fbpx

Miere de Manuka: beneficii surprinzatoare pentru sanatatea ta

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Se vorbeste tot mai des in ultima vreme despre miere de Manuka si despre calitatile sale care o recomanda ca un super aliment. Din acest motiv mierea de Manuka are si un pret pe masura, fiind mai scumpa decat alte tipuri de miere cunoscute, insa popularitatea sa nu este doar rezultatul campaniilor de marketing menite sa justifice acest pret. Intr-adevar, mierea de Manuka este un aliment cu proprietati deosebite, am putea spune chiar unice raportate la alte tipuri de miere, iar aceste calitati sunt certificate oficial.

Mai exact, exista un sistem de certificare gestionat de o asociatie independenta a producatorilor de miere de Manuka ce atribuie un scor de calitate mierii de acest tip, pe baza unor analize in laboratoare autorizate.

Asadar, o miere de Manuka autentica este marcata cu un factor unic de clasificare, in functie de care calitatea ei poate fi evaluata cu usurinta.

In cele ce urmeaza iti vom explica pe larg ce calitati speciale are mierea de Manuka si te vom ajuta sa intelegi semnificatia factorului unic de clasificare ce garanteaza aceste calitati.

Ce este mierea de Manuka?

Mierea de Manuka este un tip de miere monoflora, adica produsa din nectarul unei singure specii de plante, in cazul de fata fiind vorba de florile arborelui de Manuka. Este vorba de un arbore care creste in Noua Zeelanda si Australia, astfel ca acestea sunt singurele zone de pe glob in care se produce miere de Manuka. Procesul nu difera cu nimic de cel prin care se produc si alte tipuri de miere, albinele colectand nectarul florilor din arborele de Manuka, pe care il descompun cu ajutorul enzimelor digestive si il depun in fagurii din stup, pe care ii sigileaza cu ceara.

In schimb, difera calitatile produsului final, mierea de Manuka avand proprietati medicinale si beneficii pentru sanatate net superioare altor tipuri de miere. Aceste proprietati se datoreaza in buna parte unor compusi unici pe care mierea de Manuka ii contine.

Mai trebuie adaugat ca populatiile indigene folosesc miere de Manuka atat ca aliment cat si ca remediu naturist  din cele mai vechi timpuri, in timp ce in Europa aceasta a devenit cunoscuta abia din secolul al 19-lea.

Factorul Unic Manuka (UMF): ce este si cum se masoara

Pentru ca a ajuns sa fie  cunoscuta in toata lumea datorita calitatilor sale, mierea de Manuka a devenit si obiect de contrafacere, existand multi „intreprinzatori” care au dorit sa profite de pe urma popularitatii sale. Producatorii din Noua Zeelanda au reactionat iar prin asociatia care ii reprezinta au implementat un sistem de masurare a calitatii si atestare a autenticitatii acestui produs. Astfel a aparut Factorul Unic Manuka sau pe scurt UMF (Unique ManukaFactor).

Sistemul este reglementat de producatorii de miere de Manuka din Noua Zeelanda prin  Unique Manuka Factor Honey Association, iar in baza sa fiecare borcan de miere este marcat cu factorul UMF care confirma autenticitatea produsului si totodata ofera informatii despre calitatea sa pe baza unor indicii esentiele.

Componentele cheie ale UMF

Aceste indicii in baza carora o miere de Manuka este certificata si evaluata prin  sistemul UMF sunt in numar de 3, dupa cum urmeaza:

  • MGO (metilglioxal) – este principala substanta activa cu efect antibacterian din mierea de Manuka si totodata principalul element care face distinctia intre aceasta si alte tipuri de miere;
  • Leptosperin – nu influenteaza efectele mierii insa constituie un marker al autenticitatii intrucat este o substanta naturala specifica doar florilor de Manuka.
  • DHA (dihidroxiacetona) – este o substanta din nectarul florilor de Manuka ce constituie precursorul MGO. Mai exact, pe masura ce o miere de Manuka se matureaza, DHA se transforma in MGO.

Mecanismul de actiune al MGO

Folosita in scop terapeutic, mierea de Manuka se remarca datorita efectului antibacterian dat de MGO, cu cat concentratia acestuia este mai mare cu atat mierea fiind mai eficienta impotriva bacteriilor. MGO nu distruge efectiv bacteriile, insa penetreaza membrana celulara a acestora iar prin diverse mecanisme le slabeste sistemul natural de aparare si totodata le inhiba capacitatea de a se dezvolta si a se inmulti. Astfel, prin MGO, mierea de Manuka impiedica propagarea bacteriilor si le face vulnerabile, fiind astfel mai usor de neutralizat de catre celulele imunitare ale organismului.

Miere de Manuka, proprietati unice

Mierea de Manuka este considerata superioara celorlalte tipuri de miere datorita unor proprietati specifice si a faptului ca are o actiune mai puternica asupra unor probleme de sanatate, fiind astfel un remediu naturist mai eficient. In continuare, va prezentam principalele calitati care fac din mierea de Manuka un produs special, care poate fi folosit atat ca aliment, cat si ca medicament.  

Activitate antibacteriana puternica

Pe buna dreptate, despre mierea de Manuka se  pune ca este un adevarat antibiotic natural, datorita eficientei cu care actioneaza impotriva unei game variate de bacterii. Si alte tipuri de miere au efect antibacterian, insa mierea de Manuka este eficienta inclusiv impotriva bacteriilor puternice, care au dezvoltat rezistenta la antibiotice. Actiunea antibacteriana este cu atat mai pronuntata cu cat nivelul de MGO din mierea de Manuka este mai ridicat.

Proprietati antiinflamatorii

Consumul de miere de Manuka poate contribui si la reducerea inflamatiilor, ameliorand astfel durerea si celelalte simptome neplacute asociate cu procesul inflamator. Din acest motiv este recomandata ca remediu naturist in tratamentul afectiunilor inflamatorii precum artritele, sau colita ulcerativa.

Proprietati antioxidante

Mierea de Manuka are si un continut bogat de antioxidanti, care neutralizeaza niste compusi chimici prezenti in organism, numiti radicali liberi. Acestia cauzeaza stres oxidativ constand in faptul ca reactioneaza cu celulele si moleculele din corp modificandu-le structura si functionalitatea, ceea ce creeaza premisele aparitiei unor boli cronice si altor probleme de sanatate. Astfel, consumul de miere de Manuka reduce stresul oxidativ si odata cu el riscurile asociate.

Mentinerea sanatatii orale

Proprietatile antibacteriene recomanda mierea de Manuka si ca un bun produs in mentinerea sanatatii orale prin faptul ca previne formarea placii bacteriene si aparitia cariilor.

Ameliorarea problemelor digestive

Consumul de miere de Manuka ajuta la mentinerea echilibrului florei intestinale pentru ca impiedica inmultirea bacteriilor patogene si totodata actioneaza ca pansament gastric, calmand arsurile la stomac si contribuind la vindecarea ulceratiilor de la nivelul mucoasei gastrice.

Beneficii asociate consumului de miere de Manuka

Datorita continutului de compusi activi si proprietatilor enumerate anterior, consumul de miere de Manuka atrage si o serie de beneficii, dupa cum urmeaza:

Imbunatatirea imunitatii

Prin efectul antibacterian si antioxidant, mierea de Manuka vine in sprijinul sistemului imunitar actionand impreuna cu acesta impotriva bacteriilor patogene si a radicalilor liberi.

Vindecarea ranilor

Aplicata pe leziuni deschise sau suprafete afectate de arsuri, mierea de Manuka previne infectarea ranilor si reduce inflamatia, favorizand astfel procesul de vindecare.

Combaterea acneei

Acneea este cauzata de bacterii care se dezvolta in porii infundati cu sebum, astfel ca aplicarea pe piele a unei substante antibacteriene, asa cum este si mierea de Manuka, amelioreaza si previne aceste infectii ce duc la aparitia cosurilor.

Cum sa alegi si sa utilizezi mierea de Manuka?

Dupa cum spuneam, pe piata pot exista si produse comercializate ca miere de Manuka dar care in realitate nu au nimic in comun cu aceasta, fiind contrafacute. De asemenea, exista mai multe tipuri de miere de Manuka autentica, unele destinate consumului iar altele fiind recomandate ca remediu naturist. Asadar este important sa stii  cum sa alegi mierea de Manuka autentica si cum sa o folosesti, iar in acest sens iti oferim indicatiile necesare.

Verificarea valorii UMF sau MGO

In primul rand, pentru a te convinge ca alegi o miere de Manuka autentica trebuie sa examinezi eticheta pentru a verifica daca are marcajul UMF urmat de o cifra. De asemenea poti gasi si produse care nu sunt marcate UMF insa au pe eticheta o indicatie referitoare la nivelul MGO. In general, mierea provenind de la producatori inscrisi in Unique Manuka Factor Honey Association poarta marcajul UMF (optional si MGO) iar mierea de la producatori care nu sunt membri ai asociatiei poarta marcajul MGO.

Miere de Manuka de consum versus miere de Manuka medicinala

Mierea de Manuka pentru consum poate fi deosebita de cea medicinala in functie de valorile inscrise in dreptul UMF sau MGO. Astfel o miere de Manuka cu un indice UMF sub 10+ sau indice MGO sub 263+ este recomandata pentru consum, avand o actiune antibacteriana slaba dar fiind eficienta in intarirea imunitatii.

Mierea cu UMF 15+ sau MGO 514+ este recomandata in tratarea infectiilor bacteriene usoare, in timp ce mierea cu UMF 20+ sau MGO 829+ este recomandata pentru uz extern, avand o actiune antibacteriana foarte puternica.

Mierea cu UMF 25+ sau MGO 1200+ este extrem de puternica antibacterian dar si foarte rara, iar administrarea se face in situatii speciasle sub supravegherea unui specialist.

Moduri de utilizare interna

Mierea de Manuka poate fi consumata ca atare iar pentru a-i mari eficienta este recomandat sa se consume pe stomacul gol. De asemenea, se poate folosi ca indulcitor pentru ceai sau alte bauturi ori preparate, cu recomandarea de a nu o incalzi foarte tare intrucat temperaturile ridicate distrug o parte din substantele active.

Moduri de utilizare externa

Pentru tratarea leziunilor deschise, arsurilor sau acneei, mierea de Manuka se aplica direct pe pielea curata, in zonele afectate, in strat subtire si uniform. In acelasi timp,  poate fi adaugata in creme sau alte produse de ingrijire a pielii.

Precautii si posibile efecte secundare

Desi plina de beneficii, mierea de Manuka nu trebuie consumata in exces intrucat contine multe calorii si favorizeaza excesul ponderal. Totodata, diabeticii si persoanele cu prediabet trebuie sa consume cu moderatie miere de Manuka intrucat   duce la cresterea glicemiei din cauza continutului ridicat de zaharuri.

Nu este recomandata copiilor sub un an pentru ca exista riscul ca in cazul unora dintre ei sa declaseze botulism iar persoanele alergice la polen sau produse apicole trebuie sa isi testeze in prealabil toleranta la miere de Manuka. 

Pentru consum se recomanda doar mierea cu UMF sub 10 + sau MGO sub 263+, iar in scop terapeutic trebuie ca se ceara in prealabil si sfatul unui medic.

Consumata in cantitati mari, mierea de Manuka poate cauza diaree, balonare si dureri abdominale, iar pe termen lung duce la cresterea glicemiei si a greutatii corporale. De asemenea, in cazul persoanelor alogice  mierea de Manuka poate cauza eruptii cutanate, mancarime, inflamatii la nivelul fetei sau gatului.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: