Chiar daca nu intotdeauna sunt consecinta unei afectiuni grave, ochii umflati reprezinta o serioasa problema de natura estetica. O astfel de situatie te poate determinase iti iei liber de la birou, sa amani in ultimul moment o intalnire importanta sau, in cel mai bun caz, sa iesi din casa purtand permanent ochelari de soare care sa-ti mascheze ochii umflati.
Ca si cum nu fi de ajuns atat, acest inconvenient estetic poate fi insotit deseori de manifestari neplacute cum ar fi mancarime, vedere incetosata, usturime, senzatie de nisip in ochi sau arsura.
Cauzele ochilor umflati sunt variate si le poti afla in capitolul urmator, iar in functie de acestea exista si o serie de remedii la care poti apela. Bineinteles, iti vom dezvalui si aceste remedii, cu speranta ca astfel iti vom fi de ajutor in rezolvarea problemei ochilor umflati.
Ochi umflati – factori de risc si cauze
Principalii factori de risc ce pot duce la aparitia ochilor umblati sunt alergiile, lipsa odihnei, purtarea lentilelor de contact, mediul poluat, expunerea la substante chimice, igiena precara si diferite activitati – precum sudura sau folosirea dispozitivelor cu ecrane – care expun ochii la stimuli puternici.
De asemenea, practicantii sporturilor de contact se aleg deseori cu ochii umflati in urma antrenamentelor sau a meciurilor, precum si cei care desfasoara activitati ce ii expun riscului de a suferi traumatisme la nivelul fetei. In acest caz, am putea spune ca un factor de risc pentru ochii umflati este si lipsa unui echipament de protectie adecvat.
In ceea ce priveste cauzele care pot determina aparitia ochilor umflati, am facut o lista a celor mai frecvente dintre ele, pe care o gasesti mai jos.
Retentia de apa
Retentia de apa consta in acumularea unei cantitati excesive de lichid in organism, fie ca urmare a unei afectiuni fie a consumului exagerat de alimente sarate.
Persoanele care au aceasta problema se trezesc dimineata cu ochii umflati, iar inflamatia se reduce treptat pe timpul zilei.
Retentia de apa este deseori asociata cu hipertensiunea arteriala, astfel ca ar fi indicat sa iti masori si tensiunea daca ai ochii umflati la prima ora, iar acestia revin la dimensiunea normala cateva ore mai tarziu.
Alergiile
In acest caz, ochii umflati se datoreaza reactiei inflamatorii la alergeni precum polenul, praful sau acarienii. Reactia inflamatorie este rezultatul unui raspuns exagerat al sistemului imunitar care percepe in mod eronat aceste elemente inofensive, ca fiind agenti patogeni. In aceste conditii, organismul secreta o substanta numita histamina, care da nastere reactiilor alergice.
Ochii umflati se numara printre posibilele reactii alergice, inflamatia fiind insotita de inrosirea ochilor si uneori de lacrimare abundenta.
-
Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml
Disponibil la
Sinuzita
Sinuzita este o infectie a sinusurilor, cauzata de virusuri sau bacterii. Aceasta infectie determina infundarea sinusurilor din cauza secretiei excesive de mucus, iar ochii umflati se numara printre simptomele specifice.
De asemenea, sinuzita se mai manifesta prin dureri de cap sau la nivelul fetei, febra, presiune in zona sinusurilor infundate, congestie nazala, pierderea mirosului si uneori a gustului, tuse, oboseala si o stare generala alterata.
Lipsa somnului
Dupa o noapte alba nu trebuie sa te miri ca ai ochii umflati, pentru ca acesta este un semn specific al oboselii. Totodata, poti avea ochi umflati si daca ai avut un somn agitat sau nu ai dormit suficient t mai multe nopti la rand.
Infectiile oculare
Dintre infectiile oculare, conjunctivita este cea mai cunoscuta iar ochii umflati constituie una din manifestarile caracteristice. In acest caz, infectia afecteaza conjunctiva, adica mucoasa care acopera interiorul pleoapelor si globul ocular.
Ochii umflati pot fi determinati si de infectia corneei, a glandelor lacrimare sau a pleoapelor.
Traumatismele
O lovitura la nivelul fetei se soldeaza de cele mai multe ori cu ochi umflati, dat fiind faptul ca pielea si tesuturile sunt foarte sensibile in acea zona.
Astfel de traumatisme sunt foarte periculoase, pentru ca pot provoca si leziuni mai severe la nivelul ochilor, putandu-se ajunge in cazurile cele mai grave la pierderea vederii.
-
Assista Oftapic Intensive picaturi ochi x 10 ml
Disponibil la
Remedii pentru ochi umflati
Exista la fel de multe solutii pentru a rezolva problema ochilor umflati, insa alegerea variantei optime depinde in primul rand de cauza. Noi iti prezentam cateva remedii general valabile, cu mentiunea ca acestea atenueaza efectul, fara a elimina in totalitate si cauza.
Comprese reci
Acesta este cel mai cunoscut remediu pentru ochii umflati, iar efectele se fac simtite dupa aproximativ o un sfert de ora. Poti sa aplici pe ochi gheata infasurata intr-un prosop, sau il poti umezi cu apa rece. De asemenea, la fel de eficienta este si o punga cu legume sau carne abia scoasa din congelator si chiar un bulgare de zapada – daca ai de unde sa o iei la momentul respectiv.
Ceaiuri
Ne referim in mod special la ceaiul de musetel si ceaiul verde, care contin substante cu efect antiinflamator. Il poti prepara pentru a-l aplica apoi sub forma de comprese sau poti folosi direct pliculetele care se pun pe ochii umflati. Pentru mai multa eficienta, este recomandat ca ceaiul sa fie cat mai rece, profitand astfel si de beneficiile remediului prezentat mai devreme.
O perna mai inalta
Nu, nu te gandi ca trebuie sa pui perna pe ochi, asa cum ti-am recomandat cu gheata si cu plicurile de ceai, de aceasta data fiind vorba de un remediu fara aplicare locala.
Perna se foloseste exact in scopul caruia ii este destinata, dar este important sa fie mai inalta pentru a-ti mentine capul deasupra corpului in timp ce dormi. In acest fel, impiedici acumularea de lichide la nivelul ochilor, iar inflamatia va disparea mult mai usor.
Daca nu ai o perna inalta, poti improviza folosind doua perne puse una peste alta, sau punand un suport sub saltea, astfel incat sa fie mai ridicata in zona capului.
Masajul usor
Masajul usor in zona ochilor umflati stimuleaza circulatia sangelui, ceea ce duce la reducerea inflamatiei. Se aplica presiune usoara cu varful degetelor, efectuand miscari circulare in jurul ochilor, timp de 5-10 minute.
-
Assista Oftapic Advanced picaturi ochi x 10 ml
Disponibil la
Hidratarea
Deshidratarea poate determina retentia de apa in zona ochilor, ceea e duce la umflarea acestora. Prin urmare, remediul intr-o astfel de situatie este sa bei mai multa apa, astfel incat sa restabilesti echilibrul hidric din organism.
In conditiile unei bune hidratari, se imbunatateste si circulatia sangelui, precum si drenajul limfatic – alti doi factori importanti care contribuie la disparitia inflamatiilor de la nivelul ochilor.
Daca te confrunti cu o astfel de problema este bine sa eviti contactul cu factorii alergeni, expunerea ochilor la praf, substante iritante sau lumina puternica. De asemenea, trebuie sa te odihnesti suficient si sa folosesti mai putin telefonul, laptopul sau alte dispozitive cu ecrane, care iti obosesc ochii si intarzie disparitia inflamatiei.
Nu in ultimul rand, daca problema persista o perioada mai indelungata sau este insotita de alte simptome ingrijoratoare, trebuie sa mergi fara intarziere la un cabinet oftalmologic, pentru un consult de specialitate.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: