Magneziul este un nutrient esential de care organismul beneficiaza prin intermediul alimentelor ce contin in mod natural acest mineral si al suplimentelor alimentare. In cazul suplimentelor alimentare se folosesc mai multe tipuri de magneziu iar unul dintre ele este si acest magnezi marin. Cum usor se poate deduce din denumirea sa, magneziul marin provine din apa de mare, din care este extras prin proceduri specifice fiind apoi procesat sub forma de suplimente alimentare.
Daca vrei sa afli cum se obtine magneziul marin, prin ce se de osebeste acesta de alte tipuri de magneziu si care sunt beneficiile sale pentru organism, iti recomandam sa nu te opresti aici cu lectura si sa continui sa ne urmaresti pana la finalul articolului.
Informatii despre magneziu (rol si functii in organism)
Indiferent ca ne referim la magneziul marin sau la cel provenit din alte surse, acesta este un mineral de care organismul are in permanenta nevoie, intrucat indeplineste o serie de roluri importante in functionarea sa. Mai exact, este implicat in peste 600 de reactii ce asigura printre altele derularea functiilor metabolice, sinteza proteinelor si a lipidelor sau transmiterea impulsurilor nervoase.
In organism exista aproximativ 25 de grame de magneziu, care este stocat in proportie de 55%-60% in oase, restul aflandu-se in muschi, tesuturi sau fiind dizolvat in fluidele corpului. Este mai putin important daca organismul primeste magneziu marin sau provenit din alte surse, ceea ce conteaza cu adevarat fiind asigurarea dozei zilnice necesare, prin intermediul alimentatiei.
Magneziul face posibila miscarea muschilor prin transmiterea impulsurilor nervoase de la creier, asigura echilibrul altor minerale si vitamine, contribuie la producerea energiei si la secretia de adrenalina, fiind implicat si in coagularea sangelui precum si curatarea acestuia de toxine.
Tipuri si forme de magneziu
Magneziul este un mineral care se gaseste in mod natural in multe fructe si legume, iar acestea trebuie sa constituie principala sursa a acestui mineral pentru organism. Pentru producerea de suplimente alimentare se foloseste indeosebi magneziu marin dar si magneziu provenit din zacaminte minerale. Odata extras, magneziul marin si cel din zacaminte se combina cu diferite substante care influenteaza gradul de solubilitate, absorbtia in sange si toleranta gastrica.
In functie de necesitati, acest magnezi marin si cel provenit din surse minerale sunt disponibile in suplimentele alimentare sub 7 forme, dupa cum urmeaza:
- Citrat de magneziu – obtinut prin combinarea magneziului cu acidul citric;
- Oxid de magneziu – este o sare obtinuta dintr-un amestec de magneziu si oxigen;
- Clorura de magneziu – magneziul se combina cu clorul, rezultand o sare cu un grad sporit de absorbtie in organism.
- Malat de magneziu – este o combinatie de magneziu si acid malic, folosita indeosebi pentru tratarea durerilor musculare.
- Taurat de magneziu – contine magneziu si taurina, contribuind la reglarea glicemiei si a tensiunii arteriale.
- Sulfat de magneziu – i se mai spune si sare Epsom si consta intr-o combinatie de magneziu, sulf si oxigen.
- Lactat de magneziu – este o sare formata prin combinarea magneziului cu acidul lactic, care se foloseste mai rar ca supliment alimentar.
Magneziu marin – ce este si cand se utilizeaza
Magneziul marin este cea mai des utilizata forma de magneziu natural folosita pentru producerea suplimentelor alimentare, dat fiind faptul ca metoda de extractie este mai ieftina decat cea care presupune extractia din zacaminte. De asemenea, s-a constatat ca magneziul marin este mai usor absorbit in organism iar acesta constituie un alt motiv pentru care este preferat de procuratorii de suplimente alimentare.
Asa cum spuneam, magneziul marin provine din apa de mare care, pe langa sare, contine si alte elemente minerale. Pentru a obtine magneziul marin este nevoie in prima faza sa se identifice zonele cu o concentratie mai marea acestui mineral. De aici sunt extrase cantitati mari de apa de mare, care este supusa apoi unui proces de evaporare controlat.
Cand solutia devine suficient de concentrata in urma evaporarii apei, se adauga substante chimice care actioneaza cu ionii de magneziu, formand un precipitat solid. Acesta este apoi supus unui proces de filtrare, spalare si recristalizare, iar dupa uscare se obtine magneziu marin in stare pura.
In functie de forma dorita, tipul de magneziu marin astfel obtinut poate fi combinat cu alte substante pentru a obtine unul din cele 7 tipuri enumerate in capitolul anterior.
Fiind usor absorbit de organism in oricare dintre forme, magneziul marin isi atinge scopurile pentru care este administrat, de aici rezultand si o serie de beneficii pe care le prezentam in capitolul urmator.
Magneziu marin – beneficii importante
Asadar, magneziul marin se gaseste in compozitia celor mai multe suplimente alimentare, iar beneficiile sale sunt cel mai bine puse in valoare in cazul persoanelor cu o alimentatie saraca in acest nutrient, a celor cu deficit de magneziu dar si in cazul celor care necesita o doza mai mare decat in mod obisnuit.
In astfel de situatii, se recomanda completarea dietei cu suplimente alimentare pe baza de magneziu marin, in scopul evitarii efectelor asociate cu deficienta de magneziu. Astfel, beneficiile administrarii de magneziu marin atunci cand este cazul sunt urmatoarele:
Prevenirea durerilor musculare
Magneziul marin asigura transmiterea impulsurilor nervoase intre creier si muschi, ceea ce contribuie la coordonarea miscarilor. Miscarea determina contractia si relaxarea muschilor iar in cazul deficitului de magneziu acestia nu mai functioneaza la parametri optimi. Astfel apar crampe sau spasme musculare dureroase ce pot degenera si afectiuni mai grave sau pot creste riscul unor accidentari.
Suplimentele cu magneziu marin previn astfel probleme, precum si oboseala musculara.
Reglarea tensiunii arteriale
Magneziul marin contribuie si la relaxarea muschilor netezi din peretii vaselor sanguine, care devin astfel mai elastice si permit trecerea unui flux mai mare de sange fara ca presiunea acestuia sa creasca. Administrarea de magneziu marin contribuie in acest mod la mentinerea tensiunii arteriale in limitele normale, prevenind hipertensiunea si bolile cardiovasculare asociate acesteia.
Cresterea nivelului de energie
Productia de energie la nivelul celulelor depinde si de aportul de magneziu din organism si astfel se explica de ce persoanele cu deficit din acest nutrient se confrunta frecvent cu stari de oboseala, putandu-se ajunge chiar si la oboseala cronica. In astfel de situatii, administrarea de suplimente cu magneziu marin creste nivelul de energie si face sa dispara starea de oboseala nejustificata.
Mentinerea densitatii osoase
Desi calciul este principalul mineral care intra in componenta oaselor, magneziul joaca la randul sau un rol important in sanatatea sistemului osos. O cantitate insuficienta de magneziu slabeste rezistenta oaselor, care devin astfel mai predispuse la fracturi chiar si in urma unor traumatisme usoare. De cealalta parte, administrarea de magneziu marin completeaza deficitul si aduce la un nivel normal densitatea osoasa, reducand riscurile de accidentari.
Echilibrul mineralelor si vitaminelor
Pe langa functiile enumerate pana acum, magneziul favorizara absorbtia altor elemente nutritive si totodata controleaza modul in care celulele folosesc aceste resurse. Mai exact, magneziul mijloceste absorbtia calciului din tractul digestiv in sange si apoi in oase, prevenind totodata depunerea acestuia in interiorul vaselor sanguine. De asemenea, magneziul actioneaza impreuna cu potasiul, vitamina D si vitamina K, regland permanent si nivelurile acestor nutrienti pentru a mentine un echilibru in organism
Magneziu marin – contraindicatii si reactii adverse
Dupa cum spuneam, administrarea de magneziu marin se face doar cand este necesar, mai exact cand exista un deficit sau este nevoie de o cantitate mai mare decat poate fi asigurata printr-o dieta normala. Asadar, o prima contraindicatie se refera la administrarea fara motiv a suplimentelor alimentare, caz in care cel mai adesea apar tulburari digestive precum diareea, varsaturile sau crampele abdominale.
Doza zilnica recomandata este de 350 de miligrame de magneziu pe zi, iar aceasta poate fi asigurata prin intermediul alimentatiei. Administrarea de suplimente cu magneziu marin este bine sa se faca dupa o discutie prealabila cu medicul, eventual si pe baza unor analize care sa ateste ca acest lucru este necesar. Recomandarea se refera in special pacientilor care sufera de afectiuni cronice renale sau de boli cardiovasculare, intrucat magneziul poate interfera cu unele medicamente administrate sau poate afecta in mod direct functionarea rinichilor sau a inimii.
In mod normal, excesul de magneziu se elimina pe cale naturala prin urina insa uneori, pe langa tulburarile digestive, poate cauza si dureri de cap oboseala sau slabiciune musculara. In concluzie, magneziul marin este un mineral extras din apa de mare, folosit cu preponderenta in industria farmaceutica pentru fabricarea de suplimente alimentare. Aceasta pentru ca magneziul constituie totodata un nutrient esential, iar administrarea unor astfel de suplimente este necesara atunci cand o dieta nu poate asigura doza recomandata.
Producatorii de suplimente alimentare prefera sa utilizeze acest tip de magneziu marin intrucat se absoarbe mai bine in organism, iar procedura de obtinere este mai ieftina decat cea care presupune extragerea magneziului din zacaminte minerale.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: