fbpx

Oxid de magneziu – beneficii si utilizari

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Oxidul de magneziu este un compus chimic format din magneziu si oxigen, folosit frecvent in industria farmaceutica si cea alimentara. Ca produs farmaceutic, oxidul de magneziu este doar una din cele 11 forme in care magneziul este utilizat pentru producerea de suplimente alimentare sau medicamente destinate tratarii unor afectiuni. Remediile pe baza de oxid de magneziu sunt recomandate in special pentru tratarea problemelor digestive si a durerilor de cap insa despre aceste detalii vom discuta ulterior pe parcursul materialului de fata.

Din cuprinsul sau vei putea afla ce roluri joaca magneziul in organism, sub ce forme  este folosit si care sunt beneficiile asociate cu utilizarea de oxid de magneziu.

Informatii generale despre magneziu

Magneziul este unul din mineralele esentiale fara de care organismul nu poate functiona normal. Pentru a intelege mai bine acest lucru trebuie sa stii ca este implicat in peste 300 de reactii biochimice care au loc in organism si de care depinde functionarea sistemului muscular, a celui nervos, circulator si digestiv. De asemenea, o serie de functii metabolice depind de acest mineral, la fel si dezvoltarea sistemului osos.

Organismul nu are capacitatea de e a-si sintetiza singur magneziul, astfel ca trebuie sa-i fie furnizat prin alimente care contin acest element in mod natural. Cele mai bune surse alimentare de magneziu sunt leguminoasele, verdeturile cerealele integrale, nucile si semintele, fructele de avocado si ciocolata neagra. De asemenea, se poate apela si la suplimente alimentare care contin oxid de magneziu sau o alta forma a acestui mineral.

Pe scurt despre tipurile de magneziu disponibile

In afara de  oxidul de magneziu mai exista alte 10 forme in care acest element este folosit in industria farmaceutica.  Vorbim, asadar de11 tipuri de magneziu, dupa cum urmeaza:

  • Oxidul de magneziu – folosit ca supliment pentru ameliorarea indigestiei, constipatiei, arsurilor gastrice si a durerilor de cap;
  • Citratul de magneziu – eficient pentru reglarea digestiei, sustinerea sistemului muscular si osos precum si a sanatatii inimii:
  • Clorura de magneziu –  are efect calmant si relaxant, imbunatateste calitatea somnului, creste nivelul de energie si aciditatea din stomac;
  • Malatul de magneziu – regleaza glicemia, imbunatateste functiile musculare si performanta sportiva, creste nivelul de energie;
  • Lactatul de magneziu – folosit preponderent pentru calmarea arsurilor gastrice si ameliorarea indigestiei;
  • Tauratul de magneziu – regleaza glicemia si tensiunea arteriala;
  • Sulfatul de magneziu – amelioreaza durerile musculare si constipatia;
  • L-treonatul de magneziu – imbunatateste functiile cerebrale;
  • Aspartatul de magneziu – eficient in tratarea oboselii cronice;
  • Orotatul de magneziu – imbunatateste si mentine sanatatea cardiovasculara;
  • Glicinatul de magneziu – reduce tensiunea arteriala crescuta, completeaza deficitul de magneziu, amelioreaza migrenele, imbunatateste starea de spirit si calitatea somnului.

Oxid de magneziu – beneficii si utilizari

Dintre aceste tipuri ne vom concentra atentia pe oxidul de magneziu, despre care am precizat deja ca este utilizat preponderent ca supliment alimentar. Oxidul de magneziu este disponibil sub forma de pulbere sau capsule, iar principalul inconvenient legat de utilizarea sa consta in faptul ca se absoarbe mai greu, in comparatie cu celelalte tipuri enumerate. Totodata se dizolva greu si in apa, iar din acest motiv oxidul de magneziu nu se recomanda pentru a completa deficitul de acest mineral.

In schimb, oxidul de magneziu isi face foarte bine treaba daca este folosit pentru tratarea problemelor digestive si a durerilor de cap.

De aici rezulta si principalele beneficii asociate cu administrarea de oxid de magneziu, pe care ti le prezentam in continuare.

Reducerea arsurilor gastrice

Arsurile gastrice se datoreaza unei aciditati crescute in stomac iar in acest caz oxidul de magneziu este recomandat pentru proprietatile sale antiacide. Odata ajuns in stomac, oxidul de magneziu neutralizeaza acidul gastric, ceea ce duce la o scadere a nivelului de aciditate. In acest mod, oxidul de magneziu amelioreaza arsurile gastrice si tot disconfortul asociat cu acestea.

Ameliorarea constipatiei

Oxidul de magneziu are si efect laxativ, datorita caruia este folosit frecvent ca remediu impotriva constipatiei. Aceasta tulburare digestiva apare atunci cand scaunul devine dur si uscat, ceea ce face ca materiile fecale sa ramana blocate in tractul digestiv.

Oxidul de magneziu administrat pe cale orala atrage in intestine apa din tesuturile adiacente si astfel materiile fecale uscate se inmoaie si pot fi eliminate mai usor.

Calmarea durerilor de cap

Si durerile de cap sau chiar migrenele pot fi ameliorate prin administrarea de oxid de magneziu, care intrerupe temporar semnalele catre creier ce genereaza durerea. In acelasi timp, oxidul de magneziu are si un usor efect vasodilatator, prin care relaxeaza muschii netezi ai vaselor de sange din creier si scade presiunea din interiorul acestora. Nu in ultimul rand, oxidul de magneziu actioneaza si impotriva inflamatiilor care stau de multe ori la baza aparitiei durerilor de cap.

Cum se administreaza oxidul de magneziu?

Dupa cum spuneam, oxidul de magneziu este disponibil cu precadere sub forma de capsule si de pulbere care se dizolva in apa. Fiind vorba de un supliment alimentar, se poate procura de la farmacie fara prescriptie medicala, insa aceasta nu inseamna ca poate fi administrat fara  tine cont de nicio regula. Intai de toate trebuie sa citesti cu atentie prospectul pentru a te asigura ca produsul corespunde nevoilor tale si pentru a afla informatiile legate de dozaj si modul de administrare.

Dozele recomandate difera in functie de varsta dar si de motivul administrarii, iar ca punct de referinta iti putem spune ca doza zilnica de magneziu necesara unui barbat adult este de 400 – 420 de miligrame, in timp ce in cazul femeilor  doza este de 300 – 320 de miligrame.

Pacientii care sufera de diferite afectiuni este bine sa discute in prealabil cu medicul inainte de a-si administra oxid de magneziu, intrucat este posibil ca acesta sa interactioneze cu unele substante active din medicamente sau sa genereze niste reactii nedorite.

Ce trebuie sa retii in final este faptul ca oxidul de magneziu nu se administreaza pentru a completa deficitul de magneziu din organism, fiind recomandat doar ca remediu pentru arsuri gastrice, indigestie, constipatie si dureri de cap.  Din acest motiv, suplimentele pe baza de oxid de magneziu se administreaza doar atunci cand te confrunti cu astfel de simptome, nefiind produse recomandate in scop preventiv.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: