minute. Nu in ultimul rand, pentru o mai buna hidratare a pielii dar si pentru calmarea iritatiilor, pudra de lichen islandez poate fi adaugata si in apa folosita pentru baie.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: