Cu totii stim inca de cand eram mici ca vitamina C este extraordinara pentru organism. Exista foarte multe alimente bogate in vitamina C, cum ar fi fructele si legumele, acestea fiind si cele mai bune surse alimentare de vitamina C. Insa pentru a indeplini necesarul zilnic de vitamina C, oamenii trebuie sa manance o varietate de alimente sanatoase.
Vitamina C mai este cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic. Ea joaca multe roluri importante in organism. In mod special, este cheia catre un sistem imunitar puternic, prin faptul ca ajuta la prevenirea infectiilor si la combaterea bolilor.
Corpul uman nu are capacitatea de a stoca vitamina C, asa ca oamenii trebuie sa consume in fiecare zi alimente bogate in vitamina C. Este solubila in apa, iar excesul este eliminat prin urina.
Care este doza zilnica recomandata?
Potrivit specialistilor, doza zilnica recomandata de vitamina C pentru adulti este de:
- 90 de miligrame (mg) pentru barbati
- 75 mg pentru femei
- 85 mg pentru femeile insarcinate
- 120 mg pentru femeile care alapteaza
Persoanele care fumeaza ar trebui sa consume 35 mg peste doza zilnica recomandata.
Exista specialisti care sustin ca, pentru o sanatate buna, oamenii ar trebui sa consume mult mai mult decat doza zilnica recomandata. Un editorial stiintific sugereaza ca 200 mg pe zi este cantitatea optima pentru majoritatea adultilor. De asemenea, o metoda excelenta de a imbunatati aportul de vitamina C presupune administrarea de produse alternative. Naturalis VenoSuport este un supliment alimentar special conceput pentru mentinerea sanatatii sistemului circulator. Gratie formulei sale bazate pe vitamina C si rutin sau rutozida, un bioflavonoid extras din muguri florali de salcam japonez, acesta ajuta la cresterea rezistentei si a elasticitatii vaselor de sange, reducerea fragilitatii capilare si refacerea tesutului conjunctiv ocular.
Prepararea alimentelor afecteaza nivelul vitaminei C?
Cantitatea de vitamine din fructe si legume se poate reduce prin prepararea alimentelor care contin acest nutrient. Pentru ca pierderea sa fie cat mai mica, este recomandat sa gatiti aceste alimente bogate in vitamina C la abur sau sa le incalziti la microunde.
De ce este importanta vitamina C?
Vitamina C este un antioxidant. Protejeaza celulele organismului de daunele cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi pot provoca modificari la nivelul celulelor si ADN-ului, iar aceste schimbari pot provoca mai departe boli, printre care si afectiuni maligne.
In plus, aceasta vitamina joaca un rol cheie in aproape toate tesuturile corpului. Fara vitamina C, organismul nu poate produce colagen, o proteina necesara pentru productia si mentinerea sanatoasa a:
- oaselor
- articulatiilor
- pielii
- tesuturilor tractului digestiv
Vitamina C este o componenta esentiala a sistemului imunitar, un nutrient care apara organismul de virusuri, bacterii si alti agenti patogeni. Conform cercetarilor, un nivel scazut de vitamina C in sistem provoaca probleme de imunitate si alte afectiuni.
Importanta vitaminei C
Vitamina C se gaseste in multe fructe si legume proaspete, dar si in suplimente alimentare, cum ar fi ImunoSuport Ultra, un produs care creste imunitatea. Acesta contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic.
Potrivit cercetarilor, consumul de alimente bogate in vitamina C sustine functionarea sanatoasa a sistemului imunitar, mentine oasele, dintii si cartilajele puternice si ajuta corpul sa vindece leziunile.
De asemenea, vitamina C contribuie la dezvoltarea si functionarea diferitelor parti ale corpului. De exemplu, contribuie la producerea anumitor compusi esentiali (colagen, L-carnitina si neurotransmitatori) care ajuta nervii, inima, creierul si muschii sa functioneze si corpul sa produca energie.
In plus, acidul ascorbic contribuie la refacerea antioxidantilor din organism. Antioxidantii previn deteriorarea celulelor, o problema care poate duce la aparitia afectiunilor. De asemenea, ajuta organismul sa metabolizeze proteinele si sa absoarba fierul.
Alimente bogate in vitamina C – lista completa
Acerola
Aceste alimente bogate in vitamina C sunt originare din zona subtropicala. Doar o jumatate de cana (49 de grame) de cirese acerola (Malpighia emarginata) asigura 822 mg de vitamina C, sau 913% din doza zilnica recomandata (DZR).
Macese
Macesele sunt fructe mici si dulci, macesul fiind un arbust din familia trandafirilor. Macesele se numara printre cele mai cunoscute alimente bogate in vitamina C. De exemplu, sase macese furnizeaza 119 mg de vitamina C, sau 132% din DZR.
Ardei iuti
Ardeii iuti pot fi intepatori, insa si extrem de nutritivi. De exemplu, un ardei iute verde contine 109 mg de vitamina C, sau 121% din DZR. In comparatie, un ardei iute rosu contine 65 mg, sau 72% din DZR.
Guave
Acest fruct tropical cu pulpa roz, originar din Mexic si America de Sud, se numara printre cele mai bune alimente bogate in vitamina C. O singura guava contine 126 mg de vitamina C, sau 140% din DZR. In plus, contine in cantitati impresionante de licopen, un carotenoid considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanti.
Pentru un aport suficient de vitamina C puteti opta si pentru Vitamina C efervescente plus Zinc, un supliment alimentar care ajuta la mentinerea functionarii corespunzatoare a sistemului nervos si imunitar. Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc favorizeaza reducerea oboselii si a extenuarii, precum si ameliorarea starii psihice.
Portocale
Citricele si, in special, portocalele sunt printre cele mai apreciate alimente bogate in vitamina C. O portocala de marime medie asigura 70 mg de vitamina C, ceea ce reprezinta 78% din DZR.
De asemenea, exista si alte citrice care pot asigura aportul zilnic de vitamina C. De exemplu, o jumatate de grapefruit contine 44 mg sau 73% din DZR, o mandarina 24 mg sau 39% din DZR si sucul unui lime 13 mg sau 22% din DZR.
Lamai
O lamaie cruda intreaga, inclusiv coaja ei, contine 83 mg de vitamina C, sau 92% din DZR. In plus, vitamina C din sucul de lamaie are si efect antioxidant.
Capsune
Capsunele se numara printre cele mai delicioase alimente bogate in vitamina C. 152 de grame ofera 89 mg de vitamina C, sau 99% din DZR. Capsunele contin un amestec divers si puternic de vitamina C, mangan, flavonoide, acid folic si alti antioxidanti extrem de benefici.
Ardei gras galben
Continutul de vitamina C al ardeilor grasi creste pe masura ce acestia se maturizeaza. 75 de grame de ardei galben asigura 137 mg de vitamina C, sau 152% din doza zilnica recomandata, o cantitate dubla fata de cea care se gaseste in ardeii grasi verzi.
Consumul acestor alimente bogate in vitamina C este esential pentru sanatatea ochilor si poate ajuta la protejarea impotriva avansarii cataractei.
Patrunjel
Patrunjelul se numara printre cele mai aromate alimente bogate in vitamina C. 8 grame de patrunjel proaspat contin 10 mg de vitamina C, asigurand 11% din doza zilnica recomandata.
Asemeni altor legume cu frunze verzi, patrunjelul este o sursa importanta de fier non-hem. Vitamina C creste absorbtia fierului non-hem, iar acest lucru ajuta la prevenirea si tratarea anemiei feriprive (prin deficit de fier).
Kiwi
Un kiwi de dimensiune medie contine 71 mg de vitamina C, sau 79% din DZR. Cercetatorii au descoperit ca aceste alimente bogate in vitamina C pot ajuta la reducerea stresului oxidativ, la scaderea colesterolului si la imbunatatirea imunitatii.
Coacaze negre
56 de grame de coacaze negre (Ribes nigrum) contin 101 mg de vitamina C, sau 112% din DZR. Culoarea inchisa a coacazelor este data de flavonoidele antioxidante cunoscute sub numele de antociani. Potrivit cercetarilor, o alimentatie bogata in antioxidanti, cum ar fi vitamina C si antocianii, pot reduce daunele oxidative care pot provoca afectiuni cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul si tulburarile neurodegenerative.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: