Vitamina E este o vitamina liposolubila, cu proprietati antioxidante, numita stiintific tocoferol, reprezentand unul dintre agentii antioxidanti de baza ai organismului. Organismul are nevoie de tocoferol, iar beneficiile acesteia au fost de mult dovedite de comunitatea medicala.
Poate cel mai important rol al vitaminei E este cel profilactic si curativ in bolile cardiovasculare, dar aceasta contribuie si la mentinerea sanatatii pielii si a ochilor. De asemenea, tocoferolul are un rol important in mentinerea unui sistem imunitar puternic.
Daca necesarul nu poate fi asigurat din surse naturale, este recomandata suplimentarea aportului de vitamina E din surse alternative. Tocoferolul se regaseste cu precadere in sursele vegetale, cereale integrale, nuci, seminte, leguminoase si uleiuri rafinate. In lipsa unei diete bogate in aceasta vitamina, se poate apela la suplimentele naturale ce o contin.
Carenta de vitamina E se poate manifesta prin forme inclusiv severe legate de dificultati in coordonarea miscarilor sau dificultati de mers, dureri sau slabiciune musculara, tulburari de vedere si tulburari generale.
Ce este vitamina E si care este rolul ei in organism?
Vitamina E sau tocoferolul este o vitamina liposolubila, adica se dizolva in grasimi. In natura, exista 8 forme diferite de compusi ai vitaminei E: alfa-, beta-, gamma- si delta-tocoferoli si alfa-, beta-, gamma- si delta-tocortienoli. Cea mai intalnita forma este alfa-tocoferolul , care este, de asemenea, cea mai activa componenta vitaminica.
Functia principala a vitaminei este cea antioxidanta, protejand membranele celulare, proteinele, lipidele si ADN-ul din organismul uman, prin reducerea radicalilor liberi si prevenirea raspandirii acestora. In acest mod, vitamina ajuta la prevenirea depunerii colesterolului rau (LDL) in artere.
In contextul in care vitamina E are si proprietati antiinflamatorii si vasodilatatoare, are un important rol cardioprotector, in special in ceea ce priveste profilaxia secundara, adica evitarea complicatiilor sau agravarii starii generale la persoanele deja afectate de ateroscleroza.
Vitamina E s-a dovedit benefica in cazul persoanelor cu risc crescut de a dezvolta boli sau complicatii cardiovasculare, precum si celor cu antecedente de infarct sau accidente vasculare cerebrale.
In plus, in cazul persoanelor care au suferit operatii de bypass, s-a demonstrat ca tocoferolul poate fi un aliat de nadejde. De asemenea, vitamina E intervine favorabil in sanatatea glandelor sexuale si a celor endocrine.
-
Naturalis Crema de noapte Antirid 45+ x 50ml
Disponibil la
Pe de alta parte, tocoferolul are efecte anticancer si antiimbatranire. Tocmai pentru ca este o vitamina antioxidanta, aceasta ofera toate beneficiile asociate termenului, de la protectia anticancer pana la efectele antiimbatranire ori de protectie fata de diferite procese degenerative, cum este cataracta.
Tocoferolul pentru sistemul imunitar
In plus, a fost demonstrata capacitatea tocoferolului de a stimula si intari sistemul imunitar. Administrarea de tocoferol poate avea efecte benefice in special in cazul varstnicilor care se confrunta cu un declin al imunitatii, vitamina E stimuland formarea de anticorpi.
Potrivit unui studiu, administrarea unor doze mici, dar regulat si pe o perioada mai mare de timp in cazul seniorilor a dus la scaderea numarului de infectii ale tractului respirator superior.
De asemenea, in urma unor alte studii, a fost reliefata capacitatea tocoferolului de a incetini declinul cognitiv in cazul persoanelor de varsta a treia, in special in privinta intarzierii instalarii unor afectiuni specifice, cum ar fi dementa ori Alzheimer.
Care sunt simptomele carentei de vitamina E?
Doza zilnica recomandata de vitamina E este de 15 miligrame pe zi in cazul persoanelor cu varste de peste 14 ani, mai ridicata in cazul femeilor care alapteaza – 19 miligrame pe zi.
Deficitul sever de tocoferol se manifesta in principal prin simptome de natura neurologica, inclusiv afectarea echilibrului si coordonarii, leziuni ale nervilor senzoriali, slabiciune musculara ori dureri musculare si leziuni ale retinei.
Deficitul de vitamina E este intalnit in cazul persoanelor cu malnutritie severa ori in cazul celor care sufera de afectiuni ce au ca rezultat absorbtia slaba a grasimilor din alimente – de exemplu, copiii cu fibroza chistica.
De asemenea, printre alti factori care pot provoca deficit de tocoferol se numara consumul exagerat de alimente cu continut scazut de rgasimi si alimente procesate, boli legate de ficat, pancreas ori vezica biliara.
Copiii nascuti prematur prezinta, de regula, deficit sever de vitamina E. Sistemul nervos al acestora poate fi deosebit de vulnerabil la deficitul de tocoferol: copiii cu deficienta severa de vitamina E la nastere netratati cu vitamina E dezvolta rapid simptome neurologice.
Acestea sunt principalele semne ale carentei de tocoferol:
Caderea parului
Desi caderea parului este un fenomen normal sau accelerat pe fondul stresului, cand devine severa ar putea fi cazata de carenta de vitamina E. Ajutand la o buna circulatie a sangelui, tocoferolul contribuie la sanatatea scalpului si a foliculilor de par. Prin urmare, deficitul de tocoferol poate duce la pierderea parului.
Anemie
Anemia apare ca urmare a cantitatii reduse de globule rosii din sange. Deficitul de tocoferol poate duce la degradarea globulelor rosii si la aparitia anemiei.
Pierderea echilibrului din cauza lipsei de tocoferol
Fiind un antioxidant excelent, carenta de vitamina E poate provoca stres oxidativ asupra celulelor sau tesuturilor. Astfel, poate fi afectat sistemul nervos central, ceea ce poate genera scaderea reflexelor, afectarea coordonarii, pierderea echilibrului sau furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor.
Stare de oboseala generala
O stare de oboseala generalizata si inexplicabila poate fi o alta consecinta a carentei de vitamina E. De asemenea, pierderea energiei sau slabiciunea musculara sunt alte semne ale deficitului de tocoferol din organism.
Probleme de fertilitate
Tocoferolul mentine sanatatea sistemului reproductiv, lipsa acesteia putand provoca infertilitate, ba chiar si avorturi spontane. In cazul barbatilor, prostata marita, impotenta si sterilitatea sunt efecte ale carentei de tocoferol.
Pielea uscata
O piele uscata este o consecinta a unei cantitati insuficiente de vitamina E din organism. De aceea, aceasta vitamina sau tocoferolul este un ingredient important al cremelor si lotiunilor hidratante.
Lipsa de vitamina E inseamna o imunitate scazuta
Vitamina E este importanta pentru asigurarea unui sistem imunitar puternic. Deficienta acestei vitamine poate provoca boli infectioase, iar recuperarea pacientului dupa o afectiune de acest gen va fi mult mai greoaie.
Probleme de vedere
Carenta de tocoferol poate provoca probleme de vedere, inclusiv degenerarea retinei ori favorizarea cataractei. De asemenea, deficitul de tocoferol poate cauza uneori vedere incetosata ori poate crea dificultati in vederea pe timp de noapte.
Crampe la picioare
Crampele musculare la picioare pot constitui de asemenea semne ale carentei de aceasta vitamina. Aparitia acestora, mai ales in timpul somnului, sunt rezultatul lipsei vitaminei E in cantitati suficiente.
Cancerul provocat de carenta de vitamina E
O carenta severa si prelungita de vitamina E poate duce la cresterea riscului de cancer, in special cancer de ovare si de san. De asemenea, lipsa acestei vitamine poate spori efectele secundare ale radiatiilor si poate scadea eficienta chimioterapiei, in cazul pacientilor care urmeaza tratamente impotriva cancerului.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: