fbpx

Paducelul – cum se consuma si ce beneficii are

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Un membru al familiei trandafirilor, paducelul (Crataegus monogyna) este un arbust cu flori albe, originar din regiunile temperate ale Europei, Americii de Nord si din nordul Asiei.

Datorita proprietatilor sale cardio-protectoare, paducelul a fost denumit in mod popular “planta inimii”. Pretuite pentru capacitatea lor de a imbunatati functia inimii, fructele de paducel au fost folosite timp de secole ca remediu natural pentru o multime de afectiuni serioase ale inimii, cum ar fi angina pectorala, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza si aritmiile cardiace. Ba mai mult, in Evul Mediu, oamenii foloseau paducelul pentru a trata hidropizia, o afectiune cunoscuta in prezent drept insuficienta cardiaca congestiva.

Dar de ce sunt fructele de paducel atat de benefice? In primul rand, datorita continutului important de flavonoide. Flavonoidele sunt antioxidanti puternici care scad eficient inflamatia si care stimuleaza imunitatea. O dieta bogata in alimente, bauturi si ierburi cu continut mare de flavonoide se pare ca ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si neurodegenerative, dar si a cancerului.

Cuprins:

Informatii importante despre paducel (gherghine)

Paducel – modalitati de consum

Paducel – contraindicatii

Informatii importante despre paducel (gherghine)

Florile si fructele plantei de paducel infloresc in luna mai. Florile de paducel sunt rosii, roz sau albe, in timp ce fructele sunt de obicei rosii, rareori negre. Fructele de paducel sunt comestibile, ele avand un gust dulce-acrisor.

Paducelul este bogat in compusi benefici pentru sanatate, in special pentru sanatatea inimii. Flavonoidele din paducel imbunatatesc circulatia sanguina, protejeaza impotriva deteriorarii vaselor de sange si chiar ajuta la dilatarea acestora.

Printre flavonoidele din paducel se numara si proantocianidinele oligomerice (OPC). Proantocianidinele oligomerice reprezinta printre cei mai raspanditi polifenoli gasiti in plante.

Ce compusi chimici se gasesc in paducel?

Iata doar cativa dintre numerosii compusi chimici si nutrienti care se gasesc in paducel:

  • flavonoide, cum ar fi hiperozide
  • quercetina
  • vitamina B1
  • vitamina B2
  • vitamina C
  • triterpene pentaciclice
  • acid acantolic
  • acid neotegolic
  • calciu
  • fier
  • fosfor
  • vitexina
  • rutina
  • colina
  • acetilcolina
  • acid clorogenic
  • acid cafeic

Paducel – modalitati de consum

Ceai de paducel – beneficii si recomandari

Datorita compozitiei nutritive impresionante a fructelor de padure, ceaiul de paducel rezultat este un tonic puternic pentru sanatate atunci cand este preparat in mod adecvat. Unii oamenii sustin ca fructele de paducel reprezinta un superaliment, sau cel putin un aliment care poate contribui la prelungirea duratei de viata, asa ca este o idee extraordinara sa beti ocazional acest ceai. Ceaiul de paducel poate fi recomandat pentru:

    Hipertensiune arteriala si colesterol

    Flavonoidele si ingredientele active din acest ceai au capacitatea de a imbunatati functia cardiovasculara si de a usura tensiunea din vasele de sange si artere. In plus, isi poate aduce aportul la prevenirea atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale, ajutand la echilibrarea nivelului colesterolului.

    Activitatea intestinala

    Potrivit unor cercetari, ceaiul din fructe de paducel poate fi un excelent tonic intestinal, datorita capacitatii sale de a ameliora balonarea si crampele. De asemenea, poate crea in intestine un mediu mai putin tolerant pentru paraziti, cum ar fi viermii, dar si pentru alte microorganisme care pot provoca infectii.

    Ingrijirea pielii

    Antioxidantii care se regasesc in ceaiul de paducel pot contribui la eliminarea radicalilor liberi din intreg organismul, inclusiv din celulele pielii, care vor fi protejate de stresul oxidativ. Acest proces benefic poate reduce aspectul ridurilor si al petelor pigmentare.

    Imbunatatirea nivelului de energie

    Multi oameni sustin ca beau ceai de paducel dimineata pentru a-si creste nivelul de energie. Acest lucru se datoreaza continutului divers de minerale si ingrediente active, cu toate ca ceaiul de paducel nu contine cofeina.

    Antioxidanti

    Pentru ca este o licoare bogata in antioxidanti, acest ceai previne aparitia inflamatiilor in intregul organism, de la artrita la durerile de cap.

    Sirop de paducel

    Siropul de paducel sustine sanatatea sistemului circulator si poate fi utilizat ca indulcitor, alaturi de o alimentatie sanatoasa pentru inima.

    Pentru a prepara sirop de paducel aveti nevoie de fructe proaspete de paducel, insa acestea se gasesc numai sezonier. In plus, acest sirop nu trebuie pastrat mai mult de cateva luni. O modalitate de a pastra fructele de paducel proaspete pe tot parcursul anului este sa le tineti la congelator dupa recoltare in recipiente de jumatate de cana.

    Tinctura de paducel

    O alta varianta minunata de a beneficia de proprietatile paducelului este tinctura. Pentru a realiza acest preparat, este nevoie de 20 grame de flori sau fructe de paducel si 100 ml alcool de 60 de grade. Toate acestea se pun intr-un borcan care trebuie inchis apoi ermetic. Amestectul se lasa la macerat timp de 10 zile. Pentru a administra tinctura de paducel este suficient sa puneti cate 10-15 picaturi, de 3 ori pe zi, inainte de culcare.

    Paducel – contraindicatii

    Femeile insarcinate, cele care alapteaza sau copiii nu trebuie sa consume produse din paducel. Adultii pot sa ia suplimente cu paducel pe termen scurt. Intrerupeti utilizarea produselor cu paducel daca observati ca oricare dintre simptome se agraveaza atunci cand luati astfel de produse.

    Reactiile adverse care pot aparea sunt greata, problemele stomacale, oboseala, transpiratia, durerile de cap, ametelile, palpitatiile, sangerarile nazale, insomnia, agitatia, dar si alte efecte secundare.

    Cu toate ca este benefic pentru inima, paducelul poate interactiona cu medicamentele prescrise pentru bolile cardiace. Printre medicamentele specifice cunoscute ca ar putea interactiona cu paducelul se numara digoxina, beta-blocantele, blocantele canalelor de calciu, nitratii, fenilefrina si inhibitorii fosfodiesterazei de tip 5. Persoanele care se confrunta cu boli cardiace sau cu orice alta afectiune de sanatate sau cele care iau in prezent medicamente, ar trebuie sa se consulte cu medicul inainte de a lua un produs din fructe de paducel sau orice alt supliment care contine aceasta planta.

    In plus, persoanele care au insuficienta cardiaca trebuie sa retina ca aceasta este o afectiune foarte grava de sanatate. De aceea, nu este deloc recomandat sa se autotrateze cu suplimente de paducel daca sufera de aceasta problema de sanatate.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: