Magneziul este un mineral esential pe care organismul il asimileaza in mod natural din alimente iar in anumite situatii ii poate fi furnizat prin intermediul suplimentelor alimentare. In aceste suplimente este disponibil sub mai multe forme, iar una dintre ele este magneziul bisglicinat.
Suplimentele cu magneziu bisglicinat asigura o absorbtie mai buna a acestui mineral, care este protejat de actiunea sucurilor gastrice si enzimelor din tractul digestiv, iar in acest mod in sange ajunge o cantitate mai mare comparativ cu magneziul administrat sub alte forme.
In acelasi timp, suplimentele pe baza de magneziu bisglicinat sunt bine tolerate de sistemul digestiv si prezinta un risc cazut de tulburari precum crampele abdominale si diareea, care sunt asociate administrarii de magneziu, mai ales in conditiile nerespectarii dozelor recomandate.
Despre administrarea de magneziu bisglicinat si beneficiile sale precum si despre alte aspecte legate de acest subiect vom vorbi pe larg in randurile ce urmeaza.
Ce este magneziul si de ce este important pentru organism
Magneziul este unul dintre mineralele esentiale, mai exact o substanta anorganica de care organismul uman are nevoie pentru a putea sa functioneze normal, dar pe care nu o poate sintetiza singur. De aceea este necesar ca magneziul sa-i fie asigurat prin alimentatie, fiind absorbit prin intestine din alimentele care il contin in mod natural sau din suplimente precum cele cu magneziu bisglicinat.
In organism, magneziul este implicat in aproximativ 300 de reactii biochimice, contribuind astfel in mai mare sau mai mica masura la functionarea acestuia. Principalii beneficiari ai efectelor magneziului sunt sistemul muscular, cel nervos si cel cardiovascular, acelasi mineral contribuind si la sinteza proteinelor precum si la metabolismul energetic.
Desi acest mineral este necesar in cantitati mici, deficitul de magneziu cauzeaza cel mai adesea crampe musculare, tulburari de somn, amplifica stresul si induce o senzatie persistenta de slabiciune si oboseala.
Prezentarea magneziului bisglicinat ca forma superioara de magneziu
Suplimentele cu magneziu bisglicinat sunt considerate superioare calitativ celor care contin acest mineral in alte forme, intrucat au o biodisponibilitate crescuta si sunt bine tolerate de organism.
Biodisponibilitatea se refera la gradul de absorbtie a unei substante in organism – in cazul nostru magneziu bisglicinat – si de eficienta cu care este utilizata de organism. Datorita structurii sale, magneziul bisglicinat are una dintre cele mai ridicate grade de absorbtie dintre toate celelalte forme de magneziu. Aceasta inseamna ca magneziul ajunge in cantitati mai mari in sange si celule iar doar o mica parte se iroseste in tractul digestiv.
De asemenea, structura sa specifica face ca magneziul bisglicinat sa nu aiba efect laxativ, asa cum se intampla in cazul altor forme, mai ales daca se administreaza in exces. Spre deosebire de acestea, suplimentele cu magneziu bisglicinat nu atrag apa in intestine si nu stimuleaza peristaltismul intestinal, fiind absorbite rapid, inainte de a ajunge in colon.
Nu in ultimul rand, magneziul bisglicinat nu interfereaza cu procesul de absorbtie a altor minerale esentiale.
Ce este magneziul bisglicinat?
Magneziul bisglicinat poate fi definit ca un complex organic stabil format dintr-un ion de magneziu si doua molecule de glicina, care este un aminoacid neesential, adica poate fi sintetizata de organism. Procedura prin care se obtine magneziu bisglicinat se numeste chelare si presupune combinarea dintre un ion al unui metal, in speta magneziul, cu mai multe molecule organice, in cazul de fata molecule de glicina.
Se obtine astfel un complex organic stabil prin intermediul caruia ionul metalic este mai usor de transportat prin organism. Asa se intampla si in cazul de fata, ceea ce explica de ce suplimentele cu magneziu bisglicinat au o biodisponibilitate crescuta.
Diferenta fata de alte forme de magneziu
Magneziul bisglicinat este singura forma care, pe langa aportul de magneziu, confera organismului si o doza de glicina, chiar daca acesta si-o poate produce si singur. Un supliment este intotdeauna bine venit, glicina fiind implicata in sinteza colagenului, transmiterea semnelor nervoase, metabolismul energetic si detoxifierea ficatului.
Ca biodisponibilitate, suplimentele cu magneziu bisglicinat au cel mai mare grad de absorbtie, prezentand totodata un risc foarte scazut de efecte secundare si neavand interferente cu absorbtia altor minerale.
Biodisponibilitate si absorbtie superioara
Spuneam ca suplimentele cu magneziu bisglicinat au biodisponibilitate crescuta, iar in procente aceasta inseamna ca intre 80% si 90% din magneziul pe care il contin se absoarbe in sange si ajunge in celule, spre deosebire de alte forme a caror rata de absorbtie nu depaseste 50%. Formele respective se pot lega de alte substante din intestin si pot fi afectate de actiunea sucului gastric si enzimelor digestive, ceea ce nu se intampla cu magneziul bisglicinat.
Fiind legat de doua molecule de glicina, magneziul se ataseaza de proteine specifice transportului aminoacizilor, care asigura o absorbtie mai eficienta si mai rapida in comparatie proteinele care transporta mineralele.

Beneficiile suplimentelor cu magneziu bisglicinat pentru sanatate
Datorita ratei crescute de absorbtie, suplimentele cu magneziu bisglicinat inglobeaza majoritatea beneficiilor asociate cu acest mineral esential, pe care ti le descriem in cele ce urmeaza.
Ameliorarea si prevenirea crampelor musculare
Unul din cele mai cunoscute beneficii asociate cu magneziul bisglicinat este detensionarea muschilor, iar prin aceasta prevenirea crampelor musculare sau ameliorarea intensitatii acestora, in cazul in care apar. Aceste probleme apar frecvent pe fondul deficitului de magneziu, mai ales in conditii de efort intens, care solicita muschii.
Reglarea ritmului cardiac
Si muschiul inimii are nevoie de magneziu pentru a functiona normal, asa ca administrarea de astfel de suplimente este benefica si pentru sanatatea cardiovasculara. Magneziul bisglicinat contribuie la reglarea ritmului cardiac, adica a batailor regulate ale inimii, prevenind astfel o serie de probleme ce pot aparea pe fondul unor deficiente functionale la nivelul muschiului inimii.
Reducerea stresului
Magneziul contribuie la producerea neurotransmitatorilor care transmit semnalele nervoase ce induc starea de relaxare si astfel are un efect benefic si asupra starii psihice, reducand anxietatea aparuta pe fond de stres si reducand impactul negativ al acestuia in plan psihic.
Cresterea nivelului de energie
Un alt rol important pe care il indeplineste magneziul in organism vizeaza producerea energiei la nivelul celulelor din corp. Din acest motiv suplimentele cu magneziu bisglicinat sunt un remediu impotriva oboselii si starilor de slabiciune, bineinteles daca acestea nu au la baza o problema de sanatate serioasa.
Cresterea rezistentei oaselor
Printre altele, magneziul este implicat si in procesul de absorbtie a calciului in oase, in conditiile in care 99% din calciul din organism se afla in sistemul osos. Magneziul contribuie astfel la cresterea densitatii osoase, intermediind absorbtia calciului care confera rezistenta oaselor si reduce riscul de fracturi.
Cui i se recomanda magneziul bisglicinat?
In primul rand, suplimentele cu magneziu bisglicinat sunt recomandate persoanelor cu deficit de magneziu, confirmat pe baza unor analize. Baza trebuie sa o constituie alimentele care contin acest mineral, iar in completarea dietei se administreaza astfel de suplimente in diferite doze, pentru completarea aportului de magneziu.
De asemenea, sportivii si persoanele active precum si cele care desfasoara activitati ce presupun efort fizic si solicitare musculara pot lua astfel de suplimente pentru a preveni crampele sau pentru ameliorarea acestora.
In conditii de stres prelungit sau daca ai insomnii ori somn agitat poti lua magneziu bisglicinat pentru a face fata presiunii psihice si a te odihni mai bine, acesta fiind eficient si in calmarea durerilor de cap.
De asemenea, daca urmezi un regim restrictiv sau esti in convalescenta dupa o perioada lunga de imobilizare la pat, suplimentele cu magneziu sunt recomandate pentru sustinerea sistemului muscular.
In acelasi timp, o alta categorie de persoane carora le este recomandata administrarea de magneziu bisglicinat este reprezentata de varstnici, in cazul carora absorbtia nutrienilor este incetinita iar un aport suplimentar este binevenit.
Cum se administreaza magneziul bisglicinat?
Cea mai importanta regula in administrarea de magneziu bisclicinat consta in respectarea dozei recomandate, care difera de la caz la caz in functie de nevoile fiecarei persoane. In general, dozele zilnice recomandate variaza intre 200 si 400 de miligrame, fiind de preferat ca acestea sa fie administrate cu apa sau in combinatie cu alimentele pentru a imbunatati si mai mult absorbtia.
Suplimentele cu magneziu bisclicinat sunt disponibile sub mai multe forme, si acesta fiind un detaliu important in ceea ce priveste absorbtia. Astfel, suplimentele sub forma de pudra, care se pot dizolva in apa sau adauga in mancare, precum si tabletele efervescente sau cele sub forma lichida se absorb mai usor, in timp ce magneziul sub forma de comprimate sau capsule are nevoie de mai mult timp pentru a ajunge in sange.
Magneziu bisglicinat: precautii si efecte secundare
Desi e considerat una dintre cele mai bine tolerate forme de magneziu, si acest tip de supliment poate cauza anumite efecte secundare, mai ales daca se administreaza in doze excesive si nu se tine cont de masurile de precautie mentionate in prospect.
Ca efecte secundare putem mentiona diareea – desi apare mai rar decat in cazul altor forme de magneziu – oboseala excesiva si scaderea tensiunii arteriale asociata cu o usoara senzatie de ameteala.
Persoanele cu afectiuni renale sau cardiovasculare, precum si femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa creara sfatul medicului inainte de a trece la administrarea de magneziu bisglicinat, la fel si cele care urmeaza un tratament cu antibiotice, diuretice, medicamente pentru hipertensiune arteriala sau pentru tratarea osteoporozei si afectiunilor tiroidiene.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: