Menta este o planta medicinala care ofera o satisfactie aparte atunci cand este folosita atat pentru uz intern cat si pentru uz extern, datorita aromei sale specifice si senzatiei racoroase pe care o induce. Aceste proprietati ii sunt conferite de mentol, principalul compus natural specific acestei plante si subiectul despre care am hotarat sa vorbim azi.
Iti vom arata in cele ce urmeaza ce este mentolul, ce proprietati are el, ce beneficii aduce pentru sanatate, in general, si pentru piele, in mod special.
Ce este mentolul
Mentolul este o substanta chimica de natura organica ce se gaseste in mod natural in partile vegetale ale mentei, careia ii si confera aroma inconfundabila si efectul racoritor care apare atunci cand aceasta este consumata sau aplicata pe piele. Din punct de vedere chimic, mentolul este un alcool, care la temperatura camerei are forma cristalina, incolora sau cu o usoara nuanta de alb.
Are o consistenta ceroasa, iar la temperaturi mai ridicate se lichefiaza, pentru a reveni apoi la forma cristalina, cand temperatura revine le normal. Mentolul se obtine prin extragerea sa din frunzele si tulpinile de menta, fiind folosit in industria farmaceutica, industria cosmetica dar si cea alimentara.
In afara de gustul si aroma racoritoare care il recomanda ca un ingredient perfect pentru dulciuri si bauturi, mentolul are si o serie de proprietati terapeutice datorita carora este folosit in diverse produse pentru ingrijirea pielii dar si in suplimente alimentare si medicamente.
Mai exact, mentolul are un efet calmant, este antiinflamator, decongestionant, stimulant pentru circulatia sanguina si totodata este benefic pentru digestie. De asemenea, actioneaza si ca un anestezic slab la nivel cutanat.
Mai mult de atat, mentolul este folosit si ca insecticid, intrucat mirosul sau placut pentru oameni se pare ca nu este si pe placul insectelor, care il evita cand il simt de la distanta.
Disponibil la
Mentol, beneficii pentru piele
Multe creme, geluri, unguente si uleiuri esentiale pentru ingrijirea pielii au ca ingredient mentolul, folosit nu doar pentru mirosul placut si senzatia racoritoare pe care le confera ci si datorita altor beneficii pe care le atrage si pe care ti le prezentam in continuare.
Calmeaza iritatiile
Mentolul este folosit frecvent pentru ameliorarea iritatiilor pielii, aparute ca urmare a intepaturilor de insecte, a arsurilor solare, a acneei sau a altor afectiuni cutanate. Multe dintre aceste iritatii sunt asociate cu inflamatia, iar mentolul are efect antiinflmator. Asadar, aplicat pe zona afectata, reduce inflamatia care este cauza iritatiei.
In acelasi timp, mentolul actioneaza asupra receptorilor senzoriali din piele, care trimit creierului semnale interpretate ca o scadere de temperatura, ceea ce explica acea senzatie racoroasa ce amelioreaza disconfortul dat de iritatiile cutanate.
Reduce mancarimea
Prin acelasi efect racoros pe care il induce pe suprafetele de piele pe care este aplicat, mentolul amelioreaza si senzatia de mancarime asociata cu unele eczeme sau alte probleme cutanate. Acea senzatie falsa de racoare distrage atentia creierului de la celelalte semnale transmise de receptorii de pe piele si astfel mancarimea nu mai este perceputa la fel de intens. In acelasi timp, mentolul calmeaza mancarimea si datorita efectului de anestezic, care amorteste nervii ce percep acea senzatie neplacuta.
Amelioreaza durerea
Ca anestezic usor, este normal ca mentolul sa amelioreze si durerea aparuta in urma unor leziuni, traumatisme sau infectii la nivelul pielii. Actioneaza prin acelasi mecanisme explicate pana acum, respectiv amortirea nervilor care percep durerea si distragerea atentiei creierului prin acea senzatie racoroasa pe care o genereaza cand e aplicat pe piele.
Stimularea circulatiei
Senzatia de racoare conferita de mentol la nivelul pielii declanseaza si o reactie a organismului, care creste fluxul de sange directionat catre zona respectiva, pentru a ridica temperatura. In acelasi timp, mentolul determina si o usoara relaxare a muschilor netezi din peretii vaselor sanguine care, asociata cu cresterea fluxului de sange, duce la o imbunatatire a circulatiei. Aplicat in mod constant, mentolul poate contribui astfel la mentinerea unui aspect sanatos al pielii.
Mentol, beneficii pentru sanatate
Mentolul este folosit ca remediu si pentru uz intern, dar si pentru inhalatii sau aromaterapie. Totodata, il regasim ca ingredient in diferite medicamente si suplimente alimentare datorita unor beneficii pentru sanatate precum cele de mai jos.
Decongestionarea cailor respiratorii
Multe produse farmaceutice impotriva tusei si a durerilor de gat, contin mentol intrucat acesta are proprietati antiinflamatoare si in acelasi timp distruge virusurile si bacteriile care provoaca infectii in caile respiratorii. Mentolul reduce inflamatia care cauzeaza durerile de gat prin distrugerea agentilor patogeni si diminueaza secretia de mucus care determina tusea si duce la infundare sinusurilor si ingreunarea respiratiei.
Ameliorarea problemelor digestive
Ceaiul de menta este un remediu consacrat impotriva diareei si a altor tulburari digestive, iar acest lucru se datoreaza tot mentolului. Odata ajuns in stomac, mentolul stimuleaza secretia de enzime digestive ceea, ce duce la imbunatatirea digestiei si ameliorarea disconfortului abdominal dat de anumite tulburari. Totodata are efect relaxant asupra musculaturii tractului digestiv, reducand spasmele care stau la baza crampelor abdominale. Mentolul este eficient si impotriva indigestiei si balonarii, calmand totodata si arsurile gastrice.
Calmarea durerilor de cap
Ceaiul de menta este folosit frecvent si ca remediu impotriva migrenelor datorita efectului relaxant pe care mentolul il are supra muschilor si nervilor. In acelasi scop, mentolul se utilizeaza si pentru uz extern sub forma de ulei de menta, care se aplica pe frunte si pe tample.
Mentinerea sanatatii orale
Am precizat deja ca mentolul are proprietati antimicrobiene, iar datorita acestei calitati este folosit frecvent ca ingredient in pastele de dinti. Contrar parerii multora, mentolul nu are doar rolul de a da o aroma placuta acestor produse de ingrijire orala, ci este un ingredient activ impotriva bacteriilor din cavitatea bucala. Astfel, contribuie la prevenirea cariilor si a placii bacteriene iar in acelasi timp confera o respiratie proaspata.
Atenuarea crampelor mensturale
Datorita efectului relaxant pe care il asupra muschilor si a proprietatilor antiinflamatoare, mentolul este folosit adesea ca remediu pentru atenuarea durerilor generate de crampele menstruale. Administrat sub forma de ceai de menta, capsule mentolate, dropsuri sau drajeuri, mentolul actioneaza asemeni medicamentelor antiinflamatoare.
Ameliorarea durerilor articulare si musculare
Aplicat sub forma de creme sau unguente pe articulatiile dureroase sau pe muschii care au suferit contracturi ori alte leziuni, mentolul isi pune si de aceasta data in valoare proprietatile analgezice, reducand inflamatiile si totodata intensitatea durerii. Efectul este insa unul temporar, astfel ca trebuie sa fie aplicat in mod constant.
Autor: Catalin Tantareanu
Data publicarii: 18.04.2024
Data ultimei actualizari: 21.06.2024
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: