fbpx

Opuntia ficus indica – beneficii si proprietati terapeutice

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Denumirea „opuntia ficus indica” este de buna seama una complet necunoscuta pentru multi dintre voi, insa imaginea plantei cu care este asociata va este cu siguranta familiara. Este vorba de o specie de cactus folosita la noi preponderent cu rol decorativ, dar care poate fi considerata si un veritabil remediu naturist. Asadar opuntia ficus indica este o planta exotica pe care suntem obisnuiti sa o vedem expusa in ghivece sau prin gradini, dar despre care putin stiu ca are si proprietati terapeutice si totodata este o sursa de fructe comestibile.

Acesta este motivul pentru care am decis ca in cele ce urmeaza sa iti oferim mai multe detalii despre  opuntia ficus indica si despre beneficiile asociate proprietatilor sale mai putin cunoscute.

Ce este opuntia ficus indica?

Daca nu stiai pana acum ce este opuntia ficus indica dar ai auzit sau chiar ai gustat din fructele de cactus, e momentul sa afli ca acestea provin de la planta al carei nume tocmai l-am mentionat. Asadar,  opuntia ficus indica este o specie de cactus, ale carei origini sunt in Mexic si care deja era folosita pe scara larga de populatiile din zona atunci cand Cristofor Columb a descoperit America. Fructele de opuntia ficus indica erau si sunt in continuare un ingredient de baza in alimentatia acestora, la fel si tulpinile tinere ale plantei, folosite ca ingredient in diferite preparate.

Fructele de opuntia ficus indica se numesc chumbo si au devenit cunoscute mult mai tarziu in intreaga lume, pe masura ce planta a ajuns si in alte zone ale lumii precum Orientul Mijlociu, zona mediteraneana sau Africa. In aceste zone si in Mexic exista cele mai mari culturi de opuntia ficus indica, de unde provin fructele de care am amintit, insa planta ca atare poate fi intalnita cam peste tot in lume, fiind folosita si in scop decorativ.

Daca are spatiu suficient, opuntia ficus indica se dezvolta sub forma unui arbust de peste un metru inaltime, cu tulpini plate verzi si suculente, de 30-50 de centimetri lungime si circa 25 de centimetri latime. Multi confunda aceste tulpini cu frunzele, insa la opuntia ficus indica si la celelalte tipuri de cactus frunzele sunt de fapt acei spini specifici.

Florile sunt de culoare galbena si in forma de cupa iar din ele se formeaza fructele, de forma ovala, cu coja purpurie si cu spini. Fructele de opuntia ficus indica sunt comestibile, avand o pulpa suculenta si dulce, de culoare galben-portocalie.

Opuntia ficus indica – cele mai importante beneficii

De la opuntia ficus indica se consuma fructele proaspete sau sub forma de suc ori dulceata, dar si tulpinile tinere, care sunt fragede si pot fi folosite in salate si supe sau ca garnitura la felurile principale.

Indiferent de forma de consum, opuntia ficus indica este o sursa bogata de vitamina C, magneziu, potasiu si calciu alaturi de alti compusi naturali cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii. De asemenea fructele si tulpinile de opuntia ficus indica sunt o sursa de fibre si proteine, avand totodata un aport caloric scazut.

Datorita acestor caracteristici, opuntia ficus indica are o serie de proprietati terapeutice si beneficii pe care ti le prezentam in continuare.

Digestie imbunatatita

Atat fructele cat si tulpinile de opuntia ficus indica au in compozitie fibre vegetale solubile si insolubile, cu un rol important in digestie. Acestea imbunatatesc tranzitul intestinal si previn astfel constipatia, constituind si un stimulent pentru digestie. Astfel, fibrele solubile se dizolva in interiorul tractului digestiv si formeaza o substanta de consistenta gelatinoasa ce se depune pe pereti interiori ai intestinelor. Aceasta substanta hraneste bacteriile probiotice care sunt implicate in procesul de digestie si totodata lubrifiaza tractul intestinal, facand ca alimentele sa alunece mai usor.

Aceasta alunecare este facilitata si de fibrele insolubile, care se dilata in mediul umed din intestine dand astfel volum si consistenta materiilor fecale care sunt mai usor eliminate.

Slabire mai facila

Daca vrei sa scapi ce cele cateva kilograme in plus, este o idee buna sa introduci in alimentatie opuntia ficus indica, care contine putine calorii dar in acelasi timp este suficient de satioasa pentru a te determina sa mananci mai putin si mai rar. Datorita aportului scazut de calorii, nu trebuie sa iti faci griji ca te vei ingrasa daca vei consuma frecvent  opuntia ficus indica, chiar daca gustul sau dulce nu pare cel mai potrivit pentru silueta. Cantitatea de zaharuri pe care o contine este una redusa, iar glucoza pe care acestea o genereaza este folosita integral pentru a produce energie si nu se depune sub forma de grasime, evident daca nu exagerezi cu consumul altor alimente bogate in calorii.

In acelasi timp, fibrele insolubile pe care le contine opuntia ficus indica raman mai mult timp in stomac si astfel mentin senzatia de satietate, reducand numarul meselor si al caloriilor consumate intr-o zi.

Reducerea riscului de boli cronice

La fel ca multe din produsele de origine vegetala, opuntia ficus indica este o sursa bogata de flavonoide si alti compusi naturali cu puternice efecte antioxidante. Aceasta inseamna ca actioneaza impotriva stresului oxidativ, care este un proces nociv ce afecteaza celulele din organism. Acest proces este declansat in momentul in care nivelul unor compusi din organism numiti radicali liberi depaseste o limita de siguranta iar acestia incep sa reactioneze cu celulele, carora le modifica structura si functionalitatea.

Astfel apare stresul oxidativ ce sta la baza unor forme de cancer si a altor boli cronice, care pot fi prevenite si prin consumul de opuntia ficus indica. Substantele antioxidante pe care le contine detecteaza radicalii liberi din sange si ii neutralizeaza, contribuind astfel la mentinerea acestora in limitele normale.

Protejarea sanatatii inimii

Opuntia ficus indica este un aliment benefic si pentru sanatatea inimii prin faptul ca ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limitele normale si astfel previne principala cauza declansatoare a bolilor cardiovasculare, care este hipertensiunea arteriala.

Cel mai adesea, aceasta apare ca o consecinta a depunerii de colesterol rau (LDL) in interiorul vaselor sanguine cand acest tip de grasime este prezent in sange in cantitati mai mari decat cele normale. Colesterolul depus formeaza placi care ingusteaza vasele sanguine si determina cresterea presiunii sangelui si astfel apare hipertensiunea arteriala. Fibrele solubile din opuntia ficus indica ce formeaza acea pelicula gelatinoasa in intestine, retin o parte din grasimile care sunt transformate de ficat in colesterol rau si astfel contribuie la mentinerea acestuia la un nivel mai scazut.

De asemenea, depunerea colesterolului rau in vasele sanguine se datoreaza tot stresului oxidativ de care vorbeam mai devreme, moleculele de grasime aderand la peretii vasculari dupa ce au fost oxidate de radicalii liberi. Prin efectul antioxidant pe care l-am explicat mai devreme,  opuntia ficus indica reduce numarul radicalilor liberi si totodata riscul ca acestia sa oxideze moleculele de colesterol si sa determine aparitia hipertensiunii arteriale cu toate problemele asociate.

In concluzie, opuntia ficus indica este o specie de cactus originara din Mexic, ale carei fructe sunt comestibile, la fel si tulpinile tinere care nu au apucat sa se intareasca. Atat fructele cat si tulpinile contin apa in proportie de circa 90%, insa constituie totodata o buna sursa de fibre, vitamine, minerale si substante antioxidante. Datorita acestora, opuntia ficus indica este un bun aliat in curele de slabire si contribuie la prevenirea problemelor digestive, a bolilor cardiovasculare si a altor boli cronice.

Fructele si tulpinile plantei pot fi consumate ca atare insa pot fi gasite si ca ingredient in diferite suplimente alimentare si produse naturiste.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: