fbpx

Muscatura de purice – cum o recunosti si cum actionezi

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Exista o conceptie total eronata conform careia persoanele care au ca animale de companie caini si pisici sunt cele mai predispuse riscului de a fi muscate de purici, „imprumutati” de la prietenii lor patrupezi. In realitate, puricii sunt prezenti in mult mai multe locuri decat in blana animalelor, iar daca ne referim la cele de companie,  acestea sunt de obicei protejate prin tratamente aplicate de stapanii lor.

Asadar, nu animalele sunt principalele vinovate pentru muscaturile de purice cu care ne putem alege fiecare dintre noi, indiferent daca stam sau nu prin preajma acestora.

In acest articol ne-am propus sa aratam tuturor cum pot recunoaste o muscatura de purice, care sunt riscurile pe care le presupune aceasta si cum trebuie sa actioneze daca au suferit un astfel de „accident”. Nu in ultimul rand iti vom arata si cum trebuie sa procedezi pentru a evita contactul cu aceste insecte, implicit riscul de a te alege cu o muscatura.

Cum arata o muscatura de purice

Muscatura de purice nu e la fel de evidenta si de dureroasa cum poate fi cea de viespe, albina sau paianjen, iar din acest motiv, de multe ori poate trece neobservata.

Aceasta apare ca o mica pata rosiatica pe piele, usor umflata dar cu un diametru nesemnificativ, de doar cativa milimetri. Nuanta rosiatica este mai accentuata in mijloc, acolo unde insecta si-a introdus trompa pentru as suge sangele, iar forma petei este rotunda sau uneori usor ovala.

Cum spuneam, o singura muscatura poate fi trecuta usor cu vederea, insa ceea ce atrage atentia in mod deosebit este faptul ca aceste pete apar pe piele de obicei grupate in formatiuni de cate 3 – 4 sau mai multe, cea ce inseamna ca insecta nu se multumeste sa suga sangele dintr-un singur loc.  

Asadar, daca te-ai ales cu un astfel de „musafir” e putin probabil sa scapi cu o singura muscatura, iar ceea ce trebuie sa-ti dea de gandit este aparitia gruparilor de astfel de pete, cu precadere pe glezne, picioare, maini sau in zona taliei – zone in care pielea este mai expusa in perioada verii.

Ce reactii provoaca muscatura de purice

Cea mai suparatoare reactie care insoteste o muscatura de purice este mancarimea, care poate fi mai usoara sau mai intensa, in functie de sensibilitatea organismului. Mancarimea se datoreaza salivei pe care insecta o injecteaza in piele in timp ce se hraneste si care contine o substanta ce stimuleaza nervii de la nivel cutanat.

In momentul in care se produce muscatura sau imediat dupa aceea, este posibil sa simti si o senzatie de usturime, iar in cazuri mai rare, persoanele foarte sensibile pot simti si o usoara durere.

Singura care persista este mancarimea, intrucat acele substante din saliva puricelui mai raman in piele o vreme. Prin urmare, mancarimea mai poate fi simtita timp de cateva zile, insa scade treptat in intensitate, pentru ca apoi sa dispara de la sine.

La fel se intampla si cu mica pata de roseata, care dispare de obicei odata cu senzatia de mancarime.

Foarte rar, muscatura de purice poate declansa reactii alergice manifestate prin eruptii cutanate si inflamarea zonei afectate.

Ce sa faci daca te-a muscat un purice

Daca ai simit pe pielea ta (la propriu) o muscatura de purice, nu trebuie sa te impacientezi, pentru ca rareori aceasta poate da nastere la complicatii. Cel mai neplacut este disconfortul datorat mancarimii, iar in acest sens trebuie sa dai dovada de putina vointa, pentru ca nu este recomandat sa te scarpini.

E adevarat ca acesta este primul instinct, insa daca te vei scarpina nu vei face decat sa imprastii saliva injectata in piele pe o suprafata mai mare, iar astfel mancarimea se va accentua. De asemenea scarpinatul excesiv poate determina aparitia unor leziuni la suprafata pielii, implicit a riscului de infectare.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci dupa o muscatura de purice este sa speli bine pielea cu apa si sapun, pentru a indeparta praful si bacteriile care pot provoca o infectie.

Apoi, daca mancarimea este puternica, o poti calma cu ajutorul unei comprese reci aplicate pe locul muscaturii. Poti folosi cuburi e gheata infasurate intr-un prosop sau poti umezi acelasi prosop pe care sa-l lasi apoi circa 10 minute in congelator. Foloseste aceasta metoda ori de cate ori mancarimea te deranjeaza, iar simptomele se vor ameliora in cateva minute.

De asemenea, poti scapa de mancarime si cu ajutorul unor creme sau lotiuni pe baza de cortizon, care au proprietati antipruriginoase.

La fel de important precum evitarea scarpinarii este sa lasi muscatura sa se vindece de la sine, asta insemnand sa nu incerci sa o storci ca pe un cos, asa cum au fost tentati multi din cei care au patit-o. In acest mod, poti provoca infectarea ranii si poti prelungi perioada de vindecare.

In cazul in care zona muscata se umfla, devine dureroasa, pielea devine hipersensibila sau apar orice alte manifestari specifice unei infectii, trebuie sa te adresezi fara intarziere unui medic.

Cum sa previi muscatura de purice

Puricii se dezvolta preponderent in zonele cu umiditate ridicata si vegetatie abundenta, iar un vector important de transmitere il constituie animalele. Astfel, cele mai mari sanse de te alege cu o muscatura de purice le ai in zona parcurilor cu multa verdeata, la marginea padurilor sau in locurile frecventate de animale cum ar fi fermele, gradinile zoologice, locuintele la curte.

Cel mai eficient este sa eviti aceste zone, insa stim ca poate fi foarte dificil, astfel ca iti recomandam sa folosesti solutii repetente impotriva insectelor atunci cand frecventezi spatii unde exista riscul sa te alegi cu unul sau mai multi purici.

Rozatoarele precum soarecii si sobolanii sunt adesea vectori de raspandire, astfel ca acesta este un motiv in plus pentru a tine astfel de vietuitoare departe de gospodaria ta, prin pastrarea curateniei si folosirea de substante sau dispozitive impotriva rozatoarelor

Daca ai animale de companie, trebuie sa le faci cu regularitate deparazitare externa pentru a le proteja atat pe ele, cat si pe tine, impotriva puricilor, capuselor si altor insecte. De asemenea, mentine-le culcusul permanent curat, ingrijeste-te indeaproape de igiena lor si verifica-le cu regularitate blana pentru a te asigura ca nu sunt infestate cu purici.

In acelasi timp, nu trebuie sa neglijezi curatenie in locuinta, iar daca locuiesti la curte, de mare ajutor este aplicarea unor insecticide care sa tina puricii si alte insecte departe de gospodaria ta.

Prin urmare, muscatura de purice nu reprezinta un risc major pentru sanatate, daca se intampla accidental si este lasata sa se vindece de la sine. In astfel de situatii trebuie sa te abtii sa te scarpini si sa folosesti compsese cu apa rece sau creme speciale pentru calmarea mancarimii, asteptand cateva zile ca aceasta sa dispara.

In schimb, o infestare cu purici constituie o problema serioasa, pentru ca in acest caz am putea vorbi de zeci sau chiar sute de muscaturi. E drept ca astfel de situatii apar in conditii foarte precare de igiena, insa aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa existe o preocupare permanenta pentru a reduce la zero riscul de a avea de-a face cu astfel de insecte.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: