Vi s-a intamplat sa va simtiti obositi si epuizati dupa o activitate fizica intensa? Ei bine, perioadele lungi de activitate mentala intensa va pot epuiza, de asemenea. Pe scurt, oboseala psihica apare atunci cand creierul are parte de prea multa stimulare sau cand este supus unui nivel intens de activitate fara odihna.
Oboseala psihica afecteaza, de obicei, persoanele care:
- lucreaza sau studiaza ore lungi, fara pauza
- petrec mult timp pe zi indeplinind sarcini coplesitoare
- se confrunta cu anumite probleme mintale
- se gandesc in fiecare zi la probleme, griji sau alte surse de stres
Nu este neobisnuit sa va simtiti epuizat fizic din cand in cand, iar acelasi lucru este valabil si pentru starea psihica. Cu toate acestea, epuizarea psihica care persista poate afecta capacitatea de a gandi, de a indeplini sarcinile zilnice sau de a procesa si gestiona emotiile. In cele din urma, aceasta problema poate afecta viata de zi cu zi, inclusiv relatiile.
Sanatatea fizica si sanatatea mintala sunt in stransa legatura, putem sa spunem ca merg mana in mana – si este vital sa ne amintim ca fitness-ul emotional este o componenta esentiala a puzzle-ului bunastarii generale. Ganditi-va astfel: este absolut normal sa aveti dureri musculare a doua zi dupa un antrenament greu.
La nivel mental, oamenii se confrunta cu stres cronic daca isi suprasolicita mintea pe o perioada lunga de timp. Daca nu se odihneste, creierul oboseste, la fel si capacitatile intelectuale ale persoanei afectate.
Asa ca, daca v-ati simtit stresat si inexplicabil de obosit in ultima vreme, s-ar putea sa fiti epuizati psihic. Orice activitate care consuma resursele emotionale ale unei persoane poate face ca aceasta sa inceapa sa se simta epuizata mental.
Oboseala psihica poate fi cauzata de:
Burnout
Acest lucru tinde sa se intample atunci cand o persoana lucreaza prea mult fara pauze sau cand locul de munca este foarte solicitant din punct de vedere emotional. De exemplu, jumatate dintre medici se confrunta cu aceasta afectiune din ce in ce mai raspandita la nivel global.
Pentru a ameliora simptomele de oboseala psihica provocata de burnout, puteti incerca, pe langa psihoterapie, Benesio Tonico Forte, un supliment alimentar care sustine organismul in perioade de surmenaj fizic si intelectual, convalescenta, stari de slabiciune. Acest supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, contine o formula complexa, pe baza de 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12.
Probleme psihice
Oboseala psihica este frecventa, de asemenea, in randul persoanelor care se confrunta cu anumite afectiuni psihice, cum ar fi depresia sau anxietatea. Unii oameni raman cu oboseala mentala chiar si dupa ameliorarea celelaltor simptome, in timp ce altii se confrunta cu oboseala ca efect secundar al unor antidepresive.
Leziuni si epuizare fizica
O persoana se poate simti epuizata mental din cauza oboselii fizice, a afectiunilor si a leziunilor – in special dupa perioade lungi de antrenamente intense.
Stresul cronic
Desi oboseala psihica nu este echivalenta cu stresul, expunerea cronica la stres poate epuiza organismul. Persoanele care se simt adesea stresate se pot afla intr-o stare constanta de “lupta sau fugi”, iar acest lucru poate provoca o stare intensa de epuizare psihica.
Stres vs oboseala psihica
Cu toate ca stresul poate provoca oboseala psihica, cele doua nu sunt la fel. O persoana care se simte stresata se confrunta, de obicei, cu:
- anxietate
- frustrare
- stari de panica
- presiunea de a reusi
Cu toate acestea, stresul prelungit poate provoca oboseala psihica.
Oboseala / epuizarea psihica – simptome si manifestari
Epuizarea mentala se poate manifesta in multe moduri diferite. Printre cele mai intalnite simptome se numara:
Simptome emotionale
- stare de iritabilitate
- depresie
- rezistenta emotionala scazuta
- stres sau stare de anxietate
- senzatie de neputinta
- lipsa de motivatie
- ganduri suicidale
Simptome comportamentale
- certuri dese cu persoanele apropiate
- probleme de memorie
- consumul de substante, cum ar fi alcoolul, ca mecanism de adaptare
Simptome fizice
- oboseala fizica
- probleme cu somnul
- dureri care apar inexplicabil, cum ar fi dureri de cap sau dureri musculare
Solutii pentru a combate eficient oboseala psihica
Strategia potrivita pentru a combate oboseala psihica variaza in functie de cauza problemei. De exemplu, o persoana care se simte obosita din cauza stresului de la serviciu are nevoie de un sprijin diferit fata de o persoana care se confrunta cu oboseala psihica dupa o lunga recuperare in urma unei accidentari.
Cu toate acestea, exista metode generale de combate aceasta problema, cum ar fi:
Schimbarea conditiilor de munca
Daca o persoana se confrunta cu oboseala psihica din cauza conditiilor de la locul de munca, schimbarea job-ului sau a vietii sale profesionale, in general, poate imbunatati lucrurile. De exemplu, unii oameni ar putea avea nevoie de mai mult timp liber, de o reducere a volumului de munca sau de mai mult sprijin din partea colegilor.
Psihoterapie
Pentru a face fata mai bine stresului este important ca o persoana obosita mental sa caute ajutorul unui psihoterapeut. Un astfel de specialist poate recomanda si aduce schimbari pozitive ale stilului de viata care pot reduce impactul stresului.
O mai buna ingrijire de sine
Exercitiile fizice, alimentatia sanatoasa, un somn odihnitor si hidratarea pot contribui la imbunatatirea vietii. Acest stil de viata poate ameliora simptomele de oboseala psihica sau poate preveni aparitia acesteia.
Incercati exercitiile de mindfulness
Cu ajutorul exercitiilor de mindfulness, cum ar fi meditatia, o persoana epuizata poate deveni mai constienta de emotiile sale. In acest fel poate gestiona mai bine situatiile epuizante, obositoare sau deprimante.
Inlocuirea sau renuntarea la anumite medicamente
Unii oameni constata ca anumite medicamente, cum ar fi unele antidepresive, provoaca oboseala psihica. In acest caz, recomandarea este sa discute cu un medic pentru a afla daca exista un alt medicament care ar putea fi mai potrivit.
Ajutor psihiatric Unele persoane cu probleme mentale, cum ar fi anxietatea sau depresia, ar putea avea nevoie de tratament. In unele situatii, intarzierea tratamentului poate intensifica oboseala psihica.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: