La prima vedere, nalba mare pare o excelenta planta decorativa, datorita inaltimii tulpinilor si a florilor viu colorate care o fac sa iasa in evidenta oriunde ar creste. De aceea, poate fi gasita in multe gradini sau parcuri, insa nu trebuie trecute cu verdarea nici beneficiile sale terapeutice. Nalba mare este una din cele mai vechi plante medicinale, care a inceput sa fie folosita inca din antichitate, constituind si in prezent un ingredient intens folosit in industria farmceutica. Insasi denumirea stiintifica de Althaea officinalis face trimitere la calitatile sale terapeutice, dat fiind faptul ca vine de la verbul „altho”, care in limba greaca inseamna „a vindeca”.
Asadar, nalba mare este cunoscuta de mai bine de 2.000 de ani ca planta vindecatoare, iar despre calitatile sale in acest plan ne-am propus si noi sa vorbim in acest articol. Din cuprinsul sai vei afla care sunt proprietatile terapeutice ale acestei plante, ce beneficii aduc acestea pentru sanatate si cum poti profita de ele.
Care sunt caracteristicile plantei
Nalba mare este o planta perena care creste in regiunile temperate le Europei, Africii de Nord si Asiei, fiind usor de recunoscut datorita tulpinii care poate creste pana la o inaltime de doi metri, ceea ce face ca florile mari si de culoare roz-deschis sau alb-galbui sa poata fi usor zarite chiar si de la distanta. Prefera umezeala specifica din zonele aflate in vecinatatea cursurilor de apa sau la marginea padurilor, fiind o planta rezistenta si nepretentioasa daca este cultivata in gradina in scop decorativ sau pentru beneficiile sale terapeutice.
In scopuri medicinale se foloseste preponderent radacina de nalba mare, care este lunga, de forma fusiforma si contine mucilagii bogate in amidon, taninuri, flavonoide, pectina si diferite uleiuri. Astfel de substante se gasesc si in frunzele de nalba mare, care sunt utilizate la randul loc in scopuri medicinale.
Ce proprietati terapeutice are nalba mare
Substantele pe care le-am enumerat mai devreme confera nalbei mari proprietatile care au facut ca aceasta sa fie folosita de mii de ani ca planta medicinala si sa fie eficienta in tratarea mai multor probleme de sanatate. Iata care sunt aceste proprietati:
- Efect antiinflamator – nalba mare este un bun remediu pentru ameliorarea inflamatiilor in special la nivelul pielii, tractului digestiv si al cailor respiratorii.
- Proprietati antioxidante – radacina de nalba mare contine substante antioxidante care actioneaza impotriva radicalilor liberi din organism, reducand riscul reprezentat de stresul oxidativ. Radicalii liberi sunt substante care ajung in organism sau se formeaza in urma proceselor metabolice, interactionand cu celulele din tesuturi, pe care le oxideaza. Aceasta actiune poarta denumirea de stres oxidativ si are drept consecinta modificarea structurii celulelor, ceea ce le afecteaza functionalitatea si creeaza conditii favorabile aparitiei unor boli cronice. Substantele din compozitia nalbei mari au capacitatea de a neutraliza acesti radicali liberi anuland stresul oxidativ si protejand astfel celulele din organism.
- Proprietati expectorante – nalba mare are capacitatea de a facilita eliminarea mucusului care se acumuleaza in caile respiratorii, reducand astfel frecventa si intensitatea tusei. Aceasta este o reactie naturala a organismului atunci cand caile respiratori sunt obstructionate si are scopul de a le elibera. De asemenea, prin efectul antiinflamator nalba mare scade totodata secretia de mucus din caile respiratorii.
- Efect emolient – Datorita efectului sau emolient, nalba mare este si un remediu eficient pentru sanatatea pielii, folosit pentru ameliorarea iritatiilor si tratamentul unor afectiuni cutanate. In acelasi timp, prin efectul emolient, nalba mare contribuie la hidratarea pielii.
Cum se utilizeaza nalba mare
Asa cum spuneam, de la nalba mare se foloseste preponderent radacina, care concentreaza cele mai multe substante benefice pe care aceasta planta le contine. In general, radacina de nalba mare se foloseste pentru prepararea ceaiului, iar in acest sens poti folosi atat radacina uscata care se lasa la infuzat in apa calda, cat si pliculetele care contin radacina uscata si macinata.
De asemenea, nalba mare poate fi folosita si sub forma de pulbere, care contine atat radacina cat si alte parti ale plantei. Pulberea este mult mai fina decat partile macinate pentru ceai, astfel incat sa se poata dizolva usor in apa sau orice alta bautura. De aceasta data, se amesteca pur si simplu pudra de nalba mare cu o astfel de bautura si se consuma ca atare sau poate fi lasata la infuzat intr-un borcan cu apa la temperatura camerei. Este neaparat necesar ca borcanul sa fie inchis ermetic si sa fie lasat la temperatura camerei circa 10-12 ore, pentru a se forma astfel o substanta groasa de consistenta unui gel, ce poate fi aplicata pe piele pentru proprietatile sale emoliente sau poate fi bauta pentru calmarea tusei si a usturimii in gat.
In acelasi timp, in industria farmaceutica se extrag substantele din compozitia acestei plante pentru a fi folosite ca ingrediente in diferite suplimente alimentare sau medicamente.
Beneficiile pe care le aduce nalba mare
Indiferent de forma in care este folosita, nalba mare este o planta medicinala eficienta, ale carei beneficii pot fi contabilizate pe mai multe planuri.
Calmarea tusei
Tusea este un simptom obisnuit al infectiilor respiratorii, care de datoreaza inflamarii gatului si acumularii de mucus care obstructioneaza caile aeriene. Desi rolul sau este unul benefic – acela de a elibera caile respiratorii – tusea poate deveni foarte neplacuta. Acest inconvenient poate fi eliminat cu ajutorul siropurilor de tuse sau altor remedii pe baza de nalba mare, care formeaza un mucilagiu ce amelioreaza iritatia gatului si favorizeaza eliminarea excesului de mucus – doua dintre cauzele tusei. Astfel, cu ajutorul nalbei mari, tusea poate fi calmata eliminandu-se astfel disconfortul pe care il produce.
Ameliorarea arsurilor datorate refluxului gastroesofagian
Refluxul gastroesofagian se produce atunci cand continutul acid din stomac refuleaza si patrunde in partea inferioara a esofagului. Intrucat aceasta nu este protejat pe interior cu o mucoasa rezistenta asa cum este mucoasa gastrica, acidul gastric patruns in esofag determina o senzatie neplacuta de arsura, care urca din partea superioara a abdomenului catre gat.
Cu toate ca nu poate inlatura cauzele care determina refluxul gastroesofagian, nalba mare amelioreaza acea senzatie neplacuta de arsura, prin faptul ca mucilagiul formeaza o pelicula pe interiorul esofagului, care protejeaza peretii acestuia de continutul acid refulat din stomac.
Stimularea glandelor salivare
Secretia glandelor salivare poate fi afectata de anumite tratamente sau afectiuni, ceea e duce la scaderea cantitatii de saliva si aparitia senzatiei de gura uscata. Pe langa disconfortul creat, aceasta problema favorizeaza aparitia cariilor si a altor probleme gingivale, creand probleme si in ceea ce priveste digestia.
Exista remedii pe baza de extract de nalba mare impotriva hiposalivatiei, care actioneaza prin stimularea functionarii glandelor salivare. In general, aceste remedii sunt sub forma de comprimate care se tin in gura pana se topesc, astfel incetat substantele active sa isi poata face efectul.
Vindecarea leziunilor cutanate
Vorbeam mai devreme de efectul emolient al nalbei mari, de care beneficiaza in mod special pielea. Astfel, pielea iritata sau deshidratata poate fi tratata eficient prin aplicarea de frunze de nalba mare sau alte produse care contin extracte din aceasta planta. De asemenea, nalba mare este recomandata in tratamentul unor afectiuni ale pielii cum ar fi acneea, eczemele sau psoriazisul, iar un alt beneficiu consta in faptul ca grabeste vindecarea ranilor deschise.
Combaterea retentiei de apa
Radacina de nalba mai are si efect diuretic, datorita caruia ajuta organismul sa elimine excesul de lichid, prevenind sau combatand astfel retentia de apa. Dat fiind faptul ca retentia de apa este si una din cauzele aparitiei hipertensiunii arteriale, se poate spune astfel ca si nalba mare isi aduce un oarecare aport in protejarea sanatatii inimii.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: