Odata cu sosirea sezonului cald, placerea unei plimbari in natura sau a unui picnic la iarba verde poate fi stricata de o muscatura de capusa, care se produce parca din senin. Capusele sunt mici insecte din familia arahnidelor, care traiesc in general in zonele cu vegetatie abundenta, putand fi intalnite in parcuri, la marginea padurilor, pe camp sau chiar in gazonul sau gardurile vii din curte.
Se hranesc cu sangele oamenilor sau animalelor, iar in acest scop se ataseaza de pielea acestora infigand in ea o mica „trompa” prin care sug lichidul vital. Desi sunt destul de rare cazurile in care da complicatii grave, muscatura de capusa presupune anumite riscuri, iar din acest motiv trebuie actionat cat mai rapid cu putinta pentru inlaturarea insectei.
Pe de alta parte, muscatura de capusa genereaza si un oarecare disconfort, dat fiind faptul ca insecta poate ramane infipta in piele mai multe zile, timp in care incepe sa se umfle pe masura ce suge sangele din corpul gazdei.
Cum sa recunosti o muscatura de capusa
De multe ori, muscatura de capusa nu este resimtita imediat dupa ce are loc, fiind depistata ulterior fie datorita simptomelor generate, fie absolut din intamplare. Din acest motiv, este recomandata o examinare amanuntita a corpului dupa o plimbare mai lunga in natura, dupa un picnic sau dupa orice alta activitate intr-un mediu in care e posibil sa existe capuse.
Muscatura de capusa e usor de detectat vizual sau tactil, dat fiind faptul ca insecta ramane atasata de piele. Totusi, trebuie sa tii cont de faptul ca aceasta alege zone mai ferite vederii, nu pentru ca s-ar ascunde, ci pentru ca aici este pielea mai subtire si mai usor de penetrat. Prefera zona axilelor, zona inghinala, interiorul ombilicului, spatele genunchiului, gambele, scalpul si chiar interiorul urechilor.
Muscatura de capusa poate fi recunoscuta si dupa roseata aparuta la nivelul pielii insotita uneori de o usoara inflamatie. Un alt indiciu il reprezinta reactii precum mancarimile sau durerea (suportabila) in zona muscaturii.
Dupa cateva zile, muscatura de capusa devine foarte usor de recunoscut datorita insectei care creste in volum, ajungand de la dimensiunea unei gamalii de bold la cea a unui bob de mazare.
-
Assista RepelX Spray impotriva insectelor x 100 ml
Disponibil la
Care sunt semnele si simptomele muscaturii de capusa
In multe situatii, muscaturile de capusa pot fi total asimptomatice, in altele pot provoca o usoara reactie locala, iar in cazuri mai rare, simptomele pot fi mai severe sau chiar grave.
Manifestarile pot varia de la o persoana la alta, fiind influentate si de particularitatile insectei care provoaca muscatura. In general, simptomele resimtite pot fi urmatoarele:
- Iritatie si mancarime locala – dupa muscatura de capusa poate aparea un oarecare disconfort in zona respectiva, datorat iritatiei. Aceasta este insotita de mancarimi, iar de multe ori muscatura de capusa este descoperita atunci cand pacientii se scarpina.
- Eritem – in unele cazuri, in jurul muscaturii de capusa poate aparea o pata rosie care se extinde treptat avand o forma circulara. Aceasta poate fi o reactie alergica sau un prim indiciu pentru boala Lyme – una din cele mai grave complicatii ale muscaturii de capusa.
- Inflamatie locala – muscatura de capusa poate determina si inflamarea zonei afectate, insotita uneori de durere locala sau sensibilitate crescuta a pielii.
In cazul in care apar infectii asociate muscaturii de capusa, persoanele afectate pot avea stari febrile, dureri musculare si articulare, dureri de cap, frisoane, transpiratie excesiva si stari de oboseala. Aceste simptome nu se datoreaza insa muscaturii de capusa propriu-zise, ci complicatiilor pe care aceasta le-a determinat.
Ce boli se transmit prin muscatura de capusa
Muscatura de capusa in sine nu este deloc periculoasa, insa riscurile sunt reprezentate faptul ca unele insecte pot fi purtatoare ale unor microorganisme pe care le introduc in corpul gazdelor, determinand aparitia unor boli pe care le vom prezenta pe scurt in cele ce urmeaza.
Boala Lyme
Este cea mai cunoscuta si totodata cea mai temuta boala transmisa prin muscatura de capusa, desi cazurile cu o astfel de cauza sunt destul de rare. Bolii i se mai spune si borelioza, dupa denumirea bacteriei Borellia burgdorferi, care o provoaca si care poate fi transmisa prin intermediul capuselor.
In prima faza, simptomele por fi confundate usor cu cele ale gripei, iar boala se agraveaza la cateva saptamani sau chiar un an dupa infectare. In acest stadiu afecteaza muschii, inima, nervii si articulatiile iar manifestarile se agraveaza progresiv, avand potential letal.
Encefalita de capusa
Este provocata de virusurile din familia Flaviviridae pentru care capusele reprezinta unul dintre vectorii de transmitere. In formele usoare, simptomele pot include febra, dureri de cap, oboseala, slabiciune musculara si dureri articulare. In cazurile mai severe, boala poate progresa catre inflamatia creierului si a maduvei spinarii, determinand simptome neurologice precum meningita, encefalita si paralizia. Alte simptome pot include rigiditatea gatului, confuzie, tulburari de vedere si vorbire, convulsii si pierderea coordonarii motorii.
Anaplasmoza
Anaplasmoza este o boala infectioasa provocata de bacteriile Anaplasma, care pot fi transmise prin intermediul muscaturilor de capuse.
Simptomele anaplazmozei pot varia de la usoare pana la severe si se manifesta prin febra, dureri musculare si articulare, dureri de cap, oboseala si uneori eruptii cutanate. In cazurile severe sau la persoanele cu un sistem imunitar slabit, anaplazmoza poate duce la complicatii grave, cum ar fi afectarea rinichilor, insuficienta respiratorie si tulburari de coagulare a sangelui.
Febra hemoragica Crimeea – Congo
De aceasta data vorbim de o boala virala, care poate fi transmisa atat prin muscatura de capusa, cat si prin contactul direct cu sangele animalelor infectate. Un simptom caracteristic este sangerarea, care se poate manifesta prin aparitia unor pete rosii pe piele dar si prin epistaxis (sangerare nazala), sangerari gingivale sau chiar hemoragii interne.
Alte simptome sunt febra ridicata, dureri musculare, oboseala intensa, frisoane, dureri de cap, greata si varsaturi. In formele severe, boala poate duce la deces datorat insuficientei multiple de organe.
Ce sa faci in cazul unei muscaturi de capusa
Infectarea cu agentii patogeni amintiti nu se produce odata cu muscatura de capusa, fiind necesar un interval de cateva ore pentru ca acestia sa ajunga in corpul gazdei prin intermediul secretiilor injectate de insecta.
De aceea, este important sa se intervina in acest interval pentru indepartarea pericolului si eliminarea riscului de imbolnavire. Iata cum trebuie sa procedezi intr-o astfel de situatie:
-
Assista RepelX Gel intepaturi insecte x 30 ml
Disponibil la
Extragerea capusei
Pentru aceasta operatiune ai nevoie de o penseta cu un varf subtire, cu care trebuie sa prinzi usor capusa, cat mai aproape de piele. Nu incerca sa o smulgi cu degetele sau sa o rasucesti, pentru ca sub influenta presiunii exercitate, o buna parte din continutul abdominal al insectei va fi injectat in piele. De asemenea, exista riscul ruperii corpului capusei si a ramanerii capului infipt in piele.
Asadar, capusa se prinde usor cu penseta cat mai aproape de zona capului si se trage la fel de usor, dar ferm, fara a forta sau a strange penseta.
Dezinfectarea zonei
Dupa ce te-ai asigurat ca insecta a fost extrasa intreaga iar capul nu a ramas infipt in piele, zona muscaturii se spala bine cu apa si sapun dupa care se aplica si o solutie dezinfectanta pentru a distruge eventualii agenti patogeni ce pot infecta mica leziune.
Monitorizarea muscaturii
In urmatoarele 2-3 zile, zona afectata trebuie sa fie monitorizata pentru a observa daca apar anumite modificari in ceea ce priveste aspectul pielii, sau alte manifestari anormale. In mod normal, daca insecta a fost extrasa corect la mai putin de 24 de ore dupa muscatura, nu ar trebui sa apara complicatii, chiar daca aceasta era purtatoare de agenti patogeni. Daca pielea arata normal dupa 3 zile si nu simti durere sau mancarimi in zona muscaturii, poti considera ca ai trecut cu bine peste aceasta experienta.
In cazul in care nu ai reusit sa extragi corect capusa iar capul sau a ramas in piele, este recomandat sa faci o vizita la medic pentru a indeparta in siguranta corpul strain ce poate provoca o infectie. De asemenea, daca pielea se inroseste sau se inflameaza sau daca persista anumite manifestari anormale in zona muscaturii, este neaparat necesar sa mergi la medic, intrucat acestea pot fi semnele unor complicatii.
Mult mai bine ar fi sa te feresti de astfel de probleme, iar in acest sens iti recomandam sa folosesti un spray sau alta solutie repelenta impotriva capuselor si altor insecte. De asemenea e de preferat si sa iti protejezi pielea purtand pantaloni lungi si bluze cu maneca lunga atunci cand te plimbi prin zone in care pot exista capuse. Nu in ultimul rand, imediat ce ajungi acasa este recomandat sa bagi hainele la spalat si sa iti faci un dus pentru a indeparta capusele care pot ajunge pe piele.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: