Putem afirma cu convingere de pe acum ca cei mai multi dintre cei care vor lectura acest articol au constatat cel putin o data in viata ca au ochii rosii, fara a-si face vreo grija in aceasta privinta. Este si firesc sa se intample asa, pentru ca ochii rosii constituie o problema foarte de intalnita, fiind considerata chiar normala in anumite conditii. Exista insa si situatii in care ochii rosii tradeaza o problema oculara mai serioasa iar atunci se impune o vizita la medicul oftalmolog pentru un consult de specialitate si stabilirea tratamentului adecvat.
In cele ce urmeaza iti vom prezenta principalii factori de risc pentru ochii rosii, iti vom explica mecanismele care duc la aparitia acestui simptom si te vom sfatui cum sa procedezi cand ai o astfel de problema si mai ales cum sa o previi.
Ochi rosii – factori de risc
Gama factorilor des risc ce pot face sa ai ochii rosii este vasta si variata, iar in cele ce urmeaza vom face o selectie a celor mai frecvent intalniti. Obiceiul devenit deja obisnuinta de a petrece tot mai mult timp cu ochii in ecranele telefoanelor, tabletelor sau monitoarelor este unul dintre acesti factori, care totodata afecteaza in timp si calitatea vederii. Ochii rosii constituie in acelasi timp si o reactie alergica foarte frecventa, astfel ca simplul contact cu alergenii in cazul persoanelor sensibile este un alt factor de risc.
In acelasi timp, si persoanele care poarta lentile de contact au deseori ochii rosii din cauza acestor accesorii, precum si cele care desfasoara activitati ce presupun expunerea indelungata la surse puternice de lumina.
De asemenea, expunerea ocazionala la fum, praf, sau anumite substante iritante poate cauza inrosirea ochilor. Fumatul si consumul de alcool sunt doua obiceiuri nesanatoase asociate, printre altele, si cu ochii rosii, la fel si igiena precara.
Ochi rosii si iritati – cauze
Exista doua cauze principale pentru ochii rosii care, la randul lor, sunt determinate de alte conditii specifice pe care le vom expune in cele ce urmeaza. In cele mai multe cazuri, ochii rosii sunt o consecinta a dilatarii vaselor de sange de la nivelul globilor oculari, care devin astfel mai vizibile si confera acel aspect de roseata.
A doua cauza principala consta in ruperea unuia sau mai multor vase de sange, caz in care ochii rosii se explica prin mica hemoragie ce are loc la nivelul globului ocular afectat.
In ceea ce priveste cauzele care genereaza dilatarea sau ruperea vaselor de sange, acestea pot fi urmatoarele:
Iritatiile
Ochii rosii sunt de cele mai multe ori o consecinta a iritatiilor provocate de factorii de risc enumerati mai sus, iar daca acest lucru se intampla rar, nu constituie un motiv de ingrijorare.
Sindromul ochilor uscati
Este o afectiune oculara destul de frecventa caracterizata de o secretie redusa a glandelor lacrimale sau de modificarea compozitiei lacrimilor, care nu mai asigura astfel protectie suficienta la nivelul ochilor. In aceste conditii ochii sunt mai expusi factorilor iritanti iar acestia provoaca inrosirea lor.
Conjunctivita
Vorbim de o alta cauza frecventa pentru ochii rosii, determinata de aceasta data de inflamarea conjunctivei – acea membrana subtire si transparenta care acopera suprafata anterioara a globilor oculari si interiorul pleoapelor. Aceasta inflamatie apare ca rezultat al unei infectii bacteriene, al unei reactii alergice sau a expunerii la factori iritanti.
Traumatismele sau prezenta unor corpuri straine
Fie ca vorbim de o lovitura sau de un corp strain patruns in ochi, acesti factori lezeaza vasele de sange de la nivelul conjunctivei, determinand ruperea acestora. Apar astfel sangerari care explica de ce dupa astfel de accidente poti sa ai ochii rosii.
Oboseala oculara
Si oboseala oculara este o cauza din ce in ce mai des intalnita pentru ochii rosii, avand in vedere factorii determinanti. Aceasta apare ca urmare a concentrarii indelungate a ochilor asupra unor imagini aflate foarte aproape, fiind accentuata si de lumina albastra emisa de ecranele telefoanelor monitoarelor sau tabletelor. Oboseala oculara determina dilatarea vaselor capilare din conjunctiva iar din acest motiv ochii rosi sunt un simptom caracteristic.
Ochi rosii – solutii si remedii
Atunci cand nu sunt o consecinta a unei probleme seroase, ochii rosii pot fi tratati cu ajutorul unor remedii la indemana oricui, insa tinand cont de cauzele generatoare.
Lacrimi artificiale
Daca ochii rosii sunt asociati cu sindromul ochilor uscati solutia consta in administrarea unor picaturi numite lacrimi artificiale. Acestea au o compozitie similara lacrimilor, asigurand ochilor un nivel optim de lubrifiere si protectie.
-
Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml
Disponibil la
Picaturi vasoconstrictoare
Acestea sunt un remediu in cazul in care ochi rosii sunt consecinta unei hemoragii cauzate de ruperea unui vas de sange la nivelul conjunctivei care protejeaza globul ocular. Asa cum se poate deduce din denumirea lor, picaturile vasoconstrictoare determina constrictia vaselor lezate oprind astfel sangerarea.
Spalarea cu ser fiziologic
Este remediul recomandat in cazul in care ochii au intrat accidental in contact cu diferite substante iritante. Nu neaparat ochii rosii sunt principalul motiv pentru care se apeleaza la aceasta solutie, ci disconfortul major manifestat prin usturime sau mancarime intensa, lacrimare abundenta, vedere incetosata si senzatia de nisip in ochi. In acest caz se spala cu ser fiziologic sacul conjunctival pentru a se indeparta orice urma din substanta iritanta.
Administrarea de medicamente specifice
In cazul unor afectiuni de natura infectioasa sau inflamatorie, asa cum e conjunctivita, se apeleaza la tratament medicamentos care trebuie sa fie prescris de un medic oftalmolog si sa se administreze conform indicatiilor acestuia.
Cand sa te prezinti la medic?
In general, ochii rosii nu constituie o problema grava, mai ales ca se rezolva de la sine in decurs de cateva ore sau, cel mult, zile. Daca nu exista si alte simptome nu este cazul se-ti faci griji, ci doar sa iti protejezi ochii si sa eviti factorii care ii pot irita mai rau. Este normal sa apara si simptome precum mancarimea, usturimea, lacrimarea excesiva sau senzatia de corp strain in ochi, insa acestea se amelioreaza odata cu roseata.
In cazul in care acestea persista sau se accentueaza dar si atunci cand apar simptome mai severe precum fotofobia, durerea oculara, tulburarile de vedere, pupile asimetrice sau dureri de cap, e semn ca problema este una mai serioasa ce necesita fara intarziere un consult oftalmologic.
Sfaturi pentru preventie
Primul sfat de care trebuie sa tii cont daca nu vrei sa ai ochii rosii este sa nu ii atingi niciodata cu mainile murdare, pentru ca astfel poti genera usor o infectie sau in cel mai bun caz o iritatie. Din acelasi motiv, nici obiceiul de a te freca la ochi nu este foarte sanatos, asa ca este bine sa il eviti. Ideal ar fi sa folosesti propriul prosop de fata pe care sa nu il utilizeze nimeni altcineva, nici chiar membrii familiei cu care locuiesti sub acelasi acoperis.
Incearca sa reduci cat mai mult timpul petrecut pe telefon sau pe tableta, iar daca lucrezi mult la calculator, foloseste un monitor care sa iti protejeze ochii. De asemenea, daca ai probleme de vedere, este mai sanatos sa porti ochelari decat lentile de contact, care prezinta un risc mai mare de infectie sau iritatie la nivelul ochilor. Daca totusi tii neaparat, foloseste lentile de contact corespunzatoare si acorda atentie maxima modului in care le intretii. Â
Vara e recomandat sa porti ochelari de soare pentru a-ti proteja ochii impotriva razelor ultraviolete, iar daca mergi la piscina sau la mare evita pe cat posibil contactul ochilor cu apa. Chiar daca ai tinut cont de acest ultim sfat, e recomandat ca de fiecare data cand iesi din apa sa faci un dus si sa iti cureti bine fata si ochii cu apa curata.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: