Lipsa de fier din organism este cauza principala a celui mai frecvent tip de anemie, mai exact a anemiei feriprive. Cand vorbim de lipsa de fier ne referim de fapt la un nivel scazut al acestui mineral care este necesar organismului in cantitati mici si care cauzeaza o serie de simptome specifice atunci cand dozele primite prin intermediul alimentelor nu sunt suficiente.
Asadar, lipsa de fier se poate datora unei alimentatii cu un aport scazut din acest mineral insa o alta cauza poate fi si absorbtia deficitara a fierului pe fondul unor probleme ce afecteaza functionarea normala a intestinului subtire. Nu in ultimul rand, lipsa de fier poate fi cauzata si de sangerari puternice sau repetate in cursul carora o cantitate importanta din acest mineral se pierde odata cu sangele.
Lipsa de fier afecteaza in prima faza oxigenarea organelor si tesuturilor iar lipsa de oxigen determina aparitia principalelor simptome despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.
Rolul fierului in organism
Pentru a intelege mai bine ce consecinte are lipsa de fier si ce simptome cauzeaza, trebuie sa iti aratam mai intai care sunt rolurile pe care acest mineral le indeplineste in organism. In primul rand, fierul este o componenta de baza din care se formeaza hemoglobina – o proteina ce da culoarea globulelor rosii din sange si care are rolul de a transporta moleculele de oxigen din plamani in corp.
De aceea spuneam ca lipsa de fier afecteaza in primul rand oxigenarea organelor si tesuturilor, dat fiind faptul ca organismul nu mai dispune de resursa necesara pentru a produce hemoglobina care transporta acest gaz prin intermediul sangelui.
Totodata, fierul actioneaza ca un catalizator in diferite reactii chimice de care depinde buna functionare a organismului. Fierul favorizeaza si proliferarea unor celule imunitare care au rolul de a proteja organismul de agentii patogeni ce pot cauza infectii in organism.
Ce este lipsa de fier?
Lipsa de fier se mai numeste deficit sau carenta de fier insa indiferent de ce termen folosim acesta se refera la prezenta in corp a unei cantitati mai mici de fier decat organismul are nevoie in mod obisnuit. Daca lipsa de fier persista, duce la aparitia anemiei feriprive, care este afectiune caracterizata de nivel scazut al acestui mineral in sange.
Cel mai adesea, lipsa de fier este cauzata de o alimentatie deficitara din care lipsesc alimentele care contin acest mineral si pe care le vom mentiona in capitolul dedicat prevenirii anemiei feriprive. Uneori insa, chiar si pe fondul unei alimentatii adecvate poate aparea simptome ce indica lipsa de fier, datorata faptului ca acesta nu este absorbit eficient din alimente in sange. Absorbtia elementelor nutritive are loc in intestinul subtire iar o astfel de problema poate aparea pe fondul unei afectiuni digestive ce ingreuneaza acest proces.
Pierderile de sange prin hemoragii externe sau interne ori prin menstruatie abundenta pot fi o alta cauza pentru lipsa de fier, in conditiile in care acesta se gaseste in sange sub forma de hemoglobina.
Se mai pot confrunta cu lipsa de fier copiii aflati in perioada de crestere, cand au nevoie de o cantitate mai mare de vitamine si minerale dar nu beneficiaza de o alimentatie adecvata.
Lipsa de fier si cele mai intalnite simptome
In general, lipsa de fier incepe sa genereze simptome in mod gradual, pe masura ce oxigenarea insuficienta incepe sa afecteze functionarea organelor si a tesuturilor. Asadar, toate aceste simptome pornesc de la faptul ca organismul nu mai poate produce suficienta hemoglobina in lipsa de fier, iar astfel sangele nu mai poate transporta cantitatea optima de oxigen. Principalele simptome care insotesc lipsa de fier sunt urmatoarele:
Oboseala si slabiciune
Oboseala si slabiciunea sunt printre primele simptome care apar la persoanele cu lipsa de fier si se explica prin faptul ca la nivel celular nu se mai produce suficienta energie, in conditiile in care acest proces necesita oxigen. Celulele din organe si tesuturi produc energie pentru ca respectivele structuri anatomice sa poata functiona. In acest proces au nevoie de glucoza si de oxigen iar daca aceste resurse sunt insuficiente, evident ca va scadea si productia de energie. Astfel se explica starea de slabiciune, in timp ce oboseala se explica prin nevoia fireasca a organismului de a se odihni cand este epuizat, pentru a reduce consumul de energie si a-si reface resursele.
Paloarea pielii
Coloratia pielii se datoreaza in buna masura sangelui despre care toata lumea stie ca este rosu si despre care am precizat mai devreme ca are aceasta culoare datorita hemoglobinei, care contine fier. Lipsa de fier duce la scaderea nivelului de hemoglobina si prin urmare in vasele sanguine mici de la extremitati ajunge sange cu un continut mai scazut de oxigen. Asa se explica faptul ca persoanele cu anemie au pielea mai palida iar buzele, gingiile, unghiile lobii urechilor si varful nasului capata o tenta vinetie.
Dureri de cap si ameteli
Bineinteles ca si creierul are nevoie de oxigen iar lipsa de fier pe termen lung va afecta si functionarea acestuia. In lipsa unui aport optim de oxigen, vasele sanguine din creier se dilata pentru a permite un flux mai mare de sange oxigenat si astfel se explica durerea de cap ce insoteste deseori anemia ferpriva. In acelasi timp, cantitatea scazuta de oxigen care ajunge in creier afecteaza functionarea zonei care controleaza echilibrul si de aceea uneori apare si ameteala.
Accelerarea ritmului cardiac
Lipsa de oxigen de la nivelul creierului si al altor organe transmite inimii un semnal ca este nevoie de mai mult sange oxigenat iar ca urmare aceasta isi amplifica bataile pentru a pompa o cantitate mai mare. Accelerarea ritmului cardiac poarta denumirea de tahicardie si poate fi insotita de dureri in piept si ingreunarea respiratiei.
Lipsa de fier, sfaturi pentru preventie
Principalul aspect pe care trebuie sa se puna accentul pentru a preveni lipsa de fier este alimentatia, dar fiind ca organismul absoarbe acest mineral din alimente. In acest scop trebuie sa incluzi in meniul zilnic alimente care contin fier, iar cele mai bune surse sunt:
- Carnea (in special cea rosie, care este mai bogata in fier decat carnea alba);
- Pestele;
- Fructele de mare;
- Leguminoasele:
- Spanacul;
- Sfecla rosie;
- Nucile si semintele;
- Urzicile;
- Stafidele si alte fructe uscate.
Alimentele de origine vegetala este recomandat sa fie consumate in combinatie cu cele care contin vitamina C, pentru ca acest nutrient faciliteaza absorbtia fierului in sange. Citricele, catina, macesele, fructele de kiwi, mango, rosiile si fructele de padure sunt cele mai cunoscute surse naturale de vitamina C. Pe de alta parte, alimentele care contin fier nu trebuie consumate impreuna cu cele care contin calciu – asa cum sunt lactatele si branzeturile – intrucat acestea blocheaza absorbtia fierului.
La fel se intampla si cu ceaiul verde sau negru, cafeaua si alte bauturi care contin cofeina si care trebuie consumate cu cel putin o ora inaintea alimentelor enumerate mai sus.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: