fbpx

Lipsa de magneziu, cauza mai multor afectiuni

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Magneziul este un macroelement mineral esential pentru functionarea optima a organismului, acesta activand peste 300 de reactii biochimice, precum sinteza proteinelor, functiile nervilor si muschilor, controlul glucozei si reglarea tensiunii arteriale. Magneziul este prezent in multe alimente, in suplimente alimentare si in unele medicamente, precum antiacidele si laxativele.

In organism, jumatate din cantitatea de magneziu se regaseste in scheletul osos, restul in muschi, tesuturi si lichide biologice (saliva, suc gastic, suc pancreatic, bila, limfa etc.). Concentratia variaza si de la un organ la altul. 67% din magneziu se regaseste in oase, 31% intracelular si doar 1% in lichidele extracelulare. Absorbtia magneziului se face la nivelul jejunului (partea centrala a intestinului subtire), dar intr-o cantitate mica. Restul (60 – 70%) se elimina prin materii fecale si urina.

Ultimele studii arata ca deficitul de magneziu ar putea avea consecinte negative asupra inimii si sanatatii in general. Lipsa de magneziu este asociata cel mai frecvent cu aparitia carceilor. Acesta este necesar pentru producerea de energie, contribuie la cresterea masei osoase si la sinteza ADN si ARN, si are un efect benefic in situatiile stresante.

Lipsa de magneziu si simptomele specifice ei

Carenta de magneziu poate cauza probleme grave de sanatate, putand da nastere unor boli grave sau tulburari metabolic-nutritionale complexe.

Din cauza distribuirii diferite in organism, lipsa de magneziu poate afecta organele in mod inegal. Totodata, trebuie avut in vedere faptul ca metabolismul magneziului este intr-o stransa legatura cu cel al potasiului, fosfatilor si calciului. Prin mecanisme complexe, scaderea concentratiei unuia atrage imediat scaderea concentratiilor celorlalte.

    Simptomatologia este diferita atunci cand apare lipsa de magneziu. Aceasta poate duce la tulburari cardiace, nervoase si musculare, insa cea mai frecventa manifestare este spasmofilia, dar in aceste cazuri se adauga si deficitul de calciu. Spasmofilia este caracterizata prin crampe musculare, contracturi musculare, parestezii, astenie, tremor, scaderea poftei de mancare.

    Alte manifestari ale deficitului de magneziu pot fi: palpitatiile, tahicardia, durerile precordiale, senzatia de „nod in gat”, dispneea, insomnia, dar si nervozitatea, anxietatea, depresia, durerile de cap, ametelile, caderea parului, dismenoreea.

    Lipsa de magneziu – ce boli se ascund in spatele acesteia

    Adesea, lipsa de magneziu se manifesta din punct de vedere clinic prin iritabilitate, stare de apatie, atacuri de panica, halucinatii, insomnie, deficit de concentrare, dar si prin convulsii. Carenta de magneziu mai este caracterizata si prin migrene, cefalee, atacuri de astm, greturi si inapetenta. Totodata, pacienții care sufera de deficit de magneziu transpira abundent si consuma foarte multe bauturi acidulate.

    Lipsa de magneziu pe termen lung poate duce la boli grave, ce necesita tratament elaborat. Acestea pot fi:

    –        afectiuni renale,

    –        afectiuni gastrointestinale,

    –        depresii.

    De regula, in cazul carentei de magneziu, medicii recomanda administrarea tabletelor de magneziu, asociate cu vitamine din complexul B. Impreuna, acestea ajuta la o absorbtie mai buna la nivel intestinal, pe o perioada de cel putin sase saptamani. Totusi, periodic, este necesara verificarea nivelului magneziului in sange.

      Prin continutul optim de magneziu si vitamina B6, suplimentul alimentar Naturalis Magneziu plus Vitamina B6 contribuie la mentinerea sanatatii psihice prin functionarea normala a sistemului nervos, reducerea oboselii si a extenuarii. Suplimentul efervescent cu gust de mandarina ajuta la functionarea sistemului imunitar, reglarea activitatii hormonale si la metabolismul energetic normal.

      Magneziul ajuta la functionarea corecta a sistemelor muscular si osos, la sanatatea dintilor si contribuie la procesul de diviziune celulara, iar vitamina B6 are proprietati miraculoase in cazul restabilirii functiei metabolice a corpului in fata bolilor, imbatranirii, deficientelor alimentare, dezechilibrelor sistemului imunitar sau a celor hormonale.

      In acelasi timp, este recomandata corectarea dietei pentru un aport corespunzator de vitamine si minerale, iar unde este necesar, trebuie tratata corect boala de fond.

      Autor: Bettina Cristea

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: